Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στη θύρα της κολάσεως η Rafah - Εκτινάχτηκαν οι αριθμοί των υποσιτισμένων παιδιών - Δεν γεννιούνται φυσιολογικά μωρά στη Γάζα

Στη θύρα της κολάσεως η Rafah - Εκτινάχτηκαν οι αριθμοί των υποσιτισμένων παιδιών - Δεν γεννιούνται φυσιολογικά μωρά στη Γάζα
Έφτασαν τη νύχτα στην Γάζα δια θαλάσσης οι 200 τόνοι τροφίμων της ανθρωπιστικής βοήθειας
(upd5)Την κόλαση επι γης ετοιμάζει να φέρει το Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας με τον επικείμενο βομβαρδισμό της Rafah, ενώ συνεχίζει να βομβαρδίζει καταυλισμούς όπου μένουν εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, με αποτέλεσμα 36 άνθρωποι να σκοτωθούν σε επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στη διάρκεια της νύχτας Παρασκευής προς Σάββατο 16/3 στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat, τα περισσότερα ήταν παιδιά.
Την ίδια ώρα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν τοποθεσίες της Hezbollah κοντά στα λιβανικά συνοριακά χωριά Tayr Harfa και Labbuneh αργά το βράδυ της Παρασκευής 15/3, σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu ενέκρινε ένα σχέδιο για χερσαία εισβολή στην πόλη Rafah όπου βρίσκονται παγιδευμένοι 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι τους οποίους ο ισραηλινός στρατός «προετοιμάζει επιχειρησιακά για εκκένωση».
Τα Ηνωμένα Έθνη, η Γερμανία και η Ολλανδία προειδοποιούν το Ισραήλ για την επίθεση στη Rafah, με τις ΗΠΑ να ανθίστανται μεν, αλλά να κρατούν επιφυλακτικό τόνο.
Ο Netanyahu περιέγραψε την τελευταία πρόταση κατάπαυσης του πυρός της Hamas ως "γελοία" - αν και μια αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αρχηγό κατασκοπείας της Mossad πηγαίνει στο Κατάρ για συνομιλίες εκεχειρίας.

Από τις 7 Οκτωβρίου, 31.553 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Hamas

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία τουλάχιστον 31.553 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 73.546 έχουν τραυματιστεί από τις 7 Οκτωβρίου στη στρατιωτική επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε το Σάββατο το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Hamas που διοικεί τον θύλακα.
Περίπου 63 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 112 τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.
Ο αριθμός των νεκρών στο Ισραήλ από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Hamas ανέρχεται σε 1.139 με δεκάδες αιχμαλωτισμένους.
Τουλάχιστον 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν σπίτι κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat στην κεντρική Γάζα.
Το πλοίο βοήθειας Open Arms, που μεταφέρει 200 τόνους βοήθειας από την Κύπρο, ξεκίνησε να εκφορτώνει το φορτίο του στη Γάζα.
Η UNICEF, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά, δήλωσε ότι το 31% των παιδιών κάτω των δύο ετών στη βόρεια Γάζα έχουν οξύ υποσιτισμό, σε σύγκριση με το 15,6% τον Ιανουάριο.
Αρκετές ισραηλινές ΜΚΟ προειδοποίησαν ότι ο πόλεμος στη Γάζα συμβάλλει σε μια «κρίση» στις ισραηλινές φυλακές.
Οι συνήγοροί τους λένε ότι υπάρχει ένας αριθμός ρεκόρ Παλαιστινίων κρατουμένων που αντιμετωπίζουν «συστημική κακοποίηση» και βασανιστήρια.

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι σκότωσε δεκάδες μαχητές της Hamas τις τελευταίες 24 ώρες

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν τουλάχιστον 15 μαχητές της Hamas στο Nuseirat της κεντρικής Γάζας, συμπεριλαμβανομένου ενός διοικητή της ομάδας ελεύθερου σκοπευτών, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ισραηλινού στρατού.
Τα ισραηλινά στρατεύματα σκότωσαν άλλους 10 μαχητές σε άλλα σημεία στο κέντρο της Γάζας, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Στο νότιο Han Yunis, οι ισραηλινές δυνάμεις εντόπισαν και κατέστρεψαν μια αποθήκη όπλων της Hamas ενώ κατευθύνουν αεροπορικές επιδρομές εναντίον δύο ακόμη μελών της Hamas, δήλωσε ο στρατός.
Σύμφωνα με το κυβερνητικό γραφείο μέσων ενημέρωσης της Γάζας, τα τελευταία πλήγματα του Ισραήλ προκάλεσαν μεγάλο αριθμό αμάχων.
Ένα χτύπημα σε οικογενειακό σπίτι κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat σκότωσε 36 άτομα, στην πλειονότητά τους παιδιά, μαζί με αρκετές έγκυες γυναίκες, ανέφερε το γραφείο ΜΜΕ.
Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου οι ισραηλινές δυνάμεις με περίπου 25 στρατιωτικά οχήματα εισέβαλαν στην πόλη Nablus και σε δύο χωριά στα βόρεια της Ramala στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.
Στρατιώτες συνέλαβαν δύο νεαρούς άνδρες κατά τη διάρκεια της επιδρομής, πρόσθεσαν οι πηγές.
Ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε επίσης στα χωριά Qarawat Bani Zeid και Kafr Ain στα βορειοδυτικά της Ramallah, σύμφωνα με πηγές της Wafa, χωρίς να έχουν αναφερθεί συλλήψεις ή αντιπαραθέσεις.

Έφτασαν τη νύχτα στην Γάζα δια θαλάσσης οι 200 τόνοι τροφίμων της ανθρωπιστικής βοήθειας

Το πρώτο πλοίο της ισπανικής ΜΚΟ Open Arms, που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια από τον ανθρωπιστικό διάδρομο της Κύπρου, έφτασε τη νύχτα Παρασκευής προς Σάββατο 16/3 στη Γάζα και ξεφόρτωσε 200 τόνους τροφίμων σε πλωτή αποβάθρα, στο πλαίσιο της προσπάθειας να αποφευχθεί η λιμοκτονία των κατοίκων.
«Παρά το σκοτάδι και τις δυσκολίες, η δουλειά δεν σταματάει στη Γάζα για να ξεφορτώσουμε τους 200 τόνους τροφής της WCK (...)
Ελπίζουμε ότι αυτός ο διάδρομος που ανοίγουμε σήμερα θα αποτελέσει δρόμο παράλληλο με τους χερσαίους για να ανακουφιστούν η πείνα και τα δεινά των κατοίκων της Γάζα» έγραψε στο Χ η Open Arms.
«Η WKC ξεφορτώνει σχεδόν 200 τόνους ρυζιού, αλευριού, πρωτεϊνών και πολλών ακόμη, που έφθασαν διά θαλάσσης.
Την ίδια στιγμή που εκφορτώνεται αυτό το φορτίο, το δεύτερο πλοίο μας προετοιμάζεται να φύγει από την Κύπρο με εκατοντάδες τόνους επιπλέον τρόφιμα», ανέφερε με ικανοποίηση η αμερικανική ΜΚΟ μέσω X (του πρώην Twitter).
Μολονότι το πλοίο της Open Arms μπόρεσε να φθάσει στη Λωρίδα της Γάζας, όπου δεν υπάρχει κανένα εμπορευματικό λιμάνι, για να εκφορτώσει, υποβλήθηκε εκ των προτέρων σε «πλήρη έλεγχο ασφαλείας», τόνισε ο ισραηλινός στρατός, που έχει θέσει από την 9η Οκτωβρίου υπό απόλυτη πολιορκία τον θύλακα.
«Θέλω (βοήθεια) για τα παιδιά μου.
Θέλω να ζήσουν και να μην πεθάνουν από πείνα.
Δεν τρώνε παρά αγριόχορτα, δεν υπάρχει ούτε ψωμί — δεν υπάρχει ψωμί, δεν υπάρχει τίποτα να φας στη Γάζα.
Είναι ο μήνας του ραμαζανιού και δεν υπάρχει τίποτα», είπε ο Αμπού Ίσα Ιμπραήμ Φιλφίλ, παλαιστίνιος που πήγε να παρακολουθήσει την άφιξη του πλοίου.
Πέρα από τους βομβαρδισμούς και τις μάχες, ο ΟΗΕ φοβάται γενικευμένο λιμό στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακο, ειδικά στον βορρά, όπου η πρόσβαση είναι πολύ δύσκολη. Η βοήθεια που φθάνει μέσω χερσαίων οδών εισέρχεται στη Λωρίδα της Γάζας αφού επιθεωρηθεί από το Ισραήλ κυρίως στον νότο, στη Ράφα, αλλά η ποσότητά της είναι εντελώς ανεπαρκής για να καλυφθούν οι ανάγκες των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων.
Εξ ου η κούρσα με τον χρόνο για να διανεμηθεί περισσότερη βοήθεια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας με αεροπορικές ρίψεις και τον νέο θαλάσσιο διάδρομο από την Κύπρο.

ΟΗΕ: Στη Γάζα, δεν υπάρχουν πια «βρέφη φυσιολογικού μεγέθους»

Στη Γάζα, οι γιατροί δεν βλέπουν πλέον «μωρά φυσιολογικού μεγέθους»: αξιωματούχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών δήλωσε χθες Παρασκευή «τρομοκρατημένος» για τις κατά μέσο όρο 180 γυναίκες οι οποίες, πεινασμένες, αφυδατωμένες, φέρνουν παιδιά στον κόσμο στον παλαιστινιακό θύλακο κάθε μέρα.
«Προσωπικά, φεύγω από τη Γάζα αυτή την εβδομάδα με τρόμο για το ένα εκατομμύριο γυναίκες και κορίτσια στη Γάζα, για τις 650.000 γυναίκες σε ηλικία τεκνοποίησης, πάνω απ’ όλα για τις 180 γυναίκες που γεννούν καθημερινά», τόνισε ο Dominik Allen, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA) στα παλαιστινιακά εδάφη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ψηφιακά, μέσω βιντεοσύνδεσης από την Ιερουσαλήμ.
Μπόρεσε να επισκεφθεί κάποια νοσοκομεία όπου εξακολουθούν να λειτουργούν μαιευτήρια στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας — όπου έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 31.000 άνθρωποι αφότου άρχισαν οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, κατά το υπουργείο Υγείας της Hamas.
«Γιατροί ανέφεραν πως δεν βλέπουν πλέον βρέφη φυσιολογικού μεγέθους (...)
Αντιθέτως, τραγικά, βλέπουν περισσότερο βρέφη που γεννιούνται νεκρά και περισσότερους θανάτους νεογνών», συνέχισε ο κ. Allen, περιγράφοντας έγκυες «εξαντλημένες, από τον φόβο, από το ότι αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν επανειλημμένα, από την πείνα», από την αφυδάτωση... «Οι μητέρες θα έπρεπε να παίρνουν τα μωρά τους στην αγκαλιά τους, όχι να τα τυλίγουν σε νεκρικούς σάκους», ξέσπασε.
Υπογράμμισε επίσης την έλλειψη βασικών προϊόντων, όπως τα αναισθητικά για περιπτώσεις που χρειάζονται καισαρικές τομές, και κατήγγειλε την άρνηση των ισραηλινών αρχών να αφήσουν να περάσουν φορτία της UNFPA με βοήθεια, ιδίως «κιτ μαιευτικής», και ότι αφαιρούν είδη όπως φακοί, ή φωτοβολταϊκά πλαίσια.
«Αν μπορούσα να ζωγραφίσω έναν πίνακα όσων είδα και άκουσα όσο ήμουν στη Γάζα (...) είναι εφιάλτης μεγαλύτερος από ανθρωπιστική κρίση, είναι κρίση για την ανθρωπότητα», είπε.
«Χειρότερος από ό,τι θα μπορούσα να περιγράψω, από ό,τι δείχνουν οι φωτογραφίες, από ό,τι μπορείτε να φανταστείτε».Όσα είδε διασχίζοντας τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας είπε πως «του ράγισαν την καρδιά», κάνοντας λόγο για «απερίγραπτα συναισθήματα» στα μάτια των ανθρώπων.
«Όλος ο κόσμος που είδαμε, με τον οποίο μιλήσαμε, ήταν αποστεωμένος, τρομερά αδυνατισμένος, πεινούσε, έκανε χειρονομίες προσπαθώντας να μας πει πως χρειάζεται κάτι να φάει», περιέγραψε.
Αφηγήθηκε ακόμη ότι περνώντας από σημείο ελέγχου του στρατού, είδε «μικρό αγόρι, που ήταν δεν ήταν 5 χρονών, να βαδίζει τρομοκρατημένο, με τα χέρια ψηλά, έχοντα πίσω του την αδελφή του, ένα-δυο χρόνια μεγαλύτερη, που κρατούσε λευκή σημαία».
Ο πόλεμος ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, με έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της Hamas εναντίον νότιων τομέων της ισραηλινής επικράτειας, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 1.160 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Η Hamas έχει προτείνει όρους για μια νέα κατάπαυση πυρός στη Γάζα ο Netanyahu τους απορρίπτει

Την ώρα που ο
πρωθυπουργός του Ισραήλ φέρεται να έχει εγκρίνει σχέδιο χερσαίας επέμβασης στη Rafah, τα ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στα άμεσα σχέδια αλλά ο Netanyahu το είπε για να πιέσει τη Hamas στις διαπραγματεύσεις καθώς το Ισραήλ έχει στείλει απεσταλμένους στην Ντόχα για συνέχεια των συνομιλιών.
Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu χαρακτήρισε μη ρεαλιστικές τις πιο πρόσφατες προτάσεις για συμφωνία για τους ομήρους από τη ισλαμιστική οργάνωση Hamas αλλά δήλωσε ότι μια αποστολή θα μεταβεί στο Κατάρ για να συζητήσει τη θέση του Ισραήλ για μια πιθανή συμφωνία.
Ανέφερε επίσης ότι ο Netanyahu ενέκρινε τα σχέδια για στρατιωτική επιχείρηση στη Rafah, την πόλη στο νότιο τμήμα της Γάζας όπου έχουν βρει καταφύγιο πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι και δήλωσε ότι ο στρατός ασχολείται με επιχειρησιακά θέματα και ετοιμάζει την απομάκρυνση των αμάχων.
000_1.webp
CNN: Οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να μπλοκάρουν την εισβολή του Ισραήλ στη Rafah με ψήφισμα στο ΣΑ του ΟΗΕ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέταξαν ένα νέο ψήφισμα, το οποίο αν και δεν είναι ακόμη διαθέσιμο προς ψήφιση, στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, εκφράζει την ανησυχία των Αμερικανών για το ισραηλινό σχέδιο εισβολής στη Rafah της Γάζας και προβλέπει κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas, μετέδωσε το CNN την Παρασκευή 15/3.
Το εν λόγω draft φέρεται να υπογραμμίζει πώς η εισβολή στη Rafah θα προκαλούσε περισσότερες απώλειες και θύματα αμάχων, προκαλώντας κλιμάκωση των εντάσεων και θέτοντας σε κίνδυνο την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια.
Το CNN σημείωσε επίσης το ρόλο της Αιγύπτου και του Κατάρ τόσο στη σύνταξη του σχεδίου ψηφίσματος, όσο και εν γένει στη μεσολάβηση για μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων, για χαλάρωση των περιορισμών στη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας και για προσπάθεια σύναψης συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής οργάνωσης.
Κατά συνέπεια βάσει αυτών των προσπαθειών, το αμερικανικό ψήφισμα καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνει τη συμφωνία και την εφαρμογή μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός, υπό τον όρο της συμφωνίας για την ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ των δύο πλευρών.

Hamas: Το Ισραήλ χειραγωγεί της διαπραγματεύσεις - Ο Netanyahu θέλει να κερδίσει χρόνο

Την περασμένη Πέμπτη, ο Hussam Badran, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Hamas, ανακοίνωσε ότι η αντιπροσωπεία της σουνιτικής οργάνωσης έφυγε από το Κάιρο για να συμμετάσχει σε περαιτέρω διαβουλεύσεις με την ηγεσία του κινήματος πίσω στη Γάζα.
Ο Badran ανέφερε ότι ο λόγος πίσω από τις τελματωμένες διαπραγματεύσεις είναι η επιμονή του ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu να διατηρήσει τη θέση του και η προσπάθειά του να χειραγωγήσει τις διαπραγματεύσεις για να κερδίσει περισσότερο χρόνο.
Παραχωρώντας συνέντευξη στο ρωσικό Sputnik το στέλεχος της οργάνωσης εξήγησε ότι ο Netayahu απέρριψε την κατάπαυση του πυρός λόγω διαφωνιών σε πολλά σημεία.
Σύμφωνα με τον Badran, «δεν υπάρχουν θετικές απαντήσεις σχετικά με την απόσυρση [των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής] από τη Γάζα, καμία εγγύηση για την είσοδο βοήθειας ή την ανοικοδόμηση, για να μην αναφέρουμε το κύριο θέμα που σχετίζεται με την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους, ιδίως στη βόρεια Γάζα».
Επιπλέον, ο αξιωματούχος της Hamas τόνισε ότι «η κατοχή [ενν. το Ισραήλ] χειραγωγεί τις διαπραγματεύσεις]σαν να θέλει να κερδίσει περισσότερο χρόνο», καθώς αρνείται να ανταποκριθεί στα «δίκαια αιτήματα του παλαιστινιακού μας λαού».
Τέλος, εκτιμάει ότι «οι αμερικανικές εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός και η είσοδος βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας στερούνται αξιοπιστίας, δεδομένου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι εταίρος με το Ισραήλ στον πόλεμό του κατά του παλαιστινιακού λαού».

Συστηματική κακοποίηση Παλαιστινίων κρατουμένων καταγγέλλουν ισραηλινές ΜΚΟ

Με φόντο τον πόλεμο στη Γάζα, οι ισραηλινές φυλακές μετρούν αριθμό ρεκόρ Παλαιστινίων, που υφίστανται «συστηματικές κακοποιήσεις» και μερικές φορές βασανιστήρια, όπως καταγγέλλουν ισραηλινές ΜΚΟ, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να δράσει.
Μέλη των οργανώσεων αυτών μετέβησαν στη Γενεύη αυτή την εβδομάδα για να χύσουν φως ενώπιον του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη μεγάλη «κρίση» στις φυλακές της χώρας, όπου, όπως κατήγγειλαν, εννιά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις 7 Οκτωβρίου.
«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι», δήλωσε η Ταλ Στάινερ, εκτελεστική διευθύντρια της Δημόσιας Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων στο Ισραήλ (PCATI) σε συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Βρισκόμαστε μπροστά σε κρίση», δήλωσε η ίδια, τονίζοντας ότι «σχεδόν 10.000 Παλαιστίνιοι κρατούνται στο Ισραήλ…μια αύξηση κατά 200%».
Σύμφωνα με τη Στάινερ, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί πολύ μετά τις 7 Οκτώβρη.

WSJ: Το Ισραήλ δημιουργεί «νεκρή ζώνη» στη Γάζα

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι νεκρή ζώνη δημιουργεί το Ισραήλ κατά μήκος των συνόρων του με τη Λωρίδα της Γάζας προκαλώντας την καταστροφή εκατοντάδων σπιτιών και κτιρίων της Γάζας και ισοπεδώνοντας τεράστιες εκτάσεις και εδάφη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πριν από τον πόλεμο το Ισραήλ διατηρούσε μια ζώνη ασφαλείας περίπου 300 μέτρων, ενώ το σχέδιό του τώρα είναι να τη διευρύνει ώστε να έχει πλάτος μεγαλύτερο από 800 μέτρα.
Η έκθεση προσθέτει ότι το Ισραήλ κατασκευάζει επίσης έναν δρόμο μήκους 6,44 χιλιομέτρων που θα κόψει τη Λωρίδα της Γάζας στα δύο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα έχουν κατεδαφιστεί περίπου 150 σπίτια.

Η Fatah αντεπιτίθεται στην κριτική της Hamas για τον διορισμό του Mohamed Mustafa

Η Fatah ανταπάντησε στη Hamas για την κριτική που άσκησε στον διορισμό του νέου πρωθυπουργού από τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Mahmud Abbas.
Ο Abbas όρισε τον επί μακρόν οικονομικό σύμβουλο Mohamed Mustafa ως νέο πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής την Πέμπτη, σε μια απόφαση που η Hamas καταδίκασε ως «μονομερή».
Σε απάντηση, η Φατάχ κατηγορεί τη Hamas ότι «προκάλεσε την επιστροφή της ισραηλινής κατοχής της Γάζας», «αναλαμβάνοντας την περιπέτεια της 7ης Οκτωβρίου».
Αυτό οδήγησε σε μια «καταστροφή ακόμη πιο φρικτή και σκληρή από εκείνη του 1948», μια αναφορά στη Naqba, δηλαδή στον εκτοπισμό και την εκδίωξη περίπου 760.000 Παλαιστινίων από τα εδάφη τους κατά τη δημιουργία του Ισραήλ, είπαν.
«Η πραγματική αποσύνδεση από την πραγματικότητα και τον παλαιστινιακό λαό είναι αυτή της ηγεσίας της Hamas», δήλωσε η Fatah.
«Έχει συμβουλευτεί η Hamas την παλαιστινιακή ηγεσία καθώς διαπραγματεύεται τώρα με το Ισραήλ και προσφέρει τις παραχωρήσεις, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει εγγυήσεις για την προσωπική ασφάλεια των ηγετών της σε αντάλλαγμα;», ανέφερε η ανακοίνωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης