Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο πόλεμος εκτοξεύει τη ρωσική οικονομία, απέτυχαν οι κυρώσεις - Το ΔΝΤ διπλασιάζει στο 2,6% την ανάπτυξη 2024

Ο πόλεμος εκτοξεύει τη ρωσική οικονομία, απέτυχαν οι κυρώσεις - Το ΔΝΤ διπλασιάζει στο 2,6% την ανάπτυξη 2024
Απέτυχαν οι κυρώσεις της Δύσης

Με ρυθμό πολύ ταχύτερο θα αναπτυχθεί το 2024 η οικονομία της Ρωσίας σε σύγκριση με ό,τι αναμενόταν ως τώρα, σύμφωνα με το ΔΝΤ, καθώς οι στρατιωτικές δαπάνες  τροφοδοτούν την ευρύτερη ανάπτυξη.
Το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,6% το 2024, υπερδιπλάσιο από τον ρυθμό που είχε προβλέψει το ΔΝΤ μόλις τον Οκτώβριο, και ελαφρώς πιο αργό από την επέκταση 3% που εκτιμάται για το 2023, σύμφωνα με τους Financial Times.
Η ρωσική αναβάθμιση κατά 1,5% είναι η μεγαλύτερη ανάμεσα σε όλες τις οικονομίες που περιλαμβάνονται στις παγκόσμιες προβλέψεις της φετινής έκθεσης του Ταμείου, που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων

Τα στοιχεία εγείρουν νέα ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των πολλαπλών γύρων δυτικών κυρώσεων που στοχεύουν στη μείωση των εσόδων του Κρεμλίνου, ώστε να μην μπορεί να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία, σημειώνουν οι Financial Times.
Η πρόβλεψη παρουσιάζει ισχυρότερη εικόνα για τις άμεσες προοπτικές της ρωσικής οικονομίας ακόμη και από τις εκτιμήσεις του ίδιου του Κρεμλίνου.
Η συντηρητική κεντρική τράπεζα της Ρωσίας προέβλεψε ανάπτυξη μόλις 0,5-1,5% για το 2024 τον περασμένο Νοέμβριο, έναντι 2,2-2,7% για το 2023.
Το πιο εμπροσθοβαρές υπουργείο Οικονομίας εκτιμά ότι η ανάπτυξη το 2023 μπορεί να φτάσει το 3,5%, αναμένοντας μικρότερη άνοδο 2,3% φέτος.
Ο Pierre-Olivier Gourinchas,  επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, διευκρίνισε ότι οι νέες προβλέψεις είναι «σχετικά προκαταρκτικές», καθώς οι οικονομολόγοι του Ταμείου προσπαθούν να διασταυρώσουν τα ρωσικά στατιστικά στοιχεία.
«Σίγουρα η ρωσική οικονομία τα πάει καλύτερα απ' ό,τι περιμέναμε εμείς και πολλοί άλλοι», δήλωσε στους Financial Times.


imf2_1.JPG
Η οικονομία του πολέμου

Εξήγηση θα μπορούσαν να αποτελούν τα ισχυρά κίνητρα που παρέχουν οι κρατικές δαπάνες στη ρωσική «πολεμική οικονομία», σημείωσε.
Οι σταθερές τιμές των εμπορευμάτων συνέβαλαν στη συγκράτηση των εσόδων από εξαγωγές που σχετίζονται με τα ορυκτά καύσιμα και συνεισέφεραν σημαντικά στη συνολική δραστηριότητα.
Όμως ο Gourichas προειδοποίησε ότι μακροπρόθεσμα η ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας πιθανώς θα είναι χαμηλότερη απ' ό,τι πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, πριν από σχεδόν δύο χρόνια.
Ο Putin, ο οποίος παραδοσιακά αφήνει τη μακροοικονομική πολιτική στους τεχνοκράτες του, ιδίως μετά την εισβολή, έχει προβλέψει ότι η ανάπτυξη θα αυξηθεί ακόμη και πάνω από τις επίσημες προβλέψεις της Ρωσίας.
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η αύξηση του ΑΕΠ για το 2023 θα μπορούσε να κυμανθεί πάνω από την πρόβλεψη 3,5%, ξεπερνώντας ενδεχομένως το 4%.
Οι οικονομικές επιδόσεις της χώρας είναι «καταπληκτικές», ανέφερε προ ημερών ο πρόεδρος, μιλώντας σε επιχειρηματίες. «Υποτίθεται ότι μας πνίγουν απ' όλες τις πλευρές».
Η ανάπτυξη της Ρωσίας το 2023, ισχυρίστηκε ο ίδιος, «βασίστηκε κυρίως στην εγχώρια καταναλωτική και επενδυτική ζήτηση», η οποία είπε ότι περιλάμβανε δαπάνες ρεκόρ για τις κατασκευές, τη βιομηχανία, τη γεωργία, τον τουρισμό και τις εμπορευματικές μεταφορές.

Φόβοι για υπερθέρμανση

Ωστόσο, ανώτεροι οικονομικοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι οι δαπάνες μπορεί να υπερθερμάνουν την οικονομία.
«Αν προσπαθεί κανείς να οδηγεί πιο γρήγορα απ' ό,τι επιτρέπει η σχεδίαση του αυτοκινήτου και πατά γκάζι όσο πιο πολύ μπορεί, τότε αργά ή γρήγορα ο κινητήρας θα υπερθερμανθεί και δεν θα φτάσουμε μακριά. Μπορεί να πάμε γρήγορα, αλλά όχι για πολύ», δήλωσε η διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας Elvira Nabiullina τον Δεκέμβριο
Οι προβλέψεις του Ταμείου για την οικονομία της Ρωσίας είναι ισχυρότερες απ' αυτές της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία νωρίτερα αυτό τον μήνα δήλωσε ότι αναμένει ανάπτυξη 1,3% το 2024 και 0,9% το 2025.

imf3_1.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης