Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προς δεύτερη θητεία στο ΔΝΤ οδεύει η Georgieva - Oι σκιές και το μεγάλο παζάρι για Κομισιόν, ΝΑΤΟ

Προς δεύτερη θητεία στο ΔΝΤ οδεύει η Georgieva - Oι σκιές και το μεγάλο παζάρι για Κομισιόν, ΝΑΤΟ
Η υποστήριξη των ΗΠΑ για την Georgieva κλονίστηκε μετά τις κατηγορίες το 2021 ότι επηρέασε ανάρμοστα την κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας για το επιχειρηματικό κλίμα της Κίνας

Προς μια δεύτερη θητεία πενταετούς διάρκειας ως επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου οδεύει η Kristalina Georgieva, αναζητώντας επαρκή υποστήριξη.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η οικονομολόγος από την Βουλγαρία, της οποίας η θητεία ξεκίνησε το 2019 και διαρκεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2024, χρειάζεται την υποστήριξη μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών και των ΗΠΑ για να διασφαλιστεί η επανεκλογή της.

Στήριξη από Γαλλία, Γερμανία

Η επιδίωξή της για δεύτερη θητεία θα βασιστεί εξάλλου στο γεγονός ότι έχει την υποστήριξη των δύο μεγαλύτερων οικονομιών στην Ευρώπη, Γαλλίας και Γερμανίας.
Ο επικεφαλής του Ταμείου που εδρεύει στην Ουάσιγκτον ήταν πάντα Ευρωπαίος υπήκοος που επιλέγονταν από τα ευρωπαϊκά κράτη, υλοποιώντας τη συμφωνία του Bretton Woods, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με τις ΗΠΑ, οι οποίες με τη σειρά τους επιλέγουν τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Οι συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών της G20 την περασμένη εβδομάδα στη Βραζιλία εστίασαν την προσοχή τους στο θέμα, με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Bruno Le Maire να τονίζει ότι η Georgieva κάνει «θαυμάσια δουλειά» και ότι η χώρα του θα την υποστήριζε εάν ζητούσε δεύτερη θητεία.
Ομοίως ο υπουργός Οικονομικών Kristian Lindner συμφωνεί με τον διορισμό της για άλλη μια θητεία, αλλά η επίσημη επιβεβαίωση απέχει λίγες μέρες ακόμη.
Όταν την ρωτούν εάν ενδιαφέρεται για μια δεύτερη θητεία, η ίδια η Georgieva αποφεύγει το θέμα, λέγοντας ότι έχει επικεντρωθεί στην τρέχουσα θητεία της.
Σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Julie Kozak αρνήθηκε να πει εάν η Γκεοργκίεβα ενδιαφέρεται να υπηρετήσει μια δεύτερη θητεία, χαρακτηρίζοντάς το «πραγματικά μια ερώτηση για την ίδια τη διευθύνουσα σύμβουλο». Η Κόζακ αναφέρθηκε στους κανόνες του ΔΝΤ για την επιλογή του επικεφαλής, ο οποίος επιλέγεται επίσημα από το 24μελές Εκτελεστικό Συμβούλιο του ταμείου, με στόχο να επιτευχθεί μια συναιτική επιλογή.

Τι θα κάνουν οι ΗΠΑ

Η υποστήριξη των ΗΠΑ για την Georgieva κλονίστηκε μετά τις κατηγορίες το 2021 ότι επηρέασε ανάρμοστα την κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας για το επιχειρηματικό κλίμα της Κίνας.
Το ΔΝΤ και το αδελφό του ίδρυμα, η Παγκόσμια Τράπεζα, αναδείχθηκαν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως βασικά κομμάτια της τάξης των ΗΠΑ, που επικεντρώθηκαν, αντίστοιχα, στο να βοηθήσουν τις χώρες να ανακάμψουν από την οικονομική κρίση και στην παροχή δανείων για αναπτυξιακά έργα.
Η Georgieva, 70 ετών σήμερα, ηγήθηκε των προσπαθειών του ταμείου να βοηθήσει τις χρεωμένες χώρες εν μέσω πανδημίας και πιο πρόσφατα προειδοποίησε για τον παγκόσμιο οικονομικό αντίκτυπο του κατακερματισμού του εμπορίου που προκαλείται από την επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας.
Δεν έχει δηλώσει δημόσια τις προθέσεις της για μετά τη λήξη της θητείας της, ενώ κανένας υποψήφιος δεν έχει ακόμη προταθεί δημόσια.

Το μεγάλο παζάρι

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συμμετάσχουν σε έναν ακόμη γύρο παζαριών για κορυφαίες θέσεις κατά τη διάρκεια του 2024, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΝΑΤΟ, κάτι που απαιτεί την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ διαφορετικών πολιτικών, γεωγραφικών και στρατηγικών συμφερόντων.
Ενώ το εκτελεστικό συμβούλιο του ταμείου εκλέγει τον επικεφαλής με ψηφοφορία, η υποστήριξη της Ευρώπης και των ΗΠΑ –που μαζί αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ όλων των μετοχών με δικαίωμα ψήφου– θα καθιστούσε δύσκολο να εκλεγεί άλλος υποψήφιος.
Η Georgieva ήρθε από την Παγκόσμια Τράπεζα για να αναλάβει την κορυφαία θέση του ΔΝΤ το 2019, μια θέση που κέρδισε εν μέρει επειδή προερχόταν από κράτος της Ανατολικής Ευρώπης, μια περιοχή που συνήθως υποεκπροσωπείται σε κορυφαίες θεσμικές θέσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης