Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η δυστοπία της Τεχνητής Νοημοσύνης – Η μυστική συνάντηση για να σταματήσει η επέλαση κατά της Ανθρωπότητας και ο μεγάλος πόλεμος για τον νικητή

Η δυστοπία της Τεχνητής Νοημοσύνης – Η μυστική συνάντηση για να σταματήσει η επέλαση κατά της Ανθρωπότητας και ο μεγάλος πόλεμος για τον νικητή
Ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης, ειδικά σε μια χρονιά μαζικών εκλογών από τις ΗΠΑ και την ΕΕ από τις Φιλιππίνες έως την Ινδία, κάθε άλλο παρά βέβαιος είναι
Ένα απόγευμα του Νοεμβρίου, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Kamala Harris και ο Nick Clegg της Meta βρέθηκαν σε μια μεγάλη σκηνή στον κήπο μιας αγγλικής εξοχικής κατοικίας του 19ου αιώνα βόρεια του Λονδίνου, προκειμένου να… σώσουν την ανθρωπότητα.
Εν μέσω του θλιβερού καιρού στο Bletchley Park, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί ως συμμαχικό στρατηγείο κατά του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, ο Clegg και η Harris συμμετείχαν σε μια συγκέντρωση παγκόσμιων ηγετών, ακαδημαϊκών και στελεχών τεχνολογίας για να αντιμετωπίσουν αυτό που οι απαισιόδοξοι φοβούνται ότι είναι μια καταστροFickή νέα απειλή που αντιμετωπίζει η κόσμος: την τεχνητή νοημοσύνη.
Οι πολιτικοί και τα στελέχη της τεχνολογίας συμφώνησαν σε κοινή δήλωση καλών προθέσεων μετά από δύο ημέρες συνομιλιών, αλλά όχι ενιαία απάντηση για το τι πρέπει να γίνει.
Αντίθετα, υπήρξαν αντικρουόμενες θέσεις για το πώς να διαχειριστούν μια τεχνολογία που θα κυριαρχήσει στο μεγαλύτερο μέρος της επόμενης δεκαετίας - και πιθανότατα θα ανατρέψει τα πάντα, από τις επιχειρήσεις και την υγειονομική περίθαλψη μέχρι την ίδια τη Δημοκρατία, αποκαλύπτει το Politico.
Ο Clegg, πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βρετανίας, υποστήριξε ότι η αστυνόμευση της τεχνητής νοημοσύνης ήταν παρόμοια με την κατασκευή ενός αεροπλάνου που ήδη βρίσκεται σε πτήση — εγγενώς επικίνδυνη και δύσκολη δουλειά.
Η Harris, από την πλευρά της, ανήγγειλε τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να αντιμετωπίσει τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης μέσω εθελοντικών επιχειρηματικών συμφωνιών ως το παγκόσμιο πρότυπο χρυσού.
Η Ursula von der Leyen, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ήταν επίσης παρούσα, προέτρεψε τους άλλους να ακολουθήσουν το νέο, νομικά δεσμευτικό εγχειρίδιο κανόνων των Βρυξελλών για να αντιμετωπίσουν την τεχνολογία.
Η συζήτηση αντιπροσώπευε ένα στιγμιότυπο μιας μεγαλύτερης αλήθειας, αναφέρει το Politico.
Τον τελευταίο χρόνο, ένας πολιτικός αγώνας μαίνεται σε όλο τον κόσμο, κυρίως στη σκιά, για το πώς — και εάν —ελεγχθεί η τεχνητή νοημοσύνη.
Αυτό το νέο ψηφιακό Great Game απέχει πολύ από το τέλος.
Όποιος κερδίσει θα εδραιώσει την κυριαρχία του στους δυτικούς κανόνες για μια τεχνολογία που καθορίζει την εποχή.
Μόλις τεθούν αυτοί οι κανόνες, θα είναι σχεδόν αδύνατο να ξαναγραφτούν.

Η ομοιότητα με τον 19ο αιώνα

Για όσους παρακολουθούσαν τη συζήτηση από πρώτο χέρι, το παζάρι στη βρετανική εξοχή έμοιαζε με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις του 19ου αιώνα που ανακάτευαν τον κόσμο.
«Έμοιαζε σαν μια εναλλακτική πραγματικότητα», είπε η Amba Kak, επικεφαλής του Ινστιτούτου AI Now, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού, που συμμετείχε στις συζητήσεις.
Στο τέλος της συνάντησης, 29 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, υπέγραψαν εθελοντική συμφωνία για τη μείωση των κινδύνων που έχουν αναρριχηθεί στην πολιτική ατζέντα χάρη στην άφιξη του ChatGPT του OpenAI.
Το επόμενο έτος, η μάχη για τον έλεγχο της τεχνολογίας θα δημιουργήσει νικητές και ηττημένους.
Μέχρι το τέλος του 2024, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένουν να έχουν οριστικοποιηθεί πολλά νέα πρότυπα τεχνητής νοημοσύνης.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Politico μίλησε με περισσότερους από 30 πολιτικούς, στελέχη τεχνολογίας και άλλους, σε πολλούς από τους οποίους δόθηκε η ανωνυμία για να συζητήσουν ευαίσθητα θέματα, για να κατανοήσουν τη δυναμική που παίζει καθώς ο κόσμος παλεύει με αυτή τη νέα ανατρεπτική τεχνολογία.
Το ερώτημα που αντιμετωπίζουν είναι εάν οι ΗΠΑ, η ΕΕ ή το Ηνωμένο Βασίλειο - ή οποιοσδήποτε άλλος - θα είναι σε θέση να επινοήσουν ένα σχέδιο στο οποίο μπορούν να συμφωνήσουν οι δυτικές δημοκρατίες.
Εάν οι φιλελεύθερες βιομηχανοποιημένες οικονομίες δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε ένα κοινό καθεστώς μεταξύ τους, η Κίνα μπορεί να παρέμβει για να θέσει το παγκόσμιο βιβλίο κανόνων για μια τεχνολογία που - σε ένα σενάριο καταστροφής - έχει τη δυνατότητα να εξαφανίσει την ανθρωπότητα από το πρόσωπο της Γης.
Και καθώς οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον παρουσιάζουν τα αντικρουόμενα σχέδιά τους για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης, οι πιθανότητες μιας συμφωνίας δεν είναι ελπιδοφόρες.

Η συνάντηση της Ιαπωνίας

Ένα μήνα πριν από τη διάσκεψη, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούσαν μανιωδώς να σημειώσουν πρόοδο στην άλλη άκρη του κόσμου.
Ήταν Οκτώβριος και η Věra Jourová έφτασε μετά την 16ωρη πτήση της από τις Βρυξέλλες στην Ιαπωνία εξουθενωμένη.
Η Τσέχα πολιτικός είχε μόλις λίγες εβδομάδες στο νέο της ρόλο ως η κορυφαία απεσταλμένη της ΕΕ στον τομέα της τεχνολογίας και η πρώτη της διεθνής αποστολή δεν θα ήταν εύκολη.
Η αποστολή της Jourová ήταν να προωθήσει το βιβλίο κανόνων τεχνητής νοημοσύνης της Ευρώπης σε μια συνάντηση της G7 όπου οι δυτικοί ηγέτες είχαν συγκεντρωθεί για να προσπαθήσουν να σχεδιάσουν νέα παγκόσμια πρότυπα για την πιο προηγμένη μορφή αυτής της τεχνολογίας, γνωστής ως «γεννητική τεχνητή νοημοσύνη», την ισχυρή ανάπτυξη πίσω από το ChatGPT και τα ανταγωνιστικά εργαλεία.
Η προσέγγιση των Βρυξελλών κατοχυρώνεται στον νόμο της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη, την πρώτη προσπάθεια στον κόσμο για δεσμευτική νομοθεσία για το θέμα.
Σε αντίθεση με τη στάση που προτιμούν οι ΗΠΑ, το όραμα της ΕΕ περιλαμβάνει απαγορεύσεις στις πιο επεμβατικές μορφές τεχνολογίας και αυστηρούς κανόνες που απαιτούν από εταιρείες όπως η Google και η Microsoft να είναι πιο ανοιχτές σχετικά με τον τρόπο σχεδίασης προϊόντων που βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη.
«Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη εισέβαλε στη ζωή μας τόσο γρήγορα και χρειαζόμαστε κάτι γρήγορα», είπε ο Jourová στο Politico.
Στην τριήμερη συνάντηση στην Ιαπωνία, ο Nathaniel Fick είχε μια άλλη πρόταση.
Ο κορυφαίος διπλωμάτης επί των ψηφιακών του Joe Biden, ο Fick, πρώην στέλεχος τεχνολογίας, δεν πρότεινε απαγορεύσεις ή αυστηρές απαιτήσεις.
Αντίθετα, πίεσε για ένα πιο ελαφρύ καθεστώς που βασίζεται κυρίως σε εθελοντικές δεσμεύσεις από τη βιομηχανία και την υφιστάμενη εγχώρια νομοθεσία.
«Οι άνθρωποι μπορούν να περιμένουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες να εμπλέκονται σε θέματα πολιτικής τεχνητής νοημοσύνης σε ό,τι κάνουμε», είπε ο Fick στο Politico μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής του Κιότο.
«Τα πλαίσια, οι κώδικες, οι αρχές που αναπτύσσουμε θα γίνουν η βάση για δράση».
Για την Jourová της ΕΕ, οι κανόνες ήταν απλοί.
Οι Βρυξέλλες είχαν ήδη επισημανθεί ως ο ψηφιακός αστυνόμος της Δύσης, με μια αναταραχή κανονισμών για τα πάντα, από την προστασία της ιδιωτικής ζωής των καταναλωτών μέχρι την «εξημέρωση» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Η Jourová υποστήριξε ότι μόνο η Ευρώπη θα μπορούσε να επιδείξει την απαραίτητη αυστηρότητα.
«Ήρθε με ένα σχέδιο και αυτό ήταν να μας πείσει ότι οι κανόνες της Ευρώπης ήταν το μόνο σωστό», είπε ένας από τους ανθρώπους που συνάντησαν τη Jourová.
Ένας άλλος αξιωματούχος από μια χώρα της G7 είπε ότι η επικεφαλής της ευρωπαϊκής ψηφιακής τεχνολογίας απέρριψε την εναλλακτική πρόταση της Ουάσιγκτον για την έλλειψη δεσμευτικής νομοθεσίας.
Η θέση του Fick βασίστηκε στην αδιαμφισβήτητη θέση της Αμερικής ως η παγκόσμια δύναμη ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης.
Ένα πολιτικό αδιέξοδο στο Καπιτώλιο σημαίνει ότι δεν είναι πιθανό να υπάρξει ολοκληρωμένη νομοθεσία από την Ουάσιγκτον σύντομα.
Όμως ο Λευκός Οίκος έχει ήδη κάνει μια μεγάλη σειρά ανακοινώσεων.
Τον περασμένο Ιούλιο, η κυβέρνηση Biden εξασφάλισε εθελοντικές δεσμεύσεις από κορυφαίους τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Amazon για να καταστήσουν την τεχνητή νοημοσύνη ασφαλέστερη.
Στη συνέχεια ο Biden εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα, που ανακοινώθηκε στις 30 Οκτωβρίου, το οποίο εξουσιοδοτούσε τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να δράσουν.

Πριν την «αποκάλυψη»

Πίσω στην Ευρώπη, οι προσπάθειες για την επίτευξη συναίνεσης συνεχίζονταν — σε κάποιο απίθανο περιβάλλον.
Ένα πλούσιο δείπνο στο Μέγαρο των Ηλυσίων, την επίσημη κατοικία του Γάλλου προέδρου του 18ου αιώνα στο Παρίσι, παρατέθηκε τον Νοέμβριο, από τον Emmanuel Macron, παραβρέθηκαν 40 ειδικοί του κλάδου, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του OpenAI Greg Brockman και του επικεφαλής γκουρού της Meta, Yann LeCun.
Η συζήτηση για το δείπνο γρήγορα μετατράπηκε στη θέσπιση κανόνων.
Ο Macron ήταν παγκόσμιος ισχυρός μεσίτης.
Η Γαλλία έχει μια μεγάλη εγχώρια βιομηχανία τεχνητής νοημοσύνης και ο πρόεδρος είναι προσωπικά πρόθυμος να ηγηθεί των διεθνών προσπαθειών για τον καθορισμό παγκόσμιων κανόνων για την τεχνολογία.
Σε αντίθεση με τα στερεότυπα των Γάλλων πολιτικών που αγαπούν τις ρυθμίσεις, ο Macron παραμένει επιφυλακτικός με τον Νόμο AI των Βρυξελλών, φοβούμενος ότι θα εμποδίσει εταιρείες όπως η Mistral, μια startup τεχνητής νοημοσύνης που συνιδρύθηκε από τον Cedric O, πρώην υπουργό ψηφιακής τεχνολογίας της Γαλλίας.
Καθώς ο Macron άκουγε προσεκτικά, οι καλεσμένοι του στο δείπνο παρουσίασαν τις αντίθετες προτάσεις τους.
Η συζήτηση αποκάλυψε μια άλλη βασική πτυχή της παγκόσμιας συζήτησης για την τεχνητή νοημοσύνη: η σύγκρουση μεταξύ εκείνων που πιστεύουν ότι οι σοβαρότεροι κίνδυνοι απέχουν ακόμη πολλά χρόνια και εκείνων που πιστεύουν ότι είναι ήδη εδώ.
Αυτή είναι η μάχη στο επίκεντρο ολόκληρης της παγκόσμιας συζήτησης.
Ο Brockman του OpenAI, ένας από αυτούς που είναι χαλαρός σχετικά με τους άμεσους κινδύνους και πιστεύει ότι η εστίαση πρέπει να είναι στην αντιμετώπιση μακροπρόθεσμων απειλών, είπε στον Γάλλο πρόεδρο ότι η τεχνητή νοημοσύνη ήταν συντριπτικά μια δύναμη για το καλό, σύμφωνα με πληροφορίες του Politico.
Οποιοσδήποτε κανονισμός - ιδιαίτερα κανόνες που θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν τη μετεωρική ανάπτυξη της εταιρείας - θα πρέπει να επικεντρωθεί σε μακροπρόθεσμες απειλές όπως η τεχνητή νοημοσύνη που τελικά υπερισχύει του ανθρώπινου ελέγχου, πρόσθεσε.
Άλλοι, όπως η Meredith Whittaker, μια Αμερικανίδα τεχνολόγος που ήταν επίσης παρούσα στο δείπνο στο Παρίσι τον Νοέμβριο, υποστήριξε ότι οι πραγματικές βλάβες της υπάρχουσας τεχνητής νοημοσύνης - συμπεριλαμβανομένων ελαττωματικών συνόλων δεδομένων που εδραιώνουν φυλετικές προκαταλήψεις - απαιτούν από τους πολιτικούς να δράσουν τώρα.
«Ο Macron τα πήρε όλα», είπε ένας από τους παρευρισκόμενους.
«Ήθελε οι άνθρωποι να γνωρίζουν ότι η Γαλλία βρισκόταν πίσω από μεγαλύτερη ρύθμιση, αλλά και ότι η Γαλλία ήταν επίσης ανοιχτή για επιχειρήσεις».
Παρόμοια επιχειρήματα - που στρέφουν την ανάγκη για κανόνες να επικεντρώνονται σε μακροπρόθεσμους κινδύνους έναντι μιας άμεσης, έκτακτης καταστολής - διαδραματίζονται τώρα σε όλες τις δυτικές πρωτεύουσες.

Τρομακτικά deepfakes

Ενώ οι εθνικοί ηγέτες προσπαθούσαν να βρουν λύσεις γύρω από το πρόβλημα, στελέχη τεχνολογίας διέσχιζαν τον πλανήτη προτρέποντας τους πολιτικούς να μην υπερβάλουν τις ρυθμίσεις.
Ο Eric Schmidt, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google, και ο ιδρυτής του LinkedIn, Reid Hoffman, πέταξαν μεταξύ Ουάσινγκτον, Λονδίνου και Παρισιού για να προσφέρουν τη δική τους άποψη για το πώς να χειρίζονται την τεχνητή νοημοσύνη.
Μια υπερβολική καταστολή, υποστήριξαν οι τιτάνες της τεχνολογίας, θα έδινε στην αυταρχική Κίνα ένα αποφασιστικό πλεονέκτημα στην τεχνητή νοημοσύνη.
Πολλοί, όπως ο Schmidt και ο Hoffman, έχουν επενδύσει πολλά σε startups με τεχνητή νοημοσύνη.
Για να ενισχύσουν τα επιχειρήματά τους, οι λομπίστες της τεχνητής νοημοσύνης έδειξαν τουλάχιστον δύο δυτικούς ηγέτες να μιλούν σε ψεύτικα βίντεο.
Αυτές οι πλαστογραφίες που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη εξακολουθούν να είναι στην αιχμή της τεχνολογίας και είναι συχνά αδέξιες και εύκολο να εντοπιστούν. Ωστόσο, οι λομπίστες χρησιμοποίησαν τα deepfakes για να δείξουν στους ηγέτες πώς η τεχνολογία είχε τη δυνατότητα να εξελιχθεί για να θέσει σοβαρούς κινδύνους στο μέλλον.
Οι αντίπαλοι ισχυρίζονται ότι τέτοιες τακτικές επιτρέπουν σε εταιρείες όπως η OpenAI και η Alphabet να υποτιμούν τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία βλάπτει τους ανθρώπους αυτή τη στιγμή — για παράδειγμα, απορρίπτοντας ισχυρισμούς κρατικών οφελών από μειονότητες και μη προνομιούχους ανθρώπους στην κοινωνία.

Bioweapons και Big Tech

Την ίδια ώρα, ένα νέο δυστοπικό περιβάλλον έχει αναδυθεί.
Σε μια ιδιωτική ακρόαση μεταξύ αμερικανών νομοθετών και ειδικών τεχνολογίας τον Σεπτέμβριο, ο Tristan Harris, συνιδρυτής του Centre for Humane Technology, μη κερδοσκοπικού οργανισμού, περιέγραψε πώς οι μηχανικοί του εξανάγκασαν το τελευταίο προϊόν τεχνητής νοημοσύνης της Meta να διαπράξει μια τρομακτική πράξη: την κατασκευή ενός βιολογικού όπλου.
Αυτό έδειξε ότι η προσέγγιση της Meta στην τεχνητή νοημοσύνη ήταν πολύ χαλαρή και δυνητικά επικίνδυνη, υποστήριξε ο Harris.
Ο τεχνολογικός γίγαντας του Mark Zuckerberg ευνόησε τη λεγόμενη τεχνολογία ανοιχτού κώδικα - τεχνητή νοημοσύνη εύκολα προσβάσιμη σε όλους - με λίγες διασφαλίσεις κατά της κατάχρησης.
Μια τέτοια διαφάνεια, πρόσθεσε ο Harris, θα οδηγούσε σε πραγματική ζημιά, συμπεριλαμβανομένης της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής που παράγονται από την τεχνητή νοημοσύνη.
Ο θρίαμβος του δεν κράτησε πολύ.
Ο Zuckerberg, ο οποίος ήταν επίσης παρών στην ακρόαση στο Καπιτώλιο, έβγαλε γρήγορα το τηλέφωνό του και βρήκε τις ίδιες πληροφορίες για το βιοόπλο μέσω μιας απλής αναζήτησης στο Google.
Η αντίδραση του Zuckerberg προκάλεσε άφθονο γέλιο.
Αλλά άμβλυνε την κατηγορία του Harris ότι η προσέγγιση ανοιχτού κώδικα τεχνητής νοημοσύνης της Meta ήταν απειλή για την ανθρωπότητα.
«Δεν ήταν το slam dunk που ο Harris πίστευε ότι θα ήταν», είπε ένας από τους αξιωματούχους.
Η αναμέτρηση Harris-Zuckerberg συλλαμβάνει ένα άλλο βασικό ερώτημα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής: Η τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να περιορίζεται σε μια χούφτα αξιόπιστες εταιρείες ή να είναι ανοιχτή σε όλους τους ερχόμενους για εκμετάλλευση;
Σύμφωνα με εκείνους που προτιμούν την αδειοδότηση προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης σε ορισμένες επιλεγμένες εταιρείες, οι άμεσοι κίνδυνοι είναι πολύ έντονοι για να αφεθούν ελεύθεροι στον ευρύτερο κόσμο.
Μια παρουσίαση PowerPoint που προειδοποιεί ότι μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα θα απελευθέρωναν ανεξέλεγκτα βιοόπλα προσβάσιμα σε τρομοκράτες, παρουσιάστηκε κατ' ιδίαν σε κυβερνητικούς αξιωματούχους στο Λονδίνο, το Παρίσι και την Ουάσιγκτον.
Η Microsoft και η OpenAI είναι μεταξύ των εταιρειών που προτιμούν τον περιορισμό της τεχνολογίας σε μικρό αριθμό εταιρειών, ώστε οι ρυθμιστικές αρχές να μπορούν να οικοδομήσουν δεσμούς με καινοτόμους τεχνητής νοημοσύνης.
Οι επικριτές της κυριαρχίας της Silicon Valley υποστηρίζουν ότι οι Big Tech έχουν συμφέρον να αποκλείσουν τον ανταγωνισμό.
Σύμφωνα με τον υποστηρικτή του ανοιχτού κώδικα Mark Surman, εκτελεστικό διευθυντή του Ιδρύματος Mozilla, οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο θέλουν να αιχμαλωτίσουν τη νέα βιομηχανία τεχνητής νοημοσύνης για τον εαυτό τους και να κόψουν τους ανταγωνιστές τους.
Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, ο Surman περιόδευσε σε δυτικές πρωτεύουσες για να παροτρύνει ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ, της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου να μην περιορίσουν ποιος θα μπορούσε να αναπτύξει μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης επόμενης γενιάς.
Σε αντίθεση με άλλους γίγαντες της Silicon Valley, το Meta του Zuckerberg έχει ταχθεί με ανθρώπους όπως ο Surman που θέλουν να διατηρήσουν την τεχνολογία ανοιχτή σε όλους, ένα σημείο που ενίσχυσε με την αναμέτρησή του με τον Harris για τα βιολογικά όπλα τον Σεπτέμβριο.
Η ανοιχτή προσέγγιση κερδίζει φίλους σε ισχυρά μέρη της Ουάσιγκτον, αν και οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ παραμένουν διχασμένοι.
Στις Βρυξέλλες, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συμφώνησαν να απαλλάξουν σχεδόν όλη την τεχνητή νοημοσύνη ανοιχτού κώδικα από την πιο σκληρή επίβλεψη - εφόσον η τεχνολογία δεν χρησιμοποιείται σε παράνομες πρακτικές, όπως η χονδρική αναγνώριση προσώπου.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο, οι αξιωματούχοι κλίνουν προς τον περιορισμό της πιο προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης σε λίγες χώρες.
«Αν αφήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη στα χέρια των λίγων, δεν υπάρχουν αρκετά μάτια εκεί έξω για να εξετάσουν εξονυχιστικά τι κάνουν με αυτήν», είπε ο Surman.

Το μέλλον είναι εδώ

Αν το 2023 ήταν η χρονιά που το lobbying της τεχνητής νοημοσύνης καθόρισε το πολιτικό ρεύμα, το 2024 θα αποφασίσει ποιος θα κερδίσει.
Οι βασικές ημερομηνίες λήψης αποφάσεων πλησιάζουν γρήγορα.
Μέχρι το καλοκαίρι, θα τεθούν σε ισχύ τμήματα του Ευρωπαϊκού Νόμου AI.
Η αντίπαλη εκτελεστική εντολή AI του Λευκού Οίκου αλλάζει ήδη τον τρόπο με τον οποίο οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες χειρίζονται την τεχνολογία.
Περισσότερες μεταρρυθμίσεις στην Ουάσιγκτον αναμένονται μέχρι το τέλος του έτους.
Άλλες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία και ο Καναδάς - καθώς και η Κίνα - κάνουν τα δικά τους σχέδια, τα οποία περιλαμβάνουν μεγαλύτερη εποπτεία της πιο προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης και προσπάθειες να πείσουν άλλες χώρες να υιοθετήσουν τους κανόνες τους.
Αυτό που είναι ξεκάθαρο, σύμφωνα με τους δεκάδες ειδικούς της τεχνητής νοημοσύνης που μίλησαν στο Politico, είναι ότι το 2024, η επιθυμία του κοινού για πολιτική δράση είναι απίθανο να εκλείψει.
Ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης, ειδικά σε μια χρονιά μαζικών εκλογών από τις ΗΠΑ και την ΕΕ από τις Φιλιππίνες έως την Ινδία, κάθε άλλο παρά βέβαιος είναι.
«Αυτή η υπόθεση σχετικά με την απώλεια του ελέγχου της τεχνητής νοημοσύνης λαμβάνεται ξαφνικά στα σοβαρά», δήλωσε ο Max Tegmark, πρόεδρος του Future of Life Institute, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που υποστηρίζει μεγαλύτερους ελέγχους στην τεχνητή νοημοσύνη.
«Οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι αυτό δεν είναι πλέον μακροπρόθεσμο. Συμβαίνει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης