Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μήνυμα της ExxonMobil σε ΕΕ για «πάγωμα» επενδύσεων λόγω… γραφειοκρατίας - Προειδοποιεί ότι θα… απευθυνθεί αλλού

Μήνυμα της ExxonMobil σε ΕΕ για «πάγωμα» επενδύσεων λόγω… γραφειοκρατίας - Προειδοποιεί ότι θα… απευθυνθεί αλλού
Η ExxonMobil προειδοποιεί την ΕΕ ότι η γραφειοκρατία μπορεί να την ωθήσει να επενδύσει αλλού
Σχετικά Άρθρα

Για «πάγωμα» των «πράσινων» επενδύσεων της στην Ευρώπη, προειδοποιεί την ΕΕ, η ExxonMobil καλώντας τις Βρυξέλλες να περιορίσουν τη γραφειοκρατία.
Ειδικότερα, η Karen McKee, πρόεδρος του τμήματος Product Solutions της ExxonMobil, δήλωσε στους Financial Times ότι η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία έχει διαθέσει 20 δισ. δολάρια για projects απαλλαγής από τις ελπομπές άνθρακα μεταξύ 2022 και 2027, αλλά ότι είναι πιθανό να δώσει προτεραιότητα σε «άλλα μέρη του κόσμου» εν μέσω αυξανόμενης απογοήτευσης για το ρυθμιστικό βάρος που συνδέεται με την υλοποίηση έργων στην Ευρώπη.
Παρά την εξέταση «μιας χούφτας» έργων στην ΕΕ, πολύ λίγα από τα χρήματα έχουν ήδη δαπανηθεί, είπε. «Όταν κάνουμε επενδύσεις, έχουμε κατά νου πολύ μακροπρόθεσμους χρονικούς ορίζοντες. Θα έλεγα ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ευρώπη δεν έχουν εμπνεύσει εμπιστοσύνη σε μακροπρόθεσμες, προβλέψιμες πολιτικές», δήλωσε η McKee.
«Αυτό που βιώνουμε είναι η αποβιομηχάνιση της ευρωπαϊκής οικονομίας και ανησυχούμε», πρόσθεσε η ίδια.
Οι φιλόδοξοι κανονισμοί της Ευρώπης που σχετίζονται με το κλίμα είχαν «πολύ αρνητικό αντίκτυπο» στις επιχειρήσεις και είχαν ως αποτέλεσμα «αργές και βασανιστικές» διαδικασίες για την αδειοδότηση και την πρόσβαση σε χρηματοδότηση, είπε.

Επενδύσεις 20 δισ. ευρώ

Η ExxonMobil είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο. Έχει επενδύσει περισσότερα από 20 δισ. ευρώ στην Ευρώπη τα τελευταία δέκα χρόνια. Τον Δεκέμβριο ανακοίνωσε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την τεχνολογία δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα που συγχρηματοδοτείται με 30,5 εκατ. ευρώ από την ΕΕ.
Τα σχόλια της McKee έρχονται καθώς περισσότερα από 70 στελέχη της βιομηχανίας συναντώνται στην Αμβέρσα την Τρίτη σε μια προσπάθεια να πιέσουν την ΕΕ να επανεξετάσει τη βιομηχανική πολιτική και να στηρίξει τις επιχειρήσεις που αγωνίζονται με την εφαρμογή του νόμου του μπλοκ για το κλίμα Green Deal. Αυτός δεσμεύει την ΕΕ να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050.
Ηγέτες όπως ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, και ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Alexander de Croo, έχουν εκφράσει ανησυχίες στην Επιτροπή για την περιβαλλοντική ρύθμιση, που τρομάζει τους επενδυτές και προκαλεί εκτεταμένες διαμαρτυρίες από τους αγρότες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης