Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τριπλάσια τα κέρδη των αμερικανικών πετρελαϊκών επί Biden, σε σχέση με την θητεία Trump

Τριπλάσια τα κέρδη των αμερικανικών πετρελαϊκών επί Biden, σε σχέση με την θητεία Trump
Η παραγωγή των ΗΠΑ έχει σπάσει ρεκόρ τα τελευταία χρόνια
Τα κέρδη για τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ σχεδόν τριπλασιάστηκαν υπό τον Πρόεδρο Joe Biden, παρόλο που ο κλάδος επικρίνει τις «εχθρικές» πολιτικές της κυβέρνησής του και προειδοποιεί ότι μια δεύτερη θητεία θα ήταν «καταστροφική» για τον κλάδο.
Οι κορυφαίοι 10 εισηγμένοι φορείς της χώρας κατά αξία, οι οποίοι θα ολοκληρώσουν την ανακοίνωση των κερδών τους για το 2023 αυτή την εβδομάδα, βρίσκονται σε καλό δρόμο να έχουν συγκεντρώσει καθαρά έσοδα 313 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα πρώτα τρία χρόνια της διακυβέρνησης Biden, από 112 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο υπό τον Donald Trump.
Η συλλογική κεφαλαιοποίηση αγοράς του ομίλου — που περιλαμβάνει ExxonMobil, Chevron, ConocoPhillips, EOG, Pioneer Natural Resources, Occidental Petroleum, Hess, Devon Energy, Diamondback Energy και Coterra Energy — εκτινάχθηκε 132% κατά την περίοδο σε πάνω από 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με πτώση 12% τα πρώτα τρία χρόνια του Trump.
Τα στοιχεία για τα κέρδη τους για το 2023 βασίζονται σε αναφορές κερδών εκτός από την Devon, που αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου την Τρίτη, του οποίου τα τελευταία τριμηνιαία στοιχεία για τα κέρδη είναι συναινετικές εκτιμήσεις.
Η παραγωγή των ΗΠΑ έχει σπάσει ρεκόρ τα τελευταία χρόνια: τον Νοέμβριο, η παραγωγή πετρελαίου έφτασε τα 13,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα χωρίς προηγούμενο, ενώ το φυσικό αέριο ξεπέρασε τα 105 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα για πρώτη φορά.
Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν το Κατάρ και έγιναν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο πέρυσι.

Υπεραπόδοση

Η υπεραπόδοση υπό τον Biden υπογραμμίζει τον περιορισμένο ρόλο του Λευκού Οίκου στην υπαγόρευση της τύχης του κλάδου.
Το πρόσφατο κέρδος οδηγήθηκε εν μέρει από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία ανέβασε τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Μια ισχυρή ανάκαμψη της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης από τα βάθη του σοκ Covid-19 το 2020 στήριξε επίσης τις τιμές.
Το West Texas Intermediate, ο δείκτης αναφοράς του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ, ήταν κατά μέσο όρο περίπου 80 δολάρια το βαρέλι κατά τα πρώτα τρία χρόνια του Biden σε σύγκριση με τα 58 δολάρια υπό τον Trump.
Επίσης, έρχεται σε αντίθεση με τα επιχειρήματα των Ρεπουμπλικανών ότι η κυβέρνηση Biden έχει πιέσεις τη βιομηχανία και τις τρομερές προειδοποιήσεις ότι μια νίκη των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου θα έθετε σε κίνδυνο την αμερικανική ενεργειακή ασφάλεια.
«Από την πρώτη ημέρα της θητείας του, ο Πρόεδρος Biden έχει βάλει στο στόχαστρο τους εγχώριους παραγωγούς ενέργειας μας και υπονόμευσε ενεργά τις προσπάθειες της Αμερικής να είναι ενεργειακά ανεξάρτητη», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής Mike Johnson αυτό το μήνα.

Η εκστρατεία Biden

Ο Biden έκανε εκστρατεία στην πιο φιλόδοξη πλατφόρμα για το κλίμα οποιουδήποτε προέδρου των ΗΠΑ στην ιστορία, υποσχόμενος να ηγηθεί μιας «μετάβασης από το πετρέλαιο».
Κατά την ανάληψη των καθηκόντων του εφάρμοσε μια σειρά πολιτικών που εξόργισε τη βιομηχανία - από την προσωρινή αναστολή της νέας χρηματοδοτικής μίσθωσης για την ανάπτυξη ορυκτών καυσίμων σε δημόσιες εκτάσεις έως την κατάργηση του αγωγού Keystone XL.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ωστόσο, απέσυρε μέρος αυτής της αρχικής ρητορικής, προτρέποντας τη βιομηχανία να κάνει περισσότερες γεωτρήσεις για να αντιμετωπίσει τις υψηλές τιμές στην αντλία και ενθαρρύνοντας τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου για να ανακόψει μια ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.
«Για να καταπνίξει τον πληθωρισμό, ο Biden υποστήριξε την παραγωγή ρεκόρ για να διατηρήσει τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου χαμηλά, ακόμη και ενώ ευνοούσε μεγαλύτερες εξαγωγές φυσικού αερίου για να βοηθήσει την ΕΕ», δήλωσε ο Paul Bledsoe, λέκτορας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο και πρώην σύμβουλος για το κλίμα στην κυβέρνηση Bill Clinton.
Ωστόσο, η εκστρατεία του Biden ήταν απρόθυμη να διακηρύξει την επιτυχία της βιομηχανίας υπό τον φόβο της αντίδρασης από την προοδευτική πτέρυγα του Δημοκρατικού κόμματος και έσπευσε να επικρίνει τους χειριστές.
Καθώς οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν το 2022, ο πρόεδρος κατηγόρησε την Exxon ότι βγάζει «περισσότερα χρήματα από τον Θεό».
Πέρυσι η διοίκηση επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς στις υπεράκτιες χρηματοδοτικές μισθώσεις και τον Ιανουάριο διέκοψε την αδειοδότηση νέων τερματικών σταθμών LNG, εξοργίζοντας τους ηγέτες του κλάδου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης