Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισόβιος πρόεδρος ο Putin, πόλεμος δεκαετιών στην Ουκρανία: Το τέλος του κόσμου, εάν χάσει η Ρωσία

Ισόβιος πρόεδρος ο Putin, πόλεμος δεκαετιών στην Ουκρανία: Το τέλος του κόσμου, εάν χάσει η Ρωσία
Η Ρωσία δαπανά περίπου το 7,5% του ΑΕΠ της σε στρατιωτικές δαπάνες, το υψηλότερο ποσοστό από τον Ψυχρό Πόλεμο
Στην επόμενη ημέρα των προεδρικών εκλογών που διεξάγονται από σήμερα Παρασκευή 15/3 έως και τις 17/3 στη Ρωσία αναφέρεται δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, το οποίο εκτιμά πως δεν υπάρχει κανένα άλλο πιθανό σενάριο, πέραν αυτού που προβλέπει τη νίκη του Vladimir Putin.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Κρεμλίνο θα επιχειρήσει να πάρει τη λαϊκή εντολή που επί της ουσίας θα κατοχυρώνει το πιο αιματηρό στοίχημα του Putin ως την καλύτερη στιγμή της Ρωσίας.

Το τέλος του κόσμου

«Έχετε να κάνετε με το άτομο που ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο.
Έχει ήδη κάνει ένα λάθος τέτοιας κλίμακας που δεν μπορεί ποτέ να το παραδεχτεί στον εαυτό του
Και δεν μπορεί να χάσει ούτε αυτόν τον πόλεμο.
Για αυτόν αυτό θα ήταν το τέλος του κόσμου.
Όλοι - χάρη στον Putin - οδηγηθήκαμε σε ένα τέτοιο σόου που δεν υπάρχει καλό αποτέλεσμα.
Οι μόνες επιλογές κυμαίνονται από πολύ κακές σε καταστροφικές
Και εάν ο Putin αρχίσει να χάνει, τότε μπορεί να δούμε όλοι τα αστέρια στον ουρανό» λέει στη βρετανική εφημερίδα πρώην Ρώσος αξιωματούχος, υπονοώντας προφανώς έναν πυρηνικό πόλεμο.

Έως το 2036

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Putin οραματίζεται μια στρατιωτικοποιημένη κοινωνία χωρίς φιλελεύθερα στοιχεία.
Μάλιστα, επισημαίνεται πως ο Putin επέλεξε να ανακοινώσει την υποψηφιότητα του για τη ρωσική προεδρία σε μια συνάντηση με βετεράνους του πολέμου, οι οποίοι, όπως είχε αναφέρει, θα συνδράμουν έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια νέα «διευθυντική τάξη» που θα αντικαταστήσει την παλιά, ντροπιασμένη ελίτ.
Την ίδια στιγμή ο Ρώσος πρόεδρος δηλώνει έτοιμος να πάει μέχρι τέλους τον πόλεμο με την Ουκρανία, με το Foreign Affairs να υποστηρίζει πως «ένας από τους στόχους του Putin σε αυτές τις εκλογές είναι να στερήσει από τους περισσότερους Ρώσους την ικανότητα να φανταστούν ένα μέλλον χωρίς αυτόν».
Πράγματι είναι ξεκάθαρο πως ο Putin θα είναι ο νικητής αυτών των εκλογών, ίσως και των επόμενων, οι οποίες και θα τον διατηρήσουν στην εξουσία έως το 2036 και σε ηλικία 83 ετών.
Εξίσου ξεκάθαρες, βάσει του δημοσιεύματος, είναι και οι προοπτικές: ένας παντοτινός πόλεμος, μια ολοένα και πιο στρατιωτικοποιημένη κοινωνία και μια οικονομία που κυριαρχείται από τις κρατικές και στρατιωτικές δαπάνες.

Ελάχιστες φωνές κατά του πολέμου

Όπως αναφέρει ο Guardian, τον Μάιο του 2022 ο Boris Bondarev, Ρώσος διπλωμάτης και σύμβουλος της ρωσικής αποστολής στο Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο.
Ήταν τότε που κατηγόρησε το υπουργείο Εξωτερικών για «πολεμική υποκίνηση, ψέματα και μίσος», υποστηρίζοντας πως «ποτέ δεν ντρεπόμουν τόσο πολύ για τη χώρα μου».
Έκτοτε ο Bondarev είναι ο μόνος Ρώσος διπλωμάτης που… αυτομόλησε από την κεντρική ρωσική εξουσία.
Την ίδια στιγμή, μόνο λίγοι κορυφαίοι Ρώσοι επιχειρηματίες, συμπεριλαμβανομένου του δισεκατομμυριούχου τραπεζίτη Oleg Tinkov και του Arkady Volozh της Yandex, έχουν μιλήσει κατά του πολέμου από απόσταση όμως και ενώ δεν διαθέτουν πλέον επιχειρήσεις στη Ρωσία.
Ωστόσο, επισημαίνεται ότι οι αποστασίες έχουν αποθαρρυνθεί τόσο από τη σταθεροποίηση της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης και στην οικονομία όσο και από τις διαμάχες στο εσωτερικό της Δύσης για τη στήριξη της Ουκρανίας.

Πόλεμος δεκαετιών

Βάσει του δημοσιεύματος, αν και οι Ρώσοι που είχαν σχεδιάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, οραματίζονταν μια αστραπιαία επίθεση που θα έφτανε μέσα σε λίγα 24ωρα στο Κίεβο, πλέον ολοένα και περισσότεροι εκτιμούν πως ο Putin είναι έτοιμος για μια πολύ μεγαλύτερη σύγκρουση που θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια, αν όχι δεκαετίες.
«Ο Putin δεν θα σταματήσει τον πόλεμο αν δεν αναγκαστεί να το κάνει.
Δεν πιστεύουμε ότι μιλά σοβαρά για τυχόν ειρηνευτικές συνομιλίες, τις οποίες ούτως ή άλλως εναπόκειται στην Ουκρανία να τις αποφασίσει.
Από τις σπάνιες συναντήσεις μου με Ρώσους διπλωμάτες, έχω την αίσθηση ότι αισθάνονται πιο σίγουροι από ό,τι μετά την έναρξη του πολέμου» λέει στη βρετανική εφημερίδα Δυτικός αξιωματούχος.

Στρατιωτικές δαπάνες

Η Ρωσία δαπανά περίπου το 7,5% του ΑΕΠ της σε στρατιωτικές δαπάνες, το υψηλότερο ποσοστό από τον Ψυχρό Πόλεμο, κάτι που σημαίνει πως οι πλούσιες δαπάνες της κυβέρνησης έχουν ως αποτέλεσμα τα εργοστάσια που κατασκευάζουν όπλα, πυρομαχικά και στρατιωτικό εξοπλισμό να λειτουργούν με διπλή ή τριπλή βάρδια.
Εκπρόσωπος της αμυντικής βιομηχανίας εκτιμά ότι τα επίπεδα των δαπανών θα συνεχίσουν να αυξάνονται, κάνοντας λόγο για μια «νέα μόνιμη φάση που θα μπορούσε να διαρκέσει πολλά χρόνια».

Να θυμίζει...Σοβιετική Ένωση

Παρόλο αυτά, και όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, γίνεται προσπάθεια έτσι ώστε αυτή η «στρατιωτικοποίηση» να… παραπέμπει στη Σοβιετική Ένωση χωρίς όμως την κρίση και την έλλειψη τροφίμων και προϊόντων.
Πράγματι, τα εστιατόρια και τα καταστήματα σε Μόσχα, Αγία Πετρούπολη είναι γεμάτα, ενώ χάρη στις «παράλληλες εισαγωγές» - εισαγωγές δυτικών αγαθών μέσω τρίτων χωρών – και σε άλλα νέα συστήματα, δεν καταγράφεται καμία έλλειψη ή απώλεια ανέσεων ή προϊόντων πολυτελείας για τους Ρώσους.

Η παγωμένη σύγκρουση… και ο παράγοντας Trump

«Είναι σαφές ότι αυτός ο πόλεμος δεν πρόκειται να τελειώσει με νίκη για καμία από τις δύο πλευρές.
Δεν θα τελειώσει.
Θα τελειώσει ως «παγωμένη σύγκρουση».
Και αυτή «η παγωμένη σύγκρουση» θα συνεχιστεί για 100 χρόνια» εκτιμά ο Bondarev, αν και το δημοσίευμα επισημαίνει ότι εάν ο Donald Trump επανεκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ τον ερχόμενο Νοέμβριο, θα ασκήσει πίεση στην Ουκρανία να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία, προκειμένου, όπως έχει δεσμευτεί, να λήξει τον πόλεμο μέσα σε λίγα 24ωρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης