Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απόλυτος κυρίαρχος στην Ευρώπη ο Putin – Διάτρητες όλες οι πρωτεύουσες στους Ρώσους κατασκόπους, «είναι πλέον παντού»…

Απόλυτος κυρίαρχος στην Ευρώπη ο Putin – Διάτρητες όλες οι πρωτεύουσες στους Ρώσους κατασκόπους, «είναι πλέον παντού»…
«Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι επέστρεψε», είπε ένας αξιωματικός των δυτικών μυστικών υπηρεσιών
Την απόλυτη κυριαρχία της Ρωσίας επί ευρωπαϊκού εδάφους υποχρεώνονται να παραδεχτούν πλέον οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, καθώς πλέον κάθε εβδομάδα αποκαλύπτεται και μια υπόθεση κατασκοπείας.
Και για να αποκαλύπτεται, τότε το μέγεθος της διείσδυσης είναι τεράστιο…
Όπως αναφέρουν και ι Financial Times, η Ρωσία έχει ξαναξεκινήσει επιθετικά τον κατασκοπευτικό πόλεμο της με τη Δύση και η δημοσίευση από τη Μόσχα για ένα τηλεφώνημα στο οποίο ανώτεροι αξιωματικοί της γερμανικής αεροπορίας συζητούσαν την αποστολή πυραύλων κρουζ στην Ουκρανία είναι μόνο το πιο πρόσφατο ανατριχιαστικό παράδειγμα.
«Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι επέστρεψε», είπε ένας αξιωματικός των δυτικών μυστικών υπηρεσιών.
«Οι Ρωσικές δραστηριότητες. . . είναι τόσο ψηλά ή και υψηλότερα από ό,τι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου», είπε ένας άλλος στους FT.
«Η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών είναι μια τεράστια μηχανή και επιστρέφει κάνοντας αυτό που έκανε πάντα», είπε ένας τρίτος αξιωματούχος.
Σχεδόν κάθε εβδομάδα, μια μυστική επιχείρηση έρχεται στο φως, που δείχνει πόσο μακριά οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας έχουν διεισδύσει στην Ευρώπη από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια.
Στις 27 Φεβρουαρίου, ο Tihomir Ivanov Ivanchev έγινε ο έκτος Βούλγαρος που κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε ύποπτο ρωσικό κύκλωμα κατασκοπείας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Δύο εβδομάδες πριν από αυτό, ο Maksim Kuzminov, ένας Ρώσος στρατιωτικός πιλότος που αυτομόλησε στην Ουκρανία πέρυσι, βρέθηκε νεκρός στην Ισπανία, με το σώμα του γεμάτο σφαίρες.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η Γαλλία αποκάλυψε ένα δίκτυο 193 ιστοσελίδων που είχαν σχεδιαστεί για τη διάδοση παραπληροφόρησης ενόψει των ευρωεκλογών του τρέχοντος έτους.
Και δύο εβδομάδες πριν από αυτό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άνοιξε μια έρευνα για το εάν ένας Λετονός ευρωβουλευτής θα μπορούσε να είναι πράκτορας της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας.

Η αποκάλυψη των Γερμανών

Ωστόσο, η τηλεφωνική συνομιλία που διέρρευσε το περασμένο Σαββατοκύριακο μεταξύ ανώτερων αξιωματικών της γερμανικής αεροπορίας ήταν το πιο εκρηκτικό παράδειγμα της Μόσχας μέχρι στιγμής φέτος στον συνεχιζόμενο υβριδικό πόλεμο εναντίον της Δύσης.
Οι αξιωματικοί της Luftwaffe, ένας από τους οποίους έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια πληκτρολογώντας τη συνομιλία WebEx μέσω μιας μη ασφαλούς σύνδεσης, συζήτησαν πώς το Κίεβο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυραύλους που προμήθευσε η Γερμανία για να καταστρέψει τη γέφυρα του Κερτς που συνδέει την ηπειρωτική Ρωσία με την κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία.
Γερμανοί αξιωματούχοι είπαν ότι η διαρροή και οι επακόλουθες κατηγορίες της Μόσχας ότι η Γερμανία επεξεργαζόταν «πονηρά σχέδια» για να επιτεθεί στη Ρωσία, ήταν μια κραυγαλέα προσπάθεια του προέδρου Vladimir Putin να διχάσει τους συμμάχους της Ουκρανίας.

Αναδιαμόρφωση των ρωσικών υπηρεσιών

Η προφανής ενίσχυση των επιχειρήσεων πληροφοριών υπό την ηγεσία του Κρεμλίνου σηματοδοτεί μια νέα εμπιστοσύνη μεταξύ των αρχηγών κατασκοπείας της Ρωσίας μετά τις ταπεινωτικές αποτυχίες που αντιμετώπισαν στις αρχές του 2022, δήλωσαν αξιωματούχοι και αναλυτές.
Πρώτον, οι δυτικές υπηρεσίες έκλεψαν και δημοσιοποίησαν τα σχέδια της Μόσχας για την εισβολή της Ουκρανίας.
Μόλις ρωσικά τανκς άρχισαν να οδεύουν προς το Κίεβο, οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες απώθησαν 600 διπλωμάτες, περίπου 400 από τους οποίους πιστεύεται ότι είναι κατάσκοποι.
Αρκετοί Ρώσοι «παράνομοι» - πράκτορες που λειτουργούσαν χωρίς διπλωματική κάλυψη - αποκαλύφθηκαν επίσης.
Όταν σταμάτησε η χερσαία εισβολή της Ρωσίας, ο Putin έθεσε σε κατ' οίκον περιορισμό κορυφαίους ηγέτες της FSB για κατάφωρα εσφαλμένη εκτίμηση της ουκρανικής αντίστασης.
Έκτοτε, οι κύριες υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας - η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών GRU, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας FSB και η υπηρεσία ξένων πληροφοριών SVR - έχουν ανασυγκροτηθεί και ανανεώσει τα κατασκοπευτικά σκάφη τους για να βελτιώσουν τις πιθανότητες των συμβατικών στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας.
Οι προτεραιότητες παραμένουν οι ίδιες όπως πριν από τον πόλεμο: να κλέψουν δυτικά μυστικά, να διευρύνουν τις διαιρέσεις στο ΝΑΤΟ και να υπονομεύσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία.
Αλλά οι μέθοδοι έχουν γίνει πιο έξυπνες για να αντισταθμίσουν τα διαταραγμένα δίκτυα κατασκοπείας τους στην Ευρώπη και να παρακάμψουν τους περιορισμούς στους Ρώσους που εργάζονται στην ήπειρο.
«Οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας έπρεπε πραγματικά να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας τους». . . να καταφύγουμε σε άλλα εργαλεία», είπε ο δεύτερος αξιωματικός των πληροφοριών.

Οι αλλαγές που έφεραν την πρόοδο

Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές του Κρεμλίνου φαίνεται να είναι η αυξημένη χρήση παραγόντων πληροφοριών «διαμεσολαβητών».
Πριν από τον πόλεμο, οι δυτικές υπηρεσίες ασχολούνταν κυρίως με ρωσικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούσαν Ρώσοι υπήκοοι σε όλη την Ευρώπη.
Σήμερα, αυτό μπορεί να μην ισχύει πλέον.
Οι ρωσικές μυστικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τώρα μια σειρά ξένων υπηκόων προερχόμενων από την πολιτική, τις επιχειρήσεις και το οργανωμένο έγκλημα — όπως η σερβική συμμορία που οργάνωσε την περσινή απόδραση του Artem Uss, ενός επιχειρηματία που συνδέεται με το Κρεμλίνο που συνελήφθη στην Ιταλία ως ύποπτος ότι πούλησε αμερικανική στρατιωτική τεχνολογία στη Μόσχα .
«Οι πληρεξούσιοι μπορεί να μην γνωρίζουν ότι εργάζονται για τους Ρώσους, μπορεί να είναι εγκληματίες ή άλλα άτομα που πληρώνονται», είπε ο δεύτερος αξιωματικός πληροφοριών.
Το Κρεμλίνο άσκησε επίσης πίεση στους Ρώσους εξόριστους για να συμμετάσχουν σε αυτούς και σε άλλους αντιπάλους του καθεστώτος που διέφυγαν στο εξωτερικό μετά την έναρξη του πολέμου.
«Γνωρίζουμε περιπτώσεις όπου η Μόσχα έχει στηριχθεί σε συγγενείς μεταναστών που έμειναν στη Ρωσία», δήλωσε ο Andrei Soldatov, ειδικός στις υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας.
Για τους αρχηγούς κατασκοπείας της Ρωσίας, η διεξαγωγή επιχειρήσεων εξ αποστάσεως χρησιμοποιώντας εξ αποστάσεως και πρόσφατα στρατολογημένους πληρεξούσιους έχει τα θετικά και τα μειονεκτήματά της, σύμφωνα με αναλυτές πληροφοριών και εννέα αξιωματούχους.
Από τη μία πλευρά, υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια άρνησης.
Οι πληρεξούσιοι μπορούν επίσης να είναι αποτελεσματικοί για λειτουργίες όπως η κλοπή εμπορικών μυστικών, η δημιουργία συστημάτων εξαγωγών για την αποφυγή κυρώσεων ή η διείσδυση σε δίκτυα υπολογιστών.
Ένα USB stick συνδεδεμένο σε έναν υπολογιστή από έναν υπολογιστή γραφείου μπορεί, για παράδειγμα, να προσφέρει πληροφορίες τόσο πολύτιμες όσο αυτή από ανθρώπινη πηγή που καλλιεργείται για χρόνια.
Αλλά η λειτουργική ασφάλεια μπορεί επίσης να είναι άκαρπη, και οι πληρεξούσιοι μπορεί να είναι δύσκολο να ελεγχθούν χωρίς έναν επιτόπιο πράκτορα που θα τους κατευθύνει.
Για να αντιμετωπιστεί αυτό, η μονάδα στρατιωτικών πληροφοριών GRU της Ρωσίας έχει αρχίσει να στρατολογεί «cleanskins», ή πράκτορες χωρίς στρατιωτικό υπόβαθρο, για να περάσουν απαρατήρητα σε χώρες στόχους και να δημιουργήσουν προσωπικές επαφές, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Royal United Services στο Λονδίνο.
«Οι Ρώσοι εξακολουθούν να κάνουν πολύ τηλεχειρισμό.
Αλλά το αντιλαμβάνονται ως αναξιόπιστο», είπε ο Jack Watling, ένας από τους συν-συγγραφείς της έκθεσης.
«Ο στόχος τώρα είναι να αναπτυχθούν νόμιμες ιστορίες εξωφύλλων ή θρύλοι, έτσι ώστε οι πράκτορες να μπορούν να εισέλθουν σε χώρες-στόχους».
Σε κάποιο βαθμό, το παλιό μοντέλο των «νόμιμων» Ρώσων κατασκόπων που εργάζονται από πρεσβείες εξακολουθεί να ισχύει σε παραδοσιακά ουδέτερες χώρες όπως η Αυστρία και η Ελβετία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης