Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευτελισμός για την επιχείρηση «Ασπίδες» στην Ερυθρά - Γερμανική φρεγάτα επιτέθηκε από λάθος σε αμερικανικό drone MQ-9 Reaper

Ευτελισμός για την επιχείρηση «Ασπίδες» στην Ερυθρά  - Γερμανική φρεγάτα επιτέθηκε από λάθος σε αμερικανικό drone MQ-9 Reaper
Η γερμανική φρεγάτα «Hessen» εξαπέλυσε κατά λάθος επίθεση σε ένα drone MQ-9 Reaper των ΗΠΑ
Τη Δευτέρα, ένα απροσδόκητο και καινοφανές περιστατικό εκτυλίχθηκε πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα καθώς η γερμανική φρεγάτα Hessen εξαπέλυσε κατά λάθος επίθεση σε ένα drone MQ-9 Reaper των ΗΠΑ.
Αυτό το γεγονός όχι μόνο υπογραμμίζει τους κινδύνους αστοχιών στην επιχείρηση Aspides με την συμμετοχή, μεταξύ άλλων, και της Ελλάδας αλλά ρίχνει επίσης σκιά στις διπλωματικές και στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Ηνωμένων Πολιτειών.
Οι πύραυλοι, οι οποίοι βυθίστηκαν στη θάλασσα και ... αχρηστεύθηκαν, έφεραν στο φως τα τρωτά σημεία στις τρέχουσες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και την πιθανότητα ανεπιθύμητων συνεπειών από τις «συντονισμένες» ενέργειες κατά των ανταρτών Houthis στην περιοχή. 

To χρονικό του ταπεινωτικού λάθους των Γερμανών

Το περιστατικό έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης ρουτίνας με στόχο τη διαφύλαξη των διεθνών ναυτιλιακών διαδρόμων από πιθανές απειλές των ανταρτών Houthis.
Η φρεγάτα «Hessen» του γερμανικού πολεμικού ναυτικού, που ως γνωστόν συμμετέχει στην αποστολή «Aspides» της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα, αναγνώρισε ένα φερόμενο ως «ύποπτο drone».
Επιχειρώντας βάσει αυτής της αναγνώρισης, το πολεμικό πλοίο ανέπτυξε δύο πυραύλους που εξαπολύθηκαν προκειμένου να εξουδετερώσουν την αντιληπτή απειλή.
Καπου εκεί, η επιχείρηση πήρε μια απροσδόκητη τροπή όταν και οι δύο πύραυλοι απέτυχαν να λειτουργήσουν όπως προβλεπόταν, με αποτέλεσμα να πέσουν στη θάλασσα.
Ωστόσο σαν να μην έφτανε αυτό, αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι ο στόχος στην πραγματικότητα ήταν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 Reaper των ΗΠΑ, όχι κάποια απειλή ... από την πλευρά της Υεμένης.

Οι έρευνες και οι συνέπειες του λάθους

Οι λόγοι πίσω από τη δυσλειτουργία του γερμανικού πυραύλου παραμένουν ακόμη άγνωστοι, πυροδοτώντας ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία των όπλων και τα πρωτόκολλα που υπάρχουν για τον εντοπισμό και την εμπλοκή στόχων.
Το εν λόγω περιστατικό έχει ήδη πυροδοτήσει μια έρευνα για την κατανόηση της αλληλουχίας των γεγονότων που οδήγησαν σε αυτό το σχεδόν καταστροφικό λάθος της γερμανικής φρεγάτας.
Το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας αναμένεται με έντονο ενδιαφέρον, καθώς πιθανότατα θα επηρεάσει τις μελλοντικές επιχειρησιακές διαδικασίες και τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Γερμανίας και Ηνωμένων Πολιτειών, ειδικά σε σχετικές συνεργατικές στρατιωτικές αποστολές.

Προβληματισμός για τις κοινές επιχειρήσεις κατά των Houthis

Το ταπεινωτικό λάθος της γερμανικής φρεγάτας δεν αποτελεί τίποτε άλλο, παρά μια υπενθύμιση των προκλήσεων και της πολυπλοκότητας που υφέρπουν σε τέτοιου τύπου διεθνείς στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Καθώς τα έθνη συνεργάζονται για την αντιμετώπιση παγκόσμιων απειλών για την ασφάλεια, η σημασία της σαφούς επικοινωνίας, της αξιόπιστης τεχνολογίας και των αυστηρών επιχειρησιακών πρωτοκόλλων δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί.
Το περιστατικό με το «Hessen» και το μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ΗΠΑ πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα χρησιμεύει ως προειδοποιητικό μήνυμα, που οδηγεί στην επανεκτίμηση των τρεχουσών πρακτικών για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.
.Ωστόσο, το γερμανικό ολίσθημα αναδεικνύει κι ένα ευρύτερο στρατηγικό ζήτημα για τη Δύση.
Δηλαδή τις δυσκολίες μπορούν να παρουσιαστούν στις επιχειρήσεις, που λαμβάνουν χώρα σε αχαρτογράφητα πεδία μάχης, όπως είναι εν προκειμένω η Ερυθρά Θάλασσα υπό την ηγεμονία των ανταρτών Houthis.
Κι αυτό μάλιστα, χωρίς οι αντάρτες της Υεμένης να έχουν κάνει καν ακόμα αισθητή την στρατιωτική τους παρουσία τους απέναντι στις ευρωπαϊκές φρεγάτες.
Όπως γίνεται λοιπόν αντιληπτό η ελληνική φρεγάτα Ύδρα, που κατευθύνεται προς την Ερυθρά Θάλασσα, αναμένεται να επιχειρήσει ένα όχι μόνο σε ένα εχθρικό περιβάλλον αλλά και εντός μιας επιχείρησης, η σοβαρότητα της οποίας αμφισβητείται ήδη από τα σπάργανά της

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης