Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lavrov: H Ρωσία θα μιλήσει με τη Δύση εφόσον γίνουν σεβαστά τα νόμιμα συμφέροντα της - Η Ρωσία είναι ακόμη φόβητρο

Lavrov: H Ρωσία θα μιλήσει με τη Δύση εφόσον γίνουν σεβαστά τα νόμιμα συμφέροντα της - Η Ρωσία είναι ακόμη φόβητρο
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνομιλήσει με τη Δύση υπό την «προϋπόθεση την ύπαρξη εγγυήσεων και με βάση την επικρατούσα πραγματικότητα και την πλήρη συνεκτίμηση των νόμιμων συμφερόντων μας που έχουμε διατυπώσει»
Η Μόσχα είναι έτοιμη να συνομιλήσει με τη Δύση, αλλά με ειλικρίνεια, χωρίς επιδιώξεις εξαπάτησης και με εγγύηση της πλήρους συνεκτίμησης των νόμιμων συμφερόντων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov σε συνέντευξή του στο TASS την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024.
Το συμπέρασμα που διατύπωσε ο πρόεδρος Vladimir Putin σε μια πρόσφατη συνέντευξή του ότι η Ρωσία έχει ήδη σταματήσει να εμπιστεύεται τη Δύση δύσκολα ανατρέπεται, σημείωσε ο Lavrov.
«Και αυτό που δεν είναι λιγότερο σημαντικό είναι ότι παρ' όλα αυτά, είμαστε ακόμα έτοιμοι να μιλήσουμε, αλλά ειλικρινά, επιδιώξεις εξαπάτησης, με τη ύπαρξη εγγυήσεων και με βάση τις επικρατούσες πραγματικότητες και την πλήρη συνεκτίμηση των νόμιμων συμφερόντων μας που έχουμε διατυπώσει», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Νωρίτερα, τόνισε ότι δεν θα υπάρχουν πλέον οι σχέσεις  στο προηγούμενο καθεστώς μεταξύ Ρωσίας και δυτικών χωρών και η Μόσχα δεν θα επιτρέψει στη Δύση να την εξαπατήσει όταν υπογράφει διεθνείς συμβάσεις.

Φοβούνται τη Ρωσία

Οι ενέργειες των δυτικών χωρών στην Ουκρανία προωθούνται από την επιθυμία να αποτρέψουν τη Ρωσία από το να γίνει μεγάλη δύναμη, δήλωσε o Lavrov.
Σχολιάζοντας την τη άποψη ότι ο πόλεμος που διεξάγεται σήμερα στην Ουκρανία ξεκίνησε όχι το 2014, όχι μετά το πραξικόπημα, αλλά το 1999, όταν η Δύση έπαψε να κρύβει όλες τις βλέψεις της για επιθετικότητα, σημείωσε ότι αυτό συμπίπτει απολύτως με τις ρωσικές θέσεις
«Όλα ξεκίνησαν όταν, μετά την εξαφάνιση της Σοβιετικής Ένωσης - ας μην μιλήσουμε άλλη μια φορά για τα αίτια [της διάλυσης] και τη λύπη μας - οι Αμερικανοί ένιωσαν ότι το «πεδίο» ήταν γενικά ελεύθερο, δεν είχαν απομείνει ανταγωνιστές σε εκείνη την πλευρά του γηπέδου και όλοι έπρεπε να παραταχθούν πίσω από τη μοναδική υπερδύναμη», είπε ο υπουργός.
«Είμαι σίγουρος ότι αν εκείνη τη στιγμή δεν σκεφτόντουσαν την ανάγκη να «πάρουν» τη Σερβία, την Ουκρανία, αλλά πώς να μας αποτρέψουν από το να γίνουμε ξανά μεγάλη δύναμη και να παραμείνουμε μια περιφερειακή δύναμη ως Ρωσική Ομοσπονδία με τεράστιο αριθμό Αμερικανών συμβούλων. στις οικονομικές, χρηματοπιστωτικές, τραπεζικές μας δομές - αυτό είναι γεγονός», πρόσθεσε.

Φοβούνται τη Ρωσία


Οι ενέργειες των δυτικών χωρών στην Ουκρανία προωθούνται από την επιθυμία να αποτρέψουν τη Ρωσία από το να γίνει εκ νέου μεγάλη δύναμη, δήλωσε o Lavrov.
Σχολιάζοντας την τη άποψη ότι ο πόλεμος που διεξάγεται σήμερα στην Ουκρανία ξεκίνησε όχι το 2014, όχι μετά το πραξικόπημα, αλλά το 1999, όταν η Δύση έπαψε να κρύβει όλες τις βλέψεις της για επιθετικότητα, σημείωσε ότι αυτό συμπίπτει απολύτως με τις ρωσικές θέσεις.
«Όλα ξεκίνησαν όταν, μετά την εξαφάνιση της Σοβιετικής Ένωσης - ας μην μιλήσουμε άλλη μια φορά για τα αίτια [της διάλυσης] και τη λύπη μας - οι Αμερικανοί ένιωσαν ότι το «πεδίο» ήταν γενικά ελεύθερο, δεν είχαν απομείνει ανταγωνιστές σε εκείνη την πλευρά του γηπέδου και όλοι έπρεπε να παραταχθούν πίσω από τη μοναδική υπερδύναμη», είπε ο υπουργός.
«Είμαι σίγουρος ότι αν εκείνη τη στιγμή δεν σκεφτόντουσαν την ανάγκη να «καταλάβουν» τη Σερβία, την Ουκρανία, αλλά πώς να μας αποτρέψουν από το να γίνουμε ξανά μεγάλη δύναμη και να παραμείνουμε μια περιφερειακή δύναμη ως Ρωσική Ομοσπονδία με τεράστιο αριθμό Αμερικανών συμβούλων. στις οικονομικές, χρηματοπιστωτικές, τραπεζικές μας δομές - αυτό είναι γεγονός», πρόσθεσε.

Οι βρυκόλακες

Σύμφωνα με τον Lavrov, οι δυτικοί ηγεμόνες προσπάθησαν να διαιωνίσουν την κυριαρχία τους «ζώντας σε βάρος των άλλων».
«Ο Πρόεδρος [Putin] χρησιμοποιεί μεταφορικές εκφράσεις.
Μίλησε για βρυκόλακες, πώς προσπάθησαν να κυβερνήσουν τον κόσμο και να ζήσουν σε βάρος των άλλων.
Και εξακολουθούν να προσπαθούν να διατηρήσουν μια τέτοια νεοαποικιακή μορφή κυριαρχίας με κάπως εξευγενισμένη μορφή», σημείωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέμειναν μοναδική υπερδύναμη.
Άρχισαν γρήγορα να υλοποιούν όλες τους τις φιλοδοξίες και την τύχη που μετατράπηκε σε πρακτικές ενέργειες.
Γιουγκοσλαβία και Ουκρανία - είναι από την ίδια σειρά με τις επόμενες περιπέτειες, τις πιο σκληρές επιθέσεις στο Ιράκ, τη Λιβύη, τη Συρία, απολύτως χωρίς καμία διεθνή νομική βάση», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.
Υπενθύμισε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήρθαν στο Αφγανιστάν με τις «ευλογές» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.
«Ο Πρόεδρος Putin ήταν ο πρώτος που κάλεσε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ George Bush και πρόσφερε βοήθεια και υποστήριξη.
Κανείς δεν αντιτάχθηκε ούτε χαρακτήρισε την είσοδο των αμερικανικών στρατευμάτων του συνασπισμού στο Αφγανιστάν επιθετικότητα ή κατοχή.
Όλοι κατάλαβαν ότι μια τέτοια τρομοκρατική επίθεση πρέπει να απαντηθεί.
Είκοσι χρόνια παραμονής στο Αφγανιστάν έδειξαν ότι οι Αμερικανοί δεν πολέμησαν κανενός είδους τρομοκρατία.
Δημιουργούσαν δομές και οργανώσεις εκεί, που αργότερα οδήγησαν στην Al-Qaeda.
Μετά άρχισαν να τη χρησιμοποιούν για να τιμωρούν και να προκαλούν ανεπιθύμητα καθεστώτα. στη Μέση Ανατολή και σε άλλες περιοχές», είπε ο Lavrov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης