Τελευταία Νέα
Διεθνή

Georgieva (ΔΝΤ) για χαλάρωση των επιτοκίων: Θα περιμένετε μερικούς μήνες ακόμα - Σωστή η κίνηση της FED

Georgieva (ΔΝΤ) για χαλάρωση των επιτοκίων: Θα περιμένετε μερικούς μήνες ακόμα - Σωστή η κίνηση της FED
«Μιλάτε για ένα timing που είναι θέμα μηνών» υποστήριξε για τη εκκίνηση της χαλάρωσης των επιτοκίων η διευθύντρια του ΔΝΤ
Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Kristalina Georgieva διατύπωσε σήμερα (1/2) την προσδοκία ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια των ΗΠΑ σε «μερικούς μήνες», ωστόσο προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία, σε περίπτωση που η Κεντρική Τράπεζα τηρήσει υπερβολικά μακρά στάση αναμονής μέχρι να χαλαρώσει την πολιτική της.
Η Georgieva σε καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών εξέφρασε την πεποίθησή της ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πήρε τη σωστή απόφαση την Τετάρτη (30/1) να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά, αλλά παραμένει επιφυλακτική μέχρι τουλάχιστον να κηρυχθεί η οριστική «νίκη» κατά του πληθωρισμού.
«Αν αξιολογήσετε προσεκτικά τη στάση της Fed, είναι κάτι που αναγνωρίζει ότι "η δουλειά δεν έχει ακόμη τελειώσει", αλλά είμαστε κοντά στο τέλος», εξήγησε η Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ταυτόχρονα, τόνισε ότι η οικονομία των ΗΠΑ είναι μεν έτοιμη για μια «ήπια προσγείωση», με μια ισχυρή αγορά εργασίας, αλλά αυτό δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα.
«Είμαστε ακόμα 50 πόδια πάνω από το έδαφος και ξέρουμε ότι μέχρι να γίνει η προσγείωση, στην πραγματικότητα δεν έχει τελειώσει τίποτε» σημείωσε γλαφυρά.
Για το λόγο αυτό, ανέφερε, υπάρχει μια λεπτή ισορροπία στο σωστό timing για την έναρξη της χαλάρωσης των επιτοκίων, εξηγώντας ότι η διατήρησή τους υψηλότερα για περισσότερο χρόνο από όσο χρειάζεται θα μπορούσε να βλάψει την ανάπτυξη τόσο στις ΗΠΑ όσο και στις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς.
Εάν η Fed περιμένει υπερβολικά για να μειώσει τα επιτόκια, ορισμένες χώρες των αναδυόμενων αγορών με χαμηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να δουν τα νομίσματά τους να υφίστανται πίεση, επιδεινώνοντας τον πληθωρισμό, υπογράμμισε η Georgieva.
«Έτσι, το χρονοδιάγραμμα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ είναι πράγματι πολύ σημαντικό - όχι πολύ νωρίς, αλλά ούτε πολύ αργά», είπε, προσθέτοντας ότι δεν πιστεύει ότι αυτό θα ήταν «πολλοί μήνες» ή ένας χρόνος.
«Μιλάμε για ένα timing που είναι θέμα μηνών» υποστήριξε, κλείνοντας την τοποθέτησή της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης