Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κεντρικός τραπεζίτης Βελγίου: Αρνητικό σοκ προσφοράς η πράσινη ενέργεια, εξοργίζει τους λαούς - Ζούμε νέα πετρελαϊκή κρίση

Κεντρικός τραπεζίτης Βελγίου: Αρνητικό σοκ προσφοράς η πράσινη ενέργεια, εξοργίζει τους λαούς - Ζούμε νέα πετρελαϊκή κρίση
«Θα πρέπει να είμαστε πιο ειλικρινείς… μην παρασύρετε τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι το "πράσινο" φέρνει θετικές ευκαιρίες που θα μπορούσαν να αυξήσουν το ΑΕΠ» διαμηνύει ο Wunsch
Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου προέτρεψε τους βουλευτές της ΕΕ να πουν την αλήθεια για το πραγματικό κόστος του «πρασινίσματος» της οικονομίας και της απώλειας πλούτου που θα ακολουθήσει – γιατί θα αντιμετωπίσουν την οργή των πολιτών αν δεν το κάνουν.
«Αυτή η μετάβαση δεν πρόκειται να μας κάνει πλουσιότερους συλλογικά», διεμήνυσε ο Pierre Wunsch στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.
«Θα πρέπει να είμαστε πιο ειλικρινείς… μην παρασύρετε τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι το "πράσινο" φέρνει θετικές ευκαιρίες που θα μπορούσαν να αυξήσουν το ΑΕΠ και να δημιουργήσουν εκατομμύρια καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας» τόνισε σε μια πρωτοφανή ... παραδοχή από αυτές στις οποίες δεν μας έχουν συνηθίσει οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Επισημαίνεται ορισμένα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα έχουν αντιταχθεί στις πράσινες πολιτικές και επιδιώκουν να σηκώσουν αυτή την ατζέντα ολοένα ψηλότερα στο δρόμο προς τις Ευρωεκλογές του 2024.
Αξιοποιούν αυτό που θεωρούν ως στροφή της κοινής γνώμης ενάντια σε μέτρα που στοχεύουν στην προστασια του περιβάλλοντος, στοχεύοντας στη στήριξη επιχειρηματιών που πασχίζουν να ανταγωνιστούν τους Κινέζους και Αμερικανούς αντιπάλους τους.

«Αρνητικό σοκ προσφοράς η πράσινη οικονομία - Φέρνει ενεργειακή κρίση ανάλογη με εκείνη της δεκαετίας του '70

Επίσης, ο Wunsch επεσήμανε ότι η πλειονότητα των Ευρωπαίων γνωρίζει την ανάγκη να δράσουν, αλλά ότι ακόμα κι έτσι είναι σημαντικό να τους ειπωθεί η αλήθεια.
Η πράσινη μετάβαση επιφέρει ένα αρνητικό σοκ προσφοράς με κόστος παρόμοιο με το αντίστοιχο ενεργειακό σοκ που παρατηρήθηκε τη δεκαετία του 1970 και το οποίο προκάλεσε τεράστια άνοδο στην τιμή του πετρελαίου, υποστήριξε ο κεντρικός τραπεζίτης των Βρυξελλών.
Οι τιμές του άνθρακα και το κόστος των πιο πράσινων πηγών θα κάνουν την ενέργεια στην Ευρώπη πέντε έως οκτώ φορές πιο ακριβή από ό,τι στις ΗΠΑ, προέβλεψε.
Οι αρχές θα πρέπει να σταματήσουν να ζουν σε συνθήκες άρνησης και να εξηγήσουν ποιος θα πρέπει να πληρώσει για αυτά τα υψηλότερα κόστη εάν θέλουν να διατηρήσουν την αξιοπιστία τους, εξήγησε σε ένα σαφές μήνυμα προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
«Χωρίς αξιοπιστία, τα πρώτα σημάδια αυτών των καυτών ζητημάτων θα ενθαρρύνουν τη λαϊκή οργή και διαμαρτυρία», πρόσθεσε.
Θα πρέπει να επικεντρωθούν στη μείωση του ρυθμιστικού φόρτου στην περίπτωση του κλίματος αντί να ζητούν περισσότερη χρηματοδότηση, σημείωσε ο Wunsch.
Κατέληξε, έτσι στο συμπέρασμα πως «το να ρίχνουμε τεράστια χρηματικά ποσά προβλήματα μόνο και μόνο για να μετριαστούν οι επιπτώσεις τους δεν είναι πανάκεια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης