Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σφραγισμένη η τραγική μοίρα της Ουκρανίας: Zaluzhny θέλουν οι ΗΠΑ, Budanov οι Βρετανοί και Zelensky... κανείς

Σφραγισμένη η τραγική μοίρα της Ουκρανίας: Zaluzhny θέλουν οι ΗΠΑ,  Budanov οι Βρετανοί και Zelensky... κανείς
 Η μοίρα της Ουκρανίας ως κράτος – προτεκτοράτο είναι σφραγισμένη με τους δυτικούς προστάτες της χώρας να έχουν πάρει θέση για τις τύχες της χώρας
Η μοίρα του Γενικού Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στρατηγού Valery Zaluzhny δεν έχει ακόμη επισφραγιστεί, καθώς οι παρασκηνιακές πολιτικές διαμάχες συνεχίζονται στο Κίεβο.
Ωστόσο η μοίρα της Ουκρανίας ως κράτος – προτεκτοράτο είναι σφραγισμένη με τους δυτικούς προστάτες να έχουν πάρει θέση για τις τύχες της χώρας.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky, που είναι σε δυσχερή θέση, καθώς δεν έχει πλέον την εύνοια της Δύσης, εξακολουθεί να επιδιώκει να αντικαταστήσει τον Zaluzhny, παρά το γεγονός ότι απέρριψε νωρίτερα τις φήμες για την αποπομπή του στρατηγού, ανέφεραν οι Financial Times.
Οι πηγές της εφημερίδας υποστήριξαν ότι στον Zaluzhny προσφέρθηκε θέση ως σύμβουλος άμυνας, αλλά εκείνος την απέρριψε.
Πιθανοί υποψήφιοι για την αντικατάσταση του Zaluzhny φέρονται να είναι ο Oleksandr Syrsky, ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας και ο Kyrylo Budanov, επικεφαλής της διεύθυνσης στρατιωτικών πληροφοριών της χώρας.
Αλλά Economist και Times αναφέρουν ότι και οι δύο αρνήθηκαν να αντικαταστήσουν τον Zaluzhny.
Ο βρετανικός Τύπος επέστησε την προσοχή στην αντίθεση του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Petro Poroshenko στην κίνηση του Zelensky.

Οι ΗΠΑ θέλουν Zaluzhny και οι Βρετανοί Budanov

«Η αποπομπή του Zaluzhny, αν γίνει πραγματικότητα, θα χτυπούσε στην καρδιά την εθνική ενότητα της χώρας», σημείωσε ο Poroshenko.
«Το γεγονός είναι ότι έγινε μια προσπάθεια αντικατάστασης του Zaluzhny• ήταν μια αυτοσχέδια προσπάθεια που απέτυχε, γιατί ο Zelensky ήλπιζε να απομακρύνει έναν πολιτικό ανταγωνιστή και όχι έναν στρατιωτικό», εκτιμά ο Alexander Dudchak, επικεφαλής ερευνητής στο Ινστιτούτο Χωρών της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών.
«Και το γεγονός ότι πρόσφερε στον Zaluzhny τη θέση του συμβούλου λέει πολλά.
Με την ανάληψη αυτού του ρόλου θα είχε απομακρυνθεί από τις στρατιωτικές υποθέσεις, ενώ δεν θα γινόταν πολιτικός ανταγωνιστής» σημειώνει ο Dudchak.
«Αλλά στην Ουκρανία, δύο διαφορετικές δυτικές ομάδες προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματά τους: η μία καθοδηγείται από την Ουάσιγκτον, η άλλη από το Λονδίνο, με ελαφρώς διαφορετικά οράματα για το μέλλον της Ουκρανίας», επισήμανε.
Αυτές οι δυνάμεις είναι που παίζουν το χαρτί Zaluzhny και του Budanov αυτή τη στιγμή, υποστήριξε ο ερευνητής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η λεγόμενη φιλοαμερικανική ομάδα περιλαμβάνει τον Zaluzhny, την Ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας (SBU) και ορισμένα στελέχη του Προεδρικού Γραφείου.
Η άλλη ομάδα είναι φιλοβρετανική και περιλαμβάνει την Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας (GUR), τον αρχηγό της Budanov και τον Syrsky.
«Μέχρι στιγμής η αντικατάσταση του Zaluzhny έχει ακυρωθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Budanoc άλλαξε γνώμη ή ότι ο Syrsky. δεν ήθελε να αναλάβει τη θέση. Ποιος τους ρωτάει;
Ο Syrsky δεν έχει δική του γνώμη. Άλλαξε ακόμη και τη γλώσσα που μιλάει .
Επειδή το να τον ακούς να μιλάει ουκρανικά είναι περίεργο. Και θα εκφράσει κάποιου είδους άποψη; Δεν υπάρχει περίπτωση», εξήγησε ο αναλυτής.
«Έτσι, προς το παρόν, η επιχείρηση αντικατάστασης του Zaluzhny έχει απλώς αναβληθεί.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα απομακρυνθεί.
Επομένως, αυτά τα στοιχεία που φαίνονται κατάλληλα για την αντικατάσταση του Zaluzhny έχουν παραμείνει σε κατάσταση αναμονής προς το παρόν», συνέχισε.
Η απόφαση για την αντικατάσταση του Zaluzhny θα μπορούσε να προέλθει από τους μεταβαλλόμενους στόχους της Δύσης στην Ουκρανία.
Ο αναλυτής περιέγραψε δύο σενάρια, που προφανώς συζητούν η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο: το Λονδίνο ενδιαφέρεται περισσότερο για τη συνέχιση της σύγκρουσης και για τη διεξαγωγή ενός «τρομοκρατικού πολέμου». Αλλά η Ουάσιγκτον είναι πολύ πιο πρόθυμη να παγώσει τη σύγκρουση, δεδομένων των επικείμενων προεδρικών εκλογών τον Νοέμβριο του 2024.
Ο Dudchak επισήμανε ότι τόσο οι Αμερικανοί, όσο και οι Βρετανοί θα μπορούσαν να ωφεληθούν από το πάγωμα της σύγκρουσης, καθώς σχεδιάζουν να αυξήσουν την ικανότητα και την παραγωγή του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια.
Από την πλευρά της, η Ρωσία ξεκαθαρίζει ότι δεν θα ανεχθεί μια νέα εσφαλμένη συμφωνία τύπου συμφωνιών του Μινσκ για την Ουκρανία.

Γιατί παρενέβη ο Poroshenko;

Η ξαφνική υποστήριξη του Ουκρανού προέδρου Petro Poroshenko προς τον Zaluzhny καταδεικνύει ότι η εσωτερική διαμάχη μεταξύ των ουκρανικών ελίτ αποκτά έξαρση, σύμφωνα με τον Dudchak.
«Ο Poroshneko είναι ένας παλιός "πελάτης" των Δημοκρατικών και του τοπικού εταίρου του Biden.
Και η σχέση του με τον Zelensky είναι πολύ περίπλοκη.
Ο Poroshenko είναι γενικά ένα εκδικητικό άτομο με καλή μνήμη. Έχει τα δικά του συμφέροντα.
Και δεδομένης όλης αυτής της διαφθοράς με τα σκάνδαλα, εάν αρχίσουν ποτέ να ξετυλίγονται υπό τον Trump αν κερδίσει τις εκλογές του 2024 αυτό θα είναι μεγάλο πρόβλημα για τον Poroshneko», εξήγησε ο μελετητής.
Ο Poroshenko σκόρπισε τον πανικό στις Βρυξέλλες για την προσπάθεια του Ουκρανού προέδρου να απαλλαγεί από τον ανώτατο στρατηγό.
Οι ενέργειές του προκάλεσαν πλήγμα στον Zelensky και ο Poroshenko ήταν χαρούμενος που έδειξε την πίστη του στην Ουάσιγκτον σώζοντας τον άνθρωπο της στο Κίεβο, υποστήριξε ο ερευνητής.

Θα εκδιωχθεί ο Zaluzhny;

«Στην πραγματικότητα, ακόμη κι αν παραιτηθεί και πήγαινε στην πολιτική, ίσως αυτή θα ήταν η καλύτερη επιλογή γι 'αυτόν, γιατί επί του παρόντος είναι προβληματικό να επιτευχθεί οποιαδήποτε επιτυχία στο πεδίο της μάχης», είπε ο ειδικός.
«Σε μια τέτοια θέση (σ.σ.πολιτική), θα μπορούσε να είχε πει πόσο λαμπρός διοικητής είναι και ότι όλες οι αποτυχίες προήλθαν από αποφάσεις του Zelesnky οι οποίες δεν συμφωνήθηκαν με τη στρατιωτική ηγεσία.
Αυτό πραγματικά συνέβη, υπήρχαν ενέργειες του Zelensky όταν αυτός ή το γραφείο του προσπάθησε να ελέγξει τον στρατό, παρακάμπτοντας τον αρχιστράτηγο.
Επομένως, αυτή θα ήταν μια πολύ καλή επιλογή για τον Zaluzhny. Τι άλλο χρειάζεται;
Έχει αρκετά χρήματα, φιλοδοξίες και τίτλους.
Και το να παραμεριστεί τώρα θα ήταν καλή επιλογή για αυτόν. Αλλά δεν θα τον αφήσουν να φύγει», κατέληξε ο αναλυτής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης