Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ενώ η Ουκρανία έχει τελειώσει, το ΝΑΤΟ σχεδιάζει «στρατιωτικό Schengen» - Θύελλα λόγω FT για Ουγγαρία - Προέλαση προς Kharkiv

Ενώ η Ουκρανία έχει τελειώσει, το ΝΑΤΟ σχεδιάζει «στρατιωτικό Schengen» - Θύελλα λόγω FT για Ουγγαρία - Προέλαση προς Kharkiv
H Ουγγαρία είναι στο στόχαστρο της Ευρώπης, θα εκβιάσουν την Ουγγαρία οικονομικά θα την απειλήσουν για να υποχωρήσει από το veto στην Ουκρανία - Times (Βρετανικό ΜΜΕ): Το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να ανακοινώσει «στρατιωτικό Schengen» πριν από τη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου 2024
Σχετικά Άρθρα
(upd18) Η Ουκρανία στρατιωτικά έχει τελειώσει, ήδη οι αμερικανοί που στηρίζουν οικονομικά και στρατιωτικά την Ουκρανία αναφέρουν ότι για το 2024 πρέπει να περάσει σε ενεργή άμυνα, ο στρατός βυθίζεται στην αποσύνθεση και τα όπλα τελειώνουν…
Όμως, ενώ η Ουκρανία έχει τελειώσει, η υστερία των αμερικανών και της Δύσης συνολικά κατά της Ρωσίας δεν αφήνει τους πολιτικούς να δουν την πραγματικότητα…
Δεν μπορούν να δεχθούν ότι η Ρωσία του Putin τους κέρδισε.
Έτσι λοιπόν η Ουγγαρία είναι στο στόχαστρο της Ευρώπης, θα εκβιάσουν την Ουγγαρία οικονομικά θα την απειλήσουν για να υποχωρήσει από το veto στην Ουκρανία.
Αυτό δεν ονομάζεται ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, το δημοσίευμα των Financial Times είναι συγκλονιστικό, ωστόσο η απάντηση της Ουγγαρίας ήταν άμεση "δεν θα υποκύψουμε στον εκβιασμό".
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά το Times αποκαλύπτει ότι το ΝΑΤΟ εξετάζει να δημιουργήσει άμεσα την στρατιωτική συνθήκη Schengen, δηλαδή να μπορεί ο στρατός του ΝΑΤΟ να κυκλοφορεί ελεύθερα στην Ευρώπη χωρίς περιορισμούς…
Ωστόσο υπάρχουν και οι φωνές της λογικής ο Vaclav Klaus ο πρώην Πρόεδρος της Τσεχίας αποκαλύπτει ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία ξεκίνησε το 2008… και όχι το 2022…
Οι αποκαλύψεις του Vaclav Klaus πρέπει να εξεταστούν με προσοχή…
Σε στρατιωτικό επίπεδο οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλαση ειδικά προς το Kharkiv ενώ στην Kherson στα νότια σημειώθηκαν ισχυρές εκρήξεις.
Επίσης, οι ρώσοι κατέστρεψαν εργοστάσιο επισκευών του Ουκρανικού στρατού στην Zaporizhia.

Financial Times: Η ΕΕ θα σαμποτάρει την ουγγρική οικονομία για να άρει το veto για Ουκρανία, πλήττοντας νόμισμα και επενδύσεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να σαμποτάρει την οικονομία της Ουγγαρίας εάν δεν άρει το βέτο της για την Ουκρανία στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την 1η Φεβρουαρίου 2024, ανέφεραν οι Financial Times, επικαλούμενοι έγγραφο της ΕΕ.
Η Ουγγαρία, στην σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες τον Δεκέμβριο 2023, άσκησε βέτο για την αύξηση του πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2024-2027, συμπεριλαμβανομένων 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για μακροοικονομική χρηματοδοτική βοήθεια προς την Ουκρανία.
Όπως σημειώνουν οι Financial Times, οι Βρυξέλλες έχουν περιγράψει μια στρατηγική που στοχεύει στις «οικονομικές αδυναμίες» της Ουγγαρίας, θέτοντας σε κίνδυνο το νόμισμά της και προκαλώντας κατάρρευση της εμπιστοσύνης των επενδυτών σε μια προσπάθεια να πλήξει τις «θέσεις εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη», αν η Ουγγαρία αρνηθεί να επανεξετάσει τη θέση της
«Εάν δεν υπάρξει συμφωνία στη σύνοδο κορυφής της 1ης Φεβρουαρίου, άλλοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα το δηλώσουν δημοσίως υπό το φως της μη εποικοδομητικής συμπεριφοράς του Ούγγρου πρωθυπουργού… δεν μπορούν να φανταστούν ότι θα δοθούν κονδύλια της ΕΕ στη Ουγγαρία».
Χωρίς χρήματα της ΕΕ, οι ευρωπαϊκές και διεθνείς εταιρείες ενδέχεται να μειώσουν το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στην Ουγγαρία.
Σημειώνεται ότι μια τέτοια «τιμωρία» θα μπορούσε γρήγορα να προκαλέσει περαιτέρω αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ουγγαρίας.
«Το έγγραφο του Συμβουλίου της ΕΕ... καθορίζει τις οικονομικές ευπάθειες της Ουγγαρίας, συμπεριλαμβανομένου του πολύ υψηλού δημόσιου ελλείμματος, του πολύ υψηλού πληθωρισμού, του αδύναμου νομίσματος και των μεγαλύτερων πληρωμών χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Εξηγεί πώς οι θέσεις εργασίας... εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από ξένη χρηματοδότηση , η οποία βασίζεται σε υψηλά επίπεδα χρηματοδότησης της ΕΕ», αναφέρουν οι Financial Times
Τρεις Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν στους Financial Times υπό τον όρο της ανωνυμίας ότι το σχέδιο υποστηρίχθηκε από πολλές χώρες.
Ο Ούγγρος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων = δήλωσε στο δημοσίευμα ότι η Ουγγαρία έστειλε μια νέα συμβιβαστική πρόταση στις Βρυξέλλες στις 27 Ιανουαρίου 2024.
Προβλέπει την ετοιμότητα να ξεμπλοκάρει τη διάθεση χρημάτων στην Ουκρανία, υπό την προϋπόθεση ότι θα δοθεί στη Ουγγαρία το δικαίωμα να αλλάξει την απόφασή της αργότερα.
Επίσης πρόσθεσε ότι εάν η προσπάθεια επίτευξης συμβιβασμού αποτύχει, η Ουγγαρία θα προτιμήσει την αρχική της πρόταση για τη δημιουργία ξεχωριστού ταμείου για την Ουκρανία εκτός του προϋπολογισμού της ΕΕ.
Όπως ανέφερε το Bloomberg στις 22 Ιανουαρίου 2024, οι χώρες της ΕΕ είναι έτοιμες να δεχτούν ένα πακέτο για την Ουκρανία αξίας 50 δισ. ευρώ στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την 1η Φεβρουαρίου, ανεξάρτητα από την ουγγρική υποστήριξη.
Στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στα μέσα Δεκεμβρίου 2023, η Ουγγαρία άσκησε βέτο σε αύξηση του πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2024-2027, συμπεριλαμβανομένων 50 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μακροοικονομική χρηματοδοτική βοήθεια προς την Ουκρανία.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, δήλωσε μετά τη σύνοδο κορυφής ότι αναμένει ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα είναι σε θέση να εγκρίνουν ομόφωνα την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία στις αρχές του 2024.
Αργότερα, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, δήλωσε ότι η ΕΕ προετοιμάζει εναλλακτικές επιλογές για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία από την ΕΕ σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων για τη διάθεση τέτοιων πόρων από τον πανευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Janos Boka (Υπουργός Ευρωπαικών Υποθέσεων Ουγγαρίας): Η Ουγγαρία δεν θα υποκύψει στον εκβιασμό

 Η Ουγγαρία δεν θα υποκύψει στον «εκβιασμό» από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την κατανομή πακέτου βοήθειας στην Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της χώρας Janos Boka στο Facebook, σχολιάζοντας τη δημοσίευση των Financial Times.
Νωρίτερα, οι FT ανέφεραν, επικαλούμενοι έγγραφο της ΕΕ ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να σαμποτάρει την οικονομία της Ουγγαρίας και να μπλοκάρει τα κονδύλια που της οφείλονται από ευρωπαϊκά κονδύλια εάν δεν άρει το βέτο της για την Ουκρανία στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την 1η Φεβρουαρίου 2024...
Η στρατηγική στοχεύει τις «οικονομικές αδυναμίες» της Ουγγαρίας και έχει σχεδιαστεί για να θέσει σε κίνδυνο το νόμισμά της.
«Η Ουγγαρία δεν θα υποκύψει στον εκβιασμό!
Αυτές οι πληροφορίες επιβεβαιώνουν αυτό που η ουγγρική κυβέρνηση λέει εδώ και πολύ καιρό: οι Βρυξέλλες χρησιμοποιούν την πρόσβαση στα κονδύλια της ΕΕ για να ασκήσουν πολιτική πίεση», έγραψε ο Janos Boka.
Σύμφωνα με τον Janos Boka, η Βουδαπέστη «δεν συνδέει τη στήριξη για την Ουκρανία με την πρόσβαση σε κονδύλια της ΕΕ και δεν επιτρέπει σε άλλους να το κάνουν».
«Η Ουγγαρία θα συνεχίσει να συμμετέχει εποικοδομητικά στις διαπραγματεύσεις, αλλά δεν θα ενδώσει στον εκβιασμό», πρόσθεσε ο υπουργός.

Η Βουδαπέστη είναι ανοικτή στη χρήση του προϋπολογισμού της ΕΕ για την παροχή βοήθειας στο Κίεβο

Η Ουγγαρία είναι ανοικτή στη χρήση του προϋπολογισμού της ΕΕ για την παροχή πακέτου βοήθειας ύψους 50 δισεκ. ευρώ στην Ουκρανία, ανέφερε σήμερα στο Χ ο πολιτικός σύμβουλος του Ούγγρου πρωθυπουργού Viktor Orban.
Ο Balázs Orbán, πολιτικός σύμβουλος του Ούγγρου πρωθυπουργού, επιβεβαίωσε ότι η Βουδαπέστη έστειλε το Σάββατο πρόταση στις Βρυξέλλες με την οποία δείχνει ότι είναι ανοικτή στη χρήση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για το πακέτο παροχής βοήθειας στην Ουκρανία και στην έκδοση κοινού χρέους για τη χρηματοδότησή του, αν προστεθούν επιπλέον όροι.
«Οι Βρυξέλλες χρησιμοποιούν τον εκβιασμό εναντίον της Ουγγαρίας σαν να μην υπάρχει αύριο, παρά το γεγονός ότι προτείναμε έναν συμβιβασμό», τόνισε.

Απόφαση όνειδος της ΕΕ: Ληστεύει τα κέρδη από τα «παγωμένα» ρωσικά assets και τα δίνει στην Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να κατασχέσει τα κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ από τα «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, ανοίγοντας τον δρόμο για να επιτραπεί η μεταφορά των κερδών στην Ουκρανία, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν οι Financial Times, επικαλούμενοι το προσχέδιο κειμένου.
Η ΕΕ πρότεινε -στις 12 Δεκεμβρίου 2023- ένα σχέδιο για την κατάσχεση περίπου 15 δισεκ. ευρώ από τα προβλεπόμενα κέρδη που προέρχονται από δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας και τη μεταφορά τους στην Ουκρανία, υπενθυμίζεται.
Η Κομισιόν υπολόγισε ότι το σχέδιο θα αποφέρει περίπου 3 δισεκ. ευρώ ετησίως ή 15 δισεκ. την περίοδο 2023-2027.
Το σχέδιο θα επηρεάσει πιο άμεσα την Euroclear, μια εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με έδρα το Βέλγιο που κατέχει περίπου 191 δισεκ. ευρώ σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, με την ΕΕ να συμφωνεί ότι τα κέρδη -που προκύπτουν από την Euroclear- δεν θα καταβάλλονται ως μερίσματα στους μετόχους έως ότου υπάρξει συμφωνία για τη δημιουργία «οικονομικής συνεισφοράς στον προϋπολογισμό της ΕΕ που θα συγκεντρώσει αυτά τα κέρδη για τη στήριξη της Ουκρανίας».
Αυτό θα είναι «σύμφωνο με τις ισχύουσες συμβατικές υποχρεώσεις και σύμφωνα με την ΕΕ και το διεθνές δίκαιο», αναφέρει το κείμενο.
Οι Financial Times μετέδωσαν ότι δεν υπάρχουν λεπτομέρειες σχετικά με ένα χρονοδιάγραμμα και η πρόταση «στοχεύει μόνο στα μελλοντικά κέρδη και δεν θα ισχύει αναδρομικά».
Το σχέδιο «θα επισημοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες».

Times (Βρετανικό ΜΜΕ): Το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να ανακοινώσει «στρατιωτικό Schengen» πριν από τη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου 2024


Οι χώρες του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να συμφωνήσουν να θεσπιστεί «μια στρατιωτική συνθήκη Schengen» που θα διασφάλιζε την ελεύθερη κυκλοφορία των στρατιωτικών νηοπομπών πριν από τη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο 2024 ανέφερε η βρετανική εφημερίδα The Times.
Ο επικεφαλής της Κοινής Διοίκησης Επιμελητείας και Υποστήριξης του ΝΑΤΟ (JSEC), Στρατηγός Alexander Solfrank, επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του στο δημοσίευμα ότι το ΝΑΤΟ ενδιαφέρεται να μειώσει τον αριθμό των γραφειοκρατικών κανονισμών για να αυξήσει την κινητικότητά του.
Επιπλέον, ο Στρατηγός Alexander Solfrank υποστήριξε την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της συμμαχίας στο θέμα της εναλλαξιμότητας του εξοπλισμού. Ειδικότερα, θεώρησε λανθασμένη την απαγόρευση της χρήσης αλεξίπτωτων από άλλες χώρες από αλεξιπτωτιστές μιας χώρας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ άρχισαν να δημιουργούν ένα «στρατιωτικό σύστημα Schengen» το φθινόπωρο του 2017.
Η πρωτοβουλία, που αρχικά εκφράστηκε από αρκετούς πολιτικούς της Βαλτικής, υποστηρίχθηκε ενεργά από την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας εκείνη την περίοδο.
Ο σχηματισμός αυτού του συστήματος έγινε ο κύριος στόχος του προγράμματος Μόνιμης Δομημένης Αμυντικής Συνεργασίας της ΕΕ (PESCO) που δημιουργήθηκε την ίδια χρονιά, ένα από τα βασικά στοιχεία του οποίου ήταν έργα επέκτασης και ενίσχυσης των ευρωπαϊκών υποδομών μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων δρόμων, σιδηροδρόμων, γεφυρών, σήραγγες, λιμάνια και αεροδρόμια, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι αυτοκινητόδρομοι για την παράδοση βαρέως και μεγάλου εξοπλισμού.
Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να συζητούν για την εναρμόνιση των πολύ διαφορετικών κανονισμών τους για τη μεταφορά στρατιωτικών και άλλων επικίνδυνων εμπορευμάτων, ιδίως εκρηκτικών.
Όλα αυτά υποτίθεται ότι θα οδηγούσαν στη δημιουργία ενός «στρατιωτικού Schengen» - ενός συστήματος που θα επέτρεπε ιδανικά σε νηοπομπές να διασχίζουν ολόκληρη την Ευρώπη βάσει μιας ενιαίας άδειας, σταματώντας μόνο για ανεφοδιασμό και ξεκούραση.
Αυτή η πρωτοβουλία υποστηρίχθηκε ενεργά από το ΝΑΤΟ.
Με την έναρξη του προγράμματος PESCO, η αλληλεπίδραση μεταξύ της συμμαχίας και της ΕΕ έχει ενταθεί σημαντικά.

Vaclav Klaus (Πρώην Πρόεδρος Τσεχίας): Η σύγκρουση στην Ουκρανία ξεκίνησε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το 2008

Η σύγκρουση στην Ουκρανία ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία στις 4 Απριλίου 2008, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, υποσχόμενοι την ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία, αυτή η δήλωση έγινε από τον πρώην Πρόεδρο της Τσεχικής Δημοκρατίας (2003 - 2013) Vaclav Klaus (Βάτσλαβ Κλάους).
Η ομιλία του πρώην προέδρου έγινε στις 15 Ιανουαρίου 2024 στο περιθώριο του Φόρουμ του Davos, ωστόσο, όπως γράφει η πολωνική Mysl Polska, τα κορυφαία ΜΜΕ του κόσμου «δεν παρατήρησαν» αυτή την ομιλία, καθώς απέκλινε «τρελά» από την αντιρωσική υστερία και προπαγάνδα της Δύσης.
Ο Vaclav Klaus δημοσίευσε αργότερα το κείμενο της ομιλίας στον ιστότοπό του.
«Αυτός ο πόλεμος ξεκίνησε στις 4 Απριλίου 2008.
Εκείνη την ημέρα, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, πάρθηκε η απόφαση να γίνουν δεκτές η Ουκρανία και η Γεωργία στο ΝΑΤΟ.
Ήμουν παρών σε εκείνη την εκδήλωση, κάθισα εκεί και ήδη ήξερα ότι αυτό που συνέβη ήταν τραγικό λάθος.
Προσπάθησα να αντιταχθώ σε αυτή την απόφαση που προωθήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία, σε αντίθεση με τη θέση της πλειοψηφίας των συμμετεχουσών χωρών και σε αντίθεση με τις θέσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας» τόνισε ο Vaclav Klaus.
Σύμφωνα με τον Vaclav Klaus, ακόμη και ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ στη Ρωσία William Burns προειδοποίησε την ηγεσία ότι ένα τέτοιο βήμα θα ήταν παραβίαση όλων των «κόκκινων γραμμών» για τη Ρωσία
Ο πρώην πρόεδρος Vaclav Klaus εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο κύριος στόχος της Ρωσίας ήταν να αποτρέψει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και όχι να «καταλάβει» την Ουκρανία.
Για αυτό, σύμφωνα με τον Vaclav Klaus, η Ρωσία δεν προχώρησε σε γενικευμένο πόλεμο αλλά στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση.
«Ολόκληρη η ουκρανική σύγκρουση θα μπορούσε και θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί.
Πρέπει να παραδεχτούμε ότι εμείς - ο υπόλοιπος κόσμος – αποτύχαμε» τόνισε ο Vaclav Klaus.
Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος του σλοβακικού κοινοβουλίου Lubos Blaga δήλωσε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία δεν θα είχε συμβεί εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ δεν είχαν φτάσει στα σύνορα της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα η Δύση χάνει από τη Ρωσία στην Ουκρανία «ολοκληρωτικά».
Ο Ρώσος πρόεδρος Putin τόνισε ότι η Δύση «δέκα φορές στη σειρά» εξαπάτησε τη Ρωσία στο θέμα της μη επέκτασης του ΝΑΤΟ.
Ο Putin υπενθύμισε ότι ο πόλεμος στο Donbass ξεκίνησε από τις δυτικές χώρες και την Ουκρανία το 2014, αφήνοντας στη Ρωσία μόνο μια επιλογή να ξεκινήσει την ειδική στρατιωτική επιχείρηση.

Ρωσία: Ζώνη απαγόρευσης πτήσεων σε ενεργειακές εγκαταστάσεις

Το υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας πρότεινε τον περιορισμό των πτήσεων πάνω από ρωσικές ενεργειακές υποδομές, όπως αναφέρει η εφημερίδα Vedomosti, έπειτα από σειρά συνδεόμενων με την Ουκρανία επιθέσεων αυτόν τον μήνα σε πετρελαϊκές υποδομές.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, βάσει του σχεδίου μόνο αεροσκάφη που έχουν αναπτυχθεί για να προστατεύσουν ενεργειακές εγκαταστάσεις, και αεροπλάνα ανώτατων Ρώσων αξιωματούχων ή επισκεπτόμενων ξένων αξιωματούχων θα επιτρέπεται να πετούν με ειδική άδεια στις καθορισμένες ζώνες.
Το υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Sergey Krivonos (Ουκρανός στρατηγός): Η Ουκρανική βιομηχανία πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα

Το ουκρανικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα θα μπορούσε να αναπτύξει όπλα μεγάλου βεληνεκούς πριν από τη ρωσική πυραυλική επίθεση στις 29 Δεκεμβρίου 2023, δήλωσε ο απόστρατος στρατηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Sergei Krivonos.
«Είχαμε όπλα μεγάλου βεληνεκούς μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου 2023 μπορούσαμε να τα παράγουμε», είπε ο Sergei Krivonos απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορούσαν να επιτεθούν στο ρωσικό έδαφος.
Διευκρίνισε ότι οι ρώσοι χτύπησαν στο σημείο όπου η Ουκρανία κατασκεύαζε πυραύλους.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον Sergei Krivonos, ρώτησε τους υπαλλήλους του γραφείου σχεδιασμού του Κιέβου «Luch» εάν η SBU ανοίγει ποινικές υποθέσεις εναντίον εκείνων που είχαν «διαρρεύσει πληροφορίες» για βασικά εργοστάσια του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος της Ουκρανίας.
Ο στρατηγός Sergei Krivonos ανέφερε στις 29 Δεκεμβρίου 2023 ότι μετά τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις, η Ουκρανία έχασε «μία από τις πιο ισχυρές» επιχειρήσεις του.
Στα τέλη Δεκεμβρίου 2023, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ο στρατός πραγματοποίησε 50 μαζικά χτυπήματα με όπλα ακριβείας και drones σε στρατηγικούς εχθρικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος, στρατιωτικών αεροδρομίων, οπλοστασίων και στρατιωτικών τοποθεσιών.

Αλέξανδρος Μερκούρης (Βρετανός ειδικός): Ο Ουκρανικός στρατός έχει δραματικές απώλειες – Πανικός στο Kharkiv

Ο ρωσικός στρατός πρόσφατα βελτίωσε σημαντικά τη θέση του στη ζώνη ειδικής επιχείρησης, προκαλώντας μεγάλες απώλειες στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, δήλωσε ο Βρετανός ειδικός Αλέξανδρος Μερκούρης.
«Η ενεργός άμυνα των Ρώσων λειτούργησε πολύ καλά.
Όχι μόνο βελτίωσαν τις θέσεις σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής, αλλά εξασφάλισαν επίσης ότι ο ουκρανικός στρατός υπέστη μεγάλες απώλειες.
Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις χάνουν περίπου 1.200 στρατιώτες την ημέρα» τόνισε ο Αλέξανδρος Μερκούρης.
Όπως προβλέπει ο Μερκούρης, η Ρωσία θα αυξήσει το οπλοστάσιό της τον Φεβρουάριο-Μάρτιο 2024, παράγοντας περισσότερα drones, τεθωρακισμένα οχήματα και πυραύλους.
Την ίδια στιγμή, η Ουκρανία δεν θα είναι σε θέση να ανταγωνιστεί τις στρατιωτικοβιομηχανικές δυνατότητες της Ρωσίας ακόμη και με νέα υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες τονίζει ο Αλέξανδρος Μερκούρης.

Οι Ουκρανοί πανικόβλητοι τρέχουν να σωθούν στο Kharkiv

Τα πλήγματα των ρωσικών βαρέων φλογοβόλων συστημάτων (TOS) «Solntsepek» προκάλεσαν πανικό στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις κοντά στο Kharkiv, δήλωσε ο Βρετανός ειδικός Αλέξανδρος Μερκούρης.
«Όλες οι επιθέσεις του ουκρανικού στρατού στην περιοχή του Kharkiv απωθήθηκαν, έπρεπε να υποχωρήσουν.
Είναι επίσης γνωστό ότι οι Ρώσοι χτύπησαν τον εχθρό με τρομακτικά, απίστευτα ισχυρά συστήματα φλογοβόλων TOS», είπε ο Αλέξανδρος Μερκούρης.

Military TV: Είναι απίστευτο η Ουκρανία δεν έχει καταρρίψει κανένα ρωσικό πύραυλο X-22

Τα δυτικά συστήματα αεράμυνας που παραδόθηκαν στην Ουκρανία δεν μπόρεσαν να αναχαιτίσουν ούτε έναν ρωσικό πύραυλο X-22, αναφέρει το κανάλι Military TV.
«Οι ουκρανικές δυνάμεις αεράμυνας φοβούνται πραγματικά το X-22.
Παρά το γεγονός ότι η Ουκρανία έχει λάβει δυτική στρατιωτική βοήθεια με τη μορφή αντιαεροπορικών συστημάτων όπως SAMP-T, Patriot, IRIS-T, NASAMS και Crotale, οι ουκρανικές αρχές αναφέρουν ότι αυτά τα συστήματα δεν μπορούν να αντέξουν τις απειλές από το ρωσικό πύραυλο X-22».
Διευκρινίζεται ότι η έκδοση του πυραύλου, που αναβαθμίστηκε το 2016, κινείται με πολύ υψηλή ταχύτητα 4,6 Mach και χτυπά από ακανόνιστη τροχιά, αιφνιδιάζοντας τον εχθρό.
Όπως τονίζουν δυτικοί αναλυτές, οι επιθέσεις με X-22 έγιναν μια πραγματική δοκιμασία για την αεράμυνα της Ουκρανίας.
Νωρίτερα, ο Yuriy Ignat σύμβουλος της Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε ότι η ουκρανική αεράμυνα δεν μπορεί να αναχαιτίσει πυραύλους X-22.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποιούν την τεχνική της γρήγορης αλλαγής της τροχιάς των πυραύλων.
Εξαιτίας αυτού, τα βλήματα συχνά δεν ανιχνεύονται από το σύστημα αεράμυνας.

Ο «σκληρός» των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών προειδοποιεί - «Θα εξαφανίσουμε την Ουκρανία»

Κορυφαίος Ρώσος αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί ότι η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για οποιαδήποτε διευθέτηση εκτός από την εξάλειψη του ουκρανικού κράτους.
Ο διευθυντής της Ρωσικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Εξωτερικού Sergei Naryshkin δήλωσε ότι το ουκρανικό κράτος και η κυβέρνηση έχουν μια "πολύ θλιβερή μοίρα" και ότι η Ρωσία "δεν θα σταματήσει στα μισά του δρόμου".
Στην αρχική εισβολή της στην Ουκρανία, η Ρωσία ήλπιζε να εισέλθει στο Κίεβο και να ανατρέψει την ουκρανική κυβέρνηση πριν εγκαταστήσει τους δικούς της αξιωματούχους.
Το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου, που εδρεύει στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι ο κ. Naryshkin είχε κάνει παρόμοια δήλωση στο παρελθόν ότι η Ρωσία "δεν θα σταματήσει στα μισά του δρόμου" στον αγώνα της με τη ναζιστική ιδεολογία - ένα θέμα που η Μόσχα χρησιμοποίησε για να δικαιολογήσει την εισβολή της, σημειώνει το Sky News.

Ο Zelensky ο Ουκρανός Πρόεδρος δηλώνει εισοδήματα 98.000 δολάρια το 2022

Ο Vladimir Zelensky και η οικογένειά του κέρδισαν 3,7 εκατομμύρια hryvnia (πάνω από 98 χιλιάδες δολάρια) το 2022, ανέφερε το γραφείο του Ουκρανού Προέδρου.
«Ο Vladimir Zelensky δημοσίευσε δηλώσεις... για την περιουσία, τα έσοδα, τα έξοδα και τις οικονομικές υποχρεώσεις για το 2021 και το 2022...
Σύμφωνα με τη δήλωση του 2022, το εισόδημα του αρχηγού του κράτους και των μελών της οικογένειάς του ανήλθε σε 3,692 εκατομμύρια εθνικά νομίσματα (πάνω από 98.000 δολάρια)», αναφέρει ένα μήνυμα που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του γραφείου του Zelensky.
Σύμφωνα με το γραφείο, το 2021 το εισόδημα του Zelensky και της οικογένειάς του ανήλθε σε σχεδόν 11 εκατομμύρια εθνικού νομίσματος (πάνω από 290.000 δολάρια με την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία).
Περίπου το ήμισυ αυτού του ποσού είναι μισθός, τραπεζικοί τόκοι και εισόδημα από ενοικίαση ακινήτων.
Σε σύγκριση με το 2020, τα έσοδα μειώθηκαν κατά σχεδόν 12 εκατομμύρια εθνικού νομίσματος (σχεδόν 320.000 δολάρια με την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία).
Το γραφείο του Zelensky διευκρίνισε ότι το 2021-2022 δεν υπήρξαν αλλαγές στα περιουσιακά στοιχεία, τα ακίνητα ή τα οχήματα του Zelensky.
Τον Μάρτιο του 2022, το ουκρανικό κοινοβούλιο ανέστειλε την υποχρεωτική υποβολή δηλώσεων εισοδήματος από υπαλλήλους κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού νόμου.

«Ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού Valery Zaluzhny υπέβαλε την παραίτησή του» αποκάλυψε Ουκρανός βουλευτής

Σε μια αποκάλυψη βόμβα προέβη ο βουλευτής της Verkhovna Rada, Alexei Goncharenko.
Όπως έκανε γνωστό, o ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny παραιτήθηκε των καθηκόντων του.
«Δύο πηγές μου είπαν ότι ναι.
Ο Zaluzhny ανακοίνωσε την παραίτησή του, αλλά δεν υπάρχει ακόμη διάταγμα» έγραψε στο κανάλι του Telegram.
Σύμφωνα με τον βουλευτή, στον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας προτάθηκε θέση πρέσβη σε μία από τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά εκείνος αρνήθηκε.
Μέχρι στιγμής το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, μετά τις αποκαλύψεις περί παραίτησης Zaluzhny, διαψεύδει την πληροφορία.
«Αγαπητοί δημοσιογράφοι, απαντάμε αμέσως σε όλους: όχι, αυτό δεν είναι αλήθεια», αναφέρει η δημοσίευση.

Προέλαση ρώσων σε όλο το μέτωπο

Κέρδισαν νέα εδάφη οι ρώσοι σε Kupyansk και Kreminna

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις βορειοανατολικά και ανατολικά του Kupyansk στις 28 Ιανουαρίου, αλλά δεν προχώρησαν. 
Ο Εκπρόσωπος του Διοικητή των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας, Αντισυνταγματάρχης Volodymyr Fityo, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να δίνουν προτεραιότητα στην κατεύθυνση Kupyansk και ότι η ρωσική μαχητική δραστηριότητα είναι πιο έντονη κατά μήκος της γραμμής Kupyansk-Lyman παρά γύρω από το Bakhmut.
Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν νοτιοανατολικά του Kupyansk (βορειοδυτικά του Svatove) στις 28 Ιανουαρίου.
Στοιχεία της Ρωσικής 47ης Μεραρχίας Τάνκ (1η Στρατιά Τάνκ Φρουράς, Δυτική Στρατιωτική Περιοχή [WMD]) κατέλαβαν την Tabaivka (νοτιοανατολικά του Kupyansk) και τα κυρίαρχα ύψη στην περιοχή αφού κατέλαβαν το Krokhmalne (νοτιοανατολικά της Tabaivka).
Οι ρωσικές πηγές ενίσχυσαν επίσης έναν ουκρανικό διαδραστικό χάρτη, ο οποίος έδειχνε την Tabaivka υπό ρωσικό έλεγχο.
Οι ρωσικές δυνάμεις αναπτύσσουν επίθεση στην κατεύθυνση Pishchane (20 χλμ νοτιοανατολικά του Kupyansk) από την Tabaivka σε μια προσπάθεια να φτάσουν στον ποταμό Oskil και το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν τις ρωσικές επιθέσεις ανατολικά του Pishchane και κοντά στην Tabaivka και Stelmakhivka (βορειοδυτικά του Svatove και νότια του Berestove).
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα δυτικά της Kreminna.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 28 Ιανουαρίου υποδεικνύουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν σε ένα πεδίο ανατολικά της Yampolivka (δυτικά της Kreminna).

Νέα προέλαση ρώσων στην Avdiivka

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν πρόσφατα επιβεβαιωμένες προόδους κοντά στην Avdiivka εν μέσω συνεχιζόμενων θέσεων στην περιοχή στις 28 Ιανουαρίου.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 28 Ιανουαρίου υποδεικνύουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν βόρεια του Stepove (βορειοδυτικά της Avdiivka) και στο νοτιοανατολικό Pervomaiske (νοτιοδυτικά της Avdiivka).
Οι θέσεις συνεχίστηκαν βορειοδυτικά της Avdiivka κοντά στην Ochertyne, τη Novobakhmutivka και το Stepove. κοντά στην ίδια την Avdiivka, δυτικά της Avdiivka κοντά στον Tonenke και νοτιοδυτικά της Avdiivka κοντά στο Sieverne, το Pervomaiske και το Nevelske.

Ο ρωσικός στρατός ελέγχει την Tabaivka

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε την απελευθέρωση του χωριού Tabaivka στην περιοχή Kharkov, ανέφερε σχετικά το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Σύμφωνα με το αρμόδιο τμήμα, η εξέλιξη σημειώθηκε μετά τις ενέργειες των μονάδων της Δυτικής Ομάδας Δυνάμεων στην κατεύθυνση Kupyansk.
Εν τω μεταξύ στην περιοχή Sinkovka, αποκρούστηκαν τρεις επιθέσεις από ομάδες εφόδου της 30ης και 32ης μηχανοποιημένης ταξιαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU).
Ως αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχασαν έως και 30 στρατιωτικούς οι οποίοι σκοτώθηκαν, δύο τεθωρακισμένα αυτοκίνητα, τρία φορτηγά και ένα οβιδοβόλο Msta-B.
Στην κατεύθυνση του Krasnolimansk, μονάδες της Κεντρικής Ομάδας Δυνάμεων βελτίωσαν τη θέση τους κατά μήκος της πρώτης γραμμής και χτύπησαν ομάδες επίθεσης της 63ης μηχανοποιημένης ταξιαρχίας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στις περιοχές Yampolovka και Chervonaya Dibrova.
Εκεί ο εχθρός - αναφέρουν οι Ρώσοι - έχασε περίπου 280 στρατιώτες, ένα τανκ και τρία οχήματα.
Στην κατεύθυνση του Donetsk, η Νότια Ομάδα Δυνάμεων απέκρουσε έξι επιθέσεις από τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, με αποτέλεσμα την καταστροφή έως και 210 στρατιωτικών, δύο φορτηγών, δύο πυροβόλα D-30 και ένα αντιαρματικό πυροβόλο Rapier.
Στην κατεύθυνση του Yuzhnodonetsk, η ομάδα Vostok απέκρουσε επιτυχώς μια επίθεση της 127ης Ταξιαρχίας Επίγειας Άμυνας στην περιοχή Priyutnoye· οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχασαν έως και 90 άτομα προσωπικό και δύο οχήματα. Στην κατεύθυνση Zaporozhye, πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις στην 33η και 65η μηχανοποιημένη ταξιαρχία των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και στην 112η ταξιαρχία άμυνας.
Στην κατεύθυνση Kherson, πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις σε μονάδες της 38ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στην περιοχή Muzykovka, με αποτέλεσμα οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις να χάσουν έως και 40 στρατιωτικούς και τέσσερα οχήματα.

Luhansk_Battle_Map_Draft_January_28_2024.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_January_28_2024.png

Avdiivka_and_Donetsk_City_Battle_Map_Draft_January_28_2024.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_January_28_2024.png

Pyatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_January_28_2024.png

www.bankingnewsw.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης