Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωπαϊκή Ένωση: Στρατιωτική στήριξη 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία

Ευρωπαϊκή Ένωση: Στρατιωτική στήριξη 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία
«Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Θα στηρίξουμε την Ουκρανία με ό,τι χρειαστεί για να επικρατήσει» τόνισε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Josep Borrell
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Πέμπτη να προσφέρουν νέα «ένεση» 5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο αναδιαμόρφωσης των κανόνων λειτουργίας του ταμείου που χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση της στρατιωτικής στήριξης στην Ουκρανία.
H συμφωνία αποδεσμεύει «φρέσκο χρήμα» για την αποστολή όπλων και πυρομαχικών στο Κίεβο.
«Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Θα στηρίξουμε την Ουκρανία με ό,τι χρειαστεί για να επικρατήσει» τόνισε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Josep Borrell.
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο για την Ειρήνη δίνει στα κράτη μέλη χρήματα για την αποστολή όπλων σε άλλες χώρες.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η Γαλλία επέμεινε ότι τα όπλα που θα είναι επιλέξιμα για την επιστροφή χρημάτων πρέπει να είναι ευρωπαϊκής παραγωγής, ενώ η Γερμανία απαίτησε να λαμβάνεται υπόψη η διμερής βοήθεια στον καθορισμό των συνεισφορών των κρατών στο ταμείο.
Διπλωμάτες ανέφεραν ότι βρέθηκε συμβιβασμός που επιτρέπει έναν βαθμό ευελιξίας όσον αφορά την αγορά ευρωπαϊκών όπλων και λαμβάνει υπόψη μέρος της αξίας της διμερής βοήθειας όταν υπολογίζεται το μέγεθος των οικονομικών συνεισφορών των κρατών μελών.
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Dmytro Kuleba, δήλωσε ότι πρόκειται για μια ακόμα ισχυρή επίδειξη της ευρωπαϊκής ενότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης