Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο έλεος της Κίνας οι ΗΠΑ – Ζητούν να πιέσει το Ιράν για να σταματήσουν οι επιθέσεις των Houthi στην Ερυθρά Θάλασσα

Στο έλεος της Κίνας οι ΗΠΑ –  Ζητούν να πιέσει το Ιράν για να σταματήσουν οι επιθέσεις των Houthi στην Ερυθρά Θάλασσα
Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Jake Sullivan ζήτησε από τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Wang Yi να ασκήσει την επιρροή της χώρας του για να βοηθήσει να σταματήσει η υποστήριξη του Ιράν προς τους Houthi
Σχετικά Άρθρα
Στην Κίνα εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι ΗΠΑ προκειμένου να ασκήσει την επιρροή της στο Ιράν ώστε να σταματήσουν οι επιθέσεις των ανταρτών Houti της Υεμένης κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Jake Sullivan ζήτησε από τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Wang Yi να ασκήσει την επιρροή της χώρας του για να βοηθήσει να σταματήσει η υποστήριξη του Ιράν προς τους Houthi που επιτίθενται σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, είπε συγκεκριμένα.
«Το Πεκίνο μας λέει ότι θίγει το θέμα με το Ιράν αλλά εμείς βλέπουμε τι συμβαίνει στην πραγματικότητα, και αυτές οι επιθέσεις φαίνεται να συνεχίζονται», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον περιμένει να δει εάν η Κίνα το κάνει αυτό και πόσο αποτελεσματική θα είναι.
Υπογράμμισε ότι ο Sullivan είχε αναφέρει την προσδοκία αυτή της Ουάσινγκτον στις συζητήσεις που μόλις είχε στη Μπανγκόκ με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών.
2_168.jpg

1_44.png

Παρανάλωμα του πυρός το Marlin Luanda

Την ίδια ώρα στάχτη έγινε το μεγάλο βρετανικό πετρελαιοφόρο που έπληξαν οι αντάρτες Houthi της Υεμένης στο Κόλπο του Aden καθώς η κατάσβεση της πυρκαγιάς αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα λόγω του φορτίου του πλοίου.
Οι Houthi εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση κατά του βρετανικού δεξαμενόπλοιου Marlin Luanda της Trafigura, που μετέφερε ρωσικά καύσιμα το απόγευμα το απόγευμα της Παρασκευής 26/1.
«Στις 26 Ιανουαρίου και ώρα 7:45 μ.μ. (ώρα Υεμένης, 6.45 μ.μ. ώρα Ελλάδος), οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν τρομοκράτες Houthi εκτόξευσαν αντιπλοϊκό βαλλιστικό πύραυλο από περιοχή που ελέγχουν στην Υεμένη και έπληξαν το πετρελαιοφόρο M/V Marlin Luanda υπό σημαία των Νήσων Μάρσαλ. Το καταδρομικό USS Carney (DDG 64) και άλλα συμμαχικά πλοία ανταποκρίθηκαν και προσφέρουν βοήθεια. Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί μέχρι στιγμής», είχε ανακοινώσει η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση.

3_25.png
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο αργότερα ο εμπορικός οίκος Trafigura, το πλοίο μετέφερε ρωσικά καύσιμα - συγκεκριμένα νάφθα.
Η φωτιά από το πλήγμα των Houthi πέρασε σε μια από τις δεξαμενές καυσίμων του πλοίου και για το λόγο αυτό αποδεικνύεται πολύ δύσκολο να τεθεί υπό έλεγχο.
«Χρησιμοποιείται ο εξοπλισμός πυρόσβεσης του πλοίου για την καταστολή και τον έλεγχο της πυρκαγιάς που ξέσπασε σε μια δεξαμενή φορτίου στη δεξιά πλευρά», ανέφερε η εταιρία Trafigura σε ανακοίνωσή της το πρωί του Σαββάτου 27/1, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε επαφή με το δεξαμενόπλοιο.
Ο αμερικανικός στρατός είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ένα πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και άλλα σκάφη παρείχαν βοήθεια μετά το πλήγμα που δέχθηκε το Marlin Luanda από αντιπλοϊκό πύραυλο των Houthi.
«Το πλήρωμα συνεχίζει τις προσπάθειες να ελέγξει τη φωτιά σε μία από τις δεξαμενές φορτίου του πλοίου με την υποστήριξη στρατιωτικών σκαφών.
Η ασφάλεια του πληρώματος παραμένει η ύψιστη προτεραιότητά μας», πρόσθεσε η Trafigura.
«Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή απώλειες σε σχέση με το περιστατικό επί του Marlin Luanda» σημειώνεται.

4_148.JPG
Επίθεση ΗΠΑ κατά Houthi

Tο τηλεοπτικό δίκτυο Almasirah των Houthi μετέδωσε ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο εξαπέλυσαν δύο αεροπορικές επιθέσεις που είχαν στόχο το λιμάνι Ras Isa στην επαρχία Hondeida της Υεμένης.
Οι επιθέσεις σημειώθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου 27/1.

Όμως δεν είναι μόνο το Ιράν στο πλευρό των Houthi

Όμως στο πλευρό των Houthi δεν είναι μόνο το Ιράν, βρίσκεται ολόκληρος ο αραβικός κόσμος.
Αυτό διαπιστώνει νέα ανάλυση των Financial Times, αξιολογώντας τις αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και στα μεγάλα μέσα ενημέρωσης του αραβικού κόσμου.
«Ευχαριστούμε τον Θεό για τους Houthis», έγραψε ένας Ιρακινός σχολιαστής κάτω από μια από τις viral αναρτήσεις ενός μαχητή στο Instagram, ένα συναίσθημα που απηχούν εκατοντάδες άλλοι.
«Είναι οι μόνοι Άραβες που βοηθούν την Παλαιστίνη», ανέφερε.
Οι Houthi έχουν αποκτήσει νέους θαυμαστές σε όλο τον αραβικό κόσμο, πολλοί από τους οποίους γνωρίζουν ελάχιστα για την ιστορία της ισλαμιστικής ομάδας ή τις ολοένα και πιο κατασταλτικές τακτικές στη χώρα τους.
Η δημοτικότητά τους, η οποία φαίνεται να ξεπερνά τις θρησκευτικές διαιρέσεις, έχει αυξηθεί από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Hamas τον Οκτώβριο και το κίνημα άρχισε τις επιθέσεις με πυραύλους και drone σε πλοία που διέσχιζαν την Ερυθρά Θάλασσα. Ενώ η εκστρατεία των Houthis έχει προκαλέσει μικρή φυσική ζημιά στα πλοία, έχει διαταράξει το παγκόσμιο εμπόριο και έχει παγιώσει τη φήμη τους ως μία από τις πιο ενεργές φατρίες στον λεγόμενο Άξονα Αντίστασης του Ιράν.
Η ομάδα έχει παρασύρει τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο σε μάχη, αν και οι επιδρομές που ξεκίνησαν αυτόν τον μήνα δεν έχουν κάνει πολλά για να διαλύσουν τις επιθέσεις των Houthi.

yemen_2.jpg
Δημόσια οργή

Οι αντιδράσεις από πολλές χώρες αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη δημόσια οργή σε όλο τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο για τον πόλεμο Ισραήλ-Hamas στη Γάζα.
Περισσότεροι από 26.200 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στον θύλακα και η συντριπτική πλειονότητα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων του έχουν εκτοπιστεί λόγω του πολέμου που προκλήθηκε από την επίθεση της Hamas στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Τουλάχιστον 1.200 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν στην επίθεση, σύμφωνα με ισραηλινά στοιχεία.
Με πλάνα από θανατηφόρους βομβαρδισμούς και πεινασμένα παιδιά να μεταδίδονται ζωντανά σε αραβικά σπίτια, η οργή έχει επικεντρωθεί στα αντιληπτά διπλά μέτρα και σταθμά και την απροθυμία της Δύσης να λογοδοτήσει το Ισραήλ — όχι μόνο για αυτόν τον πόλεμο, αλλά και για τη μεταχείρισή του προς τους Παλαιστινίους. τα τελευταία 75 χρόνια.
Μεγάλο μέρος αυτής της οργής στρέφεται στις ΗΠΑ για την υποστήριξή τους στο Ισραήλ.

00_7.jpg

Τι είναι το κίνημα της Υεμένης

Το κίνημα της Υεμένης, γνωστό και ως Ansar Allah, ηγούνταν αρχικά από μέλη της φυλής Houthi που ανήκουν στη σιιτική αίρεση των Zaydi.
Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 μετατράπηκε σε μια άχρηστη δύναμη που αγωνίστηκε για να ανατρέψει την αυταρχική κυβέρνηση της Υεμένης.
Το σύνθημά τους είναι «Θάνατος στην Αμερική, Θάνατος στο Ισραήλ, κατάρα στους Εβραίους».
Ενώ οι Houthi έχουν δεσμούς με το Ιράν, δεν είναι τόσο ιδεολογικά ευθυγραμμισμένοι με την Τεχεράνη όσο άλλοι μαχητές στην περιοχή.
Αλλά έχουν πλησιάσει πιο κοντά στην Ισλαμική Δημοκρατία, η οποία τους βοήθησε να πολεμήσουν έναν πόλεμο εννέα ετών εναντίον ενός συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία που παρενέβη στην εμφύλια σύγκρουση της Υεμένης το 2015.
Εκατοντάδες χιλιάδες Υεμενίτες σκοτώθηκαν είτε από τις μάχες είτε από την πείνα και τις αρρώστιες που επικράτησαν μετά από αυτό.
Αλλά οι Houthi άντεξαν, συμφωνήθηκε μια ασταθής εκεχειρία με το Ριάντ και οι αντάρτες κράτησαν το μεγαλύτερο μέρος της Υεμένης, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά.
Ο Ibrahim Jalal, μελετητής στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής και εταίρος στο Horizon Insights, είπε ότι οι Houthis είχαν από καιρό αποδείξει ότι είναι «μαέστροι» στην προπαγάνδα και ο τρόπος με τον οποίο ευθυγραμμίστηκαν με τη Γάζα «δεν αποτελεί εξαίρεση».
«Με το να πλαισιώνονται ως υπερασπιστές της παλαιστινιακής υπόθεσης, αξιοποίησαν τις επιθέσεις τους και αναδείχθηκαν ως ανατρεπτικοί και πολύ δημοφιλείς ηθοποιοί», είπε ο Jalal.
Είπε ότι οι Houthi έρχονται σε αντίθεση με τα αραβικά κράτη που είχαν στραφεί στη διπλωματία αντί να ασκήσουν στρατιωτική ισχύ.
Μια δημοσκόπηση του Παλαιστινιακού Κέντρου Έρευνας Πολιτικής και Έρευνας που διεξήχθη στα τέλη του 2023 διαπίστωσε ότι οι κάτοικοι της Γάζας και της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης κατέταξαν την απάντηση της Υεμένης στον πόλεμο Ισραήλ-Hamas ως την πιο ικανοποιητική μεταξύ των περιφερειακών παραγόντων.
«Ο μόνος μας υποστηρικτής είναι η Υεμένη», είπε η Sadeen, μια Παλαιστίνια φοιτήτρια που ζει στην Ιερουσαλήμ, η οποία είπε ότι δεν είχε ακούσει για τους Houthi πριν δει βίντεο από τις δραματικές επιθέσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα.
«Για πρώτη φορά ένιωσα ότι κάποιος μας στήριξε με πράξεις, όχι μόνο λόγια».
Στην Υεμένη, όπου πολλοί απεχθάνονται τους Houthi, ο έπαινος για την ομάδα είναι στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών, ακόμη και μεταξύ των αρχαίων αντιπάλων τους που έχουν χαρακτηρίσει τα χτυπήματα σε ναυτιλιακούς στόχους «δίκαια».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης