Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκόνη οι Patriot, τέλος η αεράμυνα για Ουκρανία - Η υπερηχητική Ρωσία αχρήστεψε την αντιπυραυλική ομπρέλα των ΗΠΑ

Σκόνη οι Patriot, τέλος η αεράμυνα για Ουκρανία  - Η υπερηχητική Ρωσία αχρήστεψε την αντιπυραυλική ομπρέλα των ΗΠΑ
Απόλυτα ευπαθής στις ρωσικές επιθέσεις η Ουκρανία καθώς έχει μείνει ουσιαστικά χωρίς αεράμυνα - Το ρωσικό υπερηχητικό οπλοστάσιο τινάζει στον αέρα το αντιπυραυλικό πρόγραμμα των ΗΠΑ αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων
Σχετικά Άρθρα
Εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σε τεχνολογίες αντιπυραυλικής άμυνας έχουν αχρηστευθεί από το ρωσικό υπερηχητικό όχημα ολίσθησης Avangard ενώ την ίδια στιγμή η Ουκρανία έχει μείνει χωρίς αεράμυνα με τις πρόσφατες απώλειες των Patriot. 
«Αν υπολογίσετε πόσο τους κοστίζουν οι γνωστές πυραυλικές άμυνες της Αμερικής, ένα από τα κύρια συστατικά για να ξεπεράσουμε αυτές τις πυραυλικές άμυνες που έχουμε είναι ο Avangard, ένας διηπειρωτικός πύραυλος με μονάδα ολίσθησης διηπειρωτικού βεληνεκούς.
Επομένως, δεν μπορείτε να συγκρίνετε τους προϋπολογισμούς.
Βασικά ακυρώσαμε όλα όσα έχουν κάνει, όλα όσα έχουν επενδύσει σε αυτό το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας», δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης Vladimir Putin.
Παρατήρησε ότι αυτές οι επενδύσεις στις ΗΠΑ ήταν εξαιρετικά κοστοβόρες.
Το πρώτο σύνταγμα ICBM εξοπλισμένο με Avangard ενεργοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 στο συγκρότημα Yasnensky περίπου 1.200 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μόσχας, με ένα δεύτερο σύνταγμα να βρίσκεται σε επιφυλακή μάχης από τον Ιούνιο του 2022.
gmd.jpeg
Με ταχύτητες 27 Mach 

Ως υπερηχητικό όχημα ολίσθησης διηπειρωτικού βεληνεκούς, το Avangard σχεδιάστηκε για να πετάει με ταχύτητες 27 Mach και να ελίσσεται τόσο στην πορεία όσο και στην κατεύθυνση προς τον στόχο.
Έχει τη δυνατότητα πραγματοποίησης πλευρικών ελιγμών αρκετών χιλιάδων χιλιομέτρων στο διάστημα, καθιστώντας πολύ δύσκολο για τα εχθρικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας ακόμη και να ανιχνεύσουν πολύ μικρότερη εμπλοκή.
Η ταχύτητά του, του επιτρέπει να πετάει μεταξύ ηπείρων σε λιγότερο από 10 λεπτά, με κάθε μία να φέρει πυρηνική κεφαλή δύο μεγατόνων.
Τα συστήματα έχουν σχεδόν απεριόριστη εμβέλεια, επιτρέποντάς τους να προσεγγίζουν στόχους όπως η ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ από απροσδόκητες κατευθύνσεις.
Εκτιμάται ότι 10 οχήματα ολίσθησης μπορούν να μεταφερθούν από ρωσικά ICBM όπως ο RS-28 Sarmat.
Ωστόσο, το σύστημα έχει μια σημαντική ευπάθεια, η οποία είναι η πιθανότητα χτυπημάτων στα σιλό που φιλοξενούν τους πυραύλους που τους μεταφέρουν ή επιθέσεων στους πυραύλους στα πρώτα στάδια εκτόξευσης πριν φτάσουν στην ατμόσφαιρα για την εκτόξευση των οχημάτων ολίσθησης, γράφει το Military Watch Magazine.

avang.png
Τα αυξανόμενα τμήματα μαχητικών F-35 που αναπτύσσονται κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, τα οποία αναμένεται να ενσωματώσουν αντιβαλλιστικούς πυραύλους πριν από το 2030 και είναι καλά βελτιστοποιημένα για βαθιά διείσδυση στον ρωσικό εναέριο χώρο, δεν είναι παρά ένα από τα πολλαπλά μέσα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να απειλήσουν τα ρωσικά ICBM πριν προλάβουν αναπτύξουν τα υπερηχητικά οχήματα ολίσθησης.
Το Avangard αναφέρεται συχνά από την αποκάλυψή του τον Μάρτιο του 2018 ως παράδειγμα ρωσικής  ισχύος λόγω της μοναδικής του δύναμης κρούσης και έχει περιγραφεί από τον Vladimir Putin ότι προσκρούει σε στόχους «σαν μετεωρίτης, σαν βολίδα».

hpersonic.jpg
Τρόμος και στο ΝΑΤΟ για τα υπερηχητικά όπλα της Ρωσίας

Τα υπερηχητικά όπλα της Ρωσίας έχουν προκαλέσει ζωηρή ανησυχία και στο ΝΑΤΟ, που εκτιμά ότι στην παρούσα φάση δεν είναι εύκολο να αμυνθεί σε τέτοιου είδους τεχνολογίες.
Τα ρωσικά υπερηχητικά όπλα δείχνουν ότι το ΝΑΤΟ χρειάζεται να αναπτύξει πολυεπίπεδη αεράμυνα, δήλωσε ο Jens Stoltenberg, Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας,
παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεσή του.
«Οι υπερηχητικοί πύραυλοι είναι φυσικά μια πραγματική πρόκληση.
Αποδεικνύει ότι η Ρωσία έχει επενδύσει πολλά και σε πιο προηγμένα οπλικά συστήματα», είπε.
«Δείχνει επίσης την ανάγκη για μια πολυεπίπεδη αεράμυνα, καταδεικνύει την ανάγκη για αεροπορική και πυραυλική άμυνα, και καταδεικνύει την ανάγκη όχι μόνο για υψηλή ποιότητα αλλά και μαζική.
Επειδή μία από τις στρατηγικές που έχουμε δει στην Ουκρανία είναι φυσικά να προσπαθήσει να συντρίψει την αεράμυνα στέλνοντας πολλούς πυραύλους και drones ταυτόχρονα», πρόσθεσε.
Ο Stoltenberg, είπε ότι το ΝΑΤΟ έχει τις δυνατότητες να αμυνθεί έναντι των ρωσικών υπερηχητικών πυραύλων.
Σε μια προσπάθεια να επιβεβαιώσει αυτόν τον ισχυρισμό, ο Γενικός Γραμματέας επανέλαβε τις δηλώσεις της Ουκρανίας ότι χρησιμοποιώντας τα αμερικανικά συστήματα αεράμυνας Patriot «κατάφεραν να καταρρίψουν αρκετούς υπερηχητικούς ρωσικούς πυραύλους».
«Έτσι, αυτός είναι και ο λόγος που, ως μέρος των αμυντικών μας σχεδίων, ως μέρος αυτού που κάνουμε τώρα για να εφαρμόσουμε τη μεγαλύτερη ενίσχυση στη συλλογική μας άμυνα εδώ και δεκαετίες, η αεράμυνα είναι ένα κρίσιμο μέρος αυτής της προσπάθειας», είπε.

Χωρίς αεράμυνα η Ουκρανία


Την ίδια ώρα, οι θέσεις της πρώτης γραμμής των ουκρανικών δυνάμεων στο Donbass είναι σχεδόν γυμνές απέναντι στις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές μετά την απώλεια των πυραυλικών συστημάτων MIM-104 Patriot και S-300 κοντά στην πόλη Pokrovsk, 67 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Donetsk.
Και τα δύο συστήματα καταστράφηκαν στις 8 Μαρτίου σε χτυπήματα ακριβείας από ρωσικά συστήματα βαλλιστικών πυραύλων Iskander-M.
Η αύξηση της παραγωγής πυραύλων 9K720 για το Iskander-M σε πολλαπλάσια ποσοστά σε σχέση με την περίοδο προ του 2022 τους έχει κάνει ιδιαίτερα διαθέσιμους για εμπλοκές στο θέατρο των επιχειρήσεων, ενώ οι αυξανόμενες δυνατότητες επιτήρησης drone έχουν καταστήσει πιο δύσκολο για τις ουκρανικές δυνάμεις να κρύψουν τα όπλα τους.
Τα S-300 και τα Patriot είναι τα συστήματα αεράμυνας με τη μεγαλύτερη εμβέλεια της Ουκρανίας και ήταν ήδη λίγα στο απόθεμα της χώρας.
Τα S-300 από τη δεκαετία του 1980 που κληρονόμησαν όταν διαλύθηκε η ΕΣΣΔ εξακολουθούν να έχουν πολύ μεγαλύτερη κινητικότητα και πολύ ευρύτερα τόξα πυρός από τα νεότευκτα Patriot.
Τα Patriot που κατασκευάστηκαν πολύ πιο πρόσφατα και παραδόθηκαν το 2023 έχουν πολύ πιο σύγχρονα ηλεκτρονικά και αισθητήρες.
Με την απώλεια αυτών των όπλων αυξάνεται η πίεση που προστίθεται στις ουκρανικές δυνάμεις, όπως παραδέχονται τόσο η Δύση όσο και το Κίεβο.

patriot_d.png
Έντονη ανησυχία στο αμερικανικό Πεντάγωνο

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί, η συντριπτική υπεροχή στο πυροβολικό και η αποψίλωση της ουκρανικής αεράμυνας έχουν κυριολεκτικά εκμηδενίσει την όποια προσπάθεια αντίστασης των Ουκρανών στα ρωσικά πλήγματα.
Οι ανησυχίες σχετικά με τις αυξανόμενες ελλείψεις συστημάτων αεράμυνας στην Ουκρανία έχουν εκφραστεί από τα τέλη του 2022 και συνέχισαν να επιδεινώνονται έκτοτε.
Τον Νοέμβριο του 2022, ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, συνταγματάρχης Yury Ignat, δήλωσε τους Financial Times ότι η αδυναμία προμήθειας πρόσθετων πυραύλων για τα συστήματα S-300 και μικρότερης εμβέλειας συστήματα BuK αποτελούσε σημαντική απειλή για τη δυνατότητα του Κιέβου να αμυνθεί.
Κάθε εισερχόμενος ρωσικός στόχος, ήταν σχεδόν απίθανο να μη βρει τον στόχο του.
Διαρροές μυστικών εγγράφων από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ πέντε μήνες αργότερα τον Απρίλιο του 2023 έδειξαν ότι υπήρχαν αυξανόμενες ανησυχίες στο Πεντάγωνο σχετικά με την κατάσταση του δικτύου πυραύλων εδάφους-αέρος της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, με Αμερικανούς αξιωματούχους να εκτιμούν ότι η ικανότητα της Ουκρανίας να προστατεύει τις πρώτες γραμμές θα  χαθεί σύντομα «εντελώς».

s300.jpg
Καθώς η Ουκρανία δεν μπορεί να προμηθευτεί νέα S-300, τα οποία παράγονται αποκλειστικά στη Ρωσία, η προμήθεια περισσότερων Patriot παραμένει απίθανη καθώς ο στρατός των ΗΠΑ αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις για δική του χρήση, κάτι που τονίστηκε από την ξαφνική αύξηση των απαιτήσεων για τέτοια συστήματα από τον Οκτώβριο του 2023 μετά την κλιμάκωση των επιθέσεων σε αμερικανικές εγκαταστάσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Η Ρωσία, αντίθετα, διαθέτει ένα εξαιρετικά μεγάλο και ταχέως αναπτυσσόμενο οπλοστάσιο σύγχρονων επίγειων συστημάτων αεράμυνας, έχοντας επενδύσει πολλαπλάσια στην απόκτησή τους από ό,τι στην απόκτηση νέων μαχητικών αεροσκαφών.
Η χώρα τη δεκαετία του 2010 επέκτεινε πολύ σημαντικά τις παραγωγικές της ικανότητες για πυραύλους εδάφους-αέρος για να ανταποκριθεί όχι μόνο στη ζήτηση εν καιρώ πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και να συνεχίσει να επεκτείνει το οπλοστάσιό της και να διατηρήσει τις εξαγωγές της σε κράτη όπως η Ινδία και η Λευκορωσία.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης