Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σάλος με την Federal Reserve… αρνείται να παράσχει στοιχεία στους ξένους για τα αποθέματα χρυσού τους

Σάλος με την Federal Reserve… αρνείται να παράσχει στοιχεία στους ξένους για τα αποθέματα χρυσού τους
Ένα «σημαντικό ποσοστό» των κεντρικών τραπεζών εξέφρασε ανησυχία για το πώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πάγωσαν σχεδόν τα μισά από τα αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος της Ρωσίας ύψους 650 δισ. δολαρίων
Εβδομάδες αφότου ο Πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell απέφυγε τις ερωτήσεις ενός εν ενεργεία βουλευτή σχετικά με τα ξένα αποθέματα χρυσού της κεντρικής τράπεζας, η Fed αρνήθηκε επίσης να συμμορφωθεί με το αίτημα του Νόμου για την Ελευθερία της Πληροφορίας για ενημέρωση σχετικά με τέτοιες αποθέσεις.
Η έλλειψη διαφάνειας της Federal Reserve έρχεται εν μέσω αναφορών ότι οι χώρες αφαιρούν τον χρυσό και άλλα περιουσιακά τους στοιχεία από τις ΗΠΑ στον απόηχο των άνευ προηγουμένου κυρώσεων της Δύσης που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με έρευνα της Invesco του 2023, ένα «σημαντικό ποσοστό» των κεντρικών τραπεζών εξέφρασε ανησυχία για το πώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πάγωσαν σχεδόν τα μισά από τα αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος της Ρωσίας ύψους 650 δισ. δολαρίων.
Ο βουλευτής Alex Mooney, R-W.Va., ρώτησε τον Powell για το θέμα σε μια επιστολή του Δεκεμβρίου, μόνο για να απαντήσει ο πρόεδρος της Fed τον περασμένο μήνα χωρίς… απαντήσεις, λέγοντάς του ότι η Federal Reserve δεν κατέχει χρυσό, αλλά τον κατέχει ως θεματοφύλακας για άλλες οντότητες — γεγονός που ο βουλευτής προφανώς γνώριζε ήδη.
Μετά την απάντηση υπεκφυγή του Powell, η Headline USA υπέβαλε αίτημα FOIA στη Fed για ενημέρωση σχετικά με το πόσο χρυσό διατηρεί σήμερα η Federal Reserve Bank of New York στο θησαυροφυλάκιό της, καθώς και αρχεία που αντικατοπτρίζουν το ιδιοκτησιακό μερίδιο που κάθε πελάτης της κεντρικής τράπεζας/κυβέρνησης της FRBNY έχουν σε αυτό το χρυσό.
Το αίτημα FOIA αναζητούσε επίσης αρχεία σχετικά με τα αποθέματα χρυσού της Fed πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Ωστόσο, η Federal Reserve απέρριψε το αίτημα FOIA την Τετάρτη.
«Το προσωπικό του διοικητικού συμβουλίου συμβουλεύτηκε το προσωπικό της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης («Αποθεματική Τράπεζα») και ενημερώθηκε ότι τέτοια αρχεία, εάν υπάρχουν, θα ήταν αρχεία της Αποθεματικής Τράπεζας και, κατά συνέπεια, δεν υπόκεινται στους Κανόνες του Διοικητικού Συμβουλίου σχετικά με τη διαθεσιμότητα Πληροφορίες», ανέφερε η Fed.
Η Federal Reserve είπε ότι αυτή η έκδοση θα μπορούσε να στείλει το αίτημά της στη Fed της Νέας Υόρκης.
Ωστόσο, αυτό το ίδρυμα δεν υπόκειται σε FOIA.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης