Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ραγδαίες εξελίξεις: Η Ρωσία θα βοηθήσει την Υπερδνειστερία – Αυστηρό μήνυμα σε Μολδαβία, συναγερμός σε ΗΠΑ - Ουκρανία

Ραγδαίες εξελίξεις: Η Ρωσία θα  βοηθήσει την Υπερδνειστερία –  Αυστηρό μήνυμα σε Μολδαβία, συναγερμός σε ΗΠΑ - Ουκρανία
Η προστασία των συμφερόντων των κατοίκων της Υπερδνειστερίας είναι μία από τις προτεραιότητες που η Ρωσία εξετάζει πάντα προσεκτικά, σημειώνει η Μόσχα
Σχετικά Άρθρα
(upd 3) Η Ρωσία απάντησε θετικά στο αίτημα της Υπερδνειστερίας να ενισχύσει τη Δημοκρατία αυτή που ασφυκτιά από τις οικονομικές πιέσεις της Μολδαβίας.
Η προστασία των συμφερόντων των κατοίκων της Υπερδνειστερίας είναι μία από τις προτεραιότητες που η Ρωσία εξετάζει πάντα προσεκτικά, δήλωσε στο RIA Novosti το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών μετά το αίτημα των βουλευτών της Δημοκρατίας, το συμβούλιο των οποίων συνεκλήθη εκτάκτως την Τετάρτη (28/2/2024) εξαιτίας του οικονομικού μπλόκου της Μολδαβίας.
«Η προστασία των συμφερόντων των κατοίκων της Υπερδνειστερίας, των συμπατριωτών μας, είναι μία από τις προτεραιότητές μας.
Όλα τα αιτήματα εξετάζονται πάντα προσεκτικά από τις ρωσικές αρμόδιες υπηρεσίες», σημείωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Το αίτημα για βοήθεια στη Ρωσία

Νωρίτερα την Τετάρτη, η μη αναγνωρισμένη Μολδαβική Δημοκρατία της Υπερδνειστερίας ζήτησε βοήθεια από τη Ρωσία λόγω των αυξημένων οικονομικών περιορισμών από το Κισινάου.
Το Συνέδριο των Αντιπροσώπων της Υπερδνειστερίας ενέκρινε αντίστοιχο ψήφισμα.
Υποστήριξαν την απόφαση να υποβληθεί αυτό το αίτημα στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο και την Κρατική Δούμα της Ρωσίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι περισσότεροι από 220.000 Ρώσοι πολίτες ζουν στη δημοκρατία.
Αφού έγινε γνωστό για τη σύγκληση του συνεδρίου, ορισμένα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι εκπρόσωποι επρόκειτο να ζητήσουν από τη Μόσχα να προσαρτήσει τη μη αναγνωρισμένη δημοκρατία στη Ρωσία.
H Μολδαβία ασκεί οικονομική πίεση στην Υπερδνειστερία με αποτέλεσμα η οικονομία της να έχει χάσει πάνω από 10 εκατομμύρια ρούβλια Υπερδνειστερίας με τη μορφή φορολογικών εισφορών
Στα τέλη Ιανουαρίου 2024, ο όγκος των εισαγωγών μειώθηκε κατά 19% ενώ οι τελωνειακές πληρωμές στον προϋπολογισμό της Υπερδνειστερίας μειώθηκαν κατά 18%.

Επίκειται προσάρτηση;

Οι αρχές στο Τίρασπολ έπρεπε να διαψεύσουν αυτές τις δημοσιεύσεις.
Έτσι, η αντιπρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Galina Antyufeyeva χαρακτήρισε τέτοια μηνύματα ως απίστευτη βλακεία.
Επιπλέον, το Τίρασπολ υπενθύμισε τη μοναδική θετική εμπειρία της ρωσικής διατήρησης της ειρήνης στην περιοχή και το καθεστώς της Μόσχας ως εγγυήτριας και μεσολαβήτριας στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.
Το ψήφισμα σημειώνει επίσης ότι οι βουλευτές θα απευθύνουν έκκληση στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με αίτημα να ληφθούν υπόψη τα αναφαίρετα δικαιώματα του λαού της Υπερδνειστερίας, καθώς και στους συμμετέχοντες στη διεθνή διαπραγματευτική διαδικασία με τη μορφή «5+2» και τον ΟΑΣΕ με έκκληση να επηρεαστούν οι αρχές στο Κισινάου.
Επιπλέον, σκοπεύουν να καλέσουν τη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση των κρατών μελών της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών να αποτρέψει την κλιμάκωση στον Δνείστερο και να αποδεχθεί έκκληση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αίτημα να καταβάλει προσπάθειες για να αποτραπεί η πίεση από τη Μολδαβία και η παραβίαση των δικαιωμάτων και ελευθεριών της Υπερδνειστερίας.
Οι βουλευτές θα ζητήσουν επίσης από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να παράσχει προϋποθέσεις για τη διασφάλιση των κοινωνικών και ανθρωπιστικών δικαιωμάτων, συμφερόντων και ελευθεριών όλων των κατοίκων της Αριστερής Όχθης του Δνείστερου.

Σχεδόν το 100% της Υπερδνειστερίας θέλει ένωση με τη Ρωσία

Η Υπερδνειστερία, της οποίας το 60% των κατοίκων είναι Ρώσοι και Ουκρανοί, επεδίωξε την απόσχιση από τη Μολδαβία ακόμη και πριν από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, φοβούμενη ότι η δημοκρατία θα προσχωρούσε στη Ρουμανία στον απόηχο των εθνικιστικών τάσεων.
Το 1992, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του Κισινάου να λύσει το πρόβλημα με τη βία, η Υπερδνειστερία έγινε ουσιαστικά μια περιοχή με αυξημένη αυτονομία.
Το 2006 διεξήχθη δημοψήφισμα στην μη αναγνωρισμένη δημοκρατία, στο οποίο το 96,62% του πληθυσμού ψήφισε υπέρ της ένταξης στη Ρωσία.
Ωστόσο, εκείνη την περίοδο η Ρωσία δεν είχε αποφασίσει το επόμενο βήμα.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Υπερδνειστερία αναγνωρίζεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως περιοχή «παγωμένης διαμάχης» ενώ σε αυτήν εκτιμάται ότι βρίσκονται ρωσικές αποθήκες με σημαντικό οπλισμό.
Ωστόσο, το γεγονός ότι γειτνιάζει με την επαρχία της Οδησσού, την οποία η Ρωσία θεωρεί ρωσική περιοχή, την καθιστά εξαιρετικά κρίσιμη για τα σχέδια και τις επόμενες κινήσεις της Μόσχας στο πλαίσιο του πολέμου με την Ουκρανία.

Πανικός στη Μολδαβία

Η κυβέρνηση της Μολδαβίας κατήγγειλε τις δηλώσεις των αρχών της φιλορωσικής, αυτονομιστικής περιοχής της Υπερδνειστερίας
, οι οποίες ζήτησαν από τη Ρωσία να λάβει «μέτρα προστασίας» απέναντι στις «πιέσεις» που υποστηρίζουν ότι δέχονται από το Κισινάου.
Η κυβέρνηση «απορρίπτει την προπαγάνδα του Τιράσπολ», της πόλης όπου συνεδρίασαν εκτάκτως οι βουλευτές της Υπερδνειστερίας, ανέφερε στο Telegram ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Μολδαβίας Oleg Serebrian.
Σημείωσε επίσης ότι η περιοχή αυτή επωφελείται από τις «πολιτικές ειρήνης, ασφάλειας και οικονομικής ολοκλήρωσης» στο πλαίσιο των δεσμών της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΗΠΑ: Στηρίζουμε την κυριαρχία της Μολδαβίας, αποσταθεροποιητικός ο ρόλος της Ρωσίας στην Ευρώπη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι υποστηρίζουν την κυριαρχία της Μολδαβίας, σε μια πρώτη αντίδραση στο αίτημα των αρχών της Υπερδνειστερίας, που ζήτησαν από τη Ρωσία μέτρα προστασίας απέναντι στις πιέσεις που υποστηρίζουν ότι δέχονται από το Κισινάου.
Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την κατάσταση στην αποσχισθείσα μολδαβική περιφέρεια της Υπερδνειστερίας, μετά τη βοήθεια που ζήτησαν οι μη αναγνωρισμένες διεθνώς αυτονομιστικές αρχές από τη Ρωσία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του State Department, Matthew Miller.
«Δεδομένου του ολοένα και πιο επιθετικού και αποσταθεροποιητικού ρόλου της Ρωσίας στην Ευρώπη, παρακολουθούμε πολύ στενά τις ενέργειες της Ρωσίας στην Υπερδνειστερία και την ευρύτερη κατάσταση εκεί», είπε ο Miller σε συνέντευξη Τύπου, χρησιμοποιώντας το μολδαβικό όνομα της περιοχής, με φόντο τις επιδεινούμενες εντάσεις από τη σύγκρουση στη γειτονική Ουκρανία.

Η Ουκρανία ανησυχεί για τη Μολδαβία και την… «καταστροφική παρέμβαση της Ρωσίας»

Η ουκρανική διπλωματία προειδοποίησε για τον κίνδυνο «καταστροφικής εξωτερικής παρέμβασης» στην Υπερδνειστερία, αυτονομιστική περιοχή της Μολδαβίας, γειτονικής χώρας της Ουκρανίας, μετά το αίτημα του Τιρασπόλ για προστασία από τη Μόσχα.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας απηύθυνε έκκληση σύμφωνα με ανακοίνωσή του για «την ειρηνική επίλυση των οικονομικών, κοινωνικών και ανθρωπιστικών θεμάτων (μεταξύ των αρχών της Μολδαβίας) και (της Υπερδνειστερίας), χωρίς καμία καταστροφική εξωτερική παρέμβαση», υποδηλώνοντας τη Ρωσία.
«Κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να εμποδίσουμε κάθε απόπειρα της Ρωσίας να αποσταθεροποιήσει τη Μολδαβία ή άλλες χώρες της περιοχής μας», πρόσθεσε το υπουργείο, το οποίο δήλωσε ότι «παρακολουθεί στενά τις τελευταίες εξελίξεις».
Η ουκρανική διπλωματία ζήτησε επίσης «την ταχεία αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων» από την Υπερδνειστερία.
tranistria_map.png


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης