Τελευταία Νέα
Διεθνή

LEAK: «Στρατηγικό πλαίσιο» για τις νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης

LEAK: «Στρατηγικό πλαίσιο» για τις νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης
Η στρατηγική αυτή θεωρείται ήδη ένα πρώτο βήμα προς μια βιομηχανική πολιτική εστιασμένη στην Τεχνητή Νοημοσύνη
Η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει μια στρατηγική καινοτομίας για την Τεχνητή Νοημοσύνη με στόχο τη δημιουργία «εργοστασίων τεχνητής νοημοσύνης» και την ενίσχυση της υιοθέτησης της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης σε στρατηγικούς τομείς, σύμφωνα με ένα προσχέδιο πρότασης που είδε το Euractiv.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει την ανακοίνωση «για την ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων και της καινοτομίας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης» έως τα τέλη Ιανουαρίου.
Η στρατηγική αυτή θεωρείται ήδη ως ένα πρώτο βήμα προς μια βιομηχανική πολιτική εστιασμένη στην Τεχνητή Νοημοσύνη, ενώ από ρυθμιστικής πλευράς, η ΕΕ είναι πολύ κοντά στην επίσημη έγκριση της Πράξης για την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Στο έγγραφο σημειώνεται πώς η πρωτοβουλία κατέστη αναγκαία λόγω της ραγδαίας και ανατρεπτικής επιτάχυνσης της Τεχνητής Νοημοσύνης, επισημαίνοντας τον κρίσιμο ρόλο των μοντέλων θεμελίωσης όπως το GPT-4, το οποίο οδήγησε σε συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης γενικού σκοπού, όπως το ChatGPT της OpenAI και το Bard της Google.
«Η γνώση των τελευταίων εξελίξεων στη παραγωγική ΤΝ θα καταστεί βασικός μοχλός της ανταγωνιστικότητας και της τεχνολογικής κυριαρχίας της Ευρώπης», αναφέρεται στη στρατηγική, η οποία συνολικά περιγράφει ένα στρατηγικό επενδυτικό πλαίσιο που αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της ΕΕ.

Εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης

Στο επίκεντρο της στρατηγικής της Κομισιόν βρίσκονται τα λεγόμενα «εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης», τα οποία ορίζονται ως «ανοικτά οικοσυστήματα που σχηματίζονται γύρω από τους ευρωπαϊκούς δημόσιους υπερυπολογιστές και συγκεντρώνουν βασικούς υλικούς και ανθρώπινους πόρους που απαιτούνται για την ανάπτυξη παραγωγικών μοντέλων και εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης».
Οι υπερυπολογιστές που είναι αφιερωμένοι στην ΤΝ και τα κοντινά ή καλά συνδεδεμένα «συνδεδεμένα» κέντρα δεδομένων θα αποτελέσουν τη φυσική υποδομή. Αυτά τα «εργοστάσια ΤΝ» προορίζονται επίσης να διεξάγουν απροσδιόριστες «δραστηριότητες προσέλκυσης ταλέντων μεγάλης κλίμακας».

Υπερυπολογιστές και κέντρα δεδομένων

Στο εσωτερικό της Επιτροπής, η κοινή επιχείρηση για την ευρωπαϊκή υπολογιστική υψηλών επιδόσεων (EuroHPC JU), θεωρείται ευρέως ως μια επιτυχημένη ιστορία για αυτό το είδος σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Μόλις ολοκληρωθεί, θα δημιουργήσει ένα δίκτυο οκτώ διασυνδεδεμένων υπερυπολογιστών.
Έτσι, η ιδέα είναι να τροποποιηθεί η νομική βάση της EuroHPC JU ώστε να εισαχθεί η έννοια των «εργοστασίων τεχνητής νοημοσύνης» και η οποία θα περιγράφει λεπτομερώς πώς η πρωτοβουλία θα πρέπει να παρέχει υποδομή υπηρεσιών υπερυπολογιστών ειδικά για την εκπαίδευση μοντέλων μεγάλης κλίμακας, μειώνοντας τον χρόνο εκπαίδευσης από μήνες σε εβδομάδες.
Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις και οι ερευνητές θα μπορούσαν επίσης να έχουν πρόσβαση σε αυτή την υπολογιστική ισχύ ως υπηρεσία σε ολόκληρη την ΕΕ, αλλά πρώτα θα πρέπει να αποδείξουν ότι το έργο τους είναι «ηθικό και υπεύθυνο».
Η προσχώρηση στο Σύμφωνο για την ΤΝ, μια εθελοντική πρωτοβουλία για την έγκαιρη συμμόρφωση με τον νόμο για την ΤΝ, είναι ένα άνοιγμα για να αποδειχθεί αυτή η δέσμευση.
«Η υπολογιστική υποδομή είναι ένα απαγορευτικά ακριβό στοιχείο της ΤΝ, δημιουργώντας υψηλά εμπόδια για την είσοδο των νεοφυών επιχειρήσεων στην αγορά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πρόταση της Επιτροπής είναι τόσο σημαντική: παρέχοντας την πληροφορική ως δημόσιο αγαθό, επιτρέπει σε περισσότερες ΜμΕ να δημιουργήσουν τα δικά τους μοντέλα αντί να βασίζονται σε προϊόντα της Μεγάλης Τεχνολογίας», δήλωσε στο Euractiv ο Sebastiano Toffaletti, γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας DIGITAL SME Alliance.
Επιπλέον, μέρος της υποδομής θα είναι τα «καθιερωμένα» κέντρα δεδομένων που συνδέονται με τους κοινούς ευρωπαϊκούς χώρους δεδομένων. Ωστόσο, δεν παρέχονται λεπτομέρειες σχετικά με την επιλογή των κέντρων δεδομένων, αλλά η ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής υποδομής cloud έχει γίνει όλο και πιο πολιτική.

Κοινότητα καινοτομίας

Ένας άλλος άξονας των εργοστασίων τεχνητής νοημοσύνης είναι τα ειδικά κέντρα υπηρεσιών υποστήριξης υπερυπολογιστών για την υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων και ερευνητών στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.
Η EuroHPC JU θα παρέχει ένα ενιαίο σημείο επαφής για την ανακατεύθυνση των νεοφυών επιχειρήσεων στο κατάλληλο κέντρο υποστήριξης.
Οι υπηρεσίες υποστήριξης περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις προγραμματισμού φιλικές προς τους υπερυπολογιστές, αλγοριθμική υποστήριξη για την ανάπτυξη και αξιολόγηση μοντέλων εκπαίδευσης ΤΝ και υποστήριξη για την ανάπτυξη νέων εφαρμογών σε κρίσιμους τομείς όπως η ρομποτική, η μεταποίηση και τα νέα υλικά.
Όλα τα εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να συνεργάζονται στενά μεταξύ τους, με τα κέντρα τεχνογνωσίας EuroHPC και άλλες σχετικές πρωτοβουλίες της Ένωσης για την τεχνητή νοημοσύνη. Ωστόσο, δεν αναφέρονται ρητά τα ρυθμιστικά sandboxes το Νόμο για την ΤΝ.

Βιομηχανική υιοθέτηση

Ενώ τα εργοστάσια για την ΤΝ επικεντρώνονται στο επίπεδο των υποδομών και των εισροών, η Επιτροπή θέλει επίσης να δρομολογήσει το GenAI4EU για την προώθηση της κάθετης υιοθέτησης της ΤΝ σε όλη την Ένωση, διότι η «έλλειψη μιας προσέγγισης οικοσυστήματος που να συγκεντρώνει τις απαραίτητες ΤΝ και κλαδικές δεξιότητες κινδυνεύει να εμποδίσει την ικανότητα της Ένωσης να κυριαρχήσει στις τελευταίες εξελίξεις της ΤΝ».
Η ιδέα είναι να συνδεθούν νεοφυείς επιχειρήσεις ΤΝ με καθιερωμένες εταιρείες σε παραδοσιακούς κλάδους όπως η μεταποίηση. Το Γραφείο Τεχνητής Νοημοσύνης που θα συσταθεί βάσει του νόμου για την ΤΝ θα παρακολουθεί την πρόοδο αυτών των στρατηγικών εφαρμογών σε σχέση με προκαθορισμένους στόχους.
Οι δυνατότητες για τα παραγωγικά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης είναι ορατές κυρίως στη ρομποτική, την υγειονομική περίθαλψη, τις βιοτεχνολογίες – για τις οποίες θα παρουσιαστεί φέτος μια πρωτοβουλία, στα χημικά, τα νέα υλικά, τις μπαταρίες, τη μεταποίηση, τη μηχανική, την κινητικότητα, την κλιματική αλλαγή, τους εικονικούς κόσμους, τα ψηφιακά δίδυμα, την κυβερνοασφάλεια, την αεροδιαστημική, την αγροδιατροφή, την επιστήμη, την επιστήμη, τον δημόσιο τομέα.
Η χρηματοδότηση του GenAI4EU θα προέλθει από τα προγράμματα Horizon Europe και Digital Europe με συνολικό ποσό 500 εκατ. ευρώ. Οι χώρες της ΕΕ αναμένεται να επενδύσουν περίπου 100 εκατ. ευρώ στις κοινοπραξίες ευρωπαϊκών ψηφιακών υποδομών που είναι αφιερωμένες στα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα και στα τοπικά ψηφιακά δίδυμα.

Ημιαγωγοί

Η εκπαίδευση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης απαιτεί εξαιρετικά εξελιγμένα μικροτσίπ γνωστά ως Μονάδες Επεξεργασίας Γραφικών (GPU). Η παγκόσμια έλλειψη GPU έχει καταστήσει εξαιρετικά δύσκολη την απόκτησή τους από τις start-up επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης, καθώς οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έκαναν τα πάντα για να κρατήσουν απόθεμα.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή θέλει να δώσει συνέχεια στην Πρωτοβουλία ευρωπαϊκού επεξεργαστή του 2019 με μια«σημαντική πρωτοβουλία» στο πλαίσιο της Κοινής Επιχείρησης EuroHPC που θα ξεκινήσει φέτος για την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς τσιπ, μεταξύ άλλων για κβαντικούς υπολογιστές.

Επενδύσεις

Όσον αφορά τις επενδύσεις, η στρατηγική αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας θα παρέχει «ειδικές επενδυτικές δυνατότητες» σε νεοφυείς επιχειρήσεις ΤΝ μέσω του προγράμματος επιτάχυνσης μέσω επιχορηγήσεων και μετοχικού κεφαλαίου.
Το InvestEU, το πρόγραμμα της ΕΕ για τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, θα εκκινήσει επίσης επενδύσεις ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις κλίμακας και ΜμΕ μέσω ενός ειδικού μέσου για ταμεία επιχειρηματικών κεφαλαίων.
Μέσω της Κοινής Επιχείρησης EuroHPC, η Κομισιόν και τα κράτη μέλη θα επενδύσουν 2,1 δισ. ευρώ για την απόκτηση νέων ή την αναβάθμιση υφιστάμενων υπερυπολογιστών με δυνατότητες ΤΝ, τη δημιουργία υπηρεσιών υποστήριξης και την ανάπτυξη μικροεπεξεργαστών προσανατολισμένων στην ΤΝ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης