Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι τριγμοί της ήττας στην Ουκρανία - O Zelensky το αποκάλυψε δημοσίως: Θα διώξω τον Zaluzhny και αξιωματικούς για νέα αρχή

Οι τριγμοί της ήττας στην Ουκρανία -  O Zelensky το αποκάλυψε δημοσίως: Θα διώξω τον Zaluzhny και αξιωματικούς για νέα αρχή
«Σκέφτομαι αυτήν την αντικατάσταση του Zaluzhny, είναι αλήθεια» γιατί η Ουκρανία χρειάζεται μία νέα αρχή, τόνισε ο Zelensky δημοσίως για πρώτη φορά
Σχετικά Άρθρα
Τις προθέσεις του για τον Ουκρανό αρχιστράτηγο Valery Zaluzhny τις αποκάλυψε πλέον και δημόσια και ο Volodymyr Zelensky μιλώντας στον ιταλικό τηλεοπτικό σταθμό RAI 1 την Κυριακή (4/2/2204).
«Αυτό είναι ένα θέμα που αφορά τους ανθρώπους που πρέπει να ηγηθούν της Ουκρανίας.
Φυσικά, χρειάζεται μια επαναφορά και μια νέα αρχή.
Όταν μιλάμε για αυτό, εννοώ την αντικατάσταση ορισμένων κορυφαίων αξιωματούχων του κράτους, όχι μόνο στο στρατιωτική σφαίρα.
Σκέφτομαι αυτήν την αντικατάσταση (του Zaluzhny), είναι αλήθεια», είπε ο Zelensky, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις διαφωνίες με τον Ουκρανό αρχιστράτηγο.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, η αντικατάσταση ενός ατόμου σε θέση ευθύνης δεν είναι απλό πράγμα.
«Αυτό το θέμα αφορά ολόκληρη την ομάδα διαχείρισης που κρατά το τιμόνι της χώρας», πρόσθεσε.

Οι εκκλήσεις του Zelensky στον Zaluzhny να παραιτηθεί

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Financial Times, στις 29 Ιανουαρίου, ο Zelensky συναντήθηκε με τον Zaluzhny και τον κάλεσε να παραιτηθεί οικειοθελώς από τη θέση του Γενικού Διοικητή και να αναλάβει τη θέση του συμβούλου.
Το περιοδικό Economist, με τη σειρά του, υποστήριξε ότι στον στρατηγό προτάθηκε η θέση του γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, αλλά εκείνος αρνήθηκε.
Το δημοσίευμα ανέφερε επίσης ότι ο επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, Kirill Budanov, προτάθηκε για τη θέση του αρχιστράτηγου, αλλά αρνήθηκε επίσης την τελευταία στιγμή.
Επίσης ακούστηκε όνομα του Oleksandr Syrskyi, του σημερινού διοικητή των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας.

Στο μέτωπο του Rabotino o Zelensky χωρίς τον Zaluzhny: Δύσκολη και κρίσιμη αποστολή για τους Ουκρανούς στρατιώτες

Την 65η μηχανοκίνητη ταξιαρχία της Ουκρανίας στο Rabotino της Zaporizhia επισκέφθηκε ο Ουκρανός πρόεδρος Volodyrmyr Zelensky – χωρίς βέβαια να συνοδεύεται από τον Zaluzhny – και απένειμε στους στρατιώτες μετάλλια ανδρείας.
Ο Zelensky έκανε λόγο για μία δύσκολη και κρίσιμη αποστολή, που αντιμετωπίζουν οι Ουκρανοί στρατιώτες στο Rabotino.
«Είναι τιμή μου να βρίσκομαι εδώ σήμερα.
Να στηρίξω τους πολεμιστές και να τους βραβεύσω.
Αντιμετωπίζουν μια δύσκολη και κρίσιμη αποστολή, να αποκρούσουν τον εχθρό και να υπερασπιστούν την Ουκρανία.
Είμαστε περήφανοι για τους πολεμιστές μας και τους ευγνωμονούμε όλους!», δήλωσε ο Zelensky.

Politika (ΜΜΕ Σερβίας): Ο Zelensky θέλει να κατηγορήσει τον γενικό διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Zaluzhny για τη συντριβή του Ρωσικού Il-76

Ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky θέλει να κατηγορήσει τον αρχηγό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Zaluzhny, ότι χτύπησε ρωσικό αεροσκάφος Il-76 που μετέφερε Ουκρανούς αιχμαλώτους, γράφει το σερβικό δημοσίευμα Politika.
«Ο Zelensky και το περιβάλλον του θέλουν να αποφύγουν την ευθύνη «καλύπτοντάς» την με το σχέδιο απόλυσης του αρχηγού του στρατού Valery Zaluzhny, κατηγορώντας τον για αυτή την τραγική παρεξήγηση», αναφέρει το δημοσίευμα.
Στις 24 Ιανουαρίου , οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις κατέρριψαν ένα στρατιωτικό μεταφορικό αεροσκάφος Il-76 των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων πάνω από την περιοχή Belgorod, στο οποίο βρίσκονταν 65 Ουκρανοί αιχμάλωτοι για ανταλλαγή.
Όλοι τους, καθώς και τρεις συνοδοί Ρώσοι αξιωματικοί και έξι μέλη του πληρώματος, σκοτώθηκαν.
Διαπιστώθηκε ότι ο ουκρανικός στρατός επιτέθηκε στο αεροπλάνο με δύο πυραύλους από την περιοχή του χωριού Liptsy, στην περιοχή Kharkiv.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι επρόκειτο για κατευθυνόμενους αντιαεροπορικούς πυραύλους MIM-104A του συγκροτήματος Patriot.
Ο Putin χαρακτήρισε το περιστατικό έγκλημα του Κιέβου εναντίον των πολιτών του.
Σύμφωνα με τον Putin, η ουκρανική πλευρά γνώριζε ότι υπήρχαν αιχμάλωτοι πολέμου από τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις στο Il-76, και ωστόσο χτύπησε - είτε από αμέλεια είτε εκ προθέσεως.
Επισήμως, οι ουκρανικές αρχές μιλούν για την ανάγκη διεθνούς έρευνας, αλλά ανεπίσημα τα τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι το Il-76 μετέφερε πυραύλους για τους S-300 και τα δυτικά μέσα προσπαθούν να αποσιωπήσουν την κατάσταση.

Το παρασκήνιο της αντικατάστασης

Τις προηγούμενες μέρες υπήρχαν έντονες πληροφορίες πως είναι έτοιμο προς υπογραφή το προεδρικό διάταγμα για την απομάκρυνση του Zaluzhny.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανατροπή σε στρατιωτικά ζητήματα από την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία από τον Φεβρουάριο του 2022.
Είναι χαρακτηριστικό πως το δημοσίευμα του CNN, συνέπεσε και με την επίσκεψη της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Victoria Nuland στο Κίεβο, κάτι που ενδεχομένως να σημαίνει πως η κίνηση του Zelensky... έχει την υπογραφή των ΗΠΑ.
Πάντως, και παρά τις αποτυχίες που καταγράφει ο ουκρανικός στρατός στο μέτωπο, ο Valery Zaluzhny παραμένει ένας από τους πιο δημοφιλείς ηγέτες στην Ουκρανία ενώ πολύ υψηλά είναι και τα ποσοστά αποδοχής του ανάμεσα στους Ουκρανούς στρατιώτες.
Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από το Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου έδειξε πως το 88% των Ουκρανών έχει θετική εικόνα για τον Zaluzhny, όταν το αντίστοιχο ποσοστό του Zelensky ήταν μόλις... στο 62%.

Azarov (πρώην πρωθυπουργός Ουκρανίας): Η τύχη του Zaluznhy εξαρτάται από τις ΗΠΑ, όχι από τον Zelensky

Η απομάκρυνση του Valery Zaluzhny από τη θέση του αρχηγού του ουκρανικού στρατού δεν εξαρτάται από τον πρόεδρο Zelensky από τη θέση των ΗΠΑ υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Mykola Azarov.
«Η παραίτηση του Zaluzhny εξαρτάται από τους Αμερικάνους, όχι από τον Zelensky.
Είναι ξεκάθαρο ότι ο Zaluzhny παρεμβαίνει στον Zelensky, άλλωστε στα ποσοστά δημοτικότητας είναι πολύ υψηλότερα από τον Zelensky, κάτι που είναι φυσικά ερεθιστικό για αυτόν.
Αλλά δεν είναι αυτός που αποφασίζει, οι Αμερικάνοι είναι αυτοί που αποφασίζουν» επισημαίνει μιλώντας στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24 ο Azarov, ο οποίος υπογραμμίζει πως η επίσκεψη της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Victoria Nuland στο Κίεβο συνδέθηκε με τη διαμάχη αυτή.
Σύμφωνα με τον Azarov, η Nuland έχει τη φήμη της πολιτικού που επιλύει «διαφορές» και κρίσεις.
«Έρχεται για να πάρει αποφάσεις, να τις αναφέρει στην ηγεσία και να την εφαρμόσει.
Τα πάντα εξαρτώνται από το εάν οι Αμερικάνοι θα αποφασίσουν να αντικαταστήσουν αυτό το πρόσωπο ως αρχιστράτηγο ή να πουν στον Zelensky να ξεφύγει από αυτό το θέμα» υπογράμμισε ο Azarov.
Σύμφωνα με τον Azarov, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του Zaluzhny, η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει.
«Ο Zelensky έχει έναν απλό μηχανισμό - εκδίδει ένα διάταγμα και ο Zaluzhny… έχει γίνει ο κανένας.
Ο Zaluzhny δεν μπορεί να παρακούσει.
Μόλις υπογραφεί το διάταγμα, σημαίνει ότι έχει συμφωνηθεί με τους Αμερικανούς,
Ο Zaluzhny τα καταλαβαίνει όλα αυτά τέλεια…
Αν αποφασίσουν οι Αμερικανοί να τον απομακρύνουν, θα απομακρυνθεί» υποστήριξε ο Azarov.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης