Τελευταία Νέα
Διεθνή

Zelensky: Οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ πρέπει να ξεκινήσουν τον Ιούνιο

Zelensky: Οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ πρέπει να ξεκινήσουν τον Ιούνιο
«Αυτό θα είναι το σωστό πολιτικό μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι αρκετά ισχυρή», τονίζει ο Ουκρανός πρόεδρος
Οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ξεκινήσουν τον Ιούνιο, εκτιμάει ο επικεφαλής του καθεστώτος του Κιέβου, Volodymyr Zelensky.
«Είναι σημαντικό για εμάς οι πραγματικές διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ουκρανίας [στην ΕΕ] να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση τον Ιούνιο. Και αυτό θα είναι το σωστό πολιτικό μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι αρκετά ισχυρή», τόνισε σχετικά ο Ουκρανός πρόεδρος σε βίντεό του που δημοσιεύτηκε στο κανάλι Telegram.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της ΕΕ υποστήριξε ενώπιον των δημοσιογράφων ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ένωσης στη σύνοδο κορυφής στις 21-22 Μαρτίου δεν θα εγκρίνουν άμεσα τις κατευθυντήριες γραμμές που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στις 12 Μαρτίου ότι είχε αναπτύξει ένα πλαίσιο για μελλοντικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία και θα το παρουσιάσει στο Συμβούλιο της ΕΕ.
Όπως εξήγησε η Κομισιόν, το πλαίσιο καθορίζει «τις κατευθυντήριες αρχές για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με κάθε υποψήφια χώρα».
Αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάσει τις κατευθυντήριες γραμμές στα κράτη μέλη και το Συμβούλιο της ΕΕ εγκρίνει αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές, οι Βρυξέλλες θα ξεκινήσουν ουσιαστικά διαπραγματεύσεις με το Κίεβο και το Κισινάου.
Επισημάινεται ότι οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ, σε συνάντηση στις Βρυξέλλες στις 14-15 Δεκεμβρίου 2023, αποφάσισαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία για την ένταξη στην κοινότητα.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει πρώτα να επιλέξει την «κατάλληλη στιγμή» για να ξεκινήσει ουσιαστικά τις διαπραγματεύσεις, να προετοιμάσει ένα πλαίσιο για αυτές και να το παρουσιάσει στο Συμβούλιο της ΕΕ.
Παρόλα αυτά, οι διαπραγματεύσεις δεν αναμένεται να ξεκινήσουν νωρίτερα από το φθινόπωρο του 2024.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης