Τελευταία Νέα
Διεθνή

To σχέδιο CIA, Mossad, Κατάρ και Αιγύπτου για εκεχειρία στη Γάζα - Σε τρεις φάσεις - Το εξετάζει η Hamas

To σχέδιο CIA, Mossad, Κατάρ και Αιγύπτου για εκεχειρία στη Γάζα - Σε τρεις φάσεις - Το εξετάζει η Hamas
Απειλές από ισραηλινά κόμματα για αποχώρηση από την κυβέρνηση Netanyahu
Σε τρεις φάσεις ξεδιπλώνεται το σχέδιο για εκεχειρία στη Γάζα, το οποίο συζητήθηκε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στο Παρίσι ανάμεσα στη CIA, στη Mossad και στις υπηρεσίες πληροφοριών της Αιγύπτου και με τη συμμετοχή του Κατάρ.
Πληροφορίες της Jerusalem Post αναφέρουν πως το σχέδιο αυτό αναμένεται να ξεδιπλωθεί σε τρεις φάσεις: Η πρώτη φάση προβλέπει την απελευθέρωση γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων που κρατούνται από την Hamas για την επίτευξη μιας συμφωνίας για εκεχειρία διάρκειας έξι εβδομάδων.
Στη δεύτερη φάση προβλέπεται η απελευθέρωση των αντρών και των στρατιωτών ομήρων ενώ η τρίτη φάση προβλέπει την παράδοση των σορών όλων εκείνων που απήχθησαν και σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι απελευθερώσεις των ομήρων θα συνοδεύονται από περιόδους εκεχειρίας αλλά και απελευθέρωσης Παλαιστίνιων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές.

Το εξετάζει η Hamas

Το σχέδιο αυτό φέρεται να το εξετάζει η Hamas, η οποία προηγουμένως είχε διαμηνύσει πως θα συμφωνούσε μόνο με μια πλήρη κατάπαυση του πυρός.
Ο πολιτικός ηγέτης της Hamas, Ismail Haniyeh τόνισε ότι έχει λάβει το σχέδιο αυτό, επισημαίνοντας πως βασική του προτεραιότητα είναι να μπει ένα τέλος στην στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ και στην αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων.
Ωστόσο, έκανε γνωστό πως θα μεταβεί στο Κάιρο προκειμένου να έχει συνομιλίες με την αιγυπτιακή πλευρά επί του προτεινόμενου σχεδίου.

Αντιδράσεις στο Ισραήλ

Το σχέδιο αυτό πάντως έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο Ισραήλ.
Ο Itamar Ben Gvir, ακροδεξιός εταίρος στην κυβέρνηση πολέμου του Netanyahu, απείλησε να φύγει από την κυβέρνηση σε περίπτωση οποιασδήποτε προσπάθειας επίτευξης μιας «απερίσκεπτης», όπως την χαρακτήρισε, συμφωνίας με την Hamas.
«Απερίσκεπτη συμφωνία = διάλυση της κυβέρνησης» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Χ, ο Ισραηλινός πολιτικός και επικεφαλής του κόμματος Εβραϊκή Δύναμη που μετρά 6 έδρες στη Βουλή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης