Τελευταία Νέα
Διεθνή

EKT: Ελπίδα για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού το... φρένο στην άνοδο των μισθών

EKT: Ελπίδα για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού το... φρένο στην άνοδο των μισθών
Τι δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΚΤ
Το... mantra της χαλάρωσης των πληθωριστικών πιέσεων συνεχίζεται και τροφοδοτείται από πολλές πλευρές…
Το πρακτορείο Bloomberg αναπαράγει μελέτη της ΕΚΤ σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις στην Ευρωζώνη αναμένου επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησης των μισθών δίδοντας στους διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής – υποτίθεται - μία ανάσα ότι ο πληθωρισμός είναι σταθερά σε υποχώρηση.
Οι μισθοί αναμένεται να αυξηθούν 3,8% τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με την ΕΚΤ, χαμηλότερα από το 4,5% του τέταρτου τριμήνου του 2023.
Οι αυξήσεις των μισθών είναι βασικός παράγοντας για τους αξιωματούχους της ΕΚΤ καθώς θα αποφασίσουν πόσο σύντομα θα μειώσουν τα επιτόκια. Τον Ιούνιο, οπότε και αναμένεται ευρέως να κάνουν την πρώτη κίνηση, θα έχουν περισσότερα στοιχεία για τους μισθούς.
Η μεγάλη ανησυχία είναι μήπως οι υψηλότεροι μισθοί περάσουν στους καταναλωτές, διατηρώντας τον πληθωρισμό πάνω από το στόχο του 2% για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ενώ όμως και άλλοι δείκτες έχουν σηματοδοτήσει επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των μισθών, οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής παρακολουθούν στενά τα στοιχεία για πρώτο τρίμηνο.
Οικονομολόγοι της Goldman Sachs βλέπουν σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των μισθών στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Η αυξητική τάση των μισθών αναμένεται να χάσει έδαφος και η αγορά εργασίας φαίνεται να έχει φθάσει στο απόγειό της, ισχυρίζονται.
«Όσο πιο γρήγορα επιβραδυνθεί ο ρυθμός αύξησης των μισθών, τότε πιο γρήγορα το δ.σ. θα επιταχύνει τον ρυθμό των επιτοκιακών μειώσεων», αναφέρουν οι οικονομολόγοι.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philippe Lane, δήλωσε στα τέλη του προηγούμενου μηνός ότι ο ρυθμός αύξησης των μισθών στην Ευρωζώνη επιστρέφει σε πιο φυσιολογικά επίπεδα.

Η έρευνα της ΕΚΤ έδειξε επίσης:

– Οι χρηματοοικονομικές συνθήκες επιδεινώθηκαν περαιτέρω στο πρώτο τρίμηνο του 2024, αν και πολύ λιγότερο από το τέταρτο τρίμηνο του 2023.
– Οι επιχειρήσεις περιορίσαν ελαφρώς την ανάγκη για δάνεια
– Οι επιχειρήσεις θεωρούν τις οικονομικές προοπτικές ως το βασικό παράγοντα για τη διαθεσιμότητα της εξωτερικής χρηματοδότησης.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-04-08_222211.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης