Τελευταία Νέα
Διεθνή

EE: Η Σουηδία βάζει στο στόχαστρο τον ... αόρατο στόλο της Ρωσίας που μεταφέρει πετρέλαιο

EE: Η Σουηδία βάζει στο στόχαστρο τον ... αόρατο στόλο της Ρωσίας που μεταφέρει πετρέλαιο
Θα συνεχίσουμε να κυνηγάμε τους φίλους του Putin, τονίζει από τη μεριά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Tobias Billstrom κάλεσε σήμερα (22/4) την Ευρωπαϊκή Ένωση να συμπεριλάβει στο επόμενο γύρο των κυρώσεων κατά της Μόσχας μέτρα κατά του ... αόρατου στόλου δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο για να αποφύγουν τις κυρώσεις.
«Η υιοθέτηση του πακέτου της 14ης κυρώσεων είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα», τόνισε σχετικά ο Billstrom στους δημοσιογράφους καταφθάνοντας στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.
«Θα φροντίσουμε να συμπεριλάβουμε και τόσο την απαγόρευση εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου όσο και μέτρα για τον περιορισμό του σκιώδους ρωσικού στόλου», πρόσθεσε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι βρίσκεται στη διαδικασία συζήτησης για το 14ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας καθώς και πιθανούς νέους περιορισμούς κατά της Λευκορωσίας, οι οποίοι ενδέχεται να εγκριθούν ήδη από τον Μάιο.
Ο V. Dobrovskis, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε στις 9 Απριλίου ότι το νέο πακέτο είναι πιθανό να περιλαμβάνει έναν εκτενή κατάλογο περιοριστικών μέτρων με ισχυρή οπτική κατά της καταστρατήγησης – «στον θαλάσσιο τομέα, για παράδειγμα, καθώς η Ρωσία συνεχίζει να προσπαθεί και παραβιάζει το ανώτατο όριο τιμών για τις εξαγωγές πετρελαίου της».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Επιτροπή προσπαθεί να βρει τρόπους αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής των κυρώσεων με τη χρήση  εταιρειών των δυτικών χωρών που δραστηριοποιούνται εκτός Ευρώπης.
«Θα συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στη Ρωσία και σε όσους την υποστηρίζουν στο πεδίο της μάχης, όπου κι αν βρίσκονται. Θα συνεχίσουμε να κυνηγάμε τους φίλους του Putin. Και θα συνεχίσουμε να κυνηγάμε αυτούς που βοηθούν τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις ή να αναπληρώσει το πολεμικό της οπλοστάσιο», επεσήμανε ο Dobrovskis.
Επισημαίνεται ότι η ΕΕ έχει επιβάλει πολυάριθμους γύρους κυρώσεων από το ξέσπασμα του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.
Τον Φεβρουάριο, το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε το 13ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας στοχεύοντας σε άτομα και επιχειρήσεις που φέρονται να βοηθούν τη Μόσχα στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων κινεζικών εταιρειών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης