Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα ήττα για Zelensky, οι Ουκρανοί στρατηγοί αρνούνται τη θέση του... Zaluzhny – Τραγικός Borrell (ΕΕ): Μόνο πόλεμος

Νέα ήττα για Zelensky, οι Ουκρανοί στρατηγοί αρνούνται τη θέση του... Zaluzhny – Τραγικός Borrell (ΕΕ): Μόνο πόλεμος
O Ρωσικός στρατός ετοιμάζει μεγάλη αντεπίθεση - Διαλύει συστηματικά το Kharkiv - Times: Syrsky (στρατηγός) και Budanov (GUR), αρνήθηκαν να αντικαταστήσουν τον Zaluzhny ως αρχιστράτηγο της Ουκρανίας
(upd 31) Ενώ ο πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky, υπέστη ακόμη μια ήττα, επιχειρώντας να αντικαταστήσει τον αρχηγό στρατού Valery Zaluzhny, εντούτοις η προσπάθεια απέτυχε μεταξύ άλλων και γιατί οι Ουκρανοί στρατηγοί που τους προσέγγισαν αρνήθηκαν να αναλάβουν την αρχηγία του ουκρανικού στρατού.
Ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, στρατηγός Alexander Syrsky και ο επικεφαλής του κύριου τμήματος πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας Kirill Budanov αρνήθηκαν να αντικαταστήσουν τον Valery Zaluzhny… τον οποίο παρεμπιπτόντως υποστηρίζουν οι αμερικανοί.
Και ενώ η Ουκρανία απλά διαλύεται, οι ρωσικές δυνάμεις διαλύουν το Kharkiv θα περίμενε κανείς ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Borrell να υποστηρίζει την ειρήνη…
Αντιθέτως τονίζει μην μιλάτε για ειρήνη, μόνο πόλεμος… προσέξτε και είναι και επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
Εν τω μεταξύ ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin κατηγόρησε ευθέως τις ΗΠΑ ότι κατέρριψαν με Patriot το μεταγωγικό αεροσκάφος Il -76 με τους Ουκρανούς αιχμαλώτους ενώ προανήγγειλε τη δημιουργία τεράστιας σε έκταση αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης σε ολόκληρη την Ουκρανία.

Putin: Οι ΗΠΑ κατέρριψαν με Patriot το Il 76 – Αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη όλη η Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin κατηγόρησε ευθέως τις ΗΠΑ για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους Il-76 που μετέφερε Ουκρανούς αιχμαλώτους στο Belgorod για ανταλλαγή
στις 24/1/2024.
Παράλληλα προανήγγειλε τη δημιουργία ευρείας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης σε ολόκληρη την Ουκρανία που μπορεί να ξεπερνά σε έκταση τα 200 χιλιόμετρα και βέβαια θα εκτείνεται πέραν των εδαφών που έχει προσαρτήσει η Ρωσία και θεωρούνται ήδη εδάφη της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Το αεροσκάφος Il-76 καταρρίφθηκε από το αμερικανικό σύστημα Patriot, τόνισε ο Putin λέγοντας πώς οι έρευνες το πιστοποιούν.
Πρόσθεσε ότι η Ρωσία επιμένει σε διεθνή έρευνα για το περιστατικό.
Ταυτόχρονα, ο Ρώσος ηγέτης επεσήμανε ότι στη Δύση τα μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να αποσιωπήσουν το θέμα της συντριβής.
Ο Putin εξέφρασε την απορία του γιατί η Ουκρανία κατέρριψε αεροσκάφος με δικούς της αιχμαλώτους μέσα.
Όπως σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος, πιθανότατα το Κίεβο το έκανε τυχαία ενώ το Κίεβο προφανώς επιδιώκει να προκαλέσει αντίποινα.
Ο Ρώσος ηγέτης κατά τη συνάντηση με Ρώσους αξιωματούχους αναφέρθηκε και στη μέγιστη όλων των επιδιώξεων της Μόσχας, αυτόν της δημιουργίας ευρείας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης που θα εξασφαλίζει την ασφάλεια της Ρωσίας, αφού η Δύση όλο αυτό το χρονικό διάστημα αρνούνταν τις σχετικές εγγυήσεις.
Η αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στην Ουκρανία δημιουργηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των ρωσικών πόλεων από τα δυτικά όπλα μεγάλης εμβέλειας, δήλωσε ο Putin αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η εν λόγω γραμμή να φτάνει έως το δυτικό τμήμα της χώρας.

Η πρώτη ανταλλαγή αιχμαλώτων μετά το IL 76

Ρωσία και Ουκρανία προχώρησαν στην 50η ανταλλαγή αιχμαλώτων, παρά την κατάρριψη του αεροσκάφους την προηγούμενη εβδομάδα στο Belgorod στην οποία σκοτώθηκαν 74 άνθρωποι ανάμεσά τους και 65 Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου, σύμφωνα με τη Ρωσία.
Συνολικά, 195 αιχμάλωτοι πολέμου γύρισαν πίσω στη Ρωσία και 207 στην Ουκρανία, με μεσολάβηση και των ΗΑΕ.

O Ρωσικός στρατός ετοιμάζει μεγάλη αντεπίθεση - Διαλύει συστηματικά το Kharkiv - Κέρδη στην κατεύθυνση Kupyansk

Η αναμενόμενη ρωσική επιθετική προσπάθεια χειμώνα-άνοιξη 2024 βρίσκεται σε εξέλιξη στη συνοριακή περιοχή Kharkiv-Luhansk.
Ο αρχηγός της Ουκρανικής Κύριας Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών (GUR) Αντιστράτηγος Kyrylo Budanov δήλωσε στις 30 Ιανουαρίου ότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν να φτάσουν στον ποταμό Zherebets (στη συνοριακή περιοχή Kharkiv-Luhansk) και στα διοικητικά σύνορα των περιφερειών Donetsk και Luhansk.
Οι ρωσικές δυνάμεις πέτυχαν πρόσφατα τακτικά κέρδη νοτιοανατολικά του Kupyansk κατά μήκος της κρίσιμης διαδρομής P07 Kupyansk-Svatove κοντά στο Krokhmalne και φαίνεται να αυξάνουν τις επιθέσεις βορειοδυτικά και δυτικά του Krokhmalne προς τον ποταμό Oskil.
Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα είναι σε θέση να εξασφαλίσουν πρόσθετα κέρδη σε τακτικό επίπεδο στην περιοχή Kupyansk.
Στοιχεία της 1ης Στρατιάς Φρουρών Τάνκ και της 6ης Στρατιάς Συνδυασμένων Όπλων της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας δραστηριοποιούνται στην περιοχή Kupyansk και μπόρεσαν να επιδιώξουν μετωπικές επιθέσεις υπό την ηγεσία πεζικού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν προς την κατεύθυνση του Kupyansk στις 30 Ιανουαρίου εν μέσω συνεχιζόμενων θέσεων μάχης.
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ολοκλήρωσαν την κατάληψη της Tabaivka (νοτιοανατολικά του Kupyansk) αφού αρχικά διεκδίκησαν την κατάληψή της στις 29 Ιανουαρίου, και οι Ρώσοι ισχυρίστηκαν ότι προχώρησαν επίσης πιο δυτικά του οικισμού και τώρα προσπαθούν να καταλάβουν το Pishchane (ανατολικά του Kupyansk).
Οι
ρωσικές επιθέσεις δυτικά της Synkivka (βορειοανατολικά του Kupyansk) ανάγκασαν τις ουκρανικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους σε τμήμα της Synkivka και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αποχώρησαν από την Kotlyarivka και την Kyslivka (και οι δύο βορειοανατολικά του Kupyansk).
Ρωσικές και ουκρανικές πηγές ανέφεραν ότι συνεχίστηκαν οι μάχες ανατολικά του Pishchane και προς την κατεύθυνση του Berestove (νοτιοανατολικά του Kupyansk).

Η ρωσική αεράμυνα απέκρουσε ουκρανική επίθεση με 20 πυραύλους σε Μαύρη Θάλασσα – Κριμαία

Τα συστήματα της ρωσικής αεράμυνας κατέστρεψαν 17 ουκρανικούς κατευθυνόμενους πυραύλους πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και άλλους τρεις πάνω από τη χερσόνησο της Κριμαίας, σύμφωνα με το Tass που επικαλείται υψηλόβαθμες στρατιωτικές πηγές.
«Γύρω στις 5 μ.μ. ώρα Μόσχας (16:00 ώρα Ελλάδας) στις 31 Ιανουαρίου, μια απόπειρα του καθεστώτος του Κιέβου να πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση χρησιμοποιώντας 20 πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από αέρος εναντίον εγκαταστάσεων στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας απέτυχε.
Συστήματα αεράμυνας κατέστρεψαν 17 ουκρανικούς πυραύλους πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και άλλους τρεις στη χερσόνησο της Κριμαίας», ανέφερε.
Το υπουργείο διευκρίνισε ότι θραύσματα πυραύλων έπεσαν στο έδαφος στρατιωτικής βάσης κοντά στον οικισμό Lyubimovka της Κριμαίας.
«Δεν υπήρξε ζημιά στον εξοπλισμό κανενός αεροσκάφους», μετέδωσε το Tass.
Νωρίτερα, ο κυβερνήτης της Σεβαστούπολης Mikhail Razvozhayev ανέφερε ότι ο στρατός απέκρουσε μια μαζική επίθεση στην πόλη κατά την οποία καταρρίφθηκαν περισσότεροι από έξι πύραυλοι.
Κανείς δεν τραυματίστηκε, διευκρίνισε.

website_7.jpg
Times: Syrsky (στρατηγός) και Budanov (GUR), αρνήθηκαν να αντικαταστήσουν τον Zaluzhny ως αρχιστράτηγο της Ουκρανίας

Ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, στρατηγός Alexander Syrsky, ακολουθώντας τον επικεφαλής του κύριου τμήματος πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας Kirill Budanov, αρνήθηκε την πρόταση του Vladimir Zelensky να αντικαταστήσει τον Valery Zaluzhny στη θέση του διοικητή, ανέφερε ηγ βρετανική εφημερίδα Times επικαλούμενη πηγές.
Όπως σημειώνει το Times,
αρχικά η θέση του αρχιστράτηγου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας προσφέρθηκε στον Kirill Budanov και στη συνέχεια στον Alexander Syrsky.
«Και οι δύο λέγεται ότι απέρριψαν αυτήν την προσφορά, κάτι που ανάγκασε τον Zelensky να υποχωρήσει», αναφέρει το Times.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Valery Zaluzhny, σε συνάντηση με τον Zelensky στις 29 Ιανουαρίου, είπε ότι οι εκτιμήσεις του για τη στρατιωτική κατάσταση δεν είναι ρεαλιστικές.
Σύμφωνα με πηγές, μετά από αυτό του ζητήθηκε να παραιτηθεί.
Όταν ο γενικός διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας αρνήθηκε, ο Zelensky τον ενημέρωσε ότι ο ίδιος θα υπέγραφε διάταγμα για την παραίτησή του.
Ο Valery Zaluzhny φέρεται να επέστρεψε στο γραφείο του και είπε στους υφισταμένους του ότι αποχωρεί.
«Μαζεύω τα πράγματά μου», ανέφερε το Times, είπε ο Valery Zaluzhny σε έναν από τους αξιωματικούς.
Όπως σημειώνουν οι πηγές στο Times, αφού ο Valery Zaluzhny ενημέρωσε τους υφισταμένους του για την απόλυσή του, διεθνείς εταίροι, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Μεγάλης Βρετανίας, εξέφρασαν ανησυχία.
«Ο Zelensky απέλυσε τον γενικό διοικητή των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, αλλά αναγκάστηκε να ανακαλέσει την απόφασή του μετά από πίεση από την ανώτατη διοίκηση του στρατού και τους διεθνείς εταίρους», αναφέρει το Times.
Πρόσφατα ο Ουκρανός βουλευτής Alexey Goncharenko, επικαλούμενος δικές του πηγές, είπε ότι ανακοινώθηκε στο Zaluzhny ότι αποχωρεί, αλλά το ίδιο το κείμενο του διατάγματος δεν συντάχθηκε…
Προσφέρθηκε στον Valery Zaluzhny η θέση του πρεσβευτή, την οποία αρνήθηκε.
Την ίδια ώρα, το βρετανικό περιοδικό Economist, επικαλούμενο πηγές, υποστήριξε ότι ο Zelensky πρότεινε στον Valery Zaluzhny να αναλάβει τη θέση του γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, αλλά εκείνος αρνήθηκε.
Η δημοσίευση ισχυρίστηκε επίσης ότι στον σημερινό επικεφαλής της κύριας διεύθυνσης πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, Kirill Budanov, προσφέρθηκε να αναλάβει τη θέση του Zaluzhny, αλλά αυτός «αρνήθηκε την τελευταία στιγμή».

Economist: Ο Kirill Budanov την τελευταία στιγμή αρνήθηκε την θέση του αρχιστράτηγου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας

Ο επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, Kirill Budanov, αρνήθηκε «την τελευταία στιγμή» να αντικαταστήσει τον Valery Zaluzhny ως αρχιστράτηγο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, γράφει ο Economist, επικαλούμενος πηγές.
Ο Economist «μπόρεσε να επιβεβαιώσει» ότι στις 29 Ιανουαρίου, ο Zelensky είχε συνάντηση με τον Valery Zaluzhny και ανακοίνωσε την απόφαση να τον απολύσει, προσφέροντάς του τη θέση του Γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας (NSDC).
Όπως γράφει ο Economist, ο Kirill Budanov και ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Συνταγματάρχης στρατηγός Alexander Syrsky, ήταν οι πιθανοί υποψήφιοι για τη θέση του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας….
Ωστόσο ο Kirill Budanov δεν έχει ηγηθεί ποτέ σε μια τέτοια κλίμακα.
«Ορισμένες πηγές τόνισαν ότι απέρριψε αυτή τη θέση την τελευταία στιγμή.
Ένας στενός συνάδελφος επιμένει ότι ο στρατηγός Kirill Budanov δεν υπέβαλε αίτηση για τη θέση του στρατηγού Valery Zaluzhny, αλλά ότι επίσης δεν είχε δικαίωμα να αρνηθεί μια στρατιωτική θέση» τόνισε ο Economist.

New York Times: Οι ουκρανικές αρχές ανέβαλαν την απόλυση του Zaluzhny λόγω διαρροής πληροφοριών

Οι ουκρανικές αρχές ανέβαλαν την απόλυση του Ανώτατου Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny λόγω διαρροής πληροφοριών σχετικά με την παραίτηση, γράφει η αμερικανική εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη πηγές.
Στις 29/1/2024, ο Ουκρανός βουλευτής Alexey Goncharenko, επικαλούμενος δικές του πηγές, είπε ότι ανακοινώθηκε στον Zaluzhny η απόλυση του.
Ο ίδιος ο Zelensky σε ομιλία του προς τους Ουκρανούς, δεν ανέφερε λέξη για τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει για την
«Η κυβέρνηση του Zelensky σχεδίαζε να απολύσει τον στρατηγό Zaluzhny, αλλά στις 29 Ιανουαρίου 2024 το απόγευμα, όταν διέρρευσαν πληροφορίες, έκανε πίσω.
Τώρα επιβραδύνουν τη διαδικασία» αναφέρουν οι New York Times.
Σύμφωνα με άλλη πηγή, ένα από τα εμπόδια για την κυβέρνηση ήταν ότι δεν βρέθηκε αντικαταστάτης για να αντικαταστήσει τον Zaluzhny.
Νωρίτερα, η βρετανική εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση, ανέφερε ότι ο Zelensky συναντήθηκε στις 29 Ιανουαρίου με τον Ανώτατο Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny και του πρόσφερε μόνο τη θέση του συμβούλου στις ουκρανικές αρχές, μετά την παραίτησή του.
Την ίδια ώρα, το βρετανικό περιοδικό Economist, επικαλούμενο πηγές, υποστήριξε ότι ο Zelensky πρότεινε στο Valery Zaluzhny να αναλάβει τη θέση του γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, αλλά ο γενικός διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας αρνήθηκε.

Soskin (σύμβουλος Kuchma): Ο Zelesnky ήθελε την παραίτηση Zaluzhny για την κατάρριψη του IL-76

Μια νέα διάσταση στην αντιπαράθεση του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky με τον αρχηγό του ουκρανικού στρατού, Valery Zaluzhny δίνει ο Oleg Soskin, πρώην σύμβουλος του πρώην προέδρου της Ουκρανίας, Leonid Kuchma.
Κατά τον Soskin, ο Zelensky ζήτησε την παραίτηση του Zaluzhny λόγω της κατάρριψης από τους Ουκρανούς του ρωσικού στρατιωτικού μεταγωγικού αεροσκάφους IL -76 που μετέφερε 65 Ουκρανούς αιχμάλωτους πολέμου.
«Γιατί ήταν τόσο απαραίτητο να τον μετακινήσει τώρα;
Προφανώς για αυτό που συνέβη με το IL-76 και τον θάνατο 65 Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου» λέει ο Soskin, ο οποίος υποστηρίζει πως ο Zelensky θέλησε να κατηγορήσει τον Zaluzhny για την κατάρριψη του αεροπλάνου.
Ωστόσο, όπως λέει ο Soskin, o Zaluzhny δεν συναίνεσε στην παραίτηση του, και για αυτό έγινε προσπάθεια… αποπομπής του.
Ο Soskin δηλώνει σίγουρος ότι ο Zelensky γνώριζε για την παρουσία των Ουκρανών στο αεροπλάνο, ενώ εκτιμά ότι η αποκωδικοποίηση των δεδομένων από τα μαύρα κουτιά, θα επιδεινώσει την θέση της ηγεσίας της Ουκρανίας.

Washington Post: Ο Zelensky ήθελε να απολύσει τον Zaluzhny για να αλλάξει την θέση της Δύσης για την Ουκρανία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky θέλει να απολύσει τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Zaluzhny, προκειμένου να επηρεάσει τους δυτικούς συμμάχους, γράφει η Washington Post, επικαλούμενη υψηλόβαθμες πηγές.
«Κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας με τον Zaluzhny, ο Zelensky του είπε ότι οι Ουκρανοί είχαν κουραστεί από τις μάχες και ότι οι διεθνείς χορηγοί είχαν επίσης επιβραδύνει τη βοήθεια, οπότε ίσως ένας νέος διοικητής να βελτιώσει την κατάσταση», αναφέρει το άρθρο.
Επιπλέον, ο Zaluzhny και ο Zelensky, υποστήριξαν την  νέα κινητοποίηση: ο αρχιστράτηγος επέμεινε στην ανάγκη στρατολόγησης άλλων 500.000 στρατιωτών το 2024, ο πρόεδρος, με τη σειρά του, υποστήριξε ότι το Κίεβο δεν θα μπορούσε να παράσχει εξοπλισμό και όπλα για τέτοιο αριθμό νεοσύλλεκτων.
Σύμφωνα με την Washington Post, ο αρχιστράτηγος πρόκειται να παραιτηθεί μαζί με μέλη της ομάδας του.
Όπως έγραψαν οι βρετανικοί Financial Times, επικαλούμενοι πηγές,ο Zaluzhny και ο Zelensky συναντήθηκαν στις 29 Ιανουαρίου.
Ο πρόεδρος κάλεσε τον αρχιστράτηγο να γίνει σύμβουλος μετά την παραίτησή του.
Το περιοδικό Economist υποστηρίζει ότι στον στρατηγό προτάθηκε η θέση του γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, αλλά εκείνος αρνήθηκε.
Σύμφωνα με πηγές των New York Times, αποφασίστηκε να «παγώσει» το θέμα της απόλυσης του Zaluzhny λόγω διαρροών πληροφοριών στα μέσα ενημέρωσης.
Το Bloomberg, με τη σειρά του, γράφει ότι οι διαφωνίες μεταξύ του προέδρου και του στρατηγού προέκυψαν τους πρώτους μήνες της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Josep Borrell (Επικεφαλής Ευρωπαϊκής διπλωματίας): Είναι λάθος η συμφιλίωση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας


Η συμφιλίωση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και η παύση των εχθροπραξιών θα ήταν λάθος, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell σε άρθρο για τη γαλλική L'Obs.
«Για άλλη μια φορά εμφανίζεται ο πειρασμός για συμφιλίωση.
Αυτές οι ιδέες ήταν λάθος το 2022 και παραμένουν λανθασμένες και σήμερα.
Δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να διαμορφώσουν την πολιτική μας απέναντι στην Ουκρανία» τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Ζήτησε να παρασχεθούν στην Ουκρανία τα απαραίτητα μέσα για την κατάληψη των εδαφών, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και άλλων σύγχρονων οπλικών συστημάτων. Ο Josep Borrell δήλωσε επίσης την ανάγκη ενίσχυσης της αεράμυνας της Ουκρανίας.
Παράλληλα με αυτά τα μέτρα, είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί η ευρωπαϊκή στρατιωτική-βιομηχανική βιομηχανία.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, αυτή η βιομηχανία απέχει πολύ από το να λύσει τα προβλήματα που υπάρχουν.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η δυτική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία δεν αλλάζει τίποτα στο πεδίο της μάχης και απλώς παρατείνει τη σύγκρουση.

Οργή Zakharova (Ρωσία): Τερατώδης και τρελές οι δηλώσεις του Borrell

Οργισμένη ήταν η αντίδραση της Maria Zakharova, της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας για τις δηλώσεις του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Josep Borrell.
«Είναι μια ακόμα τερατώδης δήλωση.
Αλλά, αυτός είναι τελικά ο Borrell.
Θα ήθελα να του κάνω μια ερώτηση.
Κάνατε λάθος το ’22 ποιου αιώνα;
Γιατί είμαστε αντιμέτωποι με το ίδιο πράγμα κάθε αιώνα.
Δηλαδή με το πώς η Δύση κάνει τους πάντες να μαλώνουν.
Και μετά να μην τους επιτρέπει να συμφιλιωθούν, να ζουν κανονικά και να συνυπάρχουν σταθερά» υπογράμμισε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Sputnik η Zakharova, η οποία υποστήριξε πως τέτοιου είδους δηλώσεις έχουν ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο στα κράτη μέλη της ΕΕ.
«Και αυτοί νιώθουν το ίδιο.
Με διαφορετικό πλαίσιο, με διαφορετικές συναισθηματικές αποχρώσεις, λένε και αυτοί το ίδιο: Αυτός είναι ο Borrell.
Επικοινωνούν ο ένας με τον άλλο, συνειδητοποιώντας ότι οι δηλώσεις του δεν είναι πλέον μόνο περιθωριακές αλλά και τρελές» υποστήριξε η Zakharova, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για δηλώσεις που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την αποστολή ενός διπλωμάτη.

Bloomberg: H ΕΕ δεν μπορεί: 600.000 οβίδες αντί για 1 εκατ. που είχε υποσχεθεί στην Ουκρανία

Η ΕΕ δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στη δέσμευση της προς το Κίεβο, να το εξοπλίσει δηλαδή με 1 εκατομμύριο οβίδες έως την 1η Μαρτίου του 2024.
Αντιθέτως, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, η ΕΕ θα δώσει στην Ουκρανία 600.000 οβίδες για το πυροβολικό της.
Βάσει των πληροφοριών αυτών, η αδυναμία υλοποίησης των υπεσχημένων, οφείλεται στις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στην παραγωγή πυρομαχικών αλλά και στις ανησυχίες για την εξάντληση των αποθεμάτων στα κράτη – μέλη της ΕΕ.
Όπως αναφέρεται, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Άμυνας θα επιχειρήσουν να βρουν πρόσθετες πηγές εφοδιασμού, αν και ο αριθμός των οβίδων που έχει υποσχεθεί η ΕΕ, δεν πρόκειται να σταλεί ποτέ στην Ουκρανία.
Υπενθυμίζεται πως η Ουκρανία είναι αντιμέτωπη με τεράστια έλλειψη οβίδων και με έλλειψη πυραύλων για τα συστήματα αεράμυνας της.

Umerov (υπ. Άμυνας Ουκρανίας) προς ΝΑΤΟ: Δεν έχουμε βλήματα πυροβολικού – Χωρίς πυρομαχικά θα χάσουμε από τη Ρωσία

Η Ουκρανία έχει προειδοποιήσει τους δυτικούς συμμάχους της ότι οι ένοπλες δυνάμεις της αντιμετωπίζουν «κρίσιμη» έλλειψη βλημάτων πυροβολικού, ανέφερε το Bloomberg, επικαλούμενο επιστολή του Ουκρανού υπουργού Άμυνας Rustem Umerov.
Η επιστολή που εστάλη στους Ευρωπαίους συμμάχους του Κιέβου ανέφερε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν είναι σε θέση να εκτοξεύουν περισσότερες από 2.000 οβίδες την ημέρα κατά μήκος της γραμμής του μετώπου μήκους 1.500 χιλιομέτρων.
Αυτό είναι λιγότερο από το ένα τρίτο των πυρομαχικών που χρησιμοποιεί η Ρωσία, έγραψε το Bloomberg.
Ο Umerov είπε ότι η έλλειψη επιδεινώνεται κάθε μέρα και ζήτησε από τους συμμάχους της ΕΕ να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για να εκπληρώσουν τη δέσμευση να προμηθεύσουν την Ουκρανία με 1 εκατομμύριο οβίδες.

Financial Times: Κίνδυνος η Δύση να μην μπορέσει να καλύψει τις στρατιωτικές ανάγκες της Ουκρανίας

Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει πως οι αρχηγοί πέντε κρατών της ΕΕ σε κοινή επιστολή τους αναγνωρίζουν πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τα κράτη της Δύσης να μην μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες του Κιέβου σε στρατιωτική βοήθεια.
«Το Κίεβο πρόκειται να αντιμετωπίσει ένα κρίσιμο πρόβλημα: η Ουκρανία δεν διαθέτει τα απαραίτητα αποθέματα πυρομαχικών πυροβολικού.
Η κλίμακα των δεσμεύσεων στρατιωτικής βοήθειας της Δύσης μπορεί να μην επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της Ουκρανίας» αναφέρει η επιστολή, την οποία υπογράφουν ο καγκελάριος της Γερμανίας, Olaf Scholz, οι πρωθυπουργοί της Ολλανδίας, Mark Rutte, της Δανίας Mette Frederiksen, της Τσεχίας, Petr Fiala και της Εσθονίας, Kaja Kallas.
Επιπλέον, στην επιστολή τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες ονομάζουν «σκληρή αλήθεια» ότι η ΕΕ δεν θα μπορέσει να τηρήσει την υπόσχεσή της στο Κίεβο να στείλει 1 εκατομμύριο πυρομαχικά στην Ουκρανία έως τον Μάρτιο του 2024.
Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνουν την ανάγκη «αυτή τη στιγμή» να μεταφερθούν «πυρομαχικά, οβίδες, drones και συστήματα αεράμυνας» στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, υποστηρίζοντας ωστόσο… πως «οι παραγγελίες που γίνονται σήμερα θα φτάσουν στην Ουκρανία μόνο σε ένα χρόνο».
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι ηγέτες επέτρεψαν, προκειμένου να επιταχυνθούν οι στρατιωτικές προμήθειες, τη δυνατότητα μεταφοράς εξοπλισμού και πυρομαχικών στο Κίεβο από τα υπάρχοντα αποθέματα των ίδιων των χωρών της ΕΕ, και επίσης υποστήριξαν την ιδέα της αύξησης στρατιωτικής παραγωγής στην Ευρώπη και κάλεσε «όλα τα πρόθυμα κράτη» εκτός της κοινότητας να συμμετάσχουν σε αυτήν την πρωτοβουλία.

Στρατιωτικό Schengen… από Γερμανία, Ολλανδία και Πολωνία

Στη δημιουργία ενός στρατιωτικού… Schengen προχωρούν Γερμανία, Ολλανδία και Πολωνία, οι οποίες συμφώνησαν στη δημιουργία ενός στρατιωτικού διαδρόμου για την ταχύτερη και την αποτελεσματικότερη μετακίνηση στρατευμάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού, τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη η μεγαλύτερη εδώ και δεκαετίες στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ, η οποία μας επαναφέρει σε εποχές Ψυχρού Πολέμου.
Τη συμφωνία του στρατιωτικού Schengen ανακοίνωσε η Kaisa Ollongren, η υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας.
«Χρειαζόμαστε ένα στρατιωτικό Schengen για να μπορέσουμε να μετακινήσουμε ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά στρατιωτικό προσωπικό και εξοπλισμό.
Αυτό θα κάνει την Ευρώπη πολύ πιο ισχυρή.
Κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα.
Πολωνία, Γερμανία και Ολλανδία υπέγραψαν διακήρυξη για τη δημιουργία ενός στρατιωτικού δρόμου» ανέφερε σε ανάρτηση της στο Χ η Ολλανδή υπουργός Άμυνας.

Trump (Υποψήφιος Πρόεδρος ΗΠΑ): Ανίκανος και απατεώνας ο Biden δεν μπορεί να ηγηθεί των ΗΠΑ, προκαλεί λουτρό αίματος

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden δεν είναι ικανός να είναι ο ανώτατος διοικητής των Ηνωμένων Πολιτειών και προκαλεί «λουτρό αίματος» τόνισε ο νυν υποψήφιος Πρόεδρος Trump.
«Ο Biden οδηγεί τη χώρα μας κατευθείαν στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο και η σφαγή που δημιουργεί μόνο θα χειροτερέψει την κατάσταση.
Ποτέ δεν ήταν πιο ξεκάθαρο ότι ο Biden απλά δεν μπορεί να είναι Αρχηγός» τόνισε ο Trump.
Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο, ο Biden είναι «αδύναμος, ανίκανος και διεφθαρμένος» και με τις ενέργειές του, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης να αποσύρουν τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν το 2021, «έδωσε θάρρος και έδωσε τη δυνατότητα στους εχθρούς της Ουάσιγκτον να εξαπολύσουν χάος και τρόμο», είχε ως αποτέλεσμα την πρόσφατη επίθεση σε αμερικανική βάση στην Ιορδανία στα σύνορα με τη Συρία.
«Για την ασφάλειά μας και την επιβίωσή μας, ο αμερικανικός λαός πρέπει να απολύσει τον απατεώνα Biden και ολόκληρη την αποτυχημένη κυβέρνησή του», πρόσθεσε ο Trump, σημειώνοντας ότι διαφορετικά οι σημερινές αρχές θα μπορούσαν να καταστρέψουν ακόμη πιο «πολύτιμες ζωές των Αμερικανών».
Σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, στις 28/1/2024 σημειώθηκε επίθεση σε αμερικανική βάση στη βορειοανατολική Ιορδανία.
Σκοτώθηκαν 3 αμερικανοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 40 αμερικανοί στρατιώτες.
Οι Αμερικανοί κατηγόρησαν ομάδες που συνδέονται με το Ιράν στην περιοχή για την επιδρομή σε στρατιωτική εγκατάσταση στα σύνορα της Ιορδανίας με τη Συρία.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, με τη σειρά του, σημείωσε ότι η απάντηση θα μπορούσε να είναι «πολυεπίπεδη, να συμβεί σε στάδια και να ενταθεί με την πάροδο του χρόνου».

Petr Pavel (Πρόεδρος Τσεχίας): Να ετοιμαστούμε ο Putin και ο Trump θα τα βρουν… θα αδειάσουν την Ευρώπη

Εάν ο Trump γίνει πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, μπορεί να συνάψει μια συμφωνία με τη Ρωσία που δεν θα ήταν επωφελής ούτε για την Ουκρανία ούτε για την Ευρώπη, είναι απαραίτητο να προετοιμαστούμε για αυτό, δήλωσε ο πρόεδρος της Τσεχίας Petr Pavel.
«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το γεγονός ότι ο Trump θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον Πρόεδρο Putin της Ρωσίας και θα συνάψει κάποιου είδους συμφωνία μαζί του.
Ωστόσο, μια τέτοια συμφωνία μπορεί να αποδειχθεί δυσμενής τόσο για την Ουκρανία όσο και για την Ευρώπη
«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό.
Αυτό δεν σημαίνει ότι αμφισβητούμε τους διατλαντικούς δεσμούς ή τις Ηνωμένες Πολιτείες ως σύμμαχο.
Πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε ότι ο Trump βλέπει πολλά πράγματα διαφορετικά και ότι αυτό μπορεί να έχει ορισμένες συνέπειες», τόνισε ο Petr Pavel.
«Η Ουκρανία, σε αντίθεση με τη Ρωσία, δεν έχει πολύ στρατό. Μπορούμε να τη βοηθήσουμε τεχνολογικά και οικονομικά, αλλά δεν μπορούμε να την βοηθήσουμε να αναπληρώσει το ανθρώπινο δυναμικό της.
Ίσως αυτός είναι ο λόγος που οι συστάσεις των συμμάχων προς την Ουκρανία είναι να περιορίσει τις επιθετικές ενέργειες και να στραφεί στην άμυνα», - σημείωσε ο ω.
Κατά τη γνώμη του Petr Pavel, η Ουκρανία χρειάζεται πλέον καθαρά αμυντικά όπλα ή όπλα που μπορούν να διαταράξουν τις οδούς ανεφοδιασμού του ρωσικού στρατού.
Αυτά είναι, για παράδειγμα, πυροβολικό, πύραυλοι κρουζ μεγάλης εμβέλειας ή αεροσκάφη F-16, όπως αναφέρει ο Pavel.

Ruslan Bortnik (Ουκρανικό Ινστιτούτο): Η ώρα της κρίσεως για την Ουκρανία θα έρθει σε έξι μήνες

Χωρίς αμερικανική στρατιωτική βοήθεια, η κρίσιμη στιγμή για την Ουκρανία θα έρθει σε έξι μήνες, δήλωσε ο Ruslan Bortnik, διευθυντής του Ουκρανικού Ινστιτούτου Ανάλυσης και Διαχείρισης Πολιτικής.
«Το επίπεδο της δυτικής υποστήριξης μειώνεται, η κατάσταση στο μέτωπο γίνεται πιο περίπλοκη», παραδέχτηκε ο πολιτικός επιστήμονας.
Σύμφωνα με τον Ruslan Bortnik, τα ρωσικά στρατεύματα προχωρούν, αν δεν υπάρξει δυτική -κυρίως αμερικανική- υποστήριξη, αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση στο μέτωπο για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα επιδεινωθεί.
«Η κρίσιμη στιγμή θα εμφανιστεί σε έξι μήνες από τώρα, εάν δεν υπάρχει καθόλου αμερικανική στρατιωτική βοήθεια.
Και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υποχωρούμε συστηματικά», προειδοποίησε ο Ruslan Bortnik.
Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι τελείωσαν τα κεφάλαια για να στηρίξουν την Ουκρανία στα τέλη του 2023 και, έως ότου το Κογκρέσο εγκρίνει νέες πιστώσεις, δεν είναι σε θέση να συνεχίσουν να προμηθεύουν όπλα και πυρομαχικά.

Foreign Policy: Η Γερμανία και οι ΗΠΑ επιβραδύνουν σκόπιμα τη διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία επιδιώκουν να καθυστερήσουν την έναρξη της διαδικασίας ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, παρά την επιθυμία των κρατών της Ανατολικής Ευρώπης και του ίδιου του Κιέβου να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό, αναφέρει το περιοδικό Foreign Policy.
«Η Ουκρανία και ορισμένοι από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της πιέζουν το ΝΑΤΟ να προσκαλέσει επίσημα το Κίεβο να γίνει μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας στην επερχόμενη μεγάλη σύνοδο κορυφής, αλλά οι προσπάθειές τους αντιμετωπίζουν σοβαρή παρασκηνιακή αντίσταση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία», τόνισε το Foreign Policy.
Σύμφωνα με το Foreign Policy, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής βλέπουν την επέκταση του ΝΑΤΟ μέσω της ένταξης της Ουκρανίας ως τρόπο «αποδυνάμωσης των φιλοδοξιών της Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη».
Ωστόσο, ορισμένοι δυτικοί εκπρόσωποι της συμμαχίας, ιδίως η Ουάσιγκτον και το Βερολίνο, θεωρούν πρόωρο να ξεκινήσει η διαδικασία αποδοχής του Κιέβου σε συνθήκες που συνεχίζεται η σύγκρουση στην Ουκρανία.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία είναι οι κύριοι χορηγοί στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία. Αξιωματούχοι και στις δύο χώρες επιμένουν ότι η Ουκρανία πρέπει τελικά να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά δεν είναι τώρα η ώρα να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία» αναφέρει το Foreign Policy.
ΗΠΑ και Γερμανία έχουν ως στόχο να συνεχίσουν να προμηθεύουν την Ουκρανία με όπλα και πυρομαχικά.
Ένα από τα επιχειρήματα είναι ο φόβος ότι στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης σύγκρουσης, η ένταξη στη συμμαχία θα μπορούσε να προκαλέσει μια πλήρη σύγκρουση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, μέχρι και πυρηνικό πόλεμο.
Οι πολέμιοι αυτής της θέσης θεωρούν την έγκαιρη ένταξη του Κιέβου ως έναν τρόπο «μακροπρόθεσμης εξοικονόμησης» σε σύγκριση με τη στρατηγική της παροχής όπλων.
Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι φόβοι για τη νίκη Trump στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2024.
Αναμένεται ότι αν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, δεν θα εργαστεί για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αναβάλλοντας το θέμα για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια.

Stoltenberg: Δεν ανησυχώ για αποχώρηση ΗΠΑ από ΝΑΤΟ εάν νικήσει ο Trump στις εκλογές

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ είπε ότι δεν ανησυχεί για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμμαχία, ακόμη και αν ο πρώην πρόεδρος Donald Trump κερδίσει τις προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο 2024.
«Είμαι βέβαιος ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν ένας σταθερός σύμμαχος» ανεξάρτητα από το ποιος θα νικήσει, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Jens Stoltenberg σε συνέντευξή του την Τετάρτη (31/1/2024) κατά τη διάρκεια της ημερήσιας επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον.
O Stoltenberg δήλωσε ότι η υποστήριξη της Ουκρανίας και ο επανεξοπλισμός του ΝΑΤΟ - ζητήματα που είναι άρρηκτα αλληλένδετα – βοηθούν τις ΗΠΑ στον Ειρηνικό και δημιουργούν αμερικανικές θέσεις εργασίας.
«Δούλεψα με τον πρώην πρόεδρο Trump για τα τέσσερα χρόνια που ήταν πρόεδρος», είπε ο Stoltenberg στο Politico όταν ο πρώτος απείλησε επανειλημμένα να αποχωρήσει από τη συμμαχία καθώς διαμαρτυρόταν για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ που δεν τηρούσαν τις δεσμεύσεις για αμυντικές δαπάνες.

Nassim Taleb (Οικονομολόγος): Το αυξανόμενο εθνικό χρέος θα οδηγήσει τις ΗΠΑ σε μια «σπείρα θανάτου»

Το αυξανόμενο δημόσιο χρέος και η έλλειψη χρημάτων θα φέρουν την οικονομία των ΗΠΑ σε θλιβερό τέλος, δήλωσε ο Αμερικανός οικονομολόγος και trader Nassim Taleb, ανέφερε το Bloomberg.
«Όσο το Κογκρέσο συνεχίζει να αυξάνει το όριο του χρέους επειδή φοβάται τις συνέπειες της λήψης των σωστών αποφάσεων - αυτή είναι η δομή του πολιτικού συστήματος - θα προκύψει τελικά μια σπείρα χρέους.
Και μια σπείρα χρέους είναι παρόμοια με μια σπείρα θανάτου», ανέφερε ο ειδικός.
Ο Taleb τόνισε ότι το αυξανόμενο χρέος είναι ένας «λευκός κύκνος» που εύκολα μετατρέπεται σε «μαύρο κύκνο».
Δεν διευκρίνισε ποια σενάρια μπορεί να υπάρχουν για κατάρρευση της αγοράς, αλλά σημείωσε ότι ο «λευκός κύκνος» περιλαμβάνει το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ, καθώς και την ευπάθεια της οικονομίας, η οποία είναι πλέον λιγότερο ανθεκτική σε κραδασμούς.

Αλέξανδρος Μερκούρης (Βρετανός ειδικός): Μόνο οι ρώσοι πλέον επιτίθενται, ο Ουκρανικός στρατός σε απόγνωση

Ο ουκρανικός στρατός δεν διεξάγει πλέον επιθετικές επιχειρήσεις και δεν προσπαθεί να επιτεθεί σε ρωσικές θέσεις, δήλωσε ο Βρετανός ειδικός Αλέξανδρος Μερκούρης.
Τις τελευταίες 24 ώρες, τα νέα ήταν μόνο για ρωσικές επιθέσεις, τίποτα δεν ειπώθηκε για τις ουκρανικές.
Η συνολική εικόνα δείχνει ότι οι Ρώσοι είναι αυτοί που επιτίθενται, τόνισε ο Αλέξανδρος Μερκούρης.
Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μερκούρη, η δύσκολη κατάσταση στο μέτωπο για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας είναι ο πραγματικός λόγος για την πολιτική κρίση στο Κίεβο, με αποτέλεσμα ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky να σχεδίαζε να απολύσει τον αρχιστράτηγο Valery Zaluzhny.

Η τύχη των Ουκρανών στρατιωτών

evac.jpg

Luhansk_Battle_Map_Draft_January_30_2024.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_January_30_2024.png

Avdiivka_and_Donetsk_City_Battle_Map_Draft_January_30_2024.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_January_30_2024.png

Pryatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_January_30_2024.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης