Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέες αεροπορικές επιδρομές ΗΠΑ, Βρετανίας κατά των Huthi - Καταδικάζει το Ιράν

Νέες αεροπορικές επιδρομές ΗΠΑ, Βρετανίας κατά των Huthi - Καταδικάζει το Ιράν
Δέκα οχτώ στόχους των Houthi έπληξαν ΗΠΑ, Βρετανία
Σχετικά Άρθρα
Δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές πλήττοντας 18 στόχους των ανταρτών Houthi στην Υεμένη αργά το βράδυ του Σαββάτου, 24/2, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Πρόκεται για τον τελευταίο γύρο στρατιωτικής δράσης των δύο αυτών χωρών εναντίον της ομάδας που επιτίθεται στα εμπορικά πλοία τα οποία συνδέονται με τα δυτικά συμφέροντα στην Ερυθρά Θάλασσα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιούν τακτικά πλήγματα κατά των Houthi, oι οποίοι ελέγχουν τα πολυπληθέστερα μέρη της Υεμένης, αλλά δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να σταματήσουν τις επιθέσεις των ανταρτών  οι οποίες έχουν αναστατώσει το παγκόσμιο εμπόριο και έχουν αυξήσει τους ναυτιλιακούς ναύλους.
Η κοινή δήλωση της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ ανέφερε ότι η στρατιωτική δράση ήταν εναντίον 18 στόχων Houthi σε οκτώ τοποθεσίες στην Υεμένη, συμπεριλαμβανομένων υπόγειων εγκαταστάσεων αποθήκευσης όπλων και πυραύλων, συστημάτων αεράμυνας, ραντάρ και ενός ελικοπτέρου.
O υπουργός Άμυνας Loyd Austin είπε ότι τα πλήγματα είχαν σκοπό «να διαταράξουν περαιτέρω και να υποβαθμίσουν τις δυνατότητες της πολιτοφυλακής Houthi  που υποστηρίζεται από το Ιράν».
«Θα συνεχίσουμε να καθιστούμε σαφές στους Houthi ότι θα έχουν  συνέπειες εάν δεν σταματήσουν τις παράνομες επιθέσεις τους, οι οποίες βλάπτουν τις οικονομίες της Μέσης Ανατολής, προκαλούν περιβαλλοντικές ζημιές και διακόπτουν την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη και σε άλλες χώρες», είπε ο Austin.
Το πρωί της Κυριακής 25/2 οι αντάρτες Houthi της Υεμένης ανέλαβαν με ανακοίνωσή τους την ευθύνη για πυραυλική επίθεση στο υπό αμερικανική σημαία πετρελαιοφόρο Torm Thor στον Κόλπο του Άντεν αλλά και πλοίων του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα.
«Το Ναυτικό της Υεμένης πραγματοποίησε επιχείρηση υψηλής ποιότητας για να χτυπήσει το αμερικανικό πετρελαιοφόρο Torm Thor στον Κόλπο του Άντεν με αντιπλοϊκούς πυραύλους», δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της ομάδας, Yahya Saree, στο τηλεοπτικό κανάλι Al Masirah που ανήκει στους Houthi.
Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι το USS Mason κατέστρεψε βαλλιστικό πύραυλο που είχε εκτοξευθεί από την Υεμένη προς το Torm Thor, ένα δεξαμενόπλοιο πετρελαίου και χημικών που ανήκει στις ΗΠΑ.

Καταδικάζει το Ιράν

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Nasser Kanaani, εξέδωσε δήλωση στην οποία αναφέρει ότι τα νέα πλήγματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας κατά των Houthi παραβιάζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Υεμένης.
«Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο απέδειξαν και πάλι ότι είναι ολόπλευροι υποστηρικτές των εγκλημάτων πολέμου και της γενοκτονίας που διαπράττει το σιωνιστικό καθεστώς στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη και εκτιμούν περισσότερο τη δέσμευση στην ασφάλεια και τα παράνομα συμφέροντα του κατοχικού και εγκληματικού καθεστώτος από τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», δήλωσε.
Ο Kanaani πρόσθεσε ότι αντί να σταματήσουν τον πόλεμο στη Γάζα, «εξαπολύουν στρατιωτικές επιθέσεις σε μια χώρα που προσπαθεί με κάποιο τρόπο να ασκήσει πίεση σε αυτό το δολοφονικό καθεστώς και να σταματήσει τη δολοφονική του μηχανή»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης