Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποχωρεί από την πολιτική ο Erdogan το 2028 - «Οι δημοτικές εκλογές του Μαρτίου θα είναι οι τελευταίες μου»

Αποχωρεί από την πολιτική ο Erdogan το 2028 - «Οι δημοτικές εκλογές του Μαρτίου θα είναι οι τελευταίες μου»
«Το αποτέλεσμα που θα βγει, θα είναι η μεταβίβαση μιας κληρονομιάς στα αδέλφια μου που θα έρθουν μετά από μένα»
Την αποχώρησή του από την εξουσία με την λήξη τη θητείας του το 2028, ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, αναφέροντας ότι οι δημοτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 31 Μαρτίου 2024, θα είναι οι τελευταίες του ως προέδρου της Τουρκίας.
«Για μένα, αυτό είναι ένα φινάλε, αυτές οι εκλογές είναι οι τελευταίες μου με την εξουσία που δίνει ο νόμος. Το αποτέλεσμα που θα βγει, θα είναι η μεταβίβαση μιας κληρονομιάς στα αδέλφια μου που θα έρθουν μετά από μένα», ανέφερε o κ. Erdogan σε ομιλία του στο ίδρυμα TUGVA.
Ο Recep Tayyip Erdogan ηγείται της Τουρκίας για περισσότερες από δύο δεκαετίες. Νικητής σε δώδεκα εκλογικές αναμετρήσεις από το 2002, επανεξελέγη για πενταετή θητεία τον Μάιο του 2023.
Η πρώτη νίκη του Recep Tayip Erdogan ήρθε στις δημοτικές εκλογές του 1994. Έθεσε υποψηφιότητα για δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης. Κέρδισε τις εκλογές με 25,19% της λαϊκής ψήφου, καθιστώντας την πρώτη φορά που εκλέγεται δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης από το πολιτικό του κόμμα.
Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Recep Tayip Erdogan κέρδισε το 34% των ψήφων στις γενικές εκλογές του 2002. Το ΑΚP κέρδισε στις εκλογές του 2002, αλλά ο ίδιος δεν μπόρεσε να γίνει άμεσα Πρωθυπουργός, λόγω κωλύματος εκλογιμότητας. Έγινε ο 57ος πρωθυπουργός της Τουρκίας στις 14 Μαρτίου 2003 και παρέμεινε μέχρι το 2014. Τον Μάιο του 2004, έγινε ο πρώτος Τούρκος Πρωθυπουργός που επισκέφθηκε επίσημα την Ελλάδα από το 1988 και ο πρώτος που είδε τους μουσουλμάνους της Θράκης από το 1952.
Ο Recep Tayip Erdogan ορκίστηκε στις 28 Αυγούστου 2014 ως ο 12ος πρόεδρος της Τουρκίας και έκτοτε παραμένει στην εξουσία.

Αμέσως μετά από την ομιλία του στο ίδρυμα TUGVA, συνάντησε στην Κωνσταντινούπολη τον Ουκρανό ομόλογό του Volodymyr Zelensky, υπογραμμίζοντας ότι «η Τουρκία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου».
Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα του Κιέβου.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Volodymyr Zelensky, είπε ότι συζήτησαν λεπτομερώς τις εξελίξεις σχετικά με τον πόλεμο, καθώς και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης της καταργηθείσας συμφωνίας για τα σιτηρά.
Υπογράμμισε, επίσης, ότι η Τουρκία θα συμβάλει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μόλις τελειώσει ο πόλεμος.

«Περαστικά» από τον Erdogan στον Μητσοτάκη για τη ρωσική πυραυλική επίθεση στην Οδησσό

Πέρα από τα παραπάνω, ο Erdogan ευχήθηκε περαστικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Volodymyr Zelensky για τη ρωσική επίθεση στην Οδησσό, μετά τη συνάντησή του στην Κωνσταντινούπολη με τον Ουκρανό πρόεδρο.
"Εκφράζω τις ευχές μου για περαστικά και στις δύο χώρες για την πυραυλική επίθεση κοντά στην περιοχή όπου βρίσκονταν την Τετάρτη ο κ. Zelensky και ο κ. Μητσοτάκης" δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης