Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Σχέδιο για ανάπτυξη των πρώτων μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων

ΕΕ: Σχέδιο για ανάπτυξη των πρώτων μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων
Μετά την ενεργειακή κρίση του 2022, πολλές κυβερνήσεις – με εξαίρεση τη γερμανική - επέλεξαν να επενδύσουν περισσότερο στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας
Σχετικά Άρθρα
Κομβικός μήνας για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι ο Φεβρουάριος, καθώς η Κομισιόν πρόκειται να παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο με στόχο την ανάπτυξη των πρώτων μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων (SMR) στην γηραιά ήπειρο στις αρχές της επόμενης δεκαετίας.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), οι SMR είναι προηγμένοι πυρηνικοί αντιδραστήρες που έχουν ισχύ μέχρι και 300 MW(e) ανά μονάδα, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο της δυναμικότητας παραγωγής των παραδοσιακών πυρηνικών αντιδραστήρων.
Οι SMR προσφέρουν εξοικονόμηση κόστους και χρόνου κατασκευής και μπορούν να αναπτυχθούν σταδιακά για να ανταποκρίνονται στην αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας, αναφέρει ο οργανισμός.
Η ΕΕ και άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες επιδιώκουν να ενισχύσουν την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας για να επιτύχουν τους φιλόδοξους κλιματικούς στόχους τους.  
Η ΕΕ επιδιώκει έτσι να δημιουργήσει μια ευρωπαϊκή βιομηχανική συμμαχία για τους SMR, καθώς η ευρωσυμμαχία παρακολουθεί ένα όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την χρήση πυρηνικής ενέργειας και για τις δυνατότητές της, ώστε να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις που υπάρχουν, όπως την απουσία ενεργειακής αυτάρκειας της Ευρώπης.
Η Κομισιόν έχει πλέον συντάξει ένα σχέδιο Ευρωπαϊκής Βιομηχανικής Συμμαχίας, στόχος της οποίας «είναι να διευκολύνει και να επιταχύνει την ανάπτυξη, την επίδειξη και την εγκατάσταση των πρώτων έργων SMR στην Ευρώπη στις αρχές της δεκαετίας του 2030», με βάση σχετικό ρεπορτάζ που έφερε στη δημοσιότητα το πρακτορείο Bloomberg.
Σύμφωνα με το σχέδιο, οι SMR θα μπορούσαν να συμβάλουν στον νέο στόχο της ΕΕ για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 90% μέχρι το 2040.
Η επιστροφή πολλών χωρών στην πυρηνική ενέργεια προβλέπεται να οδηγήσει σε παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικούς αντιδραστήρες σε επίπεδο ρεκόρ το 2025, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) σε έκθεσή του νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Μετά την ενεργειακή κρίση του 2022, πολλές κυβερνήσεις – με εξαίρεση τη γερμανική - επέλεξαν να επενδύσουν περισσότερο στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας για να διασφαλίσουν ενεργειακή αυτάρκεια και να ρίξουν τις εκπομπές από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς στοχεύουν στην επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης