Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικίνδυνη κλιμάκωση: Το Πακιστάν χτύπησε το Ιράν, σε ύψιστο συναγερμό ο στρατός - Επίθεση ΗΠΑ σε Houthis, σφαγή στη Γάζα

Επικίνδυνη κλιμάκωση: Το Πακιστάν χτύπησε το Ιράν, σε ύψιστο συναγερμό ο στρατός - Επίθεση ΗΠΑ σε Houthis, σφαγή στη Γάζα
Είναι η πρώτη φορά που το Πακιστάν απαντά με στρατιωτική δράση κατά του Ιράν - Πίεση στην ηγεσία του στρατού να σταλεί μήνυμα ισχύος στην Τεχεράνη
(upd17) Σε αντίποινα για την χθεσινή πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του εδάφους του προχώρησε νωρίτερα σήμερα Πέμπτη 18/1 τα ξημερώματα το Πακιστάν, το οποίο υποστήριξε πως με «χτυπήματα ακριβείας» έπληξε κρησφύγετα τρομοκρατών.
Πάντως μετά τις επιθέσεις αυτές, κατά τις οποίες αναφέρεται πως σκοτώθηκαν 9 άνθρωποι, το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν έσπευσε να χαμηλώσει τους τόνους, αναφερόμενο στις αδελφικές σχέσεις του Πακιστάν με το Ιράν αλλά και το σεβασμό που τρέφει ο πακιστανικός λαός για τον ιρανικό.
Και ενώ παραμένει άγνωστο το πώς θα εξελιχθεί το άκρως αυτό επικίνδυνο μέτωπο με το Ιράν να ζητά ήδη εξηγήσεις - το Πακιστάν είναι το πρώτο κράτος που χτυπά το Ιράν από τον πόλεμο Ιράν - Ιράκ τη δεκαετία του ΄80 - και με το Πακιστάν να θέτει σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού το στρατό του, οι Αμερικάνοι εξαπέλυσαν την τέταρτη επίθεση τους μέσα σε μια εβδομάδα κατά των ανταρτών Houthis στην Υεμένη, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι θα συνεχίσουν να στοχεύουν τα εμπορικά πλοία που κινούνται στην Ερυθρά Θάλασσα.
Στη Γάζα, η σφαγή του άμαχου πληθυσμού συνεχίζεται, καθώς ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει με ιδιαίτερη ένταση τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις κυρίως στα νότια εδάφη, εκεί όπου πιστεύει ότι κρύβεται η πολιτική ηγεσία της Hamas.
Εν τω μεταξύ, προσπάθεια των ΗΠΑ να πείσει την Hezbollah να παγώσει τις συγκρούσεις με τους Ισραηλινούς και να αποσύρει τους μαχητές της μερικά χιλιόμετρα μακριά από τη συνοριακή γραμμή με το Ισραήλ, έπεσε στο κενό.

Πλήγματα ακριβείας από Πακιστάν

Το Πακιστάν, όπως είχε προαναγγείλει, προχώρησε σε αντίποινα για τις ιρανικές αεροπορικές επιθέσεις στο έδαφος του κατά το οποίο σκοτώθηκαν δύο παιδιά.
Όπως αναφέρει, με πλήγματα ακριβείας από μαχητικό αεροσκάφος έπληξε κρησφύγετα τρομοκρατών του Απελευθερωτικού Στρατού BLA στην επαρχία Sistan-Baluchistan στο νοτιοανατολικό Ιράν.
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν αναφέρεται πως «σκοτώθηκε ορισμένος αριθμός τρομοκρατών» και υπογραμμίζεται πως οι επιθέσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν «υπό το φως αξιόπιστων πληροφοριών για επικείμενες τρομοκρατικές δραστηριότητες μεγάλης κλίμακας».
Το Πακιστάν αναφέρει πως μοιράζεται εδώ και χρόνια με το Ιράν τις ανησυχίες του για καταφύγια των τρομοκρατών, γνωστών ως «Sarmachars», οι οποίοι είναι πακιστανικής καταγωγής και ζουν σε διάφορες περιοχές εντός του ιρανικού εδάφους.
«Ωστόσο, λόγω έλλειψης δράσης για τις σοβαρές ανησυχίες μας, αυτοί οι λεγόμενοι Sarmachars συνέχισαν να χύνουν το αίμα αθώων Πακιστανών ατιμώρητα» υποστηρίζει το ΥΠΕΞ του Πακιστάν.
Σημειώνεται πως από την επίθεση αυτή, όπως μεταδίδουν ιρανικά ΜΜΕ, επλήγη ένα χωριό στην επαρχία Sistan-Baluchistan και σκοτώθηκαν 9 άνθρωποι - ανάμεσα τους τρεις γυναίκες και τέσσερα παιδιά.

Απειλές αυτονομιστών: Πόλεμος

Οι αυτονομιστές μαχητές του BLA εξέδωσαν ανακοίνωση, στην οποία επιβεβαιώνουν πως ο πακιστανικός στρατός έπληξε και σκότωσε ανθρώπους του εντός του ιρανικού εδάφους.
«Το Πακιστάν πρέπει να πληρώσει για αυτό
Τώρα ο Απελευθερωτικός Στρατός του Baloch δεν θα μείνει σιωπηλός.
Θα εκδικηθούμε.
Ανακοινώνουμε πόλεμο με το Πακιστάν» αναφέρει ανακοίνωση του BLA, ο οποίος εδώ και δεκαετίες επιδιώκει την ανεξαρτησία του Baluchistan κατηγορώντας την κυβέρνηση του Πακιστάν ότι εκμεταλλεύεται άδικα τους πλούσιους φυσικούς πόρους αερίου και μεταλλευματών της επαρχίας των 15 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Το πλούσιο... Baluchistan

Το Baluchistan, αν και είναι μια άνυδρη, ερημική και ορεινή περιοχή εκτιμάται ότι διαθέτει ένα τεράστιο ορυκτό πλούτο που είναι ανεκμετάλλευτος.
Εκτιμάται πως σε αυτήν την περιοχή βρίσκονται μερικά από τα μεγαλύτερα ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα χρυσού και χαλκού παγκοσμίως, ενώ το Baluchistan είναι στον... δρόμο του Οικονομικού Διαδρόμου Κίνας - Πακιστάν.

Σε ύψιστο συναγερμό ο στρατός του Πακιστάν

Απέναντι σε αυτές τις απειλές και λόγω της έντασης με το Ιράν, ο στρατός του Πακιστάν έχει τεθεί σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού
«Οι ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν έχουν τεθεί σε ύψιστο συναγερμό» ανέφερε εκπρόσωπος των δυνάμεων ασφαλείας του Πακιστάν, προειδοποιώντας πως οποιαδήποτε κίνηση από την πλευρά του Ιράν, θα λάβει πολύ ισχυρή απάντηση.

Αδελφή χώρα το Ιράν

Νωρίτερα πάντως, το ΥΠΕΞ του Πακιστάν και αμέσως μετά τα πυραυλικά πλήγματα θέλησε να ρίξει τους τόνους και να αποκλιμακώσει την ένταση, χαρακτηρίζοντας το Ιράν «αδελφή χώρα» και διαμηνύοντας πως το Πακιστάν σέβεται «την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράν».
Επιπλέον, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο σεβασμό που τρέφει ο πακιστανικός λαός για τον ιρανικό.

Ο στόχος των επιθέσεων

«Ο μόνος στόχος της σημερινής ενέργειας ήταν η επιδίωξη της ασφάλειας και του εθνικού συμφέροντος του Πακιστάν, το οποίο είναι υψίστης σημασίας και δεν διακυβεύεται» αναφέρει το ΥΠΕΞ του Πακιστάν, επαναλαμβάνοντας πως τα πλήγματα του πακιστανικού στρατού ήταν κατά των μαχητών του Απελευθερωτικού Στρατού του Baluchistan (BLA).
Σε κάθε περίπτωση αυτή ήταν η πρώτη φορά που το Πακιστάν ανέλαβε στρατιωτική δράση κατά του Ιράν, παρά το γεγονός ότι οι Ιρανοί είχαν προχωρήσει και στο παρελθόν σε τέτοιου είδους χαμηλής έντασης χτυπήματα.
Πληροφορίες αναφέρουν πως το Πακιστάν έλαβε την απόφαση αυτή μετά από ασφυκτική στρατιωτική και πολιτική πίεση στην ηγεσία του πακιστανικού στρατού προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα ισχύος στην Τεχεράνη.

Εξηγήσεις ζητά η Τεχεράνη

Κατόπιν των επιθέσεων αυτών το Ιράν κάλεσε τον πρέσβη του Πακιστάν στην Τεχεράνη για εξηγήσεις.
«Το Ιράν απαιτεί μια άμεση εξήγηση από το Πακιστάν σχετικά με αυτά τα χτυπήματα» αναφέρει Ιρανός αξιωματούχος.
#BREAKING Pakistan has conducted airstrikes inside Iran targeting Baluchi forces, just two days after Iran conducted ballistic missile attack inside Pakistani territory. Οι πύραυλοι του Ιράν

Σημειώνεται πως και το Ιράν υποστήριξε πως οι πυραλικές του επιθέσεις έγιναν κατά Ιρανών τρομοκρατών της οργάνωσης Jaish al-Adl στην περιοχή της πόλης Rask, αναφέροντας πως αυτή η οργάνωση συνδέεται με το Ισραήλ.
Σύμφωνα με το Ιράν, η οργάνωση αυτή έχει βάσεις στο Πακιστάν.
Από την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι τρεις.
Το Πακιστάν καταδίκασε την επίθεση κάνοντας λόγο για παραβίαση της εθνικής του κυριαρχίας και ανακάλεσε τον πρεσβευτή του από την Τεχεράνη ενώ αποφάσισε να μην επιτρέψει στον Ιρανό πρέσβη να επιστρέψει στο Πακιστάν.

Ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα

Ένταση όμως επικρατεί και στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν για τέταρτη φορά μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο της εβδομάδας, θέσεις σε εδάφη που ελέγχουν οι Houthis στην Υεμένη.
Όπως αναφέρεται, προχώρησαν σε πλήγματα στο έδαφος εναντίον 14 τοποθεσιών, από όπου οι Houthis εκτοξεύουν πυραύλους κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.
Οι νέες επιδρομές των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή ανακοινώθηκαν κατόπιν της απόφασης της Ουάσινγκτον να χαρακτηρίσει τους Houthis, τρομοκράτες.
«Περί τη 01:00 (ώρα Ελλάδας), οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ διεξήγαγαν πλήγματα εναντίον 14 πυραύλων των υποστηριζόμενων από το Ιράν Houthis, έτοιμων να εκτοξευθούν από περιοχές ελεγχόμενες από τους Houthis στην Υεμένη» αναφέρει σε ανακοίνωση του το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM).
Όπως αναφέρεται, «οι πύραυλοι αυτοί σε εξέδρες εκτόξευσης ήγειραν άμεσο κίνδυνο για εμπορικά πλοία και σκάφη του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ στην περιοχή καθώς θα μπορούσαν να εκτοξευθούν ανά πάσα στιγμή, γεγονός που ώθησε τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να ασκήσουν το δικαίωμα και την υποχρέωσή τους να αμυνθούν» επισημαίνει η ανακοίνωση. Επιμένουν οι Houthis

Πάντως και παρά τις επιθέσεις, οι Houthis επιμένουν ότι το κίνημα θα «συνεχίσει να βάζει στο στόχαστρο πλοία που κατευθύνονται σε λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης, ανεξαρτήτως των όποιων αμερικανοβρετανικών επιθέσεων στην προσπάθειά τους να μας εμποδίσουν».

ΕΕ: Δεν θα τους χαρακτηρίσουμε τρομοκράτες

Από την πλευρά της η ΕΕ ανακοίνωσε πως δεν σκοπεύει να χαρακτηρίσει τους Houthis «τρομοκρατική» οργάνωση.
Όπως αναφέρεται, σε βάρος των Houthis, επιβάλλονται ήδη κυρώσεις, ενώ ο χαρακτηρισμός αυτός είναι δύσκολο να εφαρμοστεί σε πανευρωπαϊκή κλίμακα.

Βομβαρδίζουν με ένταση τη νότια Γάζα οι Ισραηλινοί

Στο μέτωπο της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να βομβαρδίζει με ιδιαίτερη ένταση τα νότια εδάφη και συγκεκριμένα τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στις πόλεις Khan Yunis και Rafah.
Όπως μετέδωσε το Al Jazeera, τουλάχιστον 19 άνθρωποι, κυρίως παιδιά σκοτώθηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Rafah ενώ στην Khan Yunis διατυπώνονται ανησυχίες ότι το νοσοκομείο Nasser, το μεγαλύτερο της πόλης που εξακολουθεί έστω και μερικώς να λειτουργεί, ενδεχομένως να αναγκαστεί να κλείσει λόγω των πυρών των Ισραηλινών.
Διεθνείς οργανισμοί υποστηρίζουν πως ο IDF βομβάρδισε
περιοχές πλησίον του νοσοκομείου χωρίς προηγουμένως να έχουν προειδοποιήσει τους πολίτες που έχουν βρει καταφύγιο εκεί για τα επικείμενα χτυπήματα ενώ η Hamas έκανε λόγο για «την πιο δύσκολη και πιο έντονη νύκτα» βομβαρδισμών από την έναρξη του πολέμου, ανακοινώνοντας πως τουλάχιστον 81 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά πυρά. Στο στόχαστρο και η Δυτική Όχθη

Σημειώνεται πως για 7η συνεχόμενη ημέρα οι τηλεπικοινωνίες στη Λωρίδα της Γάζας έχουν διακοπεί, τη στιγμή που οι Ισραηλινοί πραγματοποιούν αεροπορικές επιθέσεις και κατά προσφυγικών καταυλισμών στη Δυτική Όχθη.
Μόλις το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν περισσότεροι από 11 θάνατοι ανθρώπων στον προσφυγικό καταυλισμό του Tulkarem και του Balata.
Βάσει του τελευταίου επίσημου απολογισμού, μόνο στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου έχουν σκοτωθεί 24.448 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 61.500.

Ετοιμοπόλεμη η Hezbollah

Εν τω μεταξύ, η Hezbollah απέρριψε πρόταση της Ουάσινγκτον να «παγώσει» τις μάχες της με τον ισραηλινό στρατό στα σύνορα με τον Λίβανο και να απομακρύνει τους στρατιώτες της κατά περίπου 7 χιλιόμετρα από τη συνοριακή γραμμή, υποστηρίζοντας ωστόσο πως είναι ανοιχτή στη διπλωματία των ΗΠΑ για να αποφευχθεί ένας ευρύτερος καταστροφικός πόλεμος.
«Η Hezbollah είναι έτοιμη να ακούσει», υποστήριξε ανώτερος Λιβανέζος αξιωματούχος, τονίζοντας ότι η οργάνωση θεωρεί μη ρεαλιστικές τις ιδέες που παρουσίασε ο βετεράνος Αμερικάνος διπλωμάτης Amos Hochstein σε μια επίσκεψη στη Βηρυτό την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου.
Η θέση της Hezbollah είναι ότι θα εκτοξεύει ρουκέτες κατά του Ισραήλ μέχρι να υπάρξει πλήρης κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
44444_1.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης