Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Tusk (Πολωνία) φοβάται τον Trump και θέλει να αναβιώσει το «Τρίγωνο της Βαϊμάρης» με Γαλλία, Γερμανία

O Tusk (Πολωνία) φοβάται τον Trump και θέλει να αναβιώσει το «Τρίγωνο της Βαϊμάρης» με Γαλλία, Γερμανία
Στόχος του Tusk είναι η αναβίωση της πολιτικής συνεργασίας «Τρίγωνο της Βαϊμάρης» μεταξύ Γερμανίας, Γαλλίας και Πολωνίας
Μπροστά στους αυξανόμενους κινδύνους για την ασφάλεια και την ανησυχία για την πιθανή επιστροφή του Donald Trump στον Λευκό Οίκο, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας μεταβαίνει σήμερα στη Γερμανία και τη Γαλλία για συνομιλίες, με στόχο να αναβιώσει το «Τρίγωνο της Βαϊμάρης».
Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επισκέπτεται το Βερολίνο και το Παρίσι σε μια περίοδο που η ενότητα της ΕΕ σε θέματα άμυνας και ενίσχυσης της στήριξης προς την Ουκρανία θεωρείται απαραίτητη από τα τρία κράτη.
Ευρώπη πρέπει να συμμαζευτεί... αυτό είναι θέμα απάντησης σε ένα ερώτημα σχετικά με το τι θα συμβεί αν κερδίσει ο Trump", δήλωσε πολωνική κυβερνητική πηγή.
"Δεν έχουμε χρόνο, πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη ικανότητα αμυντικής βιομηχανίας".
Σύμφωνα με το Sky News, η πηγή πρόσθεσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως κοινή παραγωγή πυρομαχικών και ότι η Πολωνία δεν εμποδίζει πλέον τη "στρατηγική αυτονομία" - κάνοντας την Ευρώπη λιγότερο εξαρτημένη από άλλους.

«Όλοι για έναν και ένας για όλους»

Ο Tusk δήλωσε ότι η Γαλλία και η Πολωνία βρίσκονται στην ίδια σελίδα.
«Θέλουμε να στείλουμε ένα κοινό μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι για αλληλεγγύη σε όλες τις πιο δύσκολες καταστάσεις», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron.
Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία εναλλακτική λύση στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τη διατλαντική συνεργασία και ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει μια ασφαλής ήπειρος - πράγμα που σημαίνει ότι η ΕΕ, η Γαλλία και η Πολωνία πρέπει να γίνουν ισχυρές και έτοιμες να υπερασπιστούν τα δικά τους σύνορα και να υπερασπιστούν και να υποστηρίξουν τους συμμάχους και τους φίλους μας εκτός της Ένωσης.
«Είναι ίσως εδώ στο Παρίσι που τα λόγια από τους "Τρεις σωματοφύλακες" του Αλέξανδρου Δουμά αντηχούν πιο καθαρά: Όλοι για έναν και ένας για όλους, ανέφερε σε κοινή δήλωση με τον Macron.
Η επιστροφή του Tusk στην πρωθυπουργία - αντικαθιστώντας οκτώ χρόνια εθνικιστικής διακυβέρνησης στη Βαρσοβία - αποκατέστησε τις σχέσεις με τη Γερμανία.
Αναλυτές λένε ότι θα διευκολύνει την αναζωογόνηση της πλατφόρμας πολιτικής συνεργασίας «Τρίγωνο της Βαϊμάρης» μεταξύ Γερμανίας, Γαλλίας και Πολωνίας, η οποία είχε δημιουργηθεί το 1991.
Ο Tusk δήλωσε άλλωστε ότι «ξαναχτίζουμε το Τρίγωνο της Βαϊμάρης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης