Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη δώσει 98 δισ.ευρώ στο διεφθαρμένο καθεστώς Zelensky - Πρόθυμη η ελίτ, διαφωνούν οι πολίτες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη δώσει 98 δισ.ευρώ στο διεφθαρμένο καθεστώς Zelensky  - Πρόθυμη η ελίτ, διαφωνούν οι πολίτες
Πώς ελήφθη η απόφαση για επιπλέον 50 δισ. την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου
Η Ευρώπη αυτοκτονεί γεωπολιτικά και οικονομικά υποτασσόμενη στην ηγεμονία των ΗΠΑ και την παρανοϊκή πολιτική τους έναντι της Ρωσίας.
Το αρχικό κύμα συμπαράστασης που δημιούργησε μια καλοστημένη προπαγάνδα έχει αντικατασταθεί πλέον από ένα συναίσθημα κόπωσης καθώς οι Ευρωπαίοι πολίτες βλέπουν τις οικονομίες τους να παρασύρονται σε ένα θανατηφόρο σπιράλ χωρίς επί παραδείγματι τα φθηνά ρωσικά ενεργειακά προϊόντα και να αναδύονται νέοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι που φαλκιδεύουν το μέλλον τους.
Χαρακτηριστικές είναι απαντήσεις που έδωσαν οι πολίτες στο Ευρωβαρόμετρο καταγράφοντας το Ουκρανικό και το μεταναστευτικό ως τις βασικότερες πηγές ανησυχίας για το μέλλον τους.
Από την άλλη πλευρά, όπως και στις ΗΠΑ, πληθαίνουν οι φωνές που από τη μια πλευρά θεωρούν αδιανόητη την επιθυμία των Ευρωπαϊκών ελίτ να αναλάβουν οι φορολογούμενοι το κόστος ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, και από τη άλλη αναδεικνύουν τα σημαντικά ελλείμματα διαφάνειας που υπάρχουν στο καθεστώς Zelensky και πολλοί δεν διστάζουν να υιοθετήσουν το χαρακτηρισμό «διεφθαρμένο»
Όλα αυτά βέβαια θα αποκτήσουν μεγαλύτερη σημασία στις επικείμενες Ευρωεκλογές του Ιουνίου και θα βαρύνουν όσον αφορά τις πολιτικές συμπεριφορές, με τα αντισυστημικά κόμματα να επωφελούνται από όλα αυτά…
Χαρακτηριστική του προβληματισμού που επικρατεί στις Βρυξέλλες είναι και η πρόταση που αποκάλυψαν οι FT το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2024 – αντί να κατασχεθούν τα κλαπέντα ρωσικά asset να δοθούν ως collateral για την έκδοση δανείων τα οποία θα χρηματοδοτήσουν την ουκρανική ανοικοδόμηση.
Και αυτό, προ του κινδύνου να καταπέσουν σε κάποιο διεθνές δικαστήριο οι κλοπές των ρωσικών assets καθώς αποτελούν ευθεία παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Η απόφαση

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι ηγέτες της ΕΕ συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν ένα νέο πακέτο βοήθειας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία, το οποίο είχε προηγουμένως απειληθεί με veto από τον Ούγγρο πρωθυπουργό Viktor Orban .
Αφού οι συνομιλίες ήταν αδιέξοδες για εβδομάδες σχετικά με την έκκληση της Ουγγαρίας για ετήσια διαδικασία έγκρισης που απαιτεί ομοφωνία, οι διαπραγματεύσεις της Πέμπτης 1 Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκαν με επιτυχία εκπληκτικά γρήγορα. Μόλις μία ώρα μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Charlse Michel ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι επετεύχθη συμφωνία.
«Έχουμε μια συμφωνία», έγραψε ο Michel σε μια ανάρτηση στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter.
«Και οι 27 ηγέτες συμφώνησαν σε ένα επιπλέον πακέτο στήριξης 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία εντός του προϋπολογισμού της ΕΕ.
Αυτό κλειδώνει σταθερή, μακροπρόθεσμη, προβλέψιμη χρηματοδότηση για την Ουκρανία», πρόσθεσε, χαιρετίζοντας την ΕΕ που «ανέλαβε την ηγεσία και την ευθύνη για την υποστήριξη της Ουκρανίας».
Όπως αναφέρει ο Felix Richter της Statista, το ταμείο, αξίας περίπου 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στοχεύει να στηρίξει την Ουκρανία άμεσα και μέχρι το τέλος του 2027.
Infographic: The EU Has Already Provided $96 Billion in Aid to Ukraine | Statista
H τακτική

Αν και δεν είναι ακόμη σαφές εάν και ποιες παραχωρήσεις έπρεπε να γίνουν στον Orban για να υποστηρίξει τη συμφωνία, η συμφωνία φέρεται να περιλαμβάνει τακτική επανεξέταση της χρήσης του ταμείου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή - προκειμένου να προλαμβάνονται λαθροχειρίες .
Ωστόσο, λέγεται ότι δεν περιλαμβάνεται διάταξη για veto, την οποία ουσιαστικά είχε ζητήσει ο Orban.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky στράφηκε επίσης στον Χ για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του, λέγοντας ότι η συνεχιζόμενη οικονομική στήριξη από την ΕΕ στη χώρα του θα ενίσχυε τη μακροπρόθεσμη οικονομική και χρημπάνωατοπιστωτική σταθερότητα, η οποία είπε «δεν είναι λιγότερο σημαντική από τη στρατιωτική βοήθεια και την πίεση κυρώσεων στη Ρωσία. .»
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ΕΕ και τα 27 κράτη μέλη της έχουν παράσχει από 96 δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική, στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς και βοήθεια σε περίπου 8 εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες που έχουν καταφύγει σε κράτη μέλη της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης