Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ισραήλ ξεκινά επίθεση στη Rafah - Ανταρτοπόλεμος σε Πόλη της Γάζας, Khan Younes - Αναβάλλει η Hamas τη διαπραγμάτευση για εκεχειρία

Το Ισραήλ ξεκινά επίθεση στη Rafah - Ανταρτοπόλεμος σε Πόλη της Γάζας, Khan Younes  - Αναβάλλει η Hamas τη διαπραγμάτευση για εκεχειρία
Ανταρτοπόλεμος διεξάγεται μέσα στα ερείπια της Πόλης της Γάζας
Σχετικά Άρθρα
(Upd2) Η πόλη της Rafah που βρίσκεται στο νότιο άκρο της Γάζας και στην οποία έχουν συγκεντρωθεί 1,3 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες από τη όλη τη Γάζα, μετά τις εντολές εκκένωσης και τους ισοπεδωτικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ, φαίνεται να γίνεται πλέον βασικός στόχος του Ισραήλ, σύμφωνα και με τις προαναγγελίες του υπουργού Άμυνας Υoav Gallant.
Την ίδια στιγμή,
ανταρτοπόλεμος λαμβάνει χώρα στην Πόλη της Γάζας και τη Kahn Younes ενώ δεν υπάρχουν εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Hamas και Ισραήλ για νέα εκεχειρία, μετά την απόφαση της Ηamas να τις αναβάλλει.

Άρχισε η από αέρος επίθεση του Ισραήλ στη Rafah

Η επίθεση του ισραηλινού στρατού κατά της πόλης της Rafah έχει κατά τις ενδείξεις ξεκινήσει καθώς η πόλη τα τελευταία 24 ώρα δέχεται τους πιο πυκνούς βομβαρδισμούς από κάθε άλλη περιοχή της Γάζας, αναφέρει το δίκτυο Al Jazzera.
Δεν υπάρχει όμως ακόμη ανάπτυξη χερσαίων στρατευμάτων στην περιοχή.
Σημειώνεται ότι στη Rafah που πριν την έναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών είχε 250.000 κατοίκους, έχουν συγκεντρωθεί πλέον 1,3 εκατ. Παλαιστίνιοι πρόσφυγες που έχουν φτάσει εκεί από όλη τη Γάζα με οχήματα, πεζή, ποδήλατα ή πάνω σε κάρα που σέρνουν γάιδαροι, για να βρουν προστασία και απειλούνται μέσα στο χειμώνα από το λιμό και τις επιδημίες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι τουλάχιστον 92 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από ισραηλινές επιθέσεις, με επίκεντρο της Rafah και μάλιστα σε ένα νηπιαγωγείο της πόλης όπου είχαν καταφύγει εκτοπισμένοι.
Οι πενθούντες συγκεντρώθηκαν το πρωί έξω από ένα τοπικό νοσοκομείο για να προσευχηθούν για τους νεκρούς μετά από άλλη μια νύχτα με μεγάλες καταστροφές και θανάτους.
«Τα παιδιά κοιμόντουσαν και ξαφνικά έγινε ο βομβαρδισμός. Ένα από τα παιδιά μου πέθανε, ενώ τρία κατάφεραν να διαφύγουν», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο κάτοικος Ahmad Bassam al-Jamal.
eikonagaza1.JPG

Προετοιμάζεται η χερσαία επίθεση

Οι ανησυχίες για μια πιθανή ισραηλινή χερσαία εισβολή στη νότια συνοριακή πόλη έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες.
Tα σχέδια του Ισραήλ για επίθεση στη Rafah προκαλεί επίσης μεγάλη ανησυχία στην αιγυπτιακή κυβέρνηση που έχει πει πως δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε εισροή Παλαιστινίων προσφύγων.
Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ωστόσο στο Reuters πως ο στρατός θα συντονιστεί με την Αίγυπτο, και επιδιώκει τρόπους απομάκρυνσης των περισσότερων εκτοπισμένων βορειοδυτικά, πριν από από μια χερσαία σαρωτική επιχείρηση στη Rafah.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό από το υπουργείο Υγείας της Γάζας, 27.365 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 66.630 έχουν τραυματιστεί απο τους βοβμαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα μέχρι στιγμής.
Τις τελευταίες 24 ώρες, 127 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 178 τραυματίσθηκαν, πρόσθεσε το υπουργείο.
Χιλιάδες άλλοι εκφράζονται φόβοι ότι χάθηκαν μέσα στα ερείπια.
Ο Munir al Burs, διευθυντής του υπουργείου Υγείας της Γάζας, δήλωσε πως δεκάδες πτώματα σε αποσύνθεση ανασύρθηκαν από βόρειες περιοχές από τις οποίες αποχώρησαν οι ισραηλινές δυνάμεις.
Το Ισραήλ υποστηρίζει πως έχει σκοτώσει περίπου 10.000 μαχητές της Hamas.

eikna12gaza.JPG
Ανταρτοπόλεμος Ισραήλ - Hamas στα ερείπια της Πόλης της Γάζας

Τα πρακτορεία αναφέρουν επίσης ότι ισραηλινοί βομβαρδισμοί γίνονται τις τελευταίες ώρες στο Deir al Balah, στο κέντρο της Γάζας όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση προσφύγων ενώ στα χαλάσματα της Πόλης της Γάζας, υπάρχουν μάχες και ανταρτοπόλεμος μεταξύ του ισραηλινού στρατού και ανδρών της Hamas και της ισλαμικής Jihad.
Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ ισραηλινού στρατού και μαχητών της Hamas σημειώνονται επίσης σύμφωνα με το Al Jazeera και στην Kahn Younes.
Ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει την
περασμένη εβδομάδα ότι είχε ολοκληρώσει την εξάρθρωση της Hamas στη Khan Younes, σήμερα ωστόσο Ισραηλινός αξιωματούχος επανήλθε διευκρινίζοντας στο Reuters πως από τα τέσσερα τάγματα της Kamas που βρίσκονταν αρχικά εκεί, έχει απομείνει ένα.

γαζα12_3.JPG


Αναβάλλει η Hamas τις διαρπαγματεύσεις για εκεχειρία, ομήρους, θέλει απευλευθέρωση Barguti

Μετά τη στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία ανάμεσα σε Ισραήλ και Hamas, που δημοσίευμα της Wall Street Journal, απέδωσε σε διαφωνίες εντός της ηγεσίας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, η Hamas έδωσε συνέντευξη Τύπου στο λίβανο για να ανακοινώσει τις θέσεις της.
Ανώτερο στέλεχος της Hamas διευκρίνισε ότι η οργάνωση είναι ανοικτή στις συνομιλίες για να τερματιστεί η ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά πρόσθεσε ότι είναι ακόμη πρόωρο να γίνεται λόγος για συμφωνία να κηρυχθεί νέα ανακωχή.
Σχέδιο συμφωνίας για δεύτερη ανακωχή ανάμεσα στο Ισραήλ και στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, που καταρτίστηκε από τους μεσολαβητές, το Κατάρ, την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ, προβλέπει κυρίως την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινά σωφρονιστικά καταστήματα.
«Η Hamas επανέλαβε ότι είναι έτοιμη να συζητήσει κάθε πρωτοβουλία (...) που θα τερματίσει τη βάρβαρη επίθεση εναντίον του λαού μας στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο Osama Hamdan, «ωστόσο λείπουν σημαντικές λεπτομέρειες», πρόσθεσε.
Αυτή «η πρόταση είναι συμφωνία πλαίσιο που πρέπει να μελετηθεί (...) Δεν μπορεί ακόμα να γίνεται λόγος για συμφωνία».
Αφού εξεταστεί διεξοδικά, «θα ανακοινώσουμε τη θέση μας, η οποία θα είναι βασισμένη (...) στη βούλησή μας να τερματιστεί το ταχύτερο δυνατό η επίθεση εναντίον του λαού μας», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Hamas, η πρώτη φάση της πρότασης προβλέπει πως θα κηρυχθεί ανακωχή με διάρκεια έξι εβδομάδων και θα απελευθερωθούν 200 ως 300 παλαιστίνιοι φυλακισμένοι σε αντάλλαγμα για 35 ως 40 ομήρους που κρατούνται στη Γάζα, ενώ θα εισέρχονται καθημερινά στον θύλακο 200 ως 300 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια.
γαζα1_9.JPG

Κατά το Al Jazeera, το κυριότερο όμως αίτημα της Hamas για να κλείσει η συμφωνία είναι η απελευθέρωση του Marwan Barguti, του ηγέτη της Fatah που εδώ και 19 χρόνια κρατείται στις ισραηλινές φυλακές, και ο οποίος εκτιμάται ότι έχει το κύρος και την αποδοχή να ενώσει όλους τους Παλαιστίνιους και Δυτική Όχθη. 
Ο εκπρόσωπος της Hamas αναφέρθηκε στην απόφαση δώδεκα και πλέον χωρών να προχωρήσουν στην αναστολή της χρηματοδότησης της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), εξαιτίας της πολεμικής μετά τις κατηγορίες του Ισραήλ περί συμμετοχής εργαζομένων της στην επίθεση της  Hamas εναντίον του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.
Κατήγγειλε το «ανεύθυνο μέτρο με βάση τις σιωνιστικές κατηγορίες» και τη «συλλογική τιμωρία» των Παλαιστινίων, καλώντας «τη διοίκηση της UNRWA να μην υποταχθεί».

Ισραήλ: Πλήξαμε 3.400 στόχους της Hezbolalh σε Λίβανο, Συρία το τελευταίο τρίμηνο

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έχει πλήξει χιλιάδες στόχους, θέσεις και εγκαταστάσεις του σιιτικού κινήματος Hezbollah, τόσο στον Λίβανο, όσο και στη Συρία, αφότου ξέσπασε στις αρχές Οκτωβρίου ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Hamas στη Γάζα.
«Επιτεθήκαμε σε υποδομές της Hezbollah στη Συρία» μετά την 7η Οκτωβρίου, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Daniel Hagari. Επλήγησαν με χερσαία και αεροπορικά μέσα «πάνω από 50 στόχοι», δήλωσε, μολονότι το Ισραήλ σπανίως σχολιάζει δημόσια τις επιχειρήσεις που διεξάγει στη συριακή επικράτεια.
Αναφέρθηκε επίσης σε πλήγματα εναντίον «3.400 και πλέον στόχων», εγκαταστάσεων και θέσεων της Hezbollah, «σε όλο τον νότιο Λίβανο», διαβεβαιώνοντας πως 200 και πλέον «τρομοκράτες και διοικητές τους» σκοτώθηκαν την περίοδο αυτή.
Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει κανέναν από τους ισχυρισμούς αυτούς με ανεξάρτητο τρόπο.
Από την επομένη της άνευ προηγουμένου επίθεσης του στρατιωτικού βραχίονα της Hamas σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, το έναυσμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, οι ανταλλαγές πυρών είναι στην πράξη καθημερινές ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Hezbollah, ένοπλο κίνημα προσκείμενο στο Ιράν, σύμμαχο του προέδρου της Συρίας Assad και της Hamas.
Η Hezbollah λέει συχνά πως βάζει στο στόχαστρο θέσεις του ισραηλινού στρατού σε τομείς της μεθορίου, σε ένδειξη υποστήριξης στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ ανταποδίδει πλήττοντας στόχους στον νότιο Λίβανο.
Σε σχεδόν τέσσερις μήνες, έχουν σκοτωθεί 218 άνθρωποι —στην πλειονότητά τους μαχητές της Hezbollah, αλλά και άμαχοι και δημοσιογράφοι— στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Στην ισραηλινή πλευρά, έχουν χαθεί οι ζωές δεκαπέντε ανθρώπων, εννέα στρατιωτικών και έξι αμάχων, σύμφωνα με τον στρατό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης