Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ - Έπιασαν οι απειλές Trump για το ΝΑΤΟ: Πάνω από το 2% του ΑΕΠ οι αμυντικές δαπάνες στη Γερμανία – Η απάντηση Ολλανδίας και Λετονίας

ΕΕ - Έπιασαν οι απειλές Trump για το ΝΑΤΟ: Πάνω από το 2% του ΑΕΠ οι αμυντικές δαπάνες στη Γερμανία –  Η απάντηση Ολλανδίας και Λετονίας
O νέος αμερικανικός απομονωτισμός και το αμερικανικό αμυντικό δόγμα
Η Ευρώπη φαίνεται να έλαβε το μήνυμα του πρώην προέδρου Donald Trump την προηγούμενη εβδομάδα, με την ειρωνική απειλή ότι όποια χώρα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της απέναντι στη Βορειοατλαντική Συμμαχία θα αφήνεται… στα νύχια του Vladimir Putin.
Γερμανία, Ολλανδία και Λετονία φαίνεται από τις αντιδράσεις του ότι λαμβάνουν κάτι περισσότερο από σοβαρά τα δεδομένα για το ΝΑΤΟ που έθεσε ο Trump.
Η Γερμανία μπορεί να χρειαστεί να δαπανήσει περισσότερο από το 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της στην άμυνα για να αποτρέψει τη Ρωσία τα επόμενα χρόνια, δήλωσε το Σάββατο (17/2) ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Boris Pistorius το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024.
«Είμαι περήφανος που λέω ότι φέτος θα δαπανήσουμε πάνω από το 2% 2 του ΑΕΠ μας στην άμυνα. Είμαι επίσης αρκετά ρεαλιστής για να δω ότι αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό τα επόμενα χρόνια”, είπε στην ετήσια Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, σύμφωνα με προετοιμασμένο κείμενο ομιλίας.
Η Γερμανία πέτυχε τον στόχο του 2% της συμμαχίας του ΝΑΤΟ για πρώτη φορά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, καθώς οι δαπάνες αυξήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.
Τα σχόλια του Pistorius έρχονται αφού ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Christian Lindner δήλωσε την Παρασκευή (16/9) ότι θα ήταν «πρόκληση» για τη Γερμανία να διατηρήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ

Να μην γκρινιάζει η Ευρώπη

Την ίδια ώρα, ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ολλανδίας Mark Rutte, ο επικρατέστερος υποψήφιος για η θέση του επόμενου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, δήλωσε το Σάββατο (17/2) ότι η Ευρώπη θα πρέπει να σταματήσει να γκρινιάζει για τον Donald Trump και να επικεντρωθεί στο τι θα μπορούσε να κάνει για την Ουκρανία.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έχει προκαλέσει οργή στην Ευρώπη, λέγοντας ότι εάν επανεκλεγεί τον Νοέμβριο δεν θα υπερασπιζόταν τους συμμάχους του ΝΑΤΟ που αποτυγχάνουν να δαπανήσουν αρκετά για την άμυνα.
«Θα πρέπει να σταματήσουμε να γκρινιάζουμε, να γκρινιάζουμε και να γκρινιάζουμε για τον Trump», είπε ο Rutte στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.

Μεγαλύτερη ευθύνη

Τα αυστηρά σχόλια του Donald Trump για το ΝΑΤΟ δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλειά τους, αλλά θα εξακολουθήσουν να χρειάζονται τη διατλαντική στρατιωτική συμμαχία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας, Krisjanis Karins.
Ο Karins, πρώην πρωθυπουργός του κράτους της Βαλτικής που γεννήθηκε και μεγάλωσε στις ΗΠΑ, είπε σε συνέντευξή του στο Reuters ότι τα σχόλια του Trump την περασμένη εβδομάδα ήταν «απροσδόκητα αιχμηρά», αλλά αντανακλούσαν το ευρύτερο αίσθημα στις ΗΠΑ το οποιο η Ευρώπη πρέπει να προσέξει.
«Πολλοί πρόεδροι λένε εδώ και πολλά χρόνια ότι στην Ευρώπη, εμείς - που είμαστε μια γενικά πλούσια κοινωνία - πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στην άμυνά μας», είπε ο Karins καθώς περπατούσε ανάμεσα στις εκδηλώσεις στην ετήσια Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου την Παρασκευή (16/2).
«Οι ΗΠΑ με την πάροδο του χρόνου, νομίζω, θα είναι λιγότερο διατεθειμένες να αισθάνονται ότι πρέπει να διασφαλίσουν πλήρως την ευρωπαϊκή ασφάλεια», είπε.
Η Karins είπε ότι μέρος της απάντησης της Ευρώπης θα πρέπει να είναι να συνεχίσει να δαπανά περισσότερα για την άμυνα - μια τάση που τροφοδοτείται από την κατάληψη της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και την πλήρη εισβολή στην Ουκρανία το 2022.
Επισήμανε ότι το ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα εκτίμησε ότι 18 από τα 31 μέλη του θα εκπληρώσουν τον στόχο της συμμαχίας να δαπανήσουν το 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος στην άμυνα το 2024, από 11 το 2023.
«Υπάρχει μια ομάδα από εμάς που επενδύει πάνω από το ελάχιστο και σχεδιάζει να φτάσει στο 3% και ακόμη περισσότερο, δεδομένης της συγκυρίας στην οποία βρισκόμαστε και της πραγματικής απειλής της Ρωσίας», δήλωσε η Karins, της οποίας η χώρα μοιράζεται σύνορα με Ρωσία.
O Karins είπε ότι η Ευρώπη θα χρειαζόταν ακόμα τις δομές και τον συντονισμό που παρέχονται από τον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ προκειμένου οι δυνάμεις της να λειτουργούν αποτελεσματικά μαζί, καθώς η Ευρώπη δεν ήταν μια χώρα με έναν ενιαίο στρατό.
«Έχουμε πολλούς στρατούς με πολλές διαφορετικές προδιαγραφές οπλικών συστημάτων», είπε. «Θα χρειαστούμε ακόμα το ΝΑΤΟ να μας βοηθήσει στον συντονισμό μας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης