Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σενάριο τρόμου: Πρώτη επιλογή του Ισραήλ, επίθεση με F-15EX κατά του Ιράν - Θα κάνουν δυνατό το αδύνατο οι Ισραηλινοί;

Σενάριο τρόμου: Πρώτη επιλογή του Ισραήλ, επίθεση με F-15EX κατά του Ιράν - Θα κάνουν δυνατό το αδύνατο οι Ισραηλινοί;
Η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ η αιχμή του δόρατος, εάν αποφασιστεί ένα στρατηγικό πλήγμα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν
Με το Ισραήλ να έχει αποφασίσει και να έχει «κλειδώσει» το πώς θα απαντήσει στην πρωτοφανή πυραυλική επίθεση του Ιράν, αφήνοντας ανοιχτό μόνο τον χρόνο της επίθεσης, υπάρχουν διάφορα σενάρια για τον τρόπο με τον οποίο θα εκδηλωθούν τα ισραηλινά αντίποινα.
Με τη Μέση Ανατολή να βρίσκεται πραγματικά στο χείλος του γκρεμού, αξίζει να σημειωθεί πως το Ισραήλ και το Ιράν δεν ήταν πάντα «ορκισμένοι» και «θανάσιμοι» εχθροί.
Είναι ενδεικτικό ότι μόλις πριν 75 χρόνια, το Ιράν μαζί με την Τουρκία ήταν τα δύο πρώτα κράτη που αναγνώρισαν το Ισραήλ ως ανεξάρτητο έθνος – κράτος, ενώ οι σχέσεις Ιράν – Ισραήλ ήταν πραγματικά εγκάρδιες μέχρι και το καθεστώς του Σάχη.
Οι σχέσεις κατέρρευσαν το 1979 με την άνοδο στην εξουσία του Ayatollah Ali Khamenei, καθώς πλέον οι Ιρανοί πίστευαν πως το Ισραήλ δεν είχε δικαίωμα ύπαρξης.
Έκτοτε οι σχέσεις επιδεινώνονταν διαρκώς, ενώ και η ανοιχτή υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ έκανε τα πράγματα… χειρότερα.

Οι πυραυλικές επιθέσεις

Υπό αυτά τα δεδομένα, είναι προφανές πως το Ιράν δεν θα μπορούσε να αφήσει αναπάντητο το πυραυλικό χτύπημα των Ισραηλινών στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό, της Συρίας που εκδηλώθηκε την 1η Απριλίου και που άφησε πίσω της 13 νεκρούς, ανάμεσα τους και 7 υψηλόβαθμους Ιρανούς αξιωματούχους των Φρουρών της Επανάστασης.
Η απάντηση ήρθε ύστερα από 12 ημέρα.
Στις 13 Απριλίου το Ιράν εξαπέλυσε μια πολύ προσεγμένη επίθεση με πάνω από 400 πυραύλους και drones κατά του Ισραήλ, η οποία ήταν κυρίως μια συμβολική και προειδοποιητική επίθεση, καθώς ούτε καταστροφές ούτε θανάτους προκάλεσε, μια και όπως αναφέρεται, το 99% των πυραύλων και των drones αναχαιτίστηκε.

Τα αντίποινα

Μετά από αυτήν την επίθεση των Ιρανών, είναι εξίσου προφανές πως οι Ισραηλινοί δεν έχουν άλλη επιλογή… από το να απαντήσουν.
Αν και οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι είναι «αλύγιστη» η υποστήριξη τους στο Ισραήλ, ζητούν από τους Ισραηλινούς η απάντηση τους να είναι εξίσου προσεγμένη και περιορισμένη, έτσι ώστε να μην τροφοδοτήσει έναν περιφερειακό πόλεμο που κανείς δεν θέλει.

Η αιχμή του δόρατος

Εκτιμάται πως η καλύτερη λύση για να δοθεί η ισραηλινή απάντηση είναι να χρησιμοποιηθεί η ισραηλινή πολεμική αεροπορία, η οποία είναι εδώ και πολύ καιρό η αιχμή του δόρατος των Ισραηλινών και η οποία είναι σε θέση να πλήξει στόχους πολύ μακριά από το ισραηλινό έδαφος.
Η επιχείρηση Opera το 1981 είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή του ιρακινού πυρηνικού αντιδραστήρα Osirak στα περίχωρα της Βαγδάτης.
Οκτώ F-16 συνοδευόμενα από τέσσερα F-15 ολοκλήρωσαν την αποστολή.
Τον Σεπτέμβριο του 2007, η IAF, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία, βομβάρδισε επιτυχώς έναν υποτιθέμενο συριακό πυρηνικό αντιδραστήρα ως μέρος της Επιχείρησης Orchard.

Ασκήσεις προσομοίωσης για επιθέσεις σε πυρηνικές εγκαταστάσεις

Αν και η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία δεν έχει ανακοινώσει οποιοδήποτε σχέδιο για επίθεση σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, πρόσφατα πραγματοποίησε μεγάλης κλίμακας ασκήσεις προσομοίωσης τέτοιων επιθέσεων.
Σε μία από αυτές τις ασκήσεις, τα ισραηλινά αεροσκάφη F-35 Adir εξασκήθηκαν στην παραβίαση της ιρανικής αεροπορικής άμυνας και σε μια άλλη, πιλότοι της IAF συμμετείχαν σε αποστολές μάχης μεγάλης εμβέλειας.

Διακαής πόθος

Παρά τις συμβουλές και τις συστάσεις των ΗΠΑ να μην επιχειρήσουν μια επίθεση σε στόχους στρατηγικής σημασίας για το Ιράν, διότι αυτό θα οδηγούσε σε μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση, υπάρχουν φωνές στο εσωτερικό της κυβέρνησης Netanyahu – ιδιαίτερα από τον ακροδεξιό, σκληρό πυρήνα – που δεν αποκλείουν ακόμα και αυτό το σενάριο.
Άλλωστε από τότε που το Ιράν άρχισε να αναπτύσσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, το Ισραήλ πάντα εξέταζε ένα ισχυρό χτύπημα στις μεγάλες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν σε Fordow και Natanz.
Άλλωστε η καταστροφή των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράκ και της Συρίας από την ισραηλινή πολεμική αεροπορία αποδεικνύει ξεκάθαρα την αποφασιστικότητα του Ισραήλ να διασφαλίσει ότι τα έθνη που δεν αναγνωρίζουν το Ισραήλ ως έθνος – κράτος, δεν θα επιτρέπεται να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα.

Mission impossible

Είναι το Ιράν στο ίδιο καλάθι;
Ωστόσο, όπως αναφέρεται, ένα επιτυχημένο χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν δεν θα είναι τόσο απλό όσο ήταν στην περίπτωση του Ιράκ και της Συρίας για δύο λόγους.
Πρώτον, οι ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις βρίσκονται σε διάσπαρτες τοποθεσίες, προστατευμένες από λόφους.
Δεύτερον, μια απευθείας πτήση από το Ισραήλ προς τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν θα απαιτήσει ανεφοδιασμό με καύσιμα στον αέρα.

Οι επιλογές του Ισραήλ: Το νέο F-15EX

Παρόλο αυτά, το τελευταίο διάστημα γίνεται λόγος για το F-15EX, μια ανανεωμένη μορφή του F-15 Eagle που είναι ήδη υπό παραγωγή και διαθέτει προηγμένα αεροηλεκτρονικά συστήματα, ECM/ECCM και ισχυρό ραντάρ AESA.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η πιο εκπληκτική αλλαγή στο F-15EX είναι η βελτιωμένη ικανότητα μεταφοράς όπλων.
Σύμφωνα με την Boeing, το F-15 EX θα είναι σε θέση να μεταφέρει όπλα 13.400 κιλών.
Εάν ο ισχυρισμός είναι αληθινός, θα είναι το υψηλότερο φορτίο όπλου που μεταφέρεται από οποιοδήποτε μαχητικό οπουδήποτε στον κόσμο.
Το τροποποιημένο F-15 θα έχει τεράστια στρατηγική σημασία.
Το Ισραήλ έχει ήδη αποκτήσει F-15EX και F-35A.
Η απόκτηση του F-15EX έδωσε τη δυνατότητα στο Ισραήλ να είναι σε θέση να εξετάσει και να σχεδιάσει το τρίτο του χτύπημα σε πυρηνικό αντιδραστήρα.

Στρατηγικό αεροσκάφος

Η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, όπως κάνει πάντα, τροποποιεί κάθε πλατφόρμα όπλων που εισάγει από τις ΗΠΑ, προσαρμόζοντας την στις δικές της ανάγκες και σκοπούς.
Για παράδειγμα, το F-15 Strike Eagle της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, τροποποιήθηκε κατάλληλα από το Ισραήλ και ονομάζεται F-15I Ra'am (Thunder).
Το θεωρούν στρατηγικό αεροσκάφος.
Ωστόσο, ακόμη και αυτό το αεροσκάφος δεν μπορεί να φέρει βόμβες GBU-57 των 13.600 κιλών, που αποτελεί το βαρύτερο όπλο με καθοδήγηση ακριβείας.
Το F-15EX υποτίθεται ότι είναι ικανό να απογειώνεται με μέγιστο βάρος απογείωσης περίπου 36.300 κιλών.
Το κενό βάρος του F-15 είναι περίπου 14.500 κιλά.
Έτσι, περίπου 21.800 κιλά είναι διαθέσιμα για καύσιμα και όπλα.
Εξαιρουμένων των GBU-57, ένα F-15 μπορεί να μεταφέρει περίπου 8.200 κιλά καυσίμου, έχοντας την επιλογή ανεφοδιασμού στον αέρα.

Θα καταφέρουν το αδύνατο;

Η τοποθέτηση μιας GBU-57 στην κεντρική γραμμή του F-15EX θα είναι μια μνημειώδης και πιθανώς αδύνατη εργασία.
Αλλά η IAF είναι γνωστό ότι έχει καταφέρει το «αδύνατο» στο παρελθόν σε πολλές περιπτώσεις.
Οι ΗΠΑ έχουν παράσχει την πλατφόρμα καθώς και το όπλο, το οποίο μπορεί να εμπλέξει αποτελεσματικά τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν που είναι ενσωματωμένες σε βαθιά βουνά.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ συνέστησαν στο Ισραήλ να μην κλιμακώσει τη σύγκρουση.

Θα ακούσει το Ισραήλ τις συμβουλές των ΗΠΑ;

Η GBU-57, που ονομάζεται επίσης Massive Ordnance Penetrator (MOP), αναπτύχθηκε στις αρχές του 2000 και είναι το πιο ισχυρό όπλο για την καταστροφή στόχων που είναι ισχυρά οχυρωμένες και βαθιά εγκατεστημένες κάτω από το έδαφος.
Η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ έχει επίσης ένα νέο όπλο βαθιάς διείσδυσης που ονομάζεται Global Precision Attack Weapon (GPAW) που αναπτύσσεται για το μελλοντικό βομβαρδιστικό της USAF, το B-21, το οποίο απέχει λίγα χρόνια από το να λειτουργήσει.
Ωστόσο, επισημαίνεται πως το Ισραήλ μπορεί να έχει μια άλλη επιλογή για να χρησιμοποιήσει τη GBU-57.
Μια εναλλακτική πλατφόρμα μπορεί να είναι ένα τροποποιημένο αεροσκάφος C-130.
Θα μπορούσε κανείς να θυμηθεί ότι το 2017, ο Πρόεδρος Trump ενέκρινε μια επίθεση σε σήραγγες του ISIS που βρίσκονται στην περιοχή Achin της επαρχίας Nangarhar στο Αφγανιστάν.
Η αποστολή πραγματοποιήθηκε με ένα τροποποιημένο C-130 που ονομάζεται MC-130, το οποίο μετέφερε ένα GBU-43 Massive Ordnance Air Blast (MOAB) βάρους περίπου 10.000 κιλών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης