Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πανικός στην Ουκρανία: Η λειψανδρία οδηγεί το Κίεβο σε εσπευσμένους επαναπατρισμούς μεταναστών από τη Γερμανία και την ΕΕ

Πανικός στην Ουκρανία: Η λειψανδρία οδηγεί το Κίεβο σε εσπευσμένους επαναπατρισμούς μεταναστών από τη Γερμανία και την ΕΕ
Θετική η Γερμανία, μπλόκο από Ιρλανδία και Ουγγαρία για τον επαναπατρισμό των Ουκρανών από τις αντίστοιχες χώρες, πίσω στο Κίεβο
Σχετικά Άρθρα
Η Γερμανία και η Ουκρανία βρίσκονται στα πρώτα στάδια των διαπραγματεύσεων για προγράμματα που θα διευκολύνουν τον επαναπατρισμό Ουκρανών προσφύγων πίσω στο Κίεβο.
Κάτι τέτοιο επιβεβαιώθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης, Εμπορίου και Γεωργίας της Ουκρανίας Taras Kachka κατά τη διάρκεια ομιλίας στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Davos.
«Η ουκρανική κυβέρνηση και η γερμανική κυβέρνηση μπορούν να βοηθήσουν ένα άτομο να επιστρέψει από τη Γερμανία στην Ουκρανία. Εμείς, από την πλευρά μας, μπορούμε να τους προσφέρουμε [ενν. τους Ουκρανούς πρόσφυγες] λύσεις υποδομής, να παρέχουμε στέγη, θέσεις εργασίας και η γερμανική πλευρά μπορεί να στείλει μέρος τη βοήθεια που παρέχει στους Ουκρανούς πρόσφυγες οικονομική βοήθεια για να τους βοηθήσει να επανεγκατασταθούν. <...> Βρισκόμαστε τώρα στα πρώτα στάδια των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους μας για αυτά τα προγράμματα», τόνισε σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης του Κιέβου.
Ανέφερε ότι η Ουκρανία θέλει να επαναπτρίσει τους πρόσφυγες της, ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει «ανταγωνισμός» για τους Ουκρανούς στην Ευρώπη.
«Γνωρίζουμε ότι για την Πολωνία και για τη Γερμανία και για την Τσεχική Δημοκρατία ειδικότερα, η αγορά εργασίας είναι κεντρικό στοιχείο για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, για την αύξηση του ΑΕΠ. Δεν μπορούν να αναπτυχθούν χωρίς να προσελκύσουν κόσμο», επεσήμανε ο Kachka.
Αναγνώρισε επίσης ότι ο βασικός παράγοντας για την επιστροφή των προσφύγων στην Ουκρανία θα είναι η διαθεσιμότητα εργασίας.
«Κατά τη γνώμη μου, ίσως η ιστορία των Ουκρανών προσφύγων είναι η πιο θετική ιστορία επιτυχίας. Διότι, παρά τη μεταναστευτική κρίση στην ΕΕ, οι Ουκρανοί δεν θεωρούνται μέρος αυτής της μεταναστευτικής κρίσης», πρόσθεσε ο Kachka, εκφράζοντας την άποψη ότι το θέμα των Ουκρανών προσφύγων θεωρείται στην Ευρώπη μάλλον ως «ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων».

Επιφυλάξεις σε Ουγγαρία και ΕΕ για την επιστροφή των Ουκρανών στο μέτωπο

Μέχρι σήμερα, το Κίεβο δεν είχε ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους δυτικούς του εταίρους για προγράμματα που θα βοηθήσουν τους πρόσφυγες να επιστρέψουν στην Ουκρανία.
Πάντως, ο Αντιπρόεδρος της Ουγγαρίας Zsolt Schemien δήλωσε ότι η Ουγγαρία δεν θα εκδώσει στις αρχές της Ουκρανίας πολίτες της που αποφεύγουν την κλήση σε στρατιωτική θητεία και βρίσκονται ανάμεσα σε πρόσφυγες στο ουγγρικό έδαφος.
Με τη σειρά του, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Leo Varadkar πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να παρέχει άσυλο στους Ουκρανούς πολίτες ακόμη και μετά τη λήξη της ισχύουσας Οδηγίας Προσωρινής Προστασίας τον Μάρτιο του 2025.
Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky κάλεσε τους Ουκρανούς στρατιωτικής ηλικίας να επιστρέψουν στη χώρα από το εξωτερικό εν μέσω προβλημάτων με την επιστράτευση.
Μάλιστα, ο Ουκρανός πρόεδρος είχε τονίσει με νόημα πως η στάση των Ουκρανών του εξωτερικού «δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα»
Η εκπλήρωση της θητείας στο έδαφος της Ουκρανίας είναι απαραίτητη για όλους τους κατοίκους, και όχι μόνο στο μέτωπο, εξήγησε τότε.

www.bankngnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης