Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευθεία παρέμβαση της Κομισιόν κατά της εθνικής κυριαρχίας της Ουγγαρίας - Ζητεί την απόσυρση ψηφισμένου νόμου

Ευθεία παρέμβαση της Κομισιόν κατά της εθνικής κυριαρχίας της Ουγγαρίας - Ζητεί την απόσυρση ψηφισμένου νόμου
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο νόμος έχει σκοπό να προστατεύσει τη βούληση των ψηφοφόρων από αδικαιολόγητες ξένες παρεμβάσεις
Η Κομισιόν ξεκίνησε εκκίνησε σήμερα επίσημη διαδικασία προκειμένου να λογοκρίνει την Ουγγαρία, καταστρατηγώντας, έτσι, απροχημάτιστα την εθνική κυριαρχία της Βουδαπέστης, αφού ζητεί την απόσυρση ψηφισμένου νομοσχεδίου που εισαγάγει ρυθμίσεις για τη θωράκιση της χώρας από ξένες παρεμβάσεις.
Η νομική δέσμη που αποκαλείται «Υπεράσπιση της Κυριαρχίας» της Βουδαπέστης, και εγκρίθηκε στα τέλη του περασμένου έτους, δημιουργεί μια νέα αρχή με εξουσίες για τη διερεύνηση πολιτικών δραστηριοτήτων που διεξάγονται για λογαριασμό ή χρηματοδοτούνται από ξένα συμφέροντα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, άτομα που χρησιμοποιούν ξένα κεφάλαια για να επηρεάσουν τις εκλογές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο νόμος έχει σκοπό να προστατεύσει τη βούληση των ψηφοφόρων από αδικαιολόγητες ξένες παρεμβάσεις.
Ωστόσο, ορισμένες οργανώσεις για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τα ανθρώπινα δικαιώματα συνέκριναν το μέτρο με τον νόμο περί ξένων πρακτόρων της Ρωσίας, που ψηφίστηκε από την κρατική Δούμα, προκειμένου να αυστηροποιήσει τις ποινικές ευθύνες πρακτόρων ή πληρεξούσιών τους στη Μόσχα.
Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε να εγκαταλειφθεί ο ουγγρικός νόμος, λέγοντας ότι θα μπορούσε να «εργαλειοποιηθεί ενάντια στην αντιπολίτευση».
Μάλιστα, την Τετάρτη, η Επιτροπή ξεκίνησε διαδικασία έρευνας αφού διαπίστωσε ότι ο ουγγρικός νόμος παραβιάζει «αρκετά θεμελιώδη δικαιώματα» που κατοχυρώνονται στη νομοθεσία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ιδιωτικής ζωής και της ελευθερίας της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι.
Η Βουδαπέστη έχει τώρα δύο μήνες δίχως να απαντήσει στην Κομισιόν, και να κατευνάσει τις ανησυχίες της Επιτροπής.
Και η εν λόγω ουγγρική στάση θα μπορούσε να ωθήσει την Επιτροπή να εισέλθει στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας και να κλιμακώσει τις αιτιάσεις της ζητώντας κι επίσημα από τη Βουδαπέστη να εναρμονιστεί με το κοινοτικό δίκαιο.
Σημειωτέον, ότι η μόνιμη αντιπροσωπεία της Ουγγαρίας στην ΕΕ δεν απάντησε αμέσως σε σχετικό αίτημα του Politico για σχολιασμό.

Κομισιόν: Mακρά ιστορία εμπλοκής στα εσωτερικά της Ουγγαρίας

Η διαδικασία έρευνας για τον νόμο «Υπεράσπιση της Κυριαρχίας» αποτελεί το ... τελευταίο επεισόδιο στο δράμα μεταξύ των Βρυξελλών και του Ούγγρου πρωθυπουργού Viktor Orban για ζητήματα κράτους δικαίου.
Δεν είναι καν η πρώτη φορά που η Επιτροπή προβαίνει σε ανάλογες παρεμβάσεις κατά της ουγγρικής νομοθεσίας - που βέβαια ασκείται με όρους κυρίαρχου έθνους-κράτους.
Πιο συγκεκριμενα, το 2020, το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ κατέρριψε έναν νόμο του 2017 που θα απαιτούσε από ορισμένες ΜΚΟ με εξωτερική χρηματοδότηση να αντιμετωπίζονται νομικά ως «οργανισμοί που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό».
Πέρυσι, η Κομισιόν αντιπρότεινε να απαιτείται από όλους τους εκπροσώπους συμφερόντων που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό να καταχωρούν λεπτομέρειες στα εθνικά μητρώα, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα εμπόδιζε τον πρωθυπουργό Orban να επιβάλλει ακόμη πιο αυστηρά μέτρα.
Ωστόσο, οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Διαφάνειας ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Συνεργασίας για τη Δημοκρατία απέρριψαν τον σχετικό ελιγμό, επισημάινοντας πως θα εμπέδωνε την πολιτική του Orban, αντί να την κατευνάσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης