Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σφαγή στη Rafah - Το Ισραήλ εξαπολύει ολοκληρωτική επίθεση κατά του τελευταίου καταφυγίου της Γάζας, με 1,3 εκατ. αμάχους

Σφαγή στη Rafah - Το Ισραήλ εξαπολύει ολοκληρωτική επίθεση κατά του τελευταίου καταφυγίου της Γάζας, με 1,3 εκατ. αμάχους
Κολλημένες παραμένουν οι διαπραγματεύσεις Hamas - Ισραήλ για νέα εκεχειρία, ανταλλαγή ομήρων
Σχετικά Άρθρα
(Upd 1). Συμπληρώνονται πλέον 120 μέρες αιματοχυσίας στη Γάζα, με τις δυνάμεις του ισραηλινού στρατού να έχουν σαρώσει από βορρά προς νότο ολόκληρο τον παλαιστινιακό θύλακα και να έχουν εξωθήσει το μισό σχεδόν του άμαχου πληθυσμού της Γάζας, δηλαδή περίπου 1,3 εκατ. ψυχές προς τη Rafah και τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας, Yoav Gallant, να βγαίνει και να προαναγγέλει τώρα χερσαία επίθεση και σε αυτή την περιοχή.
Παράλληλα, δεν διαφαίνεται, τουλάχιστον όχι μέχρι στιγμής, ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Hamas και Ισραήλ, για νέα εκεχειρία ενώ πολλαπλασιάζονται οι ενδείξεις για ευρύτερη περιφερειακή ανάφλεξη.

Άρχισε η ισραηλινή επίθεση στη Rafah

Για τους εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους αμάχους που εχουν καταφύγει στην πόλη της Rafah, το Σάββατο 3/2 ξημέρωσε με σφοδρούς αεροπορικούς βοβμαρδισμούς από το Ισραήλ.
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι άκουσε ισχυρά πλήγματα στην πόλη αυτή, που συνορεύει με την Αίγυπτο στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας.
Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε το θάνατο τουλάχιστον 100 αμάχων από το βράδυ της Παρασκευής 2/2 ως το πρωί του Σαββάτου 3/2 από τους οποίους οι 14 σημειώθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί από πλήγματα σε δύο διαφορετικές κατοικίες στο ανατολικό τμήμα της Rafah.
Σύμφωνα με τον τελευταιοα απολογισμό, 27.238 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 66.452 έχουν τραυματιστεί απο τους βοβμαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα μέχρι στιγμής.
Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων εβδομάδων, οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν επικεντρωθεί στη πόλη Khan Younes, τη δεύτερη μεγαλύτερη της Γάζας αυτού όπου κρύβεται, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, η τοπική διοίκηση του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος Hamas.
γαζα4_4.JPG

Εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι συρρέουν ακόμη στη Rafah

Κάτω από βροχή, χιλιάδες κάτοικοι συνέχισαν να διαφεύγουν από τις μάχες και τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς με οχήματα, πεζή, με ποδήλατα ή πάνω σε κάρα που σέρνουν γάιδαροι, για να βρουν προστασία στη Rafah, όπου συγκεντρώνονται πλέον περισσότεροι από 1,3 εκατομμύριο από τα περίπου 2,4 εκατομμύρια κατοίκους αυτού του εδάφους και απειλούνται μέσα στο χειμώνα από το λιμό και τις επιδημίες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Ο Hani Mahmudm ανταποκριτής του Al Jazeera στη Rafah γράφει για την κατάσταση στην περιοχή:
«Το Ισραήλ άρχισε να βομβαρδίζει το ανατολικό τμήμα της Rafah με πυρά βαρέως πυροβολικού, προτού ολοκληρώσει τις επιχιερήσεις τα μεσάνυχτα με μαζικές αεροπορικές επιδρομές σε διάφορα σημεία της πόλης.
Πρόκειται για πυκνοκατοικημένες κατοικημένες περιοχές με εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους από τον πόλεμο ανθρώπους να βρίσκουν καταφύγιο εκεί.
Ένα κτίριο που χτυπήθηκε στην ανατολική Rafah ήταν ένα σπίτι γεμάτο εκτοπισμένους Παλαιστίνιους.
Ο ιδιοκτήτης του κτιρίου και κάτοικοι της περιοχής βοηθούσαν να φιλοξενηθούν άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη βόρεια πόλη της Γάζας και στην Khan Younes.
Δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι δέκα τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Najar της Ράφα.
Η άλλη αεροπορική επίθεση έπληξε κατοικία στη συνοικία al Tzanina στο κέντρο της Ράφα – μια περιοχή που έχει επανειλημμένα στοχοποιηθεί.
Συνολικά 15 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί εκεί».

γαζα1_8.JPG
Baerbock (ΥΠΕΞ Γερμανίας): Αδικαιολόγητη η επίθεση Ισραήλ κατά της Rafah

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Γερμανίας προειδοποιεί το Ισραήλ εναντίον της διεξαγωγής χερσαίας στρατιωτικής επιχείρησης στη Rafah στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, σε δηλώσεις της που δημοσιεύονται σήμερα Σάββατο 3/2.
Η επίθεση στη Rafah, πόλη που φιλοξενεί πάνω από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένους από άλλες περιοχές του παλαιστινιακού θυλάκου, «απλούστατα δεν δικαιολογείται», τονίζει η Annalena Baerbock που προέρχεται από το κόμμα των Πρασίνων σε δηλώσεις της που δημοσιεύει σήμερα ο όμιλος RND (Redaktionsnetzwerk Deutschland).
Η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει παράλληλα ότι «η πλειονότητα των θυμάτων είναι γυναίκες και παιδιά» στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, προσθέτοντας: «Ας το φανταστούμε μια στιγμή: Αν ήταν δικά μας παιδιά;»
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Yoav Gallant διεμήνυσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως οι δυνάμεις του στην επόμενη φάση της χερσαίας επιχείρησης θα δράσουν στον τομέα όπου βρίσκεται η Rafah, σύμφωνα με την εφημερίδα Times of Israel.
To βράδυ της Πέμπτης 1/2, ο υπουργός Άμυνας είπε πως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα βάλουν στο στόχαστρο τους μαχητές της Hamas στη Rafah και θα τους συντρίψουν, κάτι που κατ’ αυτόν συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες στη Khan Younes τη μεγαλύτερη πόλη στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου.
Η κυρία Baerbock λέει πως υπέστη σοκ όταν άκουσε το σχέδιο.
«Μαζί με τους αμερικανούς εταίρους μας, έχω πει επανειλημμένα στην ισραηλινή κυβέρνηση πως ο πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας δεν γίνεται να εξαφανιστεί», τονίζει.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στη Rafah και γύρω από αυτή έχουν καταφύγει για να σωθούν από τους βομβαρδισμούς και τις μάχες πάνω από 1,3 εκατ. Παλαιστίνιοι, ή αλλιώς ο μισός και πλέον πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας (2,2 εκατ.).
Προπολεμικά, η πόλη, πάνω στα σύνορα με την Αίγυπτο, είχε κάπου 250.000 κατοίκους.


WSJ: Η Αίγυπτος ενημερώθηκε ότι το Ισραήλ θα χτυπήσει τη Rafah

Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal ανέφερε πριν από τρεις εβδομάδες, επικαλούμενη ισραηλινές και αιγυπτιακές πηγές της, πως το Κάιρο ενημερώθηκε ότι σχεδιάζεται στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στην παλαιστινιακή πλευρά των συνόρων.
Το καίριας σημασίας συνοριακό πέρασμα στη Rafah ελέγχεται από τις αρχές της Αιγύπτου και από Παλαιστίνιους που εργάζονται για τη Hamas.
Η ισραηλινή πολιτικοστρατιωτική ηγεσία λέει πως υπόγειες σήραγγες που διαπερνούν τα σύνορα χρησιμοποιούνται για να μεταφέρονται λαθραία αγαθά και όπλα στη Hamas.

Κόλλησαν οι διαπrαγματεύσεις Ισραήλ - Hamas για ανακωχή, ομήρους

Σε ότι αφορά την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για ανακωχή ανάμεσα σε Ισραήλ και Hamas, δεν υπάρχουν στοιχεία προόδου ενώ δημοσίευμα της Wall Street Journal, επικαλούμενo πηγές της ενήμερες για τις διαπραγματεύσεις, ανέφερε πως τις συνομιλίες δυσχεραίνουν διαφωνίες στην ηγεσία του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.
Κατά τις πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας ο ηγέτης της Hamas στη Λωρίδα της Γάζας, ο Yahia al Sinwar, είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί την πρόταση να κηρυχθεί εκεχειρία για 6 εβδομάδες, αλλά η εξόριστη ηγεσία του κινήματος απαιτεί περισσότερες παραχωρήσεις από το Ισραήλ και θέλει να γίνει διαπραγμάτευση για μόνιμη κατάπαυση του πυρός.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, σε τετραμερείς συνομιλίες στο Παρίσι την Κυριακή, στις οποίες συμμετείχαν ο διευθυντής της CIA William Burns και αντιπρόσωποι των αρχών του Κατάρ, της Αιγύπτου και του Ισραήλ, έγινε διαπραγμάτευση επί ενός σχεδίου συμφωνίας το οποίο προβλέπει ανακωχή με διάρκεια έξι εβδομάδων και να απελευθερωθούν 200 ως 300 παλαιστίνιοι φυλακισμένοι σε αντάλλαγμα για 35 ως 40 ομήρους που κρατούνται στη Γάζα, ενώ θα εισέρχονται καθημερινά στον θύλακο 200 ως 300 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια.
Ούτε η κυβέρνηση πολέμου του Ισραήλ έχει ακόμη εγκρίνει επίσημα την πρόταση.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu είχε τονίσει νωρίτερα πως δεν δεχόταν συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων με «οποιοδήποτε τίμημα»
Το Ισραήλ συνεχίζει να τονίζει ότι δεν θα τερματίσει την επίθεσή του στη Γάζα παρά μόνον αφού θα έχει εξαλειφθεί η Hamas, θα έχουν απελευθερωθεί οι όμηροι και θα έχει λάβει εγγυήσεις για τη μελλοντική ασφάλεια του εδάφους του.
Η κυβέρνηση Netanyahu δέχεται τεράστια πίεση από συγγενείς των ομήρων να κλείσει συμφωνία για να αφεθούν ελεύθεροι.

Αρχίζουν περιοδείες Blinken - Sejourne

Το σχέδιο της εκεχειρίας πρόκειται εξάλλου να βρεθεί από την Κυριακή, 4/2 στο επίκεντρο μιας νέας περιοδείας στη Μέση Ανατολή του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών  Anthony Blinken, η οποία θα τον οδηγήσει στο Κατάρ, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Σαουδική Αραβία. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα ασκήσει πίεση για την απελευθέρωση των ομήρων με αντάλλαγμα μια «ανθρωπιστική παύση», επιβεβαίωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Παράλληλα, και ο νέος γάλλος υπουργός Εξωτερικών Stephan Sejourne αρχίζει στις 3/2 την πρώτη περιοδεία του στην περιοχή, η οποία θα τον οδηγήσει στην Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Ισραήλ, τα παλαιστινιακά εδάφη και το Λίβανο.
Η περιοδεία αυτή έχει στόχο «να γίνει δουλειά για μια κατάπαυση του πυρός και για την απελευθέρωση των ομήρων» και «να ανοίξει και πάλι μια πολιτική προοπτική» βασισμένη στη λύση των δύο κρατών, ενός βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους στο πλευρό του Ισραήλ, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας.
μεση_ανατολη.jpg

Σε αναβρασμό όλη η Μέση Ανατολή

Βlinken και Sejourne ταξιδεύουν σε μια Μέση Ανατολή σε αναβρασμό μετά την επέκταση του πολέμου στη Γάζα σε μια ευρύτερη σύγκρουση ανάμεσα, από την μια πλευρά, στο Ισραήλ και τους συμμάχους του και, από την άλλη, τον «άξονα της αντίστασης» με επικεφαλής το Ιράν και κινήματα που συνδέονται μ' αυτό όπως, εκτός της παλαιστινιακής Hamas, η λιβανική Hezbollah, ιρακινές πολιτοφυλακές και οι αντάρτες Houthi της Υεμένης.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν στη διάρκεια της νύκτας πλήγματα στο Ιράκ και στη Συρία εναντίον επίλεκτων ιρανικών δυνάμεων και φιλοϊρανικών ομάδων, σε αντίποινα για μια επίθεση την πρηγούμενη Κυριακή στην Ιορδανία που στοίχισε τη ζωή σε τρεις αμερικανούς στρατιωτικούς και αποδόθηκε από την Ουάσινγκτον σε ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν.
Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, επλήγησαν συνολικά 85 στόχοι σε επτά διαφορετικές τοποθεσίες (τρεις στο Ιράκ και τέσσερις στη Συρία).
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 18 φιλοϊρανοί μαχητές σκοτώθηκαν μόνο στην ανατολική Συρία.
Από την Υεμένη, οι αντάρτες Houthi ανέλαβαν την ευθύνη για εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων προς το νότιο Ισραήλ.
Ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι αναχαίτισε στην Ερυθρά Θάλασσα ένα πύραυλο που πλησίαζε το έδαφός του.
γαζαχαρτισπληγματα.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης