Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως τραγωδία - Οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν για Zelensky το γερμανικό σχέδιο διάσωσης του Mussolini

Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως τραγωδία - Οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν για Zelensky το γερμανικό σχέδιο διάσωσης του Mussolini
Το σχέδιο διάσωσης του Ιταλού δικτάτορα από τη Γερμανία το 1943 μελετούν οι Αμερικανοί για Zelensky - Πιθανότατα θα τον μεταφέρουν στο Lviv
Σχετικά Άρθρα
Αντιμέτωπη με μία εκκωφαντική ήττα στην Ουκρανία, η συλλογική Δύση αναζητά απεγνωσμένα τρόπους να την αποτρέψει.
Η Ουάσιγκτον φαίνεται να προτρέπει τους Ευρωπαίους συμμάχους της, τους υποτελείς και τα δορυφορικά κράτη της δηλαδή, να προκαλούν τη Ρωσία με την ελπίδα να προκαλέσουν μια βίαιη αντίδραση της Μόσχας.
Έτσι, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron ζητά ανοιχτά να αναπτυχθούν στρατεύματα του ΝΑΤΟ για άμεση υποστήριξη της Ουκρανίας, το Ηνωμένο Βασίλειο επαίρεται για τη συμμετοχή της ανώτατης διοίκησης του σε επιθέσεις σε ρωσικά πλοία, ενώ ο γερμανικός στρατός (Bundeswehr) συζητά άμεσες επιθέσεις στη γέφυρα της Κριμαίας.
Ωστόσο, μετά τις εξευτελιστικές διαρροές της Bundeswehr, η Μόσχα κατέστησε σαφές ότι το Ευρωπαϊκό ΝΑΤΟ δεν θα προλάβαινε να «ανοιγοκλείσει τα μάτια» σε περίπτωση τέτοιας κλιμάκωσης, γράφει ο γνωστός γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής Drago Bosnic.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες άρχισαν τότε να πετούν την «καυτή πατάτα» μεταξύ τους με την ελπίδα να μεταθέσουν την ευθύνη και να αποφύγουν τις συνέπειες ενός πιθανού ρωσικού γύρου στρατιωτικών αντιποίνων.
Επιπλέον, εκτός από αρκετές ενδημικά ρωσοφοβικές χώρες, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδειξαν ξεκάθαρη αντίθεση σε κάθε είδους άμεση ανάμειξη, πράγμα που σημαίνει ότι όποιος θέλει να δεσμευτεί σε μια τέτοια αυτοκτονική προσπάθεια είναι ελεύθερος να το κάνει, αλλά εντελώς μόνος του.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για χώρες όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία, οι οποίες συνορεύουν με την Ουκρανία και θέλουν να αποφύγουν να εμπλακούν σε μια σύγκρουση από την οποία δεν θα κερδίσουν τίποτα, ενώ θέτουν σε κίνδυνο τη δική τους ασφάλεια και σταθερότητα.
Η Μπρατισλάβα είναι ιδιαίτερα απογοητευμένη αφού την εξανάγκασαν να εγκαταλείψει την αεράμυνα της και τώρα να μείνει ακάλυπτη.

Το σχέδιο διάσωσης Zelensky είναι ίδιο με το γερμανικό για Mussolini

Έτσι, η αποτυχία των σχεδίων κλιμάκωσης της Ουάσιγκτον την αναγκάζει να βρει άλλους τρόπους για να σώσει το καθεστώς του Κιέβου από την ολοκληρωτική ήττα, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής μιας επιχείρησης διάσωσης του Volodymyr Zelensky και του στενότερου περιβάλλοντός του.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό ειδικό Stephen Bryen, ο οποίος προηγουμένως υπηρέτησε ως Διευθυντής Επιτελείου της Υποεπιτροπής Μέσης Ανατολής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και ως αναπληρωτής υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, το Πεντάγωνο «αναμφίβολα ετοιμάζει σχέδια διάσωσης σε περίπτωση που καταρρεύσει πλήρως η διαλυόμενη κυβέρνηση του Zelensky».
Ο Bryen συγκρίνει την επιχείρηση, που ετοιμάζουν οι Αμερικανοί, με εκείνη της Ναζιστικής Γερμανίας για τη διάσωση του Ιταλού δικτάτορα Benito Mussolini το 1943 λέγοντας ότι θα μπορούσε «να είναι ένα πρότυπο για τη διάσωση του Zelensky».
Αυτή είναι μια ακόμη ενδιαφέρουσα κατάσταση για την ουκρανική κυβέρνηση, καθώς έχουν υπάρξει πολλές παρόμοιες συγκρίσεις από τότε που ανέλαβε την εξουσία μετά από ένα πραξικόπημα που ενορχηστρώθηκε από το ΝΑΤΟ το 2014.
Ο Bryen πιστεύει επίσης ότι οι ΗΠΑ «ξεκίνησαν μία σειρά λεκτικών πυροτεχνημάτων προς τη Ρωσία» και ενθάρρυναν τους Ευρωπαίους να εμπλακούν πιο άμεσα προκειμένου να αποτρέψουν την ολοκληρωτική ήττα του καθεστώτος του Κιέβου.
mussolini.jpg
Κλονίζεται η ουκρανική κυβέρνηση


Η αποτυχία της πολυδιαφημισμένης αντεπίθεσης και η ήττα στη Avdiivka επιτάχυναν τον ρυθμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας, αποκαλύπτοντας τη συνολική αδυναμία των ουκρανικών δυνάμεων, η οποία σίγουρα θα μπορούσε να αντανακλά τη σταθερότητα της ίδιας της κυβέρνησης.
Ο Bryen πιστεύει ότι τα σημαντικά προβλήματα ανθρώπινου δυναμικού του καθεστώτος του Κιέβου και «η προσπάθειά του να χρησιμοποιήσει βίαια μέσα για να συλλάβει πιθανούς νεοσύλλεκτους προκαλεί αναταραχή στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων πόλεων όπως η Οδησσός, το Kharkiv και το Κίεβο».
Έτσι, η Ουάσιγκτον αναζητεί τρόπους για να προκαλέσει μια σύγκρουση Ρωσίας-ΝΑΤΟ, αλλά έναν πόλεμο που θα περιοριζόταν στην Ευρώπη, όλα για να αποτρέψει την ολική κατάρρευση του Κιέβου.
Σύμφωνα με τον Bryen, η στρατιωτική ηγεσία στο Πεντάγωνο βρίσκεται σε δίλημμα, καθώς χωρίς πρόκληση σημαντικού μεγέθους που να δικαιολογεί μια επέμβαση του ΝΑΤΟ, «τι μπορούν να κάνουν οι ΗΠΑ για να σώσουν την Ουκρανία;»
Επιπλέον, τη συγκρίνει με «άλλη μια άσκηση στον Κόλπο του Tonkin, ενός κατασκευασμένου casus belli», αναφερόμενος προφανώς στο στημένο γεγονός που χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία για την Αμερική να εισβάλει στο Βιετνάμ, σκοτώνοντας έως και τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους. Έτσι, η Ουάσιγκτον θα πρέπει να βρει έναν τρόπο «να ξεφύγει από μια παρέμβαση στην οποία οι περισσότεροι δεν θα είχαν αντίρρηση στην Ευρώπη ή στις Ηνωμένες Πολιτείες».
Ο Bryen παραδέχτηκε για άλλη μια φορά ότι το Πεντάγωνο δεν μπορεί να πολεμήσει άμεσα τον ρωσικό στρατό.
Έτσι, η επιχείρηση της ναζιστικής Γερμανίας για τη διάσωση του Mussolini μπορεί να είναι «ένας τρόπος για τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ να ξεφύγουν με κάποιο είδος επέμβασης χωρίς ρωσική αντεπίθεση».
Ο Bryen πιστεύει ότι κανείς δεν ξέρει πόσο μπορεί να αντέξει η κυβέρνηση Zelensky στο Κίεβο, «με μια σταθερή ρωσική στρατιωτική προέλαση, την αυξανόμενη αναταραχή στο εσωτερικό, την άρνηση διεξαγωγής εκλογών, τη φυλάκιση ανθρώπων που αντιτίθενται στον Ουκρανό πρόεδρο και μια σειρά σκληρών μέτρων.
Η διατήρηση της εξουσίας από τον Zelensky εισέρχεται στη ζώνη της απόγνωσης».
zelensky_4.jpg
Τι θα απομείνει από την Ουκρανία;


Υποστηρίζει ότι η Μόσχα μπορεί ακόμη και να έχει την τάση να το επιτρέψει σιωπηρά, ώστε μια πιο ευέλικτη κυβέρνηση να μπορεί να έρθει στην εξουσία και να διαπραγματευτεί μια ειρηνική διευθέτηση.
Ο Bryen λέει ότι το Πεντάγωνο θα μπορούσε να μεταφέρει τον Zelensky αλλού, «με το Lviv να είναι το πιο πιθανό μέρος, καθώς είναι πολύ δυτικά και δύσκολο για τους Ρώσους να φτάσουν εάν ήθελαν να αντιμετωπίσουν τον Zelensky χρησιμοποιώντας στρατιωτικά μέσα».
«Στην πραγματικότητα, όπως η Ιταλία χωρίστηκε προσωρινά (περισσότερο ή λιγότερο) στη μέση, με τη γραμμή Gustav την οριοθέτηση μέχρις ότου οι συμμαχικές δυνάμεις καταλάβουν τελικά το Monte Cassino τον Μάιο του 1944, η Ουκρανία θα μπορούσε επίσης να διαιρεθεί, αν και το πώς ακριβώς θα εξαρτιόταν από το τι θα απέμενε.
«Ο στρατός της Ουκρανίας υποστηρίζει τον Zelensky», είπε ο Bryen, προσθέτοντας: «Εάν κάποιος της ποιότητας του πρώην γενικού διοικητή Valery Zaluzhny αναλάβει το Κίεβο, θα μπορούσε να σημαίνει ότι η παραμονή του Zelensky στο Lviv θα ήταν σύντομη και πως θα κατέφευγε αλλού. Από την οπτική γωνία του ΝΑΤΟ και του Πενταγώνου, μια τέτοια διαδικασία θα πάρει κάποιο χρόνο, ίσως ακόμη και έναν χρόνο, επιτρέποντας στον Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden να συνεχίσει μέχρι τις εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο».

Ο παράγοντας Zaluzhny 

Και πράγματι, ο Valery Zaluzhny ουσιαστικά διασώθηκε ακριβώς στην ώρα του για να αποφύγει να αναλάβει την ευθύνη για την ήττα στην Avdiivka, σώζοντας έτσι την πιθανή πολιτική του καριέρα, αφήνοντας παράλληλα την καυτή πατάτα εξ ολοκλήρου στα χέρια του Zelensky.
Εάν ο Zaluzhny, κάποια στιγμή στο μέλλον, παραδεχτεί ανοιχτά ότι το ΝΑΤΟ χρησιμοποιούσε απλώς την Ουκρανία ως εφαλτήριο ενάντια στη Μόσχα και τον λαό της ως τροφή για τα κανόνια σε έναν μάταιο πόλεμο με τον ρωσικό στρατό, το Κρεμλίνο μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων μαζί του.
Ο Bryen πιστεύει ότι, αν και αυτή δεν είναι η καλύτερη λύση για τη συλλογική Δύση, η ταραγμένη κυβέρνηση Biden «δεν μπορεί να αντέξει άλλη μια καταστροφή στο Αφγανιστάν. Η μόνη λύση για τις ΗΠΑ είναι οι διαπραγματεύσεις, μόνο που στην παρούσα φάση η Ρωσία δείχνει να μην ενδιαφέρεται.
zaluzhny_1.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης