Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εμφύλιος ... εξουσίας στο Κίεβο - Μαριονέτες Zelensky και Zaluzhny - Σφαγή Ουκρανών - Putin: Ανώτερα του ΝΑΤΟ τα σύγχρονα όπλα μας

Εμφύλιος ... εξουσίας στο Κίεβο - Μαριονέτες Zelensky και Zaluzhny - Σφαγή Ουκρανών - Putin: Ανώτερα του ΝΑΤΟ τα σύγχρονα όπλα μας
Εάν ο Zelensky απομακρύνει τον Zaluzhny είναι πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπος με ανταρσία του στρατού
(upd 28) Με τη Ρωσία να σχεδιάζει τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης 200 χιλιομέτρων δυτικά των εδαφών που έχει ήδη καταλάβει στην Ουκρανία καθώς και την κατάληψη του Kharkiv και της Οδησσού, στο Κίεβο μαίνεται ένα πραγματικός εμφύλιος και μια μάχη για την εξουσία μεταξύ του προέδρου, Volodymyr Zelensky και του αρχηγού των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Valery Zaluznhy.
Και ενώ δημοσιεύματα στον Δυτικό Τύπο, όπως του CNN, θέλουν τον Zelensky να υπογράφει ακόμα και εντός της ημέρας το Προεδρικό Διάταγμα για την απομάκρυνση του Zaluzhny, νέες πληροφορίες έρχονται στη δημοσιότητα να ανατρέψουν τα δεδομένα για τον κρυφό πόλεμο εξουσίας που μαίνεται στο Κίεβο.
Ο Αμερικάνος δημοσιογράφος Seymour Hersh υποστηρίζει ότι η πραγματική αιτία για την απόφαση του Zelensky να απομακρύνει τον Zaluzhny είναι ότι ο τελευταίος συνομιλεί – είτε ο ίδιος είτε μέσω συνεργατών του – μυστικά με Αμερικάνους και άλλους δυτικούς αξιωματούχους για μια κατάπαυση πυρός και για το τέλος του πολέμου με τη Ρωσία.
Και ενώ όλοι προδικάζουν το τέλος του Zaluzhny, άλλοι μιλούν για το τέλος του… Zelensky, κάτι άλλωστε που προβλέπεται και στο νέο σχέδιο και στρατηγική των ΗΠΑ… για την Ουκρανία.
Άλλωστε νέα δημοσιεύματα θέλουν τον Zaluzhny να υποστηρίζει πως κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο την περασμένη Δευτέρα 29/1 στο προεδρικό γραφείο, του είπε πως είναι απίθανο να αλλάξει προς το καλύτερο η κατάσταση στο πεδίο της μάχης για τους Ουκρανούς.

Putin: Σαφώς ανώτερα τα νέα ρωσικά όπλα από αυτά του ΝΑΤΟ

Τα νέα ρωσικά όπλα και στρατιωτικά συστήματα είναι σαφώς ανώτερα από αυτά του ΝΑΤΟ υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin
κατά την επίσκεψη του στην περιοχή Tula.
«Φυσικά, αν συγκρίνουμε τα σύγχρονα όπλα του ΝΑΤΟ και τα όπλα της τελευταίας περιόδου της Σοβιετικής εποχής, αυτά είναι κατώτερα κατά κάποιο τρόπο, αλλά όχι πάντα.
Αλλά αν πάρουμε τα τελευταία μας όπλα, είναι σαφώς ανώτερα από όλους.
Αυτό είναι ένα προφανές γεγονός» είπε ο Putin κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο φόρουμ «Όλα για τη Νίκη», τονίζοντας πως για να πετύχεις στο πεδίο της μάχης, πρέπει να απαντήσεις γρήγορα στα μέσα καταστροφής και αναγνώρισης που χρησιμοποιεί ο εχθρός και να τα καταστείλεις.
«Για να επιτύχεις στο πεδίο της μάχης σήμερα, πρέπει να ανταποκριθείς γρήγορα και επαρκώς στα όσα συμβαίνουν στο πεδίο της μάχης.
Η επιτυχία επιτυγχάνεται από εκείνους που ανταποκρίνονται γρήγορα στα μέσα καταστροφής, αναγνώρισης και καταστολής που χρησιμοποιεί ο εχθρός, που αντιδρούν άμεσα σε αυτά και όχι μόνο να τα καταστέλλουν, αλλά κάνουν τα δικά τους αντίστοιχα μέτρα ακόμα πιο αποτελεσματικά.
Όποιος τα κάνει όλα πιο γρήγορα, κερδίζει.
Αυτό είναι το σημερινό χαρακτηριστικό του ένοπλου αγώνα» υποστήριξε ο Putin.
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε πως είναι αδύνατο να επιτευχθεί νίκη στο μέτωπο αν δεν υπάρχει υποστήριξη από την αμυντική βιομηχανία, αναφέροντας πως η Ρωσία θα αυξήσει τις παραγγελίες της για όπλα σε επιχειρήσεις της αμυντικής βιομηχανίας προκειμένου να αναπληρώσει τα αποθέματά της.
Μάλιστα, επισήμανε πως τον τελευταίο 1,5 χρόνο έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 520.000 νέες θέσεις εργασίας στην αμυντική βιομηχανία στη Ρωσία.
«Οι ρωσικές επιχειρήσεις στο στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα είναι πλέον γεμάτες με παραγγελίες» είπε ο Putin, ο οποίος προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει περαιτέρω αυξήσεις και άλλα κοινωνικά μέτρα για τους εργαζόμενους στην αμυντική βιομηχανία.

Putin: Η Ρωσία είναι κυρίαρχη γιατί είναι αυτάρκης

Η αυτάρκεια είναι η μόνη που κάνει μία χώρα είναι κυρίαρχη, τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin μιλώντας στο forum «Όλα για τη νίκη!».
«Πρέπει να κάνουμε τη χώρα μας ακόμη πιο αυτάρκη, που είναι ο βασικός δείκτης της κυριαρχίας», είπε.
Τόνισε ότι η Ρωσία θα είχε μετατραπεί σε μια εξαθλιωμένη και άχρηστη χώρα εάν δεν είχε υπερασπιστεί τον λαό της, αναφερόμενος στην ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία.
«Αν δεν κάναμε τίποτα, αν δεν υπερασπιζόμαστε τον λαό μας στο Donbass, στις περιοχές Kherson και Zaporizhia, στη Novorossiya (σ.σ. προσαρτημένες περιοχές), αν είχαμε εγκαταλείψει τον λαό της Κριμαίας, σε τι θα είχε εξελιχθεί τελικά η χώρα μας;
Σε μια ερειπωμένη χώρα, η οποία είναι όχι αυτάρκης που στην πραγματικότητα κανείς δεν χρειάζεται, που όλοι στο εξωτερικών θα την επαινούσαν», σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Ο Putin επεσήμανε ότι η Ρωσία έχει αποδείξει σε ολόκληρο τον κόσμο ότι είναι μια αυτάρκης χώρα.
Αναφερόμενος στις οικονομίες της Δύσης παρατήρησε ότι είναι στο κόκκινο ενώ η Ρωσία σε άνοδο.
Επιπλέον, χαιρέτισε την ανάπτυξη της Ρωσίας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένων των βιομηχανιών υψηλής τεχνολογίας.

Σφαγή Ουκρανών στο μέτωπο - Πάνω από 23.000 νεκροί και τραυματίες

Για σφαγή των Ουκρανών στρατιωτών στο μέτωπο έκανε λόγο ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Sergei Shoigu, ο οποίος υποστήριξε πως κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου του 2024, ο ουκρανικός στρατός μετρά πάνω από 23.000 νεκρούς και τραυματίες.
Ο Shoigu υποστήριξε πως μετά την αποτυχημένη ουκρανική αντεπίθεση, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις διατηρούν τη στρατηγική πρωτοβουλία σε όλη τη γραμμή του μετώπου.
Όπως είπε, οι Ρώσοι στρατιώτες προχωρούν, επεκτείνουν τις ζώνες ελέγχου τους και βελτιώνουν τις θέσεις τους σε όλο το μήκος της πρώτης γραμμής.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας τόνισε ότι οι ρωσικές δυνάμεις απελευθέρωσαν το Veseloe, το Khrakhmalnoe και το Tabaevka, καταστρέφοντας πάνω από 3.000 μονάδες στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων τανκ Leopard, οχήματα πεζικού Bradley καθώς και εκτοξευτές αεράμυνας Patriot και HIMARS MLS.
O Shoigu τόνισε ότι το Κίεβο ρίχνει στη μάχη τις υπόλοιπες εφεδρείες του
και πραγματοποιεί βιαστικά κινητοποιήσεις στρατιωτών σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποτρέψει την κατάρρευση της άμυνας.
Επιπλέον, υποστήριξε ότι τον Ιανουάριο, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν 127 επιθέσεις με όπλα υψηλής ακρίβειας στη στρατιωτική υποδομή και εγκαταστάσεις της Ουκρανίας.

Times: Δημογραφική κατάρρευση της Ουκρανίας

Η Ουκρανία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γονιμότητας στον κόσμο, καταγράφοντας κατά μέσο όρο μόλις 0,7 παιδιά ανά γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία.
Αυτή η κατάσταση, που επιδεινώθηκε από τους μαζικούς βίαιους θανάτους και τη φυγή εκατομμυρίων προσφύγων, θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση της Ουκρανίας ως έθνους, προειδοποιούν οι Times.
Η Ella Libanova, διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημογραφίας και Κοινωνικών Σπουδών στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών της Ουκρανίας, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ότι το προσδόκιμο ζωής των ανδρών μειώθηκε από 66-67 χρόνια σε 57-58 χρόνια λόγω του πολέμου.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι μόνο το Τσαντ (54), η Νιγηρία (54), το Λεσότο (55) και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (55) έχουν χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής από την Ουκρανία και τονίζει πως οι δημογραφικές προοπτικές για τη χώρα είναι ζοφερές.
Τους πρώτους έξι μήνες του 2023, 96.755 παιδιά γεννήθηκαν στην Ουκρανία, έναντι 135.079 το πρώτο εξάμηνο του 2021, σημειώνοντας τεράστια πτώση της τάξης του 28%.
Αν και ο αριθμός των νεογέννητων μωρών έχει μειωθεί την τελευταία δεκαετία, αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση από τότε που η Ουκρανία κέρδισε την ανεξαρτησία το 1991 και αποδίδεται άμεσα στον πόλεμο.
Ο πληθυσμός της Ουκρανίας ήταν πάνω από 43 εκατομμύρια πριν από τον πόλεμο, αλλά σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σχεδόν έξι εκατομμύρια έχουν φύγει από τη χώρα τότε ενώ υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι οι περισσότεροι θα επιστρέψουν μόλις τελειώσει ο πόλεμος.
Εάν οι πρόσφυγες δεν επιστρέψουν στην Ουκρανία, οι δημογραφικές προβλέψεις δείχνουν ότι ο πληθυσμός θα μπορούσε να συρρικνωθεί έως και 33% μέχρι το 2040.

Washington Post: Απίθανο να αλλάξει προς το καλύτερο η κατάσταση στο μέτωπο λέει ο Zaluzhny

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας που είχε τη Δευτέρα 29/1 με τον Zelensky, ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Valery Zaluzhny υποστήριξε πως είναι απίθανο να αλλάξει προς το καλύτερο η κατάσταση στο πεδίο της μάχης για τον ουκρανικό στρατό στο εγγύς μέλλον.
Αυτό υποστηρίζει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Washington Post, αναφερόμενη στη συνάντηση της 29ης Ιανουαρίου, όταν και ο Zelensky φέρεται να ανακοίνωσε στον Zaluzhny την απομάκρυνση του από τη θέση του αρχηγού των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Σύμφωνα με την WP, ο Zelensky υποστήριξε πως μια αλλαγή στην ηγεσία του στρατού, θα μπορούσε να βελτιώσει την κατάσταση στο μέτωπο, με τον Zaluzhny να ξεκαθαρίζει πως είναι απίθανη μια γρήγορη βελτίωση της θέσης του ουκρανικού στρατού, και να αναφέρεται στις πιθανές προκλήσεις … που περιμένουν τον διάδοχο του.
Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως η απομάκρυνση του Zaluzhny «θα μπορούσε να οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα και να επιστρέψει στη Μόσχα να επωφεληθεί αυτής της αστάθειας».
«Σε αυτήν την περίπτωση μόνο η Ρωσία θα κερδίσει» επισημαίνει η Washington Post, η οποία αναφέρει πως ο Zaluzhny κάθε άλλο παρά θυμωμένος ήταν με αυτήν την απόφαση του Zelensky ενώ επισημαίνεται πως δεν εμπιστεύεται ο ένας τον άλλο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Zaluzhny φέρεται να είπε πως η Ρωσία έχει μεγαλύτερη δύναμη πυρός και ότι είναι απαίτητο η Ουκρανία να κινητοποιήσει πάνω από 500.000 Ουκρανούς για να έχει ένα πλεονέκτημα στο πεδίο τη μάχης, με τον Ουκρανό πρόεδρο να απορρίπτει αυτήν την πρόταση διότι, όπως αναφέρει η WP, επισήμανε πως δεν υπάρχουν τα χρήματα για τους μισθούς των νεοσύλλεκτων...

Αποκαλύψεις Seymour Hersh: Γιατί θέλει να διώξει τον Zaluzhny o Zelensky

Στην αποκάλυψη ότι ο Zelensky θέλει να απολύσει Zaluzhny επειδή αυτός συζητά μυστικά με τη Δύση τις προοπτικές για κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό του πολέμου προχώρησε ο Αμερικάνος δημοσιογράφος, Seymour Hersh.
Στο blog του ο Hersh υποστηρίζει ότι «όπως πιστεύουν αρκετοί Αμερικανοί, ο Zelensky θέλει να απολύσει τον γενικό διοικητή του επειδή γνωρίζει ότι από το περασμένο φθινόπωρο, ο Zaluzhny, άμεσα ή μέσω συνεργατών του, συνέχισε να διεξάγει μυστικές διαπραγματεύσεις με Αμερικανούς και δυτικούς αξιωματούχους για τον καλύτερο τρόπο επίτευξης μιας κατάπαυσης του πυρός και μιας συμφωνίας για το τέλος του πολέμου με τη Ρωσία».
Ο Hersh δηλώνει πεπεισμένος ότι αυτές οι μυστικές συζητήσεις ήταν που ώθησαν τον Zaluzhny να παραδεχτεί σε άρθρο του στον Economist ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι σε αδιέξοδο.
Μάλιστα ο Hersh επικαλείται έναν Αμερικάνο αξιωματούχο, ο οποίος περιγράφει τη σύγκρουση Zelensky – Zaluzhny ως έναν «ντεμοντέ αγώνα για την εξουσία».
«Είναι βέβαιο ότι ο Zelensky γνώριζε πως ο Zaluzhny μιλά με τη Δύση.
Αλλά ο Zelensky θα «τελειώσει» εάν προσπαθήσει να συνεχίσει σε αυτήν την πορεία, μια και ο στρατός είναι στο πλευρό του στρατηγού Zaluzhny.
Θα αντιμετωπίσει ανταρσία» επισημαίνει η πηγή του Hersh.

Hersh: Οι ΗΠΑ στηρίζουν τον Zaluzhny, θέλουν το τέλος του Zelensky

Όπως λέει ο Hersh επικαλούμενος Αμερικάνους αξιωματούχους, η νέα αντίληψη των ΗΠΑ αναφορικά με την Ουκρανία προβλέπει τη στήριξη στον Zaluzhny, το τέλος του πολέμου, την εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων από το Κίεβο και το τέλος του καθεστώτος του Zelensky
«Η τρέχουσα ιδέα για την εξέλιξη της Ουκρανίας είναι πολύ πιο περίπλοκη και φιλόδοξη.
Όπως μου είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος, αυτή προβλέπει συνεχή υποστήριξη για τον Zaluzhny και μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στο τέλος του καθεστώτος Zelensky» υποστηρίζει ο Hersh, τονίζοντας ότι η διαμόρφωση μιας νέας αναπτυξιακής στρατηγικής για την Ουκρανία, «θα απαιτήσει διαβουλεύσεις και εκπαίδευση βασικών πατριωτών και ρεαλιστών Ουκρανών».
«Ο κίνδυνος μιας τέτοιας μεταρρύθμισης είναι ότι θα συνοδεύεται από διαρροές στον Τύπο και από προσπάθειες εδραιωμένων, διεφθαρμένων Ουκρανών που έχουν ευεργετηθεί από την αμερικανική βοήθεια, να υπονομεύσουν τη διαδικασία» τονίζει ο Hersh.
«Η στρατηγική που προτείνεται τώρα είναι να τερματιστεί ο πόλεμος και να εκπονηθεί ένα οικονομικό σχέδιο για την Ουκρανία» τονίζει ο Hersh.

Kim Dotcom (Γερμανός επιχειρηματίας): Πλησιάζει το τέλος του Zelensky

Την ίδια εκτίμηση διατυπώνει και ο Γερμανός επιχειρηματίας και πρώην ιδιοκτήτης της Megaupload, Kim Dotcom, ο οποίος εκτίμησε πως είναι πιθανό ο Zelensky να φύγει από την εξουσία στο άμεσο μέλλον.
«O Zelensky έχασε τη μάχη για την εξουσία.
Η αποχώρηση του αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Η Victoria Nuland συναντήθηκε με τον διάδοχο του κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της στην Ουκρανία.
Παρακολουθείστε τους Zaluzhny, Budanov, Poroshenko» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Χ ο Kim Dotcom.

Podolyak (σύμβουλος Zelensky): Η αποτυχία της αντεπίθεσης άφησε κακή γεύση – Έγιναν λάθη τακτικής…

Στην παραδοχή ότι έγιναν τακτικά λάθη κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής αντεπίθεσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων προχώρησε ο Mikhail Podolyak, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky.
«Σχετικά με την επίθεση.
Ναι, υπάρχει μια ορισμένη αρνητική επίγευση, δεδομένου του τι συνέβη το 2023.
Ναι, υπήρξαν ορισμένα λάθη τακτικής, η στρατιωτική και η πολιτική ηγεσία μιλάνε για αυτό» υπογράμμισε μιλώντας στο ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 24 o Podolyak, εξαπολύοντας εμμέσως πυρά κατά του αρχηγού του ουκρανικού στρατού, Valery Zaluzhny, ο οποίος είναι πιθανό – σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN – να απομακρυνθεί ακόμα και σήμερα Παρασκευή 2/2 από την αρχηγία των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Επιπλέον, ο Podolyak υπογράμμισε πως τα ευρωπαϊκά κράτη - σημειώνεται πως η ΕΕ συμφώνησε χθες Πέμπτη 1/2 στην παροχή βοήθειας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία τα επόμενα 4 χρόνια - πρέπει να βοηθήσουν την οικονομία της Ουκρανίας και να αυξήσουν την προμήθεια συγκεκριμένων τύπων όπλων και πυρομαχικών.

Μήνυμα Zaluzhny: Το Κίεβο να ετοιμαστεί για μείωση βοήθειας από τη Δύση

Από την πλευρά του ο Valery Zaluzhny σε άρθρο του στο CNN προειδοποίησε το Κίεβο ότι θα πρέπει να προετοιμαστεί για μείωση της βοήθειας από τη Δύση.
Ο Zaluzhny υποστηρίζει ότι η Ουκρανία είναι υποχρεωμένη να προετοιμαστεί για την πιθανή «μείωση της στρατιωτικής υποστήριξης από τους κυριότερους συμμάχους μας εξαιτίας δικών τους εσωτερικών πολιτικών εντάσεων».
Όπως λέει, «τα αποθέματα πυραύλων, πυρομαχικών για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και πυρομαχικών για το πυροβολικό των εταίρων μας εξαντλούνται, εξαιτίας της έντασης των εχθροπραξιών στην Ουκρανία και εξαιτίας της παγκόσμιας έλλειψης προωστικών γομώσεων».
Επιπλέον, ο Zaluzhny υπενθύμισε πως η Ρωσία έχει πλεονέκτημα στο έμψυχο υλικό, διαθέτει τη δυνατότητα να στρατολογήσει περισσότερους πολίτες, στηλιτεύοντας την απροθυμία της ουκρανικής Βουλής της και της κυβέρνησης να λάβουν «αντιδημοφιλή μέτρα» για να επιστρατευτούν περισσότεροι Ουκρανοί.
«Συνεχίζουν να μας παραλύουν οι ατέλειες του κανονιστικού πλαισίου και τα μονοπώλια στην αμυντική βιομηχανία» υποστήριξε ο Zaluzhny, ο οποίος δεν έκανε καμία αναφορά σε όλη τη σεναριολογία για την απομάκρυνση του από την αρχηγία του ουκρανικού στρατού.

Jin Zhen (Κινέζος στρατιωτικός αναλυτής): Είναι βέβαιη η νίκη της Ρωσίας στην Ουκρανία

Την εκτίμηση πως η Ρωσία θα είναι ο απόλυτος νικητής στον πόλεμο στην Ουκρανία διατύπωσε ο Κινέζος στρατιωτικός αναλυτής, Jin Zhen
«Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις χάνουν όλο και περισσότερο την ικανότητά τους να σταματήσουν μια στοχευμένη και επίμονη ρωσική επίθεση» αναφέρει σε άρθρο του στο portal Sohu o Zhen.
Όπως λέει, το Κίεβο λαμβάνει πολύ λιγότερα όπλα από τη Δύση από όσα χάνει στο πεδίο της μάχης.
Ενδεικτικά αναφέρει ότι για κάθε ένα τανκ που μεταφέρθηκε από τη Δύση, δέκα καταστράφηκαν, ενώ υποστηρίζει πως πολλά από τα όπλα που έλαβε το Κίεβο, είναι ξεπερασμένα ή ελαττωματικά.
«Ένα πράγμα είναι σίγουρο: ο Putin θα κερδίσει την τελευταία αποφασιστική μάχη» υποστηρίζει ο Κινέζος αναλυτής.

Responsible Statecraft: Η Ουκρανία δεν θα φτάσει πιο κοντά στη νίκη όσα ισχυρά όπλα και αν δίνει η Δύση

Η αποστολή όλο και πιο ισχυρών οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία δεν θα βοηθήσει το Κίεβο να έρθει πιο κοντά στη νίκη, αφού η Μόσχα έχει ήδη καταφέρει να προσαρμοστεί στη χρήση τέτοιου είδους όπλων αναφέρει σε άρθρο του στο Responsible Statecraft ο Αμερικάνος καθηγητής ιστορίας Mark Episkopos.
«Μετά από δύο χρόνια βίαιων μαχών στις οποίες η Ρωσία έχει το πάνω χέρι, το διακύβευμα είναι μεγαλύτερο από ποτέ και το κόστος των λαθών δυνητικά καταστροφικό» υποστηρίζει ο Episkopos.
Όπως λέει, η ρωσική διοίκηση κατανοεί τι όπλα θα στείλει η Δύση στο Κίεβο και συνεπώς έχει αρκετό χρόνο για να αναπτύξει αποτελεσματικές τακτικές αντιμετώπισής τους.
Επιπλέον, επισημαίνει ότι οι θέσεις που διατυπώνουν διάφοροι ειδικοί ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει οξεία έλλειψη πυρομαχικών και όπλων είναι θεμελιωδώς εσφαλμένες.

Οι Βρετανοί εκτοξεύουν διηπειρωτικό πύραυλο Trident 2 – Σενάριο πυρηνικού πολέμου στην άσκηση του ΝΑΤΟ Steadfast Defender

Πυρά στη Δύση και στο ΝΑΤΟ ότι η άσκηση Steadfast Defender 2024, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, περιλαμβάνει και σενάριο… πυρηνικού πολέμου εξαπολύει η Ρωσία, αναφερόμενη στην επικείμενη εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Trident 2 από το βρετανικό πυρηνικό υποβρύχιο HMS Vanguard.
Ο Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής, Igor Korotchenko υποστηρίζει ότι η εκτόξευση του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Trident 2 από το βρετανικό πυρηνικό υποβρύχιο θα πραγματοποιηθεί προφανώς στο πλαίσιο των ασκήσεων του ΝΑΤΟ, το βασικό σενάριο των οποίων είναι μια στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία, έστω και αν αυτή δεν κατονομάζεται.
«Αυτό συμβαίνει στο πλαίσιο των ασκήσεων μεγάλης κλίμακας του ΝΑΤΟ που πραγματοποιούνται σήμερα στην Ευρώπη και επεξεργάζονται το σενάριο ενός πολέμου με τη Ρωσία.
Είναι προφανές ότι αυτή η εκτόξευση ... πραγματοποιείται στο πλαίσιο αυτών των ασκήσεων και ότι κατά τη διάρκεια του σεναρίου που επεξεργάζεται το ΝΑΤΟ, υπάρχουν επίσης επιλογές για τη χρήση πυρηνικών όπλων.
Επομένως είναι προφανές ότι όλα αυτά συνδέονται σε ένα ενιαίο πλαίσιο» υποστηρίζει ο Ρώσος αναλυτής, αναφέροντας πως κάθε κράτος που διαθέτει πυρηνικά όπλα εκτοξεύει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, πυραύλους για να επιβεβαιώσει τα καθορισμένα τακτικά και τεχνικά χαρακτηριστικά τους και την μαχητική τους ετοιμότητα.
«Αυτή τη φορά αποφάσισαν να συνδυάσουν μια τέτοια εκτόξευση με ασκήσεις για πόλεμο με τη Ρωσία», λέει ο Korotchenko, επισημαίνοντας ότι έχουν περάσει 8 χρόνια από την προηγούμενη εκτόξευση της Μ. Βρετανίας, η οποία – όπως λέει – χρησιμοποιεί πυραύλους, κατασκευής ΗΠΑ.

Ο Medvedev προειδοποιεί: Το ΝΑΤΟ παίζει με τη φωτιά και με πολύ επικίνδυνο τρόπο – Τότε θα γίνει ο μεγάλος πόλεμος

Η Μόσχα δεν σχεδιάζει να επιτεθεί σε καμία χώρα του ΝΑΤΟ, κάτι που είναι ξεκάθαρο σε οποιονδήποτε είναι λογικός στη Δύση, έγραψε ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Dmitry Medvedev στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης VKontakte.
Σχολιάζοντας την άσκηση Steadfast Defender 2024 του ΝΑΤΟ, τη μεγαλύτερη από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, σημείωσε ότι αυτό είναι «παίζοντας με τη φωτιά με πολύ επικίνδυνο τρόπο».
«Δεν σκοπεύουμε να επιτεθούμε σε κανένα από τα μέλη του ΝΑΤΟ.
Αυτό είναι ξεκάθαρο σε όλους τους λογικούς ανθρώπους στη Δύση.
Ωστόσο, εάν παρασυρθούν παίζοντας και καταπατήσουν την ακεραιότητα της χώρας μας, θα λάβουν αμέσως την κατάλληλη απάντηση», είπε ο Medvedev.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «σε αυτή την περίπτωση θα ακολουθήσει ένας μεγάλος πόλεμος που το ΝΑΤΟ δεν θα μπορέσει να αποφύγει».

Macron (πρόεδρος Γαλλίας): Η Ρωσία να μην ποντάρει στην κόπωση της Ευρώπης

Μετά την έγκριση των 27 της ΕΕ για την χορήγηση οικονομικής βοήθειας 50 δισ ευρώ στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron έσπευσε να στείλει μήνυμα στη Ρωσία.
«Το μήνυμα είναι σαφές: Η Ρωσία δεν μπορεί να υπολογίζει σε καμία ευρωπαϊκή κόπωση όσον αφορά την υποστήριξη της προς την Ουκρανία» υποστήριξε ο Γάλλος πρόεδρος, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Διευκρινίσεις… Orban (Ουγγαρία): Τα 50 δισ της ΕΕ δεν θα πάνε σε όπλα, αλλά στην οικονομία της Ουκρανίας

Σε διευκρινίσεις ότι τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ που αποφάσισε να δώσει η ΕΕ στην Ουκρανία για την επόμενη τετραετία, δεν θα αφορούν την προμήθεια όπλων αλλά θα διοχετευτούν στην καταρρέουσα ουκρανική οικονομία, προχώρησε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Viktor Orban.
«Αυτά τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ δεν θα δαπανηθούν για όπλα, αλλά θα χρησιμοποιηθούν για να διασφαλιστεί ότι το χρεοκοπημένο ουκρανικό κράτος δεν θα καταρρεύσει.
Η Ουκρανία, όσον αφορά την οικονομία της, έχει καταρρεύσει.
Εάν οι Αμερικανοί και εμείς, οι Ευρωπαίοι, δεν στείλουμε χρήματα, θα κλείσει … το μαγαζί.
Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν συντάξεις, μισθοί, νοσοκομεία, τίποτα» υποστήριξε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Kassuth o Orban.
Μάλιστα ο Orban υποστήριξε ότι ο χρόνος είναι με το μέρος της Ρωσίας και ότι η ισορροπία δυνάμεων δεν πρόκειται να αλλάξει υπέρ του Κιέβου, παρόλο που η ΕΕ σκέφτεται διαφορετικά.

El Pais: Τα 50 δισ της ΕΕ δεν φτάνουν για την Ουκρανία – Ανώτεροι οι Ρώσοι

Η οικονομική βοήθεια των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που αποφάσισαν να αποδεσμεύσουν οι 27 της ΕΕ για την Ουκρανία την επόμενη τετραετία, είναι ένα σημαντικό βήμα
, αλλά αυτά τα χρήματα δεν επαρκούν από μόνα τους προκειμένου η Ουκρανία να καταφέρει να επιτύχει τους στόχους της.
Αυτό υποστηρίζει σε δημοσίευμα της η ισπανική εφημερίδα El Pais, η οποία επισημαίνει ότι ο ρωσικός στρατός είναι ανώτερος του ουκρανικού σε όλα τα επίπεδα.
Σύμφωνα με την El Pais, την ίδια στιγμή το εθνικό χρέος της Ουκρανίας αυξάνεται δραματικά και ενώ στις ΗΠΑ, οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί φαίνεται να απέχουν ακόμα κατά πολύ από την επίτευξη μιας συμφωνίας όσον αφορά τη συνέχεια της στήριξης του Κιέβου.

Ουκρανία: Βυθίσαμε το ρωσικό πλοίο Ivanovets στην Κριμαία

Πάντως, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις υποστηρίζουν ότι κατά τη διάρκεια επιδρομής τους κατά της Κριμαίας τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου προς την 1η Φεβρουαρίου βύθισαν με θαλάσσια drones το ρωσικό πολεμικό πλοίο Ivanovets, κοντά στην Κριμαία.
Μάλιστα οι Ουκρανοί ανήρτησαν στο διαδίκτυο βίντεο, στο οποίο απεικονίζονται θαλάσσια drones να επιτίθενται στη ρωσική κορβέτα και να καταγράφονται εκρήξεις.
Η Ουκρανία υποστηρίζει πως το πλοίο, αξίας 60 με 70 εκατομμυρίων δολαρίων βυθίστηκε, κάτι που φέρεται να υποστηρίζουν και οι Ρώσοι στρατιωτικοί blogger.
9_35.jpg
Το Ivanovets είναι ένα μικρό πολεμικό πλοίο με πλήρωμα περίπου 40 ατόμων.
Δεν έχει γίνει σαφές εάν από την επίθεση αυτή υπήρξαν θύματα. Τι συμβαίνει στο μέτωπο

Στο έδαφος, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν να σφυροκοπούν τους Ουκρανούς σε Kharkiv, Kupyansk και σε όλη την ευρύτερη περιοχή του Kharkiv ενώ παράλληλα η ρωσική αεράμυνα αναχαίτισε τουλάχιστον 68 ουκρανικά drones σε Belgorod, Kursk, Voronezh και Nizhny Novgorod.
Ρωσική επίθεση καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο και κοντά στο Novomoskovsk και σε άλλες περιοχές της επαρχίας Dnepropetrovsk
ενώ οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν αντεπιθέσεις των Ουκρανών σε Sinkovka, Yampolovka, Dibrovka, Rabotino και Priyutnoye.
4_138.jpg
Σφοδρές μάχες

Σφοδρές μάχες αναφέρθηκαν σε Belogorovka, Kleshcheyevka, Kurdyumovka.
Πάντως, οι Ρώσοι προχώρησαν συνεχίζουν την επίθεση από τα βόρεια του Pervomaiskoe, δυτικά της Kamenka ενώ συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην οχυρωμένη περιοχή Zenith, κατά μήκος της ουκρανικής αμυντικής γραμμής νότια του Severnoe και στο Stepove.
Οι συγκρούσεις συνεχίζονται στα βορειοανατολικά του εργοστασίου οπτάνθρακα και χημικών.
5_74.jpg
Επιπλέον, οι Ρώσοι
επέκτειναν τη ζώνη ελέγχου τους βορειοδυτικά της Bogdanovka.
Οι συγκρούσεις συνεχίζονται στο κεντρικό τμήμα της Bogdanivka, κοντά στο Ivanovskoe, στα υψώματα κοντά στο Klescheevka και κοντά στην Αndriivka.
8_64.jpg
Ασύλληπτη σφαγή στο Donetsk – Οι Ουκρανοί έχασαν 290 στρατιώτες σε 24 ώρες στις μάχες με τους Ρώσους

Ένα ασύλληπτο λουτρό αίματος στο Donetsk για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Μόνο τις τελευταίες 24 ώρες οι Ουκρανοί έχασαν 290 στρατιώτες (νεκροί και τραυματίες) ενώ προσπάθησαν τρεις φορές να επιτεθούν γύρω από το Krasny Liman και στο Donetsk, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή (2/2/2024) το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Ο εχθρός έχασε έως και 290 στρατιωτικούς, τρία τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, συμπεριλαμβανομένου ενός αμερικανικού τεθωρακισμένου οχήματος μεταφοράς προσωπικού M113 και 17 οχήματα γύρω από το Donetsk», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Εμφανής η εξάντληση των ουκρανικών δυνάμεων στον Δνείπερο – Μειώθηκαν αισθητά τα πυρά πυροβολικού

Η ένταση των βομβαρδισμών σε οικισμούς στην αριστερή όχθη του Δνείπερου στην περιοχή Kherson από το ουκρανικό πυροβολικό έχει υποχωρήσει σημαντικά την τελευταία ημέρα, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής, Vladimir Saldo.
«Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας, ο εχθρός δεν έδειξε αυξημένη δραστηριότητα κατά μήκος της γραμμής μάχης, συνεχίζοντας να ελέγχει ένα τμήμα του χωριού Krynki και να διατηρεί θέσεις σε ορισμένα νησιά.
Τα πυρά του εχθρικού πυροβολικού ήταν ασθενή όπως και ο αριθμός των βολών», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον Saldo, η Ουκρανία χρησιμοποιεί εκτενώς drones διαφόρων τύπων.
«Σε απάντηση, οι στρατιώτες της Ομάδας Μάχης Dnepr συνέχισαν να εξαπολύουν χτυπήματα στον εχθρό στο Krynki στη δεξιά όχθη του Δνείπερου.
Μεγάλα χτυπήματα πραγματοποιήθηκαν στο τμήμα από Ponyatovka έως Ivanovka και από Dudchany έως Zolotaya Balka.
Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν αεροπορία, πυροβολικό, Lancet και διάφορα άλλα drones», πρόσθεσε ο Saldo.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης