Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη Washington Post: Πώς ο Trump θα λήξει τον πόλεμο στην Ουκρανία σε 24 ώρες - Στη Ρωσία Donbass και Κριμαία

Αποκάλυψη Washington Post: Πώς ο Trump θα λήξει τον πόλεμο στην Ουκρανία σε 24 ώρες - Στη Ρωσία Donbass και Κριμαία
Μια εκλογή Trump στην προεδρία θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τα δεδομένα για την Ουκρανία…
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας εντός 24 ωρών, πιέζοντας το Κίεβο να προβεί σε εδαφικές παραχωρήσεις.
Ωστόσο, ειδικοί επί ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής δήλωσαν ότι η ιδέα Trump παραείναι ευνοϊκή για τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, που έτσι θα παραμείνει ατιμώρητος ενώ ταυτόχρονα θα αποκομίσει εδαφικά οφέλη.
Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις πως νίκη Trump θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τα δεδομένα για την Ουκρανία και να φέρει την ειρήνη…

Τι θα δώσει…

Ειδικότερα, στο σχέδιο Trump περιλαμβάνεται η παραχώρηση της Κριμαίας και του Donbas δηλαδή των περιφερειών του Luhansk και του Donetsk στη Ρωσία.
Αν μη τι άλλο, αυτή η προσέγγιση θα ανατρέψει δραματικά την πολιτική του Προέδρου Biden, ο οποίος έχει δώσει έμφαση στον περιορισμό της ρωσικής επιθετικότητας και στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.
Σημειώνεται πως πολλοί ευθυγραμμισμένοι με τον Trump αναλυτές έχουν δώσει έμφαση στην αντιμετώπιση της κινεζικής «απειλής» και στην αναζήτηση τρόπων για να αντιστραφεί η αυξανόμενη εξάρτηση της Ρωσίας από την Κίνα για στρατιωτική, βιομηχανική και οικονομική βοήθεια.
Έχουν επίσης αγκαλιάσει τον περιορισμό της επέκτασης του ΝΑΤΟ.
Ο Trump πιστεύει ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία «αναζητούν μια διέξοδο» και ότι πολλοί κάτοικοι σε περιοχές της Ουκρανίας θα ήταν εντάξει με το να είναι Ρώσοι πολίτες.
Βέβαια, η αποδοχή του ρωσικού ελέγχου σε τμήματα της Ουκρανίας θα διεύρυνε την εμβέλεια του Putin – και αυτό δεν είναι εύκολο να το αποδεχτούν οι ΗΠΑ.
«Ξοδεύω το 100% μου μιλώντας στον Trump για την Ουκρανία», είπε ο γερουσιαστής Lindsey Graham, κάποτε αντίπαλος του Trump που έγινε σύμμαχος. «Ο Putin πρέπει να πληρώσει ένα τίμημα. Δεν μπορεί να κερδίσει» πρόσθεσε.
Σε κάθε περίπτωση, τυχόν διαπραγμάτευση για κατάπαυση του πυρός θα έφερνε την Ουκρανία σε δεινή θέση, αφού θα έπρεπε να προσφέρει διαβεβαιώσεις στη Ρωσία πως δεν θα επανεξοπλιστεί και δεν θα ξαναρχίσει τις εχθροπραξίες, όπως έκανε στο παρελθόν, δήλωσε η Emma Ashsford, ανώτερη συνεργάτιδα στο think tank Stimson Center.
«Αυτή είναι μια τρομερή συμφωνία», είπε σχετικά με την πρόταση του Trump.

Fake news

Πάντως, οι κύκλοι Trump διαψεύδουν…
«Οποιαδήποτε εικασία για το σχέδιο του Προέδρου Trump προέρχεται από ανώνυμες και ανενημέρωτες πηγές που δεν έχουν ιδέα τι συμβαίνει ή τι θα συμβεί», δήλωσε η εκπρόσωπός του Caroline Levitt, προσθέτοντας: «Η αλήθεια είναι μία: Ο πρόεδρος Trump είναι ο μόνος που μιλάει για τον τερματισμό του πολέμου».
Σύμφωνα με την Washington Post, ο Trump πιέζει τους Ρεπουμπλικάνους του Κογκρέσου να αντισταθούν στο ενδεχόμενο πρόσθετης αμερικανικής στήριξης των ΗΠΑ στη μαριονέτα του Κιέβου, Volodymyr Zelensky.
Παράλληλα, φοβούμενοι αυτό το ενδεχόμενο, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ταγοί, κοντόφθαλμοι όντες και υπακούοντας στα συμφέροντας συγκεκριμένων κύκλων, προετοιμάζουν την πολεμική τους βιομηχανία ελπίζοντας να υποκαταστήσουν σημαντικό μέρος της τρέχουσας βοήθειας των ΗΠΑ προς το Κίεβο.
Ωστόσο, οι αναλυτές αναφέρουν ότι η στρατιωτική ικανότητα της Ουκρανίας θα αποδυναμωθεί εάν ο Trump εκλεγεί.
Ως φαίνεται λοιπόν, από πολλές απόψεις, το σχέδιο του Trump είναι σύμφωνο με την προσέγγισή του ως προέδρου.
Άλλωστε, στα οκτώ χρόνια του ως σημαιοφόρου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο Trump αμφισβητεί έντονα τον κυρίαρχο προσανατολισμό του κόμματος σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις σε τρίτες χώρες.
«Η ανεξήγητη σχέση του πρώην προέδρου Trump με τον Putin, μαζί με την άνευ προηγουμένου εχθρότητά του προς το ΝΑΤΟ δεν μπορούν να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη στην Ευρώπη ή την Ουκρανία», δήλωσε ο Tom Donilon, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Barak Obama, ξεχνώντας ωστόσο πως η παράταξή του, οι δημοκρατικοί, προεξαρχούσης της Victoria Nuland, ήταν που έφεραν τα πράγματα στο σημείο που είναι σήμερα...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης