Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Ουκρανικά ίχνη στην τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα - Να συλληφθεί ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών (SBU)

Ρωσία: Ουκρανικά ίχνη στην τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα - Να συλληφθεί ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών (SBU)

Η Ρωσία απαιτεί από την Ουκρανία να σταματήσει αμέσως να υποστηρίζει την τρομοκρατία, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ  

Οι Ρώσοι ερευνητές εντόπισαν στοιχεία για ουκρανικά «ίχνη» στις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Ρωσία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024.
«Η αιματηρή τρομοκρατική επίθεση της 22ας Μαρτίου στο Crocus City Hall, στα περίχωρα της Μόσχας, που συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο, δεν είναι η πρώτη τρομοκρατική επίθεση στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα.
Η έρευνα που διεξήχθη από ρωσικές αρμόδιες υπηρεσίες αποκαλύπτει τα ουκρανικά ίχνη σε αυτά τα εγκλήματα», ανέφερε η ανακοίνωση.
Επίσης, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ρωσία απαιτεί από την Ουκρανία να σταματήσει αμέσως να υποστηρίζει την τρομοκρατία, να εκδώσει τους τρομοκράτες και να αποζημιώσει για τη ζημιά που προκλήθηκε στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης.
«Η καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας είναι υποχρέωση κάθε χώρας.
Η ρωσική πλευρά απαιτεί από το καθεστώς του Κιέβου να σταματήσει αμέσως οποιαδήποτε υποστήριξη για τρομοκρατικές δραστηριότητες, να εκδώσει τους υπεύθυνους και να αποζημιώσει τα θύματα για τη ζημιά που τους προκάλεσε.
Παραβίαση των υποχρεώσεων της Ουκρανίας στο πλαίσιο των διεθνών συμβάσεων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα συνεπάγονται ευθύνη βάσει του διεθνούς δικαίου», υπογραμμίζεται.
Επιπλέον, η Ρωσία απαιτεί από την Ουκρανία να συλλάβει και να εκδώσει στη Ρωσία όλους όσοι εμπλέκονται σε πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού της Ουκρανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (SBU) Vasiily Malyuk, σύφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε αίτημα στις αρχές της Ουκρανίας για άμεση σύλληψη και έκδοση όλων  όσοι εμπλέκονται σε τρομοκρατικές επιθέσεις βάσει της Διεθνούς Σύμβασης για την Καταστολή των Τρομοκρατικών Επιθέσεων και της Διεθνούς Σύμβασης για την Καταστολή της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας», ανέφερε το υπουργείο.
«Μεταξύ αυτών είναι ο επικεφαλής της SBU Vasiily Malyuk, ο οποίος στις 25 Μαρτίου αναγνώρισε ότι η Ουκρανία είχε οργανώσει την επίθεση στη Γέφυρα της Κριμαίας τον Οκτώβριο του 2022 και αποκάλυψε λεπτομέρειες για άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Ρωσία».

Ιχνηλάτηση των επαφών και μαρτυρίες

Ο αρχηγός της Ερευνητικής Επιτροπής της Ρωσίας Alexander Bastrykin απαιτεί να ερευνηθούν οι επαφές με κάθε ύποπτο για την τρομοκρατική επίθεση στο Crocus City Hall προκειμένου να εντοπιστούν οι εγκέφαλοι της επίθεσης.
«Ο πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής διέταξε να συνεχιστεί η συλλογή αποδεικτικών στοιχείων, εστιάζοντας στην ανάγκη ιχνηλάτησης των επαφών καθενός από τους υπόπτους στην ποινική υπόθεση για τον εντοπισμό όλων εκείνων που σχεδίασαν και οργάνωσαν το έγκλημα», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της Επιτροπής στο πρακτορείο TASS.
«Με γνώμονα το καθήκον του ως πολίτες, οι μάρτυρες της επίθεσης στο Crocus City Hall και άλλοι ενδιαφερόμενοι πολίτες εισφέρουν πληροφορίες που πιστεύουν ότι μπορεί να είναι σημαντικές για την έρευνα στην Επιτροπή.
Οι ερευνητές συλλέγουν και αναλύουν αυτά τα δεδομένα για να δημιουργήσουν μια λεπτομερή εικόνα του τι συνέβη», πρόσθεσε.

Αρνητικά απάντησε η SBU στο ρωσικό αίτημα

Η ουκρανική υπηρεσία Ασφαλείας SBU απέρριψε ως «ανούσια» την απαίτηση της Ρωσίας να παραδώσει άτομα που η τελευταία κατηγορεί για διασυνδέσεις με την τρομοκρατία και είπε ότι η Μόσχα «ξέχασε» ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin είναι αυτός για τον οποίο έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης.
«Οι δηλώσεις περί τρομοκρατίας ακούγονται ιδιαίτερα κυνικές όταν προέρχονται από ένα κράτος που είναι το ίδιο τρομοκρατικό», σημείωσε σε ανακοίνωσή της η SBU, αναφερόμενη στα αιτήματα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Συνεπώς, οποιαδήποτε ό,τι πει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είναι άνευ ουσίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης