Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χονγκ Κονγκ: Πέρασε ο νέος νόμος για την εθνική ασφάλεια – Περιορίζονται οι ελευθερίες

Χονγκ Κονγκ: Πέρασε ο νέος νόμος για την εθνική ασφάλεια – Περιορίζονται οι ελευθερίες
Και ψαλιδίζονται οι διαφωνίες
Σχετικά Άρθρα
Οι νομοθέτες του Χονγκ Κονγκ ψήφισαν σήμερα 19/3 ομόφωνα νέο νόμο για την εθνική ασφάλεια που παρέχει στην κυβέρνηση περισσότερες εξουσίες να καταπνίγει τους διαφωνούντες πολίτες, σε ένα ακόμη βήμα για καταστολή -προκλήθηκε από διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας το 2019.
Το νομοθετικό σώμα ενέκρινε το νομοσχέδιο για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης που έγινε σήμερα. Έρχεται να προστεθεί σε ένα παρόμοιο νόμο που επιβλήθηκε από το Πεκίνο πριν από τέσσερα χρόνια, ο οποίος έχει ήδη φιμώσει σε μεγάλο βαθμό τις φωνές της αντιπολίτευσης στο οικονομικό πεδίο.
Το Νομοθετικό Συμβούλιο του Χονγκ Κονγκ, το οποίο είναι γεμάτο με πιστούς του Πεκίνου μετά από μια εκλογική αναμόρφωση, επιτάχυνε τη διαδικασία.
Από τότε που παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο στις 8 Μαρτίου, μια επιτροπή συνεδρίαζε καθημερινά για μια εβδομάδα, μετά από έκκληση του ηγέτη του Χονγκ Κονγκ Τζον Λι να προωθήσει τον νόμο «με πλήρη ταχύτητα».
Ο νόμος απειλεί με αυστηρές ποινές για ένα ευρύ φάσμα ενεργειών που οι αρχές αποκαλούν απειλές κατά της εθνικής ασφάλειας, με τις πιο αυστηρές - συμπεριλαμβανομένης της προδοσίας και της εξέγερσης -να τιμωρούνται με ισόβια κάθειρξη. Μικρότερα αδικήματα, συμπεριλαμβανομένης της κατοχής στασιαστικών δημοσιεύσεων, θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε αρκετά χρόνια φυλάκιση.
Ορισμένες διατάξεις επιτρέπουν ποινικές διώξεις για πράξεις που διαπράχθηκαν οπουδήποτε στον κόσμο.
Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ το Σάββατο 23/3.
Ο Πρόεδρος του Νομοθετικού Συμβουλίου Andrew Leung είπε ότι πιστεύει ότι όλοι οι νομοθέτες είχαν τιμή που συμμετείχαν σε αυτή την «ιστορική αποστολή». «Συμφωνώ πλήρως με αυτό που είπε ο διευθύνων σύμβουλος: όσο πιο γρήγορα ολοκληρωθεί η νομοθεσία, τόσο πιο γρήγορα θα διασφαλιστεί η εθνική ασφάλεια», είπε.
Οι επικριτές ανησυχούν ότι ο νέος νόμος θα διαβρώσει περαιτέρω τις πολιτικές ελευθερίες που το Πεκίνο υποσχέθηκε να διατηρήσει για 50 χρόνια όταν η πρώην βρετανική αποικία επέστρεψε στην κινεζική κυριαρχία το 1997.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης