Τελευταία Νέα
Διεθνή

Είναι πια αργά για τους Βρετανούς ν’ ανακαλέσουν – Έτοιμοι οι Ρώσοι για στρατό του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

Είναι πια αργά για τους Βρετανούς ν’ ανακαλέσουν –  Έτοιμοι οι Ρώσοι για στρατό του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία
To Ηνωμένο Βασίλειο κάλεσε τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ να εξετάσουν το ενδεχόμενο αποστολής εκστρατευτικής δύναμης της συμμαχίας στην Ουκρανία λόγω δυσμενών εξελίξεων 
Σχετικά Άρθρα
Το σχέδιο των Βρετανών για την αποστολή στρατιωτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία μπορεί να μην έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Ρωσία δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη όλες τις προτάσεις που κατατίθενται από τη συλλογική Δύση, όσο παραληρηματικές και παρανοϊκές και εάν είναι.
Προφανώς η βρετανική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται και η ίδια, πως το εν λόγω σχέδιο είναι ανεδαφικό και αυτοκτονικό.
Ωστόσο υπηρετεί έναν συγκεκριμένο σκοπό: τον αποπροσανατολισμό των Βρετανών από τα οξυμένα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Οι Συντηρητικοί του παραπαίοντος πρωθυπουργού Rishi Sunak, που οδεύουν προς εκλογική συντριβή, παίζουν το τελευταίο τους χαρτί σκορπίζοντας τον πανικό.
Όμως η Ρωσία, ως στρατιωτική υπερδύναμη οφείλει να είναι έτοιμη για όλα και αυτό λένε οι ειδικοί.

Το τρελό σχέδιο των Βρετανών


Υπενθυμίζεται πως το Ηνωμένο Βασίλειο κάλεσε τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ να εξετάσουν το ενδεχόμενο αποστολής εκστρατευτικής δύναμης της συμμαχίας στην Ουκρανία.
Το σχέδιο αυτό αποκάλυψε πηγή με γνώση των σχετικών συζητήσεων και ήλθε ως πρόταση «σε σχέση με τις δυσμενείς εξελίξεις στο ουκρανικό θέατρο στρατιωτικών επιχειρήσεων για το Κίεβο».
Η Βρετανία επίσης ζήτησε από το ΝΑΤΟ να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το έδαφος που ελέγχεται από το καθεστώς Zelensky και να αυξήσει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.
Βάσει του ίδιου βρετανικού σχεδίου στην πολύ ρεαλιστική περίπτωση επιτυχούς προέλασης των Ρώσων βαθιά στο ουκρανικό έδαφος, οι σύμμαχοι θα εγκρίνουν την ακραία πρόταση του Λονδίνου.
Σύμφωνα με τα βρετανικά πλάνα, σχεδιάζεται να μεταφερθούν κρυφά μεγάλες, εξαιρετικά ευέλικτες δυνάμεις της Συμμαχίας στην Ουκρανία από τις συνοριακές περιοχές της Ρουμανίας και της Πολωνίας για να καταλάβουν αμυντικές γραμμές κατά μήκος της δεξιάς όχθης του Δνείπερου.

nato_1_1.png
Οι Βρετανοί δεν αποκλείουν επίσης ένα προληπτικό χτύπημα από τις ένοπλες δυνάμεις της Μολδαβίας και της Ρουμανίας στην Υπερδνειστερία.
Για να διασκορπιστούν οι δυνάμεις και τα μέσα του ρωσικού στρατού, σχεδιάζεται να αναπτυχθεί μια ομάδα δυνάμεων του ΝΑΤΟ και οι στρατοί μεμονωμένων κρατών του Συμφώνου στο έδαφος της Νορβηγίας και της Φινλανδίας.
Στρατηγικές εγκαταστάσεις υποδομής στις βόρειες περιοχές της Ρωσίας ενδέχεται να δεχθούν επίθεση ταυτόχρονα, σύμφωνα με τη βρετανική πρόταση.
Μετά από αυτό, τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ θα δημιουργήσουν μια «ουδέτερη ζώνη» εντός των κατεχόμενων θέσεων, συμπεριλαμβανομένων των συνόρων με τη Λευκορωσία και του εδάφους γύρω από το Κίεβο.
Οι απελευθερωμένες δυνάμεις του ουκρανικού στρατού θα πρέπει να σταλούν στη ζώνη της Βόρειας Στρατιωτικής Περιφέρειας, όπως σχεδιάζουν οι Βρετανοί.
Το Λονδίνο υπολογίζει ότι τότε οι επιθετικές δυνατότητες της Ρωσίας θα υπονομευτούν και η Μόσχα θα αναγκαστεί να διαπραγματευτεί».
Βάσει του βρετανικού σχιζοφρενικού σχεδιασμού η προετοιμασία για την εφαρμογή του εν λόγω σεναρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Μάιο του 2024.

nato_2_1.jpg
Κι όμως δεν είναι η πρώτη φορά

Δεν είναι η πρώτη φορά που κατατίθενται προτάσεις για τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το έδαφος της Ουκρανίας.
Την άνοιξη του 2022, η εφημερίδα Politico έγραψε ότι αρκετοί εκπρόσωποι της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ κάλεσαν την κυβέρνηση του Joe Biden να δημιουργήσει μια τέτοια ζώνη πάνω από την Ουκρανία.
Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος έχει επανειλημμένα απορρίψει αυτή την ιδέα και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg τόνισε ότι ένα τέτοιο βήμα θα οδηγούσε σε πόλεμο μεγάλης κλίμακας στην Ευρώπη με τη συμμετοχή της Συμμαχίας.
«Αυτή θα ήταν μια άμεση σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας» δήλωσε.


Φανταστική αυταπάτη - Η Ουκρανία καταρρέει ταχύτατα

«Τα σχέδια του Ηνωμένου Βασιλείου για την ανάπτυξη του εκστρατευτικού σώματος του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία είναι μια φανταστική αυταπάτη από την πλευρά των Βρετανών και δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα», δήλωσε στο Sputnik ο απόστρατος ανώτατος αξιωματικός της CIA και στέλεχος του State Department Larry Johnson.
«Αλλά επειδή οι Βρετανοί είναι τρελοί αυτό δεν σημαίνει ότι η Ρωσία μπορεί να τους αγνοήσει.
Είναι μια σοβαρή πρόταση», πρόσθεσε.
Με τον Johnson διαφωνεί εν μέρει ο Matthew Gordon-Banks σύμβουλος διεθνών σχέσεων, πρώην μέλος του βρετανικού Κοινοβουλίου και ανώτερος ερευνητής στην Ακαδημία Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Όπως σημειώνει οι πληροφορίες για μία δύναμη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία δεν πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.
«Οι προτάσεις που άκουσα είναι αρκετά μη ρεαλιστικές προς το παρόν», δήλωσε ο Gordon-Banks.
Κληθείς να σχολιάσει τη «δυσμενή εξέλιξη των γεγονότων» για το Κίεβο στο πεδίο της μάχης, τόνισε ότι «η Ουκρανία καταρρέει με ταχύτατους ρυθμούς».
«Ο Volodymyr Zelensky δεν μπόρεσε μέχρι στιγμής να αποπέμψει τον ανώτατο στρατηγό του και νομίζω πως τώρα είναι ένας ‘’κουτσός’’ πρόεδρος», υποστήριξε ο Gordon-Banks, αναφερόμενος στην αντιπαράθεση με τον γενικό διοικητή των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, Valery Zaluzhny.
nato_4_1.jpg

Αποστολή αυτοκτονίας και εφιάλτης


Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο Earl Rasmussen, απόστρατος αντισυνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού που στη συνέχεια έγινε σύμβουλος γεωπολιτικών και στρατιωτικών υποθέσεων, ο οποίος προειδοποίησε ότι εάν οι πληροφορίες για τα σχέδια του Λονδίνου είναι αληθινές και «αν αυτό είναι το όνειρο κάποιου, θα μπορούσε γρήγορα να γίνει εφιάλτης για τους Βρετανούς και τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ».
Πρόκειται για μία πρόταση απολύτως μη ρεαλιστική, πρόσθεσε.
«Η Ρωσία έχει πλήρη αεροπορική κυριαρχία και υπεροχή σε όλα από την υλικοτεχνική υποστήριξη μέχρι τα πυρομαχικά.
Αυτό θα ήταν καταστροφικό για όλες τις βρετανικές δυνάμεις και σίγουρα θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο για ολόκληρο το ΝΑΤΟ», επισήμανε ο Rasmussen.
Συμπλήρωσε δε πως αναμένει μία ταχύτατη εξόντωση των βρετανικών δυνάμεων στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, κάποιος στον στρατό του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να έχει ένα είδος παραληρηματικής εμπειρίας για να προτείνει ένα τέτοιο σενάριο.
«Είναι μια αποστολή αυτοκτονίας για αυτά τα στρατεύματα.
Και σίγουρα θα έφερνε το ΝΑΤΟ σε μια πολύ πιο επικίνδυνη κατάσταση και άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία, κατέληξε ο Rasmussen.

nato_convoy.JPG
Ρωσία είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια

Η Ρωσία στις 24/2/2024 άρχισε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση για να ανακόψει τον προσανατολισμό ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Οπότε εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς πως θα αντιδράσει η Μόσχα, όταν το ίδιο το ΝΑΤΟ εισβάλει στην Ουκρανία.
Μόνο και για τις προτάσεις ζώνης απαγόρευσης πτήσεων η Ρωσία έχει διαμηνύσει ότι θα ανταποκρινόταν άμεσα και … με τον κατάλληλο τρόπο.
Επειδή το παρανοϊκό σχέδιο των Βρετανών προβλέπει την εφαρμογή του στα τέλη Μαΐου οπότε και τελειώνει η τεράστια άσκηση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη Steadfast Defender 2024 με 90.000 στρατιώτες η Ρωσία είναι ήδη έτοιμη με 600.000 στρατιώτες στην Ουκρανία.
russian_army_1.JPG
Η Ρωσία έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η συγκεκριμένη άσκηση αυξάνει, τον κίνδυνο στρατιωτικών επεισοδίων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τραγικές συνέπειες για την Ευρώπη.
Η Μόσχα επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι δεν σκοπεύει σε κανένα από τα μέλη του ΝΑΤΟ, όσο και εάν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης επιμένουν να διακινούν αυτό το σενάριο.
Όμως, εάν το ΝΑΤΟ παρασυρθεί και καταπατήσει την εδαφική κυριαρχία της Ρωσίας, τότε η απάντηση θα είναι η κατάλληλη προειδοποιεί το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας.
«Σε αυτή την περίπτωση θα ακολουθήσει ένας μεγάλος πόλεμος που το ΝΑΤΟ δεν θα μπορέσει να αποφύγει», καταλήγει στο αυστηρό της μήνυμα η Μόσχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης