Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ράλι στη Wall μετά τη Fed – Στο +1,25% o S&P 500, o Nasdaq +1,3%

Ράλι στη Wall μετά τη Fed – Στο +1,25% o S&P 500, o Nasdaq +1,3%
Θετικά πρόσημα στο αμερικανικό χρηματιστήριο...
Ράλι σημείωσαν  οι βασικοί δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024, με την αγορά να προσπαθεί να ανακάμψει μετά το χθεσινό sell off που πυροδότησε η Federal Reserve αναβάλλοντας τις περικοπές των επιτοκίων.
Πιο αναλυτικά, ο δείκτης Dow Jones παρουσίασε άνοδο +0,97% στις 38.519 μον., ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε +1,25% στις 4.906 μον. ενώ ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε αύξηση +1,3% στις 15.361 μον.
Capture_108.JPG
Στο ταμπλό, η μετοχή της κατασκευάστριας του iPhone, Apple, σημείωσε άνοδο άνω του 1%, βοηθώντας στην άνοδο του ευρύτερου S&P 500. Η μετοχή του κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon κέρδισε περισσότερο από 2%, ενώ η μητρική του Facebook, Meta, κέρδισε σχεδόν 2%.
Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν περαιτέρω, με το 10ετές κρατικό ομόλογο των ΗΠΑ να υποχωρεί σε χαμηλό ενός μηνός, στο 3,86%.

Υπενθυμίζεται πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια αργά την Τετάρτη, αλλά ο πρόεδρός της Jerome Powell υποβάθμισε τις ελπίδες για πρόωρες μειώσεις, λέγοντας ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να τρέχει πάνω από τον στόχο της Fed και αυτό πιθανότατα θα εμπόδιζε τους αξιωματούχους να μειώσουν τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή τους τον Μάρτιο.
Στις 224.000 ανήλθαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, αυξημένες κατά 9.000 συγκριτικά με την προηγούμενη καταμέτρηση από το Υπουργείο Εργασίας της χώρας.
Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για 212.000.
Παράλληλα, η παραγωγικότητα αυξήθηκε με ετησιοποιημένο ρυθμό 3,2% το προηγούμενο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.
Τα στοιχεία του γ' τριμήνου στο μεταξύ, αναθεωρήθηκαν χαμηλότερα, δείχνοντας αύξηση 4,9% αντί για 5,2% που είχε ανακοινωθεί αρχικά.
Τέλος, αύξηση καταγράφηκε στον μεταποιητικό ISM τον Ιανουάριο 2024
Ειδικότερα, ο δείκτης μεταποίησης του ινστιτούτου ISM ενισχύθηκε στις 49,1 μονάδες από 47,1 μονάδες τον περασμένο μήνα.
Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα αυξηθεί στις 47,2 μονάδες.
Ωστόσο, οποιαδήποτε μέτρηση κάτω από τις 50 μονάδες καταδεικνύει συρρίκνωση του κλάδου της μεταποίησης.
Συνεπώς, αυτή ήταν η 15η διαδοχική μηνιαία πτώση του μεταποιητικού δείκτη.

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Υπό πίεση διαπραγματεύτηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν τα αποτελέσματα της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, καθώς και την τελευταία απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας για τη νομισματική πολιτική.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX σημείωσε πτώση 0,26% στις 16.859 μονάδες, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε 0,11% στις 7.622 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 διαπραγματεύτηκε στις 7.588 με πτώση 0,89%, στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB κατέγραψε πτώση -0,18% στις 30.689 μονάδες.
σα_2.JPG
Σταθερά στο 5,25% διατήρησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας, όπως αναμενόταν, για τέταρτη διαδοχική φορά.
Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ψήφισε 6-3 υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων.
"Η MPC παραμένει έτοιμη να προσαρμόσει τη νομισματική πολιτική, όπως δικαιολογείται από τα οικονομικά δεδομένα, για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο στόχο του 2% με βιώσιμο τρόπο", ανέφερε η BoE σε ανακοίνωσή της.
"Ως εκ τούτου, θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις ενδείξεις των επίμονων πληθωριστικών πιέσεων και της ανθεκτικότητας της οικονομίας στο σύνολό της, συμπεριλαμβανομένου ενός φάσματος μέτρων της υποκείμενης στενότητας των συνθηκών της αγοράς εργασίας, της αύξησης των μισθών και του πληθωρισμού των τιμών των υπηρεσιών.
Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή θα επανεξετάζει για πόσο χρονικό διάστημα το Τραπεζικό Επιτόκιο θα πρέπει να διατηρηθεί στο τρέχον επίπεδό του".
Η Τράπεζα της Αγγλίας απέσυρε την προειδοποίησή της ότι θα απαιτούνταν «περαιτέρω σύσφιξη», εάν προκύψουν πιο επίμονες πληθωριστικές πιέσεις.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ αναμένεται να είναι 2,8% τον Ιανουάριο του 2024, από 2,9% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιανουάριο (5,7%, έναντι 6,1% τον Δεκέμβριο), ακολουθούμενες από τις υπηρεσίες (4,0%, σταθερό σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο), Μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (2,0%, έναντι 2,5% τον Δεκέμβριο) και ενέργεια (-6,3%, έναντι -6,7% τον Δεκέμβριο).
Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός ήταν 3,2%.

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, αποκλιμακώθηκε για τρίτο μήνα η κάμψη της εργοστασιακής δραστηριότητας της ευρωζώνης τον Ιανουάριο, αλλά θα μπορούσε να διαρκέσει και αυτό το τρίμηνο, σύμφωνα με έρευνα της Πέμπτης που έδειξε ότι η πλειονότητα των επιμέρους δεικτών παρέμεινε εντός της ζώνης συρρίκνωσης.
Ο τελικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της HCOB για τη μεταποίηση στην ευρωζώνη, που καταρτίζεται από την S&P Global, σκαρφάλωσε στο 46,6 τον Ιανουάριο από το 44,4 του Δεκεμβρίου, συμφωνώντας με την προκαταρκτική εκτίμηση, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται σταθερά κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την αύξηση της δραστηριότητας από τη συρρίκνωση.
O δείκτης που μετρά την παραγωγή, ο οποίος τροφοδοτεί τον σύνθετο δείκτη PMI που αναμένεται τη Δευτέρα και θεωρείται καλός δείκτης της οικονομικής υγείας, εκτινάχθηκε στο 46,6 από την τελική μέτρηση του Δεκεμβρίου (44,4), σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης