Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανατροπή - Άλλα 50 δισ. ρίχνει η ΕΕ στο «βαρέλι δίχως πάτο»... της Ουκρανίας - Πώς είπε το «ναι» ο Orban της Ουγγαρίας

Ανατροπή - Άλλα 50 δισ. ρίχνει η ΕΕ στο «βαρέλι δίχως πάτο»... της Ουκρανίας - Πώς είπε το «ναι» ο Orban της Ουγγαρίας
Προηγήθηκε πολυμερής συνάντηση με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Viktor Orban
Σχετικά Άρθρα
(upd) Ακόμα 50 δισ. ευρώ θα πέσουν στο «βαρέλι δίχως πάτο» της Ουκρανίας, μετά τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών στην ΕΕ.
«Έχουμε συμφωνία.
Και οι 27 ηγέτες συμφώνησαν σε ένα πρόσθετο πακέτο στήριξης ύψους 50 δισ. ευρώ για την Ουκρανία στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ.
Αυτό εξασφαλίζει σταθερή, μακροπρόθεσμη και προβλέψιμη χρηματοδότηση για την Ουκρανία.
Η ΕΕ αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο και ευθύνη για τη στήριξη της Ουκρανίας- γνωρίζουμε τι διακυβεύεται» επισημαίνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel με ανάρτηση του στο X.
Η συμφωνία έρχεται μετά τη συνάντηση που είχαν το πρωί της Πέμπτης (1/2/2024) οι πιο ισχυροί πολιτικοί του μπλοκ με τον Orban της Ουγγαρίας.
Ο Orban είχε ασκήσει βέτο σε μια συμφωνία κατά τη διάρκεια μιας Συνόδου Κορυφής τον Δεκέμβριο και οι προσπάθειες συνεχίστηκαν και σήμερα, ώστε ο Ούγγρος ηγέτης να αλλάξει στάση. Και ανακοίνωση του Michel δείχνει ότι ο Orban συμφώνησε...

Πώς πείστηκε ο Orban

Τους λόγους για τους οποίους αναίρεσε το βέτο του στην αποστολή 50 δισεκατομμυρίων ευρώ χρηματοδότησης από την ΕΕ στην Ουκρανία, εξήγησε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orban.
Ο Orban δήλωσε ότι του προσφέρθηκε ένας μηχανισμός ελέγχου που θα εγγυάται τη λογική χρήση των χρημάτων.
Επίσης, τον διαβεβαίωσαν ότι τα δεσμευμένα κονδύλια της ΕΕ που προορίζονταν για την Ουγγαρία, δεν θα κατέληγαν στην Ουκρανία, δήλωσε σε βίντεο στο Facebook.
Σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων, στην παράγραφο 6 (α) αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «στη βάση της ετήσιας έκθεσης της Κομισιόν για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης για την Ουκρανία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα διεξάγει συζήτηση σε ετήσια βάση με σκοπό την παροχή καθοδήγησης. Εάν χρειαστεί σε δύο χρόνια το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα κάνει πρόταση για αναθεώρηση στο πλαίσιο του νέου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου».
Επίσης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Michel, η Κομισιόν θα επανεξετάζει τις δαπάνες κάθε δύο χρόνια, θέμα για το οποίο θα διεξάγεται ψηφοφορία.
Επιπλέον, ο αξιωματούχος δήλωσε πως υπήρξε ένα πρόσθετο μέτρο σχετικά με τον μηχανισμό αιρεσιμότητας για το κράτος δικαίου.

Το... μασάζ στον Orban πριν τη Σύνοδο

Πριν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, συγκάλεσε συνάντηση του Orban με τον Γερμανό καγκελάριο, Olaf Scholz, τον Γάλλο πρόεδρο, Emmanuel Macron, την Ιταλία πρωθυπουργό, Giorgia Meloni, και την πρόεδρο της Κομισιόν, Ursula von der Leyen.
«Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οι διαβουλεύσεις είναι σε εξέλιξη», ανέφερε σε σχετική ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ» ο Michel . Η ανάρτηση συνοδεύεται από μία φωτογραφία με όλους τους ηγέτες που μετέχουν στη συνάντηση, γύρω από ένα οβάλ τραπέζι και τον Βίκτορ Ορμπάν να σκύβει το κεφάλι.


Ο... εκβιασμός της ΕΕ στην Ουγγαρία με πρακτικές... Μαφίας

Σε πρόσφατο δημοσίευμα τους, οι Financial Times περιέγραφαν τις πρακτικές... Μαφίας της ΕΕ για να αναγκάσουν τον Orban να συμφωνήσει στο νέο πακέτο πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία.
Όπως σημείωναν οι Financial Times, οι Βρυξέλλες έχουν περιγράψει μια στρατηγική που στοχεύει στις «οικονομικές αδυναμίες» της Ουγγαρίας, θέτοντας σε κίνδυνο το νόμισμά της και προκαλώντας κατάρρευση της εμπιστοσύνης των επενδυτών σε μια προσπάθεια να πλήξει τις «θέσεις εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη», αν η Ουγγαρία αρνηθεί να επανεξετάσει τη θέση της
«Εάν δεν υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της 1ης Φεβρουαρίου, άλλοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα το δηλώσουν δημοσίως υπό το φως της μη εποικοδομητικής συμπεριφοράς του Ούγγρου πρωθυπουργού… δεν μπορούν να φανταστούν ότι θα δοθούν κονδύλια της ΕΕ στη Ουγγαρία».
Χωρίς χρήματα της ΕΕ, οι ευρωπαϊκές και διεθνείς εταιρείες ενδέχεται να μειώσουν το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στην Ουγγαρία.
Σημειώνεται ότι μια τέτοια «τιμωρία» θα μπορούσε γρήγορα να προκαλέσει περαιτέρω αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ουγγαρίας.
«Το έγγραφο του Συμβουλίου της ΕΕ... καθορίζει τις οικονομικές ευπάθειες της Ουγγαρίας, συμπεριλαμβανομένου του πολύ υψηλού δημόσιου ελλείμματος, του πολύ υψηλού πληθωρισμού, του αδύναμου νομίσματος και των μεγαλύτερων πληρωμών χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Εξηγεί πώς οι θέσεις εργασίας... εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από ξένη χρηματοδότηση , η οποία βασίζεται σε υψηλά επίπεδα χρηματοδότησης της ΕΕ», αναφέρουν οι Financial Times
Τρεις Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν στους Financial Times υπό τον όρο της ανωνυμίας ότι το σχέδιο υποστηρίχθηκε από πολλές χώρες.
Ο Ούγγρος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων δήλωσε στο δημοσίευμα ότι η Ουγγαρία έστειλε μια νέα συμβιβαστική πρόταση στις Βρυξέλλες στις 27 Ιανουαρίου 2024. Προβλέπει την ετοιμότητα να ξεμπλοκάρει τη διάθεση χρημάτων στην Ουκρανία, υπό την προϋπόθεση ότι θα δοθεί στη Ουγγαρία το δικαίωμα να αλλάξει την απόφασή της αργότερα.
Επίσης πρόσθεσε ότι εάν η προσπάθεια επίτευξης συμβιβασμού αποτύχει, η Ουγγαρία θα προτιμήσει την αρχική της πρόταση για τη δημιουργία ξεχωριστού ταμείου για την Ουκρανία εκτός του προϋπολογισμού της ΕΕ.

H EE διαψεύδει ότι εκβιάζει την Ουγγαρία, αλλά παραδέχεται την ύπαρξη του εγγράφου!

Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης διέψευσε ότι τα κράτη μέλη συζητούν οικονομικό εξαναγκασμό για να αναγκάσουν την Ουγγαρία να συμφωνήσει στη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, ωστόσο παραδέχθηκε την ύπαρξη του επίμαχου εγγράφου που επικαλούνταιι οι FT.
Δημοσίευμα των Financial Times ανέφερε ότι η ΕΕ σχεδίαζε να σαμποτάρει την οικονομία της Ουγγαρίας, εάν αυτή μπλοκάρει το πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία στη σύνοδο κορυφής αυτή την εβδομάδα.
"Το έγγραφο στο οποίο αναφέρεται το άρθρο των Financial Times είναι ένα σημείωμα που συντάχθηκε από τη γραμματεία του Συμβουλίου με δική της ευθύνη και το οποίο περιγράφει την τρέχουσα κατάσταση της ουγγρικής οικονομίας", αναφέρει η δήλωση του ανώτερου αξιωματούχου της ΕΕ.
"Πρόκειται για ένα τεκμηριωμένο έγγραφο το οποίο δεν αντικατοπτρίζει την κατάσταση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων.
Το σημείωμα δεν περιγράφει κανένα συγκεκριμένο σχέδιο σχετικά με τον [μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ] και τη διευκόλυνση για την Ουκρανία, ούτε περιγράφει κάποιο σχέδιο που αφορά την Ουγγαρία", αναφέρεται.
Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες για τον προϋπολογισμό είναι "συνεχείς" και "πάντα βασίζονταν στην εξεύρεση ενός συμβιβασμού" αποδεκτού από όλα τα κράτη μέλη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης