Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χρεοκοπεί η Ουκρανία: Οι πιστωτές επιβάλλουν αναδιάρθρωση χρέους ύψους 20 δισ. δολ. – Ξεκινούν διαπραγματεύσεις

Χρεοκοπεί η Ουκρανία: Οι πιστωτές επιβάλλουν αναδιάρθρωση χρέους ύψους 20 δισ. δολ. – Ξεκινούν διαπραγματεύσεις
H λήξη του διετούς «παγώματος» των πληρωμών που συμφωνήθηκε από τους κατόχους των αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων των εκκρεμών ομολόγων της θα λάβει χώρα τον προσεχή Αύγουστο
Η προβλεπόμενη ήττα του καθεστώτος του Κιέβου στο πεδίο της μάχης κάνει τους διεθνείς πιστωτές της Ουκρανίας να θέλουν να διασφαλίζουν ότι θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους.
Οι κάτοχοι ομολόγων της Ουκρανίας από το εξωτερικό βρίσκονται σε εντατικές συνομιλίες για να σχηματίσουν επιτροπή πιστωτών ενόψει των συνομιλιών για την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας, σύμφωνα με τέσσερα άτομα με άμεση γνώση των συζητήσεων τα οποία επικαλείται δημοσίευμα του Reuters το Σάββατο 16 Μαρτίου 2024.
Ο χρόνος είναι κρίσιμη παράμετρος για την Ουκρανία να εξασφαλίσει μια αναδιάρθρωση πριν από τη λήξη του διετούς «παγώματος» των πληρωμών που συμφωνήθηκε από τους κατόχους των αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων των εκκρεμών ομολόγων της τον Αύγουστο.
Μια επίσημη ομάδα διπαπραγματευτών με τους διεθνείς πιστωτές θα μπορούσε να ξεκινήσει συνομιλίες ενόψει των εαρινών συνεδριάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ανέφεραν δύο πηγές στο Reuters, οι οποίες έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στις 17 Απριλίου στην Ουάσιγκτον.

Κατεστραμμένη οικονομία

Η πλήρους κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022 κατέστρεψε την οικονομία και τη παραγωγική βάση της Ουκρανίας, αναγκάζοντάς την σε πάγωμα του χρέους για να αποφύγει μια κρατική χρεοκοπία.
Αυτή θα είναι η πρώτη προσπάθεια επισημοποίησης των συνομιλιών για το χρέος μεταξύ των ιδιωτών κατόχων ομολόγων και της χώρας.
Μια επίσημη ομάδα θα είναι σε θέση να συνεργαστεί με την κυβέρνηση για να πραγματοποιήσει λεπτομερείς συζητήσεις και να ανταλλάξει συγκεκριμένες προτάσεις, που θα περιλαμβάνουν απόρρητες πληροφορίες.
Η τρέχουσα ώθηση για τη συγκέντρωση των πιστωτών προέρχεται από διάφορες πλευρές, σύμφωνα με τις πηγές.
Το γραφείο διαχείρισης χρέους της Ουκρανίας έχει επικοινωνήσει με ορισμένους επενδυτές σε μια προσπάθεια να τους οργανώσει ως ομάδα διαπραγμάτευσης για την κήρυξη χρεοκοπίας, ανέφεραν οι πηγές.
Η Weil, η δικηγορική εταιρεία που συμβούλεψε τους πιστωτές για την αναδιάρθρωση του έθνους το 2015 και την παύση πληρωμών που συμφωνήθηκε, έχει επίσης επικοινωνήσει με μερικούς από τους μεγαλύτερους πιστωτές της χώρας για να προετοιμαστούν για συνομιλίες για το χρέος.

Παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Η κατεστραμμένη από τον πόλεμο οικονομία έχει προσεγγίσει τους μεγάλους επενδυτές από τα τέλη του 2023 σχετικά με τα σχέδια αναδιάρθρωσης του διεθνούς χρέους της χώρας και την πιθανότητα άντλησης νέας χρηματοδότησης, όπως είχε αναφέρει προηγουμένως το Reuters.
Αλλά μέχρι στιγμής οι συζητήσεις έγιναν μόνο ανεπίσημα  - και τελούν υπό την αίρεση τόσο των εξελίξεων στο μέτωπο όσο και της ροής της ξέν ης βοήθειας σε τρατιωτικό υλίκό και άλλα μέσα.
Το πώς θα μπορούσε να μοιάζει μία αναδιάρθρωση είναι ασαφές, καθώς αφορά μια οικονομία που έχει βυθιστεί σε πόλεμο, της οποίας οι προοπτικές, η δημοσιονομική θέση και η ικανότητα αποπληρωμής του χρέους της παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες.
Ορισμένοι κάτοχοι ομολόγων ελπίζουν να βγουν από μια αναδιάρθρωση του χρέους με νέα ομόλογα που θα αποδίδουν πληρωμές τόκων από την αρχή της αογράς των ομολόγων, σύμφωνα με δύο από τις πηγές.
Ωστόσο, η πληρωμή ξένων ομολογιούχων μπορεί να είναι δυσάρεστη για το Κίεβο, καθώς η οικονομία καταρρέει

Όπως τα ομόλογα Brady

Εκτός από την έκδοση ομολόγων ως μέρος της επανεξέτασης, η Ουκρανία θα μπορούσε να αντλήσει νέα χρηματοδότηση πουλώντας ομόλογα με εμπράγματες διασφαλίσεις και εγγυήσεις.
Αυτά θα μπορούσαν να δουν τους διεθνείς εταίρους της Ουκρανίας - είτε πολυμερείς δανειστές είτε μεμονωμένες χώρες - να παρέχουν εξασφαλίσεις για τα νέα ομόλογα, παρόμοια με τα λεγόμενα ομόλογα Brady που εκδόθηκαν από χώρες της Λατινικής Αμερικής στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και υποστηρίζονταν από τα Υπουργεία Οικονομικών των ΗΠΑ.
Οι συνομιλίες για το χρέος θα εκτυλιχθούν καθώς δυτικοί αξιωματούχοι σταθμίζουν τη δήμευση ορισμένων από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 300 - 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσουν στην υποστήριξη της Ουκρανίας, αλλά το πώς θα γίνει παραμένει εξαιρετικά περίπλοκο δεδομένου ότι θα δημιουργούσε αμφισβητούμενο προηγούμενο  καθώς παραβιάζεται εμφανώς το διεθνές δίκαιο και μειώνεται η εμπιστοσύνη τους δυτικούς οικονομικούς θεσμούς εξαταίας μιας εμφανανώς παράνομης και αντίθεσης στις αρχές της ασφάλειας της περιουσίας πρακτικής.
Τα αποθεματικά που είναι «παγωμένα» στην Ευρωπαϊκή Ένωση - ουσιαστικά ομόλογα και άλλοι τύποι τίτλων στους οποίους είχε επενδύσει η ρωσική κεντρική τράπεζα - διατηρούνται σε ένα αποθετήριο με έδρα τις Βρυξέλλες που ονομάζεται Euroclear.
Η S&P Global Ratings δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει η χώρα να ολοκληρώσει μια αναδιάρθρωση χρέους με ιδιώτες πιστωτές μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους, καθώς μείωσε την αξιολόγηση της χώρας βαθύτερα σε Junk.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης