Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέο πλήγμα ετοιμάζουν στον Donald Trump οι αντίπαλοι – Στόχος το σχεδόν μισό δισ. σε μετρητά, νομικά τερτίπια για να τον εξαντλήσουν

Νέο πλήγμα ετοιμάζουν στον Donald Trump οι αντίπαλοι – Στόχος το σχεδόν μισό δισ. σε μετρητά, νομικά τερτίπια για να τον εξαντλήσουν
Σε μια κατάθεση πέρυσι, ο Trump περιέγραψε το απόθεμά του σε μετρητά ως «ουσιαστικά υπερβαίνοντα» τα 400 εκατομμύρια δολάρια
Ο Donald Trump αντιμετωπίζει δύο σημαντικές νομικές ετυμηγορίες στη Νέα Υόρκη που απειλούν να εξαφανίσουν τα περισσότερα —αν όχι όλα— από τα μετρητά που λέει ο δισεκατομμυριούχος ότι έχει.
Και αυτό είναι ένα νέο πλήγμα για τον υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ, του οποίου η προσωπικότητα συνδέεται με την οικονομική επιτυχία και τον πλούτο.
Ο Trump διατάχθηκε την Παρασκευή από ένα δικαστήριο να πληρώσει 83,3 εκατομμύρια δολάρια στη συγγραφέα E. Jean Carroll επειδή τη δυσφήμισε το 2019, όταν αρνήθηκε τον ισχυρισμό της για σεξουαλική επίθεση.
Επιπλέον, αναμένεται να εκδοθεί ετυμηγορία αυτή την εβδομάδα στη δίκη περί απάτης της Νέας Υόρκης, η οποία επιδιώκει την επιστροφή 370 εκατομμυρίων δολαρίων από «παράνομα κέρδη» που φέρεται να έκανε ο Trump λέγοντας ψέματα στις τράπεζες για την περιουσία του για να αποκτήσει καλύτερους όρους στα δάνεια.
Σε μια κατάθεση πέρυσι, ο Trump περιέγραψε το απόθεμά του σε μετρητά ως «ουσιαστικά υπερβαίνοντα» τα 400 εκατομμύρια δολάρια.
Ο δείκτης δισεκατομμυριούχων του Bloomberg ανήγαγε τα ρευστά περιουσιακά του στοιχεία σε περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια, αν και η ακριβής οικονομική κατάσταση του Trump παραμένει περίφημα αδιαφανής.
Οι δύο αγωγές προσπάθησαν να «τιμωρήσουν» οικονομικά τον Trump.
Εάν ο δικαστής στην υπόθεση απάτης της Νέας Υόρκης αποδεχθεί το αίτημα των 370 εκατομμυρίων δολαρίων του γενικού εισαγγελέα, και οι δύο θα έχουν καταφέρει να χτυπήσουν σοβαρά την περιουσία του δισεκατομμυριούχου.
Ο χρόνος στον οποίο θα γίνει αυτό δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερο καθώς ο πιθανός Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου αντιμετωπίζει ήδη αυξανόμενα νομικά έξοδα αφού κατηγορήθηκε για 91 ποινικά αδικήματα σε τέσσερις ποινικές διώξεις.
Τα μετρητά του Trump και η συνολική του περιουσία είναι ξεχωριστά από τα οικονομικά της προεκλογικής του εκστρατείας, τα οποία από όλους είναι ακόμα ισχυρά, αλλά αυτά τα χρήματα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση αυτών των αποφάσεων.

Η χρήση των κεφαλαίων

Ενώ ο Trump μπορεί να χρησιμοποιήσει κεφάλαια εκστρατείας για να πληρώσει ορισμένους από τους νομικούς του λογαριασμούς - αυτούς που σχετίζονται με τα πολιτικά του καθήκοντα ή λόγω έρευνας από το Κογκρέσο, για παράδειγμα - δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για προσωπικά έξοδα όπως αποζημιώσεις, δήλωσε η πρώην ομοσπονδιακή εισαγγελέας Jennifer Rodgers.
«Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις που θα κάλυπταν επιδίκαση αποζημίωσης για ένα θέμα που δεν τον αφορά ως υποψήφιο ή κάτοχο αξιώματος», είπε.
Η Alina Habba, δικηγόρος του Trump και στις δύο υποθέσεις, είπε ότι οι οικονομικές κυρώσεις ήταν «προφανώς όλες βάσει σχεδίου και η επιτομή της επιλεκτικής δίωξης κατά του ξεκάθαρου Ρεπουμπλικανού υποψηφίου».
Ο Trump έχει καταστήσει τα νομικά του προβλήματα στο επίκεντρο του αγώνα συγκέντρωσης κεφαλαίων στους υποστηρικτές του και έχει συγκεντρώσει εκατομμύρια δολάρια, μερικά από τα οποία έχει χρησιμοποιήσει για να πληρώσει για τους νομικούς του λογαριασμούς.
Η εκστρατεία του Trump ανέφερε ότι ξόδεψε περίπου 25,5 εκατομμύρια δολάρια σε αμοιβές δικηγόρου για τους πρώτους έξι μήνες του 2023 και θα αναφέρει τα τελευταία στοιχεία την Τετάρτη.
Ωστόσο, ο Trump θα απαγορευόταν από το να πληρώσει για αποζημιώσεις με κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν από την επιτροπή πολιτικής δράσης, Make America Great Again, η οποία νωρίτερα αυτόν τον μήνα ανακοίνωσε ότι άντλησε 46 εκατ. δολάρια για τους τελευταίους έξι μήνες του 2023.

Αυτοκρατορία Real Estate

Ο Trump έχει καθαρή περιουσία 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, τα περισσότερα μετρητά και τη μικρότερη μόχλευση από οποιαδήποτε άλλη στιγμή την τελευταία δεκαετία.
Το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του είναι σε ακίνητα, συμπεριλαμβανομένων κτιρίων γραφείων και κατοικιών στο Μανχάταν, πολλά γήπεδα γκολφ και το διάσημο κλαμπ Mar-a-Lago στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα.
Ένα πρόστιμο 450 εκατομμυρίων δολαρίων στη χειρότερη περίπτωση από τη δίκη περί απάτης και τις ετυμηγορίες της Carroll θα έτρωγε σχεδόν το 15% της εκτιμώμενης καθαρής περιουσίας του.
Σε μια κατάθεση στο πλαίσιο της αγωγής της Γενικής Εισαγγελίας της Νέας Υόρκης Letitia James, ο πρώην πρόεδρος έδωσε εκτεταμένη μαρτυρία για την περιουσία του, συμπεριλαμβανομένων των μετρητών του.
«Έχουμε πολλά μετρητά», είπε ο Trump τον Απρίλιο του 2023.
«Πιστεύω ότι έχουμε σημαντικά περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, που είναι πολλά για μία εταιρεία ακινήτων», πρόσθεσε.
«Οι εν λόγω εταιρείες συνήθως δεν έχουν μετρητά. Έχουν περιουσιακά στοιχεία, όχι μετρητά.
Έχουμε, πιστεύω, 400 συν και ανεβαίνουμε πολύ σημαντικά κάθε μήνα.
Το μεγαλύτερο έξοδό μου είναι πιθανώς οι νομικές αμοιβές, δυστυχώς».
Σίγουρα, ο δισεκατομμυριούχος έχει περιουσιακά στοιχεία εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων που θα μπορούσε να αξιοποιήσει για να αναπληρώσει το απόθεμα μετρητών του.
Ο Trump βλέπει μια έκρηξη στα έσοδα στα ακίνητά του στη Φλόριντα και έχει πληρώσει τα δάνειά του πουλώντας το ξενοδοχείο του στην Ουάσιγκτον.
Μια ομοσπονδιακή αποκάλυψη πέρυσι έδειξε ότι από το 2022 έως τον Απρίλιο του 2023, η εταιρεία του Trump με έδρα το Μαϊάμι που κατέχει γήπεδα γκολφ και ένα θέρετρο παρήγαγε 145,8 εκατομμύρια δολάρια, η Mar-a-Lago δημιούργησε 52,3 εκατομμύρια δολάρια και ο Πύργος Trump στο Λας Βέγκας έλαβε 32 εκατομμύρια δολάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης