Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φυλακές Ρωσίας για θάνατο Navalny: Από «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου» κατέληξε - Ομάδα Navalny: Ζωντανό το όραμά του

Φυλακές Ρωσίας για θάνατο Navalny: Από «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου» κατέληξε - Ομάδα Navalny: Ζωντανό το όραμά του
Η σωφρονιστική υπηρεσία είπε στη μητέρα του Navalny ότι πέθανε από "σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου", λέει ένας στενός συνεργάτης του
Η μητέρα και ο δικηγόρος του Alexey Navalny πληροφορήθηκαν από τη σωφρονιστική αποικία όπου είχε φυλακιστεί ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης ότι πέθανε την Παρασκευή από «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου», υποστήριξε σήμερα, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο στενός σύμμαχός του, Ivan Zdanov.
Η ομάδα υποστήριξης του Navalny, με ανάρτησή της στο Telegram, κατηγόρησε τους «δολοφόνους» του ότι προσπαθούν «να καλύψουν τα ίχνη τους» επειδή δεν παραδίδουν τη σορό στους οικείους του.
«Είναι προφανές ότι οι δολοφόνοι θέλουν να καλύψουν τα ίχνη τους.
Για αυτό δεν δίνουν τη σορό του Alexey και την κρύβουν ακόμη και από τη μητέρα του» τονίζεται σε αυτήν την ανάρτηση.
Είναι ασαφές προς το παρόν το πού βρίσκεται η σορός του Navalny.
Λίγο νωρίτερα, η εκπρόσωπός του, η Kira Yarmis, σε δική της ανάρτηση στην ίδια πλατφόρμα ανέφερε ότι Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι η σορός του δεν θα παραδοθεί στους συγγενείς του μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.
Δεν έχουν καθοριστεί ακόμη τα αίτια του θανάτου.
Σύμφωνα με τη Yarmis, έγινε μια δεύτερη εξέταση στο πτώμα και τα αποτελέσματα «υποτίθεται» ότι θα είναι διαθέσιμα την επόμενη εβδομάδα.

Οι συγγενείς του Navalny από την πλευρά τους ζήτησαν να τους παραδοθεί αμέσως η σορός.

Η Γιάρμις είπε σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο ότι η μητέρα του Navalny, Ludmila, συνοδευόμενη από τον δικηγόρο του, πήγαν στη σωφρονιστική αποικία ΙΚ-3, στην περιοχή της Γιαμαλίας και τους δόθηκε ένα «επίσημο έγγραφο» που επιβεβαίωνε τον θάνατό του.
«Ο Alexey Navalny δολοφονήθηκε», πρόσθεσε η Yarmis η οποία, όπως και πολλοί άλλοι αντιφρονούντες, έχει αυτοεξοριστεί για να μην οδηγηθεί στη φυλακή.
«Πέθανε στις 14.17 τοπική ώρα της 16ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο που δόθηκε στη μητέρα του», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τη Yarmis, η Lundmila Navalnaya και ο δικηγόρος έφτασαν στη φυλακή στις 11.00 σήμερα, τοπική ώρα, αλλά χρειάστηκε να περιμένουν επί δύο ώρες μέχρι να τους δεχτούν.
Είναι άγνωστο το πότε θα δοθεί η σορός στους συγγενείς και το πού θα ενταφιαστεί ο Navalny.
Είναι ασαφές επίσης το πού βρίσκεται το πτώμα, αφού το νεκροτομείο, όπου οι σωφρονιστικές αρχές λένε ότι το μετέφεραν, είναι κλειστό και ένας υπάλληλός του διαβεβαίωσε τον δικηγόρο ότι δεν το έχουν παραλάβει.

Η έρευνα

«Η ερευνητική επιτροπή έχει άπειρες επιλογές», είπε ένας εργαζόμενος στο πρακτορείο Reuters, αναφέροντας άλλες πόλεις της περιοχής, όπως τις Λαμπιτνάνγκι, Ναντίμ και Ουρενγκόι, όπου ενδέχεται να βρίσκεται η σορός. «Στη Σαλέχαρντ έχουμε μόνο ένα νεκροτομείο.
Δεν έχω παραλάβει κανέναν, ούτε σορό, ούτε χαρτιά», πρόσθεσε.
Όταν ρωτήθηκε αν το πτώμα μπορεί να μεταφέρθηκε προτού να αναλάβει ο ίδιος βάρδια, απάντησε: «Κανείς δεν μου έδωσε τίποτα.
Νομίζω ότι αν είχε μεταφερθεί σε εμάς μια τέτοια σορός, θα μου το είχαν πει αμέσως».
Η σωφρονιστική αποικία ΙΚ-3 του Χαρπ βρίσκεται στον Αρκτικό Κύκλο, περίπου μία ώρα με το αυτοκίνητο από τη Σαλέχαρντ, τη διοικητική πρωτεύουσα της Αυτόνομης Περιφέρειας Γιαμαλίας-Νενετσίας.

Yarmis: Η ομάδα του θα κρατήσουμε ζωντανό το όραμά του

Η ομάδα του Alexey Navalny θα διατηρήσει ζωντανό το όραμά του για αλλαγή στη Ρωσία, δήλωσε το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου η σύμμαχος και εκπρόσωπός του Kira Yarmis, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters.
«Χάσαμε τον ηγέτη μας, αλλά δεν χάσαμε τις ιδέες και τις πεποιθήσεις μας», είπε η Yarmis, μιλώντας μέσω του Zoom, από περιοχή που δεν αποκάλυψε.
Η ομάδα, πρόσθεσε, θεωρεί τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin υπεύθυνο για τον φόνο του Navalny, όπως τον αποκάλεσε.
Δεν έδωσε κάποια αποδεικτικά στοιχεία για να στηρίξει τον ισχυρισμό της, όμως υπενθύμισε ότι το 2020 ο Navalny δηλητηριάστηκε με νευροπαραλυτικό παράγοντα, σε μια απόπειρα δολοφονίας του, σύμφωνα με Δυτικούς γιατρούς.
Την εποχή εκείνη ο Putin αρνήθηκε ότι το ρωσικό κράτος προσπάθησε να σκοτώσει τον Navalny, λέγοντας ότι «θα είχε τελειώσει τη δουλειά» αν ήθελε πραγματικά να τον εξοντώσει.

Ο κίνδυνος

«Ξέραμε ότι υπήρχε κίνδυνος, ο Alexey το ήξερε επίσης.
Και χθες τον δολοφόνησαν, όπως σχεδίαζαν πριν από τρία χρόνια», είπε η Yarmis.
Η σωφρονιστική υπηρεσία δεν έχει ανακοινώσει τα αίτια του θανάτου, μόνο ότι ο Navalny κατέρρευσε έπειτα από έναν περίπατο.
Η Yarmis κάλεσε τους ηγέτες των δυτικών χωρών «να ασκήσουν τη μέγιστη δυνατή πίεση» στον Putin για τον θάνατο του Navalny και να μην διαπραγματευτούν μαζί του. Όπως είπε, ο Navalny ήταν το σύμβολο της ελπίδας ότι μια μέρα η Ρωσία «θα γινόταν μια κανονική δημοκρατική χώρα, με δίκαιες εκλογές, ανεξάρτητα δικαστήρια, ελευθεροτυπία (…) μια ειρηνική και ευημερούσα χώρα».
«Φυσικά, όλοι είναι συντετριμμένοι.
Ο Alexey ήταν ένας άνθρωπος που συγκέντρωνε όλες αυτές τις ιδέες και αγωνιζόταν για αυτές.
Για αυτό είμαι βέβαιη ότι η κληρονομιά του δεν θα πεθάνει μαζί του και ότι οι άνθρωποι θα επιστρέψουν σε αυτές τις ιδέες», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης