Τελευταία Νέα
Διεθνή

Nomura: Τεράστια η ώθηση των συναυλιών της Taylor Swift στην οικονομία – Ειδικά στις μικρές χώρες

Nomura: Τεράστια η ώθηση των συναυλιών της Taylor Swift στην οικονομία – Ειδικά στις μικρές χώρες
Η οικονομική επίδραση του “σόου” της Taylor Swift έχει τραβήξει την προσοχή όλων, από την Federal Reserve μέχρι τη Wall Street
Τα τελευταία χρόνια, οι περιοδείες συναυλιών πέρα από σημαντικά κοινωνικά φαινόμενα, αποτελούν δυνητικά σημαντική κινητήρια δύναμη της οικονομικής δραστηριότητας.
Η Taylor Swift, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία, συνεχίζει δυναμικά την περιοδεία της, ενισχύοντας παράλληλα τις τοπικές οικονομίες.
Η οικονομική επίδραση του “σόου” της έχει τραβήξει την προσοχή όλων, από την Federal Reserve μέχρι τη Wall Street.
Αναμφίβολα, η περιοδεία της βοήθησε τις τοπικές οικονομίες που επισκέφτηκε, αλλά το ερώτημα που τίθεται είναι «πόσο μεγάλο αποτύπωμα άφησε στα εθνικά δεδομένα».
«Η ώθησή της στην κατανάλωση έχει μαγέψει τους Αμερικανούς οικονομικούς αναλυτές, αλλά το συνολικό μακροοικονομικό αποτέλεσμα συνεχίζει να είναι υπερεκτιμημένο», αναφέρει σε ανάλυσή της η Nomura.
Μεταξύ του πρώτου και του τρίτου τριμήνου του 2023, στις ΗΠΑ σημειώθηκε αύξηση των λιανικών πωλήσεων κατά 0,03%.
Για όλο το 2023, η περιοδεία ενίσχυσε κατά 0,5% την κατανάλωση.
Η οικονομική ώθηση είναι "αναμφισβήτητη" για τις 20 πόλεις των ΗΠΑ που επισκέφθηκε.
Πιο συγκεκριμένα, η περιοδεία της τροφοδότησε τον πληθωρισμό κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες στη διάρκεια του μήνα.
Στο Σικάγο, λόγω των τριών παραστάσεων της Swift εκεί, αυξήθηκαν οι τιμές των καταλυμάτων κατά 3,1 μονάδες.
Ωστόσο, στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ιαπωνία και γενικότερα στις χώρες με ισχυρή οικονομία δεν σημειώθηκε κάποια αισθητή διαφορά όσον αφορά τον πληθωρισμό, δηλαδή, δεν επηρεάστηκαν από την περιοδεία της Swift σε σχέση με τις χώρες που έχουν μικρότερη οικονομία.
Οι μικρές οικονομίες, όπως η Σιγκαπούρη και η Σουηδία είναι αυτές που θα μπορούσαν να δουν τη μεγαλύτερη ώθηση από την περιοδεία της.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι η περιοδεία της Swift πρόκειται να ολοκληρωθεί κοντά στα τέλη του 2024 και η κινηματογραφική της εκδοχή, έχει ήδη αποσπάσει περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως μέσω συμβολαίων με τους φορείς των κινηματογράφων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης